Miso122 napísal: ↑St 01. Mar, 2023, 19:38
Účtovníkovi môže byť jedno či máš nejaký oddelený účet pre živnosť. V IT na 99% budeš uplatňovať paušálne náklady, tak jediné čo potrebuješ je zoznam faktúr, keďže reálne nevedieš žiadne účtovníctvo, len daňovú evidenciu.
áno pravdu máš, bez problémov môžeš používať súkromný účet, ale aj tak by som ten oddelený účet odporučil. Navyše ak je zadarmo bez podmienok u Fio.
Ja dám účtovníkovi len vystavené faktúry, daňovú evidenciu, zaplatené odvody a výpis z účtu za celý rok, všetko spolu na asi 20 papieroch. Účtovník sa potom nemusí hrabať vo výpise hrúbky knihy a hľadať medzi platbami za somariny tie, čo sú relevantné pre živnosť. Ja mám radšej poriadok a nechcem pridávať robotu účtovníkovi a nechcem, aby sa prehrabával mojími bežnými výdavkami.
nemam inu skusenost - nemam ziadnu skusenost, nie som zivnostnik. Len viem ze pri standartnych sro/a.s. firmach to takto nefunguje.
Ako sa zivnostnikovi uctuje takyto prevod ? z "firemneho" uctu som nasypal dukaty na osobny, naklad nula, len tak som si ich previedol ?
preto sa pytam ci sa to takto moze.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Nijak sa to neuctuje, kedze ziadne "firemne" prostriedky pri zivnosti nemas, vsetko su to tvoje peniaze. Zaroven aj dane, odvody a vsetky ostatne naklady platis zo svojich penazi.
Diablo1st napísal: ↑St 01. Mar, 2023, 21:39Ja dám účtovníkovi len vystavené faktúry, daňovú evidenciu, zaplatené odvody a výpis z účtu za celý rok, všetko spolu na asi 20 papieroch. Účtovník sa potom nemusí hrabať vo výpise hrúbky knihy a hľadať medzi platbami za somariny tie, čo sú relevantné pre živnosť. Ja mám radšej poriadok a nechcem pridávať robotu účtovníkovi a nechcem, aby sa prehrabával mojími bežnými výdavkami.
Jasne, ked uz riesis realne naklady, tam to zmysel ma. Ale ked sa bavime o IT (12 vystavenych faktur, 12x preddavok do ZP, 12x preddavok do SP od druheho roku, pausalne naklady), kde je tych dokumentov naozaj minimum a danove si vyklikas za par minut aj ty sam, nevidim dovod.
tym ze 99% zivnostnikov v it je na pausalnych vydavkoch, nevedie uctovnictvo a asi vacsina nema tym padom ani uctovnika tak o takychto prevodoch ani nema kto uctovat. SZCO nema oddeleny firemny a sukromny majetok, takze sa o tom jednoducho neuctuje. keby som nemusel riesit nejake prijmy z poskytnutych uverov a dividendy zdanene v zahranici a podobne chujoiny tak mam danove priznanie hotove za 30 min.