Záchrana dát z SSD?
- glirpi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 03:36
Záchrana dát z SSD?
Pred asi pol rokom sa mi dostal do rúk notebook jednej pani učiteľky s tým, že je spomalený. Po krátkej analýze som zistil, že hdd už melie z posledného. Kúpilo sa ssd, podarilo sa mi preniesť systém naklonovaním hdd na ssd a nasledný upgrade na win11. Všetko šlapalo ako hodinky. Dnes sa mi tento notebook vrátil s tým, že nejde nabootovať. Zdá sa, že ssd je kaput. Bios ho nevidí ako zariadenie pre UEFI boot, keď ho zapojím ako externý disk, partition manager zahlási, že je ho nutné inicializovať ako keby to bol úplne nový ssd. Zrejme pôjde na reklamáciu, ale existuje možnosť, ako zachrániť dáta, ktoré by na tam mali byť? Alebo je to všetko navždy stratené... Nikdy sa mi ešte nestalo, aby odišlo ssd a hlavne takto skoro.
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Re: Záchrana dát z SSD?
Zalezi na tom, ci je len poskodena particia / logicka struktura / konkretne sektory, alebo hardverovo napr. radic..
Pozrel si S.M.A.R.T. data, co tam ukazuje?
Pozrel si S.M.A.R.T. data, co tam ukazuje?
Spoiler: ukázať
- glirpi
- Používateľ
@michalesku vies ma prosim nasmerovat, aky soft by som na tie S.M.A.R.T. udaje mohol pouzit?
Skús CrystalDiskInfo pre info o disku .Skús AOMEI partition,ako zobrazí disk.
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Skusil by som ho pozriet cez nejaky linux. Osobne pouzivam parted magic.
- glirpi
- Používateľ
Môžeš skúsiť nejaké riešenie na chybu SATAFIRM s11.Mal som s podobnou chybou Kingston ale obnova sa nepodarila.Pri disku sa nezobrazí ani kapacita disku.Takže reklamuj.Čo je to za disk?
- glirpi
- Používateľ
Je to nejaky Apacer 250GB. no idem popozerat nieco na to SATAFIRM s11. dik. primarne mi ide o tie data, ako o disk samotny, ale zda sa, ze obnova bude data destructive v tomto pripade. mozno este taka otazka. mohlo sa toto stat koli tomu, ze ho zaplnili a dlhodobejsie takto pouzivali? lebo uz na zaciatku som im hovoril, aby ihned zmazali z disku vsetko nepotrebne. tusim po vymene tam mali 20-30gb volneho miesta. ale dobrych 90gb srarych filmov som im odporucil hned zmazat, ak to nepotrebuju. ale podla ich zlozky download usudzujem, ze sa na to vykaslali, lebo tam mali aj 7-8 rokov stare subory...
Zaplnenie s tým nemá nič.Každý disk môže odísť bez upozornenia.Treba zobrať inú značku.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Ak sa SSD identifikuje ako SATAFIRM, problem byva v poskodenom firmwari SSD, kvoli vadnym pamatovym cipom. Problem je, ze v tomto stave nieje cesta ako ho flashnut nazad aby to znova fungovalo. Resp. by sa opat zapisal do poskodenych casti pamatovych cipov a nefungovalo byt nadalej.
V tomto pripade, sa obnova dat musi riesit v specializovanej firme. Tam vypajkuju pamatove cipy a v speci zariadeni ich citaju napriamo, aby vytiahli data.
Pani ucitelka by sa mala naucit si data zalohovat, inac pre nu ocividne dolezite niesu. Ciastka za obnovu dat mala nebude, ak teda bude obnova vobec mozna.
V tomto pripade, sa obnova dat musi riesit v specializovanej firme. Tam vypajkuju pamatove cipy a v speci zariadeni ich citaju napriamo, aby vytiahli data.
Pani ucitelka by sa mala naucit si data zalohovat, inac pre nu ocividne dolezite niesu. Ciastka za obnovu dat mala nebude, ak teda bude obnova vobec mozna.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- glirpi
- Používateľ
Ano. Po tel. rozhovore s firmou mam info, ze zachrana by bola nieco medzi 300-500e, ak by sa to vobec podarilo. Kupili si novy notebook a nastastie mali este odlozeny aj ten predchadzajuci hdd na ktorom bolo vsetko to najdolezitejsie.