Záleží v akom režime budeš FVE používať. MP2 sa dá nastaviť tak, že pretoky nehrozia, čiže pre DS bude vždy ako spotrebič. Takže takto ti nehrozia žiadne postihy (či už pokuta alebo výhražný list).
Aký dôvod na nepripojenie uviedli?
Záleží v akom režime budeš FVE používať. MP2 sa dá nastaviť tak, že pretoky nehrozia, čiže pre DS bude vždy ako spotrebič. Takže takto ti nehrozia žiadne postihy (či už pokuta alebo výhražný list).
Victron má pretoky len v režime ESS. V ignore AC už z princípu nemôžu pretoky nastať, lebo ak je relé zopnuté, všetka spotreba ide z DS. Ak je rozupnuté tak logicky nemôže k pretokom dôjsť.DrQQ napísal: ↑Ut 24. Jan, 2023, 12:01 Mam precitanu Tvoju diskusiu s PK23 na https://solarforum.cz/viewtopic.php?t=4 ... 9&start=25 a pochopil som to tak, ze ten virtual switch podla PK23 je 100% istota. Takze podla Teba to bude z hladiska pretokov ok aj v HUB1 s nastavenim Ignore AC? Popravde, dufal som v to, ale ked sme sa bavili s dodavatelom, tak zrazil moj optimizmus s tym, ze nejake pretoky budu vzdy.
Veru neviem, či pri použítí VS Ignore AC funguje PowerAssist. Osobne som to neskúšal, ale malo by to fungovať, čiže maximum na fáze je 25A z DS + výkon meniča (dlhodobo 4kW pri 25°C, krátkodobo 6,5kW)
Bohužiaľ také nič neexistuje, lebo žiadne zariadenie nie je také rýchle, aby 100% zabránilo pretokom.Famous napísal: ↑Ut 24. Jan, 2023, 15:13 Prosim vas, amaterska otazka, nevyznam sa vobec do FVE, ale to neexistuje nejaky uplny "bloker" prietokov do siete?
Lebo som rozmyslal na balkon dat jeden dva panely, aby pokrylo "homeoffice odbery". Ale ofiko ked to chcem riesit, tak ak sa nemylim treba projekt, reviznu spravu, suhlas vsetkych vlastnikov, pretoze balkon je verejny a "spolocny", plus ziadost na ZSE. A to je prekazkova draha jak svet. A teda v pripade neohlasenia sa mikroprietokov obavam, ze co na to povedia elektrarne.
Ak tomu správne rozumiem tak pokiaľ menič pri výpadku DS spoľahlivo ( nie je pravdepodobné aby ostali prilepené všetky štyri kontakty na grid strane ) odpojí prietok do DS tak prietok do DS počas dodávky aj od DS im nevadí ale sledujú ho len kvôli tomu aby vedeli kde im môže nastať riziko pri prácach na rozvodoch DS.Diablo1st napísal: ↑Ut 24. Jan, 2023, 11:32 Poznám takých hazardérov, čo púšťajú nejaký pretok do DS, ale väčšinou majú staršie typy elektromerov, ktoré nevedia merať dodávku do siete. Osobne to moc neodporúčam, predsa len z toho môže byť problém. Ak máš FVE na streche, ale nemáš pretok nikto ti nič nemôže spraviť (overené).
Victron robí pretoky len v režime ESS, v iných režimoch je cez relé menič odpojený od DS. Bez problémov sa dá fungovať aj takto, lebo vieš v prípade preťaženia prepnúť relé na DS, ktorá pomôže meniču so záťažou. Toto má Victron celkom vymakané.
Rozdiel medzi MP1 a MP2 je v hlavne v tom, že MP2 má dve relé na odpojenie od DS. Tuto je porovnanie. Toto je vyžadované niektorými distribučkami, hlavne v ČR bez toho rozpadového relé (či už interného alebo externého) nepripoja FVE do DS.