Káva a všetko s ňou spojené
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Ja s čerstvou kávou v mrazničke problém nemám. Balím ju vákuovo. Vyskúšané - vydrží dlho.
Ach jaj
- xsi69
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Newmi aj Odar majú čiastočne pravdu, väčšina článkov a štúdií ktoré riešia skladovanie zŕn je proti mrazeniu v mrazničke kvôli námraze a vlhkosti.
No keď použijeme doma vákuované zrná tieto dva faktory eliminujeme, ekologický faktor nesledujem ináč by som sa zbavil vákuovačky celkovo...
To s rybou je blbý príklad, väčšina potravín obsahuje množstvo tekutín ktoré počas zmrazenia narušia ich štruktúru a preto sú "mľandravé" po rozmrazení.
Toto sa ale kávových zŕn netýka keďže zvyškovú vlhkosť majú na úrovni cca 1-2% a štruktúra zŕn nás až tak moc nezaujíma vo výslednej šálke.
Praktizujem to už niekoľko rokov a rozdiel je badateľný či bola káva dlhodobo v mrazničke alebo v chladniče(povedal by som, že po 2-3mes).
Ak raz si raz za čas kúpim lepšie zrno alebo väčšie množstvo ktoré nevypijem hneď mi to príde ako najlepšia cesta na uchovanie jeho kvalít.
Nižšia teplota mrazničky zastaví proces vylučovania zvyškového CO2, čo je badať na creme (nemyslím fake cremu z dvojsitka).
Čiže ak si to rozoberieme na drobné, vplyv na skladovanie zŕn majú: čas(toto nie je cesta), vlhkosť(stabilná vo vákuovom sáčku), teplota(chladnička dobrá, mraznička lepšia), svetlo(do chladničky chodíš častejšie ale to bude zanedbateľný faktor), kyslík(vákuvačka vytiahne väčšinu, coffee container linkovaný stránku dozadu naopak len zamedzí prístupu ďalšieho vzduchu a jednocestný ventil je na únik prebytkového CO2 ktoré chceme zachrániť)
Každopádne chladnička aj mraznička sú oveľa lepšie pre skladovanie zŕn ako v bežnej izbovej teplote kde starnú samovoľne aj bez prístupu vzduchu.
Trochu som sa tu rozpísal ale na záver dodám, že najlepšia je samozrejme čerstvá káva no kto nevypije jedno čerstvé balenie do týždňa tomu pomôže lepšie skladovanie.
btw, nijak nespochybňujem Hoffmana, jeho videá mám rád a je to veľmi príjemný relax.
No keď použijeme doma vákuované zrná tieto dva faktory eliminujeme, ekologický faktor nesledujem ináč by som sa zbavil vákuovačky celkovo...
To s rybou je blbý príklad, väčšina potravín obsahuje množstvo tekutín ktoré počas zmrazenia narušia ich štruktúru a preto sú "mľandravé" po rozmrazení.
Toto sa ale kávových zŕn netýka keďže zvyškovú vlhkosť majú na úrovni cca 1-2% a štruktúra zŕn nás až tak moc nezaujíma vo výslednej šálke.
Praktizujem to už niekoľko rokov a rozdiel je badateľný či bola káva dlhodobo v mrazničke alebo v chladniče(povedal by som, že po 2-3mes).
Ak raz si raz za čas kúpim lepšie zrno alebo väčšie množstvo ktoré nevypijem hneď mi to príde ako najlepšia cesta na uchovanie jeho kvalít.
Nižšia teplota mrazničky zastaví proces vylučovania zvyškového CO2, čo je badať na creme (nemyslím fake cremu z dvojsitka).
Čiže ak si to rozoberieme na drobné, vplyv na skladovanie zŕn majú: čas(toto nie je cesta), vlhkosť(stabilná vo vákuovom sáčku), teplota(chladnička dobrá, mraznička lepšia), svetlo(do chladničky chodíš častejšie ale to bude zanedbateľný faktor), kyslík(vákuvačka vytiahne väčšinu, coffee container linkovaný stránku dozadu naopak len zamedzí prístupu ďalšieho vzduchu a jednocestný ventil je na únik prebytkového CO2 ktoré chceme zachrániť)
Každopádne chladnička aj mraznička sú oveľa lepšie pre skladovanie zŕn ako v bežnej izbovej teplote kde starnú samovoľne aj bez prístupu vzduchu.
Trochu som sa tu rozpísal ale na záver dodám, že najlepšia je samozrejme čerstvá káva no kto nevypije jedno čerstvé balenie do týždňa tomu pomôže lepšie skladovanie.
btw, nijak nespochybňujem Hoffmana, jeho videá mám rád a je to veľmi príjemný relax.
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Treba kupovať toľko kávových zŕn, koľko sa spotrebuje maximálne do mesiaca. Potom je akékoľvek skladovanie v chlade irelevantné.
Vraj do týždňa od praženia je to najlepšie
Skúšal niekto?
Skúšal niekto?
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
na espresso vraj super teraz za 25e/kg https://www.conceptcoffee.sk/produkt/el ... a-reforma/
mam tip od profika, berte kym je za tu cenu
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- mArtinko5MB
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 04. Jan, 2012, 23:32
vzal som dve kila, som zvedavy ochutnam vsak az v marci, kedze mam kavy naobjednavane
It might make sense just to get some in case it catches on. If enough people think the same way, that becomes a self fulfilling prophecy.
- Satoshi Nakamoto
- Satoshi Nakamoto
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Nechce mi to nacitat payment nejako skusim neskor... Cena ako za basic regalovku nejaku
objednal som aj ja ked je to take speschul. stranku ale maju strasnu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
Jj je to ten formát že medzinárodná stránka a cez nejaký template portované na jednotlivé národné domény, má to potom také neintuitívne chovanie.
Tak či tak, objednané, už to aj zabalili/objednali kuriéra behom dňa tak sa teším
Tak či tak, objednané, už to aj zabalili/objednali kuriéra behom dňa tak sa teším
Novy kávovar Gaggia Magenta Plus - puky su mokre, v zbernej nadobe kavova kasa + voda
je to na reklamaciu? Gaggia mi neodpoveda, predajna aktualne zatvorena takze to neviem s nimi riesit
je to na reklamaciu? Gaggia mi neodpoveda, predajna aktualne zatvorena takze to neviem s nimi riesit
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
Pijeme to asi týždeň dva, a priznám sa, vôbec to nie je káva pre mňa. ani susedovi nechutí príliš ovocné. Ja chcem klasiku, horkú, silno praženú kavu, nie jahôdky.Andre napísal: ↑Ne 19. Feb, 2023, 16:07 na espresso vraj super teraz za 25e/kg https://www.conceptcoffee.sk/produkt/el ... a-reforma/
Ale nie je zlá, cítiť že to je kvalitné a samozrejme jahody sú aj na obale, produkt ako taký neprzním ale nie je to pre mňa.
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
ta co si nevedel ze ovocna? kolko toho este mas?
nekupi to tu niekto od Jednodusky?
nekupi to tu niekto od Jednodusky?
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite