porovnavat skrabanec s realne poskodenym dielom je dobre odveci inak.mp3turbo napísal: ↑St 07. Dec, 2022, 23:28 nie je uplna pravda ; mame 6 rocny voz, mame 2 rocny voz, akurat o nich nekotkodakam. Teraz mal tatko resp. brat na automobile rodinneho prislusnika udalost na Kii Sportage, tusim je to 2019ka, odrate 2x dvere, 1x alebo 2x blatnik plus zrkadlo teda "velmi zavazne poskodenie" a stalo to 1800 evra.
pre priklad: mame naburali auto (octavia 2)- poskodene plechy na 2x dverach, blatniku, atd. oprava tusim cez 5K (mimo autorizaku) - a to bolo len 2x dvere, naraznik, zrkadielko + lak.
takze to poskodenie za 1800 bolo max prelestenie pripadne prelakovanie + mozno vymena zrkadielka, ak bolo naozaj zlomene. aj to asi len vonkajsieho dielu, lebo inak by to bola radovo v nasobkoch vyssia suma.
a z coho zije poistovna ohladom PZP, ked ty s 44kw autom kde poistka stoji 0,0000 naburas nejake lambo a bude tam oprava radovo v tisicoch, ak nie 10tisicoch? alebo z coho zije poistovna domu, ked ti vyplatia plnenie v statisicoch pri nejakej skode na dome? no predsa z toho, ze nie kazdy platca to plnenie za svoj zivot pouzije. A preto je rozdiel medzi pzp a havarijnym tak velky, lebo ku skode hradenej z havarijnej prichadza castejsie ako z pzp (stret so zverou, zivel, nenajdeny vinnik, kradez atd atd.) a v neposlednom rade, havarijne si nepoistia auto ludia co ma hodnotu par stoviek e, ale vacsinou ludia, ktorych auto ma vysoku hodnotu, takze aj to plnenie vacsinou je potom daleko vacsie. napr ja na octavii II fl nemam havarijne, platil som raz opravu za 1300 a stale je to polovica z toho ako keby platim havarijnu 6r co mam to auto - cize na mne by zatial poistovna zarobila. A v neposlednom rade ti pri nehode zvysia poistne. ako pzp, tak aj havarijne.mp3turbo napísal: ↑St 07. Dec, 2022, 23:28 Este mi vysvetlite jednu vec : ako mozete platit 1200,-eur rocne havarijne poistky ked kazda pusinka ktoru vyvediete stoji 15k eur na opravu ? Z coho poistovne ziju ? Staci jedna takato udalost za 15 rokov a zdaleka nie su ani na nule (musia zaplatit vasu skodu za 12-20k a este aj skodu ktoru sposobite za rovnake prachy)... Kolega co som spominal s udalostou bez havarijky ma Tesslu S, stala cez 110k eur takze zrejme preto mal platit podstatne vyssiu poistku nez 50k eurovy Ipsilon. A mozno bude rozdiel aj medzi Rakuskom a Slovenskom.