Pridam svoje kratke skusenosti so Samsungom G8 34ka OLED. Mam ho od piatku doma, tento vikend planujem ze pojde naspat do Alzy, je tam viacero dovodou.
Na uvod jedna fotecka pracoviska pre kontext poznatkov a aby som nemusel x krat vysvetlovat preco som nezobral najlepsi monitor na svete a teda LG 42 C2..
1. Fyzicky sa nezmesti. Keby som veeeelmi chcel, tak ho supnem na rameno na stenu, stol odsuniem dalej a chodim hore dole, tak ze posuvam jedno potom druhe. Not ideal..
2. Rozmerovo je to ale obrazovka na ktoru by som z takejto dialky nechcel pozerat.
3. Zapajat druhu telku do PC by bolo absolutne peklo.. to napravo dole je 55ka C1, uz teraz sa ide grafika zblaznit z roznych kombinacii zapnutych displayov.
A teraz ku Samsungu samotnemu, random poznatky bez nejakeho poradia.
- 21:9 format, nebol som moc presvedceny o ultrawide. Prekvapivo na pracu je to v pohode v podstate 2x 1720x1440 + laptop = 'chudakove' 3 monitory
- Na hry pri mojej selekcii celkom loteria. Tie co idu super, niektore su vert- to je nic moc, ostatne o tomto formate nevedia a treba 'hackovat' modovat a ine prkotiny. Taky Dark Souls 3 mi proste padne ked prejdem do nastaveni Ale napr. povodna Mafia, ano ta z 2002 a nie remake, ide v pohode. Rozmu stoji...
- Vypalovanie - v kontexte prace, ikony som presunul na laptop. Taskbar som nechal tiez len na LT a na monitore som ho vypol, toto mi zatial velmi chyba. Automaticke schovavanie nemam rad lebo mi pride mega pomale. Na PC ho mam len ako nutne zlo. V skratke, osobne by som sa asi nebal vypalenia ani pri mojej praci.
- Pri praci este.. laptop dava cez usbC 3440x1440@120Hz, celkom prekvapko a uplne som to necakal. Nejaka intel integrovana grafika.
- Recenzia na RTings spomina to iste, cierna ma nadych fialovej ale z mojej skusenosti to je vidno len pri svetle. V noci je to teda cierna cierna, ale cez den a pri svetle to ma ten mierny nadych.
- Citatelnost textu je horsia, nie je to ideal na lejstra dokumentacii a textov, ale je to lepsie ako som cakal. Text ma taky nadych chromatic abberation alebo ako to popisat..
- Mini / Mikro DP HDMI su ptakovina, riesit kvoli tomu extra kable a ich verzie.. da sa to prekusnut ale je to podla mna zbytocnost, ktorej sa dalo vyhnut.
- OSD alebo celkovo ten interface sa mi moc nepaci. Nemam rad telkoidne interfacy, takze za mna minus
- Hry ktore dokazem locknut na tych 175HZ su celkom pekny zazitok. Niekedy je uz bottleneck 125Hz wireless myska. FYI Nehravam nic kde by ma to obmedzovalo.
- Vyhradeny pas pre pixel shift je podla mna lepsie riesenie ako to co mam na telke, kde sa mi proste posunie obraz za hranu (viditelne), par krat ma to zaskocilo(na TV) a zacal som riesit ze aky scaling je zas zle a pod. Tu zas vidim z casu na cas ze sa cely obraz posunie o par pixelov. Hlavne to pozorujem pri praci, v hrach ani nie..
Zobral som ho primarne pre to, lebo som si chcel skusit ten format a jediny iny dostupny v Alze minuly piatok bol Alienware 34ka DW, ten je zo vsetkych variantov snad najhorsi. Samsung je predrazeny + ma len 2 rocnu zaruku, to su primarne dovody preco ho budem vracat.
Ak pojdem do tohto formatu, tak to bude asi variant od Philipsu alebo Alienware DWFko v pripade, ze novsie revizie opravia coil whine.. ale zase vetracku sa nezbavi takze neviem. Asi to budem musiet posunut cele na neskor, kym sa zacnu objavovat aj ine OLED monitory.
Cakal som primarne na LG OLED 27ku, ale rozmerovo a rozlisenim by to nebol ziadny upgrade, tak mi to teraz pride ako nezaujimave, este ked sa ukazalo, ze na pracu je aj toto posun k lepsiemu.