eZdravie a doje-babrany statny system
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
eZdravie a doje-babrany statny system
https://zive.aktuality.sk/clanok/lLryp4 ... prst-nczi/
"Zdravotné dáta občanov sú bez sanácie ohrozené". Prepacte kolko mame tych dat ? Na dva harddisky, na tri ? Petabajty to nie su a kompresovane stovky gigabajtov sa velmi lahko a velmi rychlo zalohuju. Lenze to by uplatky nesmeli rozhodovat o... vsetkom. V neposlednom rade, kdeze by sme zobrali kompresovane stovky gigabajtov dat o svojich obcanoch.
https://zive.aktuality.sk/clanok/M2dM5B ... v-ezdravi/
https://zive.aktuality.sk/clanok/9gvW13 ... -starosti/
kto to mal na starosti ? Odbornici z Datalanu s externymi dodavatelmi, nadiktovanymi uplatkami od Fica Pelegriniho ??
"Zdravotné dáta občanov sú bez sanácie ohrozené". Prepacte kolko mame tych dat ? Na dva harddisky, na tri ? Petabajty to nie su a kompresovane stovky gigabajtov sa velmi lahko a velmi rychlo zalohuju. Lenze to by uplatky nesmeli rozhodovat o... vsetkom. V neposlednom rade, kdeze by sme zobrali kompresovane stovky gigabajtov dat o svojich obcanoch.
https://zive.aktuality.sk/clanok/M2dM5B ... v-ezdravi/
https://zive.aktuality.sk/clanok/9gvW13 ... -starosti/
kto to mal na starosti ? Odbornici z Datalanu s externymi dodavatelmi, nadiktovanymi uplatkami od Fica Pelegriniho ??
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Re: eZdravie a doje-babrany statny system
Lenze to by v statnom IT kde sa o veciach rozhoduje, nemohlo robit uradnici a nastrceny ludia, aby to zacalo cele korektne fungovat. Ved sa len pozri, co za heeerecku "vladne" momentalne statnemu IT. Ku tomu pridaj minule vlady, co tunelovali IT a sme presne tam kde sme.
Vyber HW, fail. Akoze vten moment ked ho navrhovali este OK, problem je, ze ho realne dostanu o rok/dva... nikdy.
Vyber SW programatorov. Systemom kamos ma IT firmu, nieco si rozdelime ked to das jemu,sa daleko nedoataneme. Jeden znamy robil na vyvoji istej casti SW. Ked polozil otazku, ako to ma vyzerat ako celok, s cim to bude komunikovat atd, dostal len odpoved, nakod co je na papiery a nestaraj sa.
Kazda vlada co tu bola, sa na IT celkom slusne nabalovala. Ved aby aj nie. Velmi malo ludi tomuto segmentu rozumie
Vyber HW, fail. Akoze vten moment ked ho navrhovali este OK, problem je, ze ho realne dostanu o rok/dva... nikdy.
Vyber SW programatorov. Systemom kamos ma IT firmu, nieco si rozdelime ked to das jemu,sa daleko nedoataneme. Jeden znamy robil na vyvoji istej casti SW. Ked polozil otazku, ako to ma vyzerat ako celok, s cim to bude komunikovat atd, dostal len odpoved, nakod co je na papiery a nestaraj sa.
Kazda vlada co tu bola, sa na IT celkom slusne nabalovala. Ved aby aj nie. Velmi malo ludi tomuto segmentu rozumie
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
-
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00
HellAngel z casti mas pravdu a casti nie ako kazdemu by som odporucal ist robit do statnej spravy aspon na 2 roky aby pochopil, ja som tam stravil 8 rokov a dakujem stacilo ale aspon viem o com to je a ze nie za vsetko mozu uradnici
Celkove nase nastavenie systemu je uplne na..... kazdy len hlada ako by sa zbavil zodpovednosti za svoju pracu a potom to tu tak vyzera a system verejnevo obstaravania je kapitola sama o sebe na ktorom to cele stoji a pada
Celkove nase nastavenie systemu je uplne na..... kazdy len hlada ako by sa zbavil zodpovednosti za svoju pracu a potom to tu tak vyzera a system verejnevo obstaravania je kapitola sama o sebe na ktorom to cele stoji a pada
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
z casti predstavu mam. Nerobil som pre statnu spravu, ale bohuzial par veci sme s nimi museli riesit. Administrativna byrokracia u nich je vysperkovana priamo k dokonalosti. To zbavovanie sa zodpovednosti a presuvanie na niekoho ineho je problem takmer celej stastnej srpavy.
Verejne obstaravanie to je cisty fail.
Asi najhorsie to tam je z toho pohladu, ze pravdy sa nedovolas. System ta vyslovene dozenie ku tomu, ze bud akceptujes aktualny stav a nic s nim nespravis, alebo odides
Verejne obstaravanie to je cisty fail.
Asi najhorsie to tam je z toho pohladu, ze pravdy sa nedovolas. System ta vyslovene dozenie ku tomu, ze bud akceptujes aktualny stav a nic s nim nespravis, alebo odides
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
tu mas napr. 5ks starych 3PAR-ov, takze zrejme maju "viac ako 3 disky"
https://josephine.proebiz.com/sk/tender/36441/summary
-
- Pokročilý používateľ
citat s porozumenim : pisal som o "par" diskoch ktore treba na skompresovane zalohy. Tri disky po 20TB mas 60TB. Kompresovanych. Skusis odhadnut, ci zaznamy tejto krajiny maju viac nez 200TB nekompresovanych dat ? Nerozpravam o kompletnych virtualnych masinach, rozpravam o cistych datach - sql data, nejaky vlastny system co naprogramovali atd. Okej, keby tych diskov bolo treba hned desat alebo dvadsat - stoji to za to, aby stat nestratil kriticke udaje o svojich obcanoch ? Odhadni...
Mimochodom, v linke ktoru si uviedol sa spominaju presne 3Par systemy. Model 7200 a 7400. Ja osobne som 3Par certifikovany asi desat rokov a sedemtisicky som naposledy vyhadzoval v Singapure asi pred 4 rokmi, a priplavali tam vyradene z Nemecka. Len tak pre zaujimavost.
Len pre zaujimavost, END OF LIFE 7200vky bol v roku 2017. Slovom : SEDEMNAST. Aj totalny end-of-support end-of-everything uz mame za sebou :
https://support.hpe.com/hpesc/public/do ... cale=en_US
mimochodom, odbornost celej tej veci mozeme skusit zhrnut z poziadavky :
Proaktívnou a reaktívnou podporou sa rozumie služba Dodávateľa,
ktorá zaužívanými postupmi a činnosťami v rámci ITSM zabezpečí
predchádzanie vzniku incidentov v IKT, identifikáciu príčin incidentu
(root cause analysis), komunikáciu s výrobcom HW na odstránenie
incidentu v stanovenom čase tak, aby nedošlo k prerušeniu služieb
poskytovaných Objednávateľom. Pokiaľ incident znamená
nedostupnosť služieb, Dodávateľ musí zabezpečiť všetky
poskytované činnosti a postupy tak, aby nemal dopad na produkčnú
prevádzku.
no a teraz mi vysvetlite, ako toto dokaze spolocnost XYZ spol. s r.o, KED SAMOTNY HP UZ DAVA RUKY PREC OD SVOJHO [ZASTARALEHO] PRODUKTU A NEBUDE VYDAVAT ZIADNE SOFTWARE UPDATY, PATCHE, VYLEPSENIA. HP samotne ta ODMIETNE supportovat. Neurobia pre teba absolutne nic, zlozia ti telefon.
Nekupis nove HDD, nekupis nove SSD. Nekupis LICENCIU na ten produkt - jooooj keby ste vy vedeli, ze 3Par za istych podmienok licencuje JEDNOTLIVE DISKY !!! Darmo si kupis disk, nemas licenciu, disk nebude pouzity. Haha.
A co chces robit ? Ako amatersky poskytoval podpory pre umrete 7200/7400 3Par systemy narodnemu centru ides co... kupovat pouzite disky na ebaji alibabe a potom montovat do 3paru ?
Haaaa ? Toto je proste nemozne splnit. KEBY mali rozum v tej statnej institucii, keby TROSICKU vedeli nieco o IT co pouzivaju, tak nic taketo nemozu vyhlasit. Dufam ze okrem starych 3par systemov bezia aspon na nejakych HP Gen7 serveroch, tiez 7 rokov po skonceni vsetkeho...
Mimochodom, v linke ktoru si uviedol sa spominaju presne 3Par systemy. Model 7200 a 7400. Ja osobne som 3Par certifikovany asi desat rokov a sedemtisicky som naposledy vyhadzoval v Singapure asi pred 4 rokmi, a priplavali tam vyradene z Nemecka. Len tak pre zaujimavost.
Len pre zaujimavost, END OF LIFE 7200vky bol v roku 2017. Slovom : SEDEMNAST. Aj totalny end-of-support end-of-everything uz mame za sebou :
https://support.hpe.com/hpesc/public/do ... cale=en_US
mimochodom, odbornost celej tej veci mozeme skusit zhrnut z poziadavky :
Proaktívnou a reaktívnou podporou sa rozumie služba Dodávateľa,
ktorá zaužívanými postupmi a činnosťami v rámci ITSM zabezpečí
predchádzanie vzniku incidentov v IKT, identifikáciu príčin incidentu
(root cause analysis), komunikáciu s výrobcom HW na odstránenie
incidentu v stanovenom čase tak, aby nedošlo k prerušeniu služieb
poskytovaných Objednávateľom. Pokiaľ incident znamená
nedostupnosť služieb, Dodávateľ musí zabezpečiť všetky
poskytované činnosti a postupy tak, aby nemal dopad na produkčnú
prevádzku.
no a teraz mi vysvetlite, ako toto dokaze spolocnost XYZ spol. s r.o, KED SAMOTNY HP UZ DAVA RUKY PREC OD SVOJHO [ZASTARALEHO] PRODUKTU A NEBUDE VYDAVAT ZIADNE SOFTWARE UPDATY, PATCHE, VYLEPSENIA. HP samotne ta ODMIETNE supportovat. Neurobia pre teba absolutne nic, zlozia ti telefon.
Nekupis nove HDD, nekupis nove SSD. Nekupis LICENCIU na ten produkt - jooooj keby ste vy vedeli, ze 3Par za istych podmienok licencuje JEDNOTLIVE DISKY !!! Darmo si kupis disk, nemas licenciu, disk nebude pouzity. Haha.
A co chces robit ? Ako amatersky poskytoval podpory pre umrete 7200/7400 3Par systemy narodnemu centru ides co... kupovat pouzite disky na ebaji alibabe a potom montovat do 3paru ?
Haaaa ? Toto je proste nemozne splnit. KEBY mali rozum v tej statnej institucii, keby TROSICKU vedeli nieco o IT co pouzivaju, tak nic taketo nemozu vyhlasit. Dufam ze okrem starych 3par systemov bezia aspon na nejakych HP Gen7 serveroch, tiez 7 rokov po skonceni vsetkeho...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Pokročilý používateľ
zaujimalo by ma, ako moze ezdravie pouzivat produkt ktory sa oficialne NEPREDAVA od 2017, ked ezdravie nevzniklo tak daleko dozadu.
PS : dobra vec ale znie, ze 3Par automaticky po vypadku disku obnovi data na zostavajuce "preživšie" disky. Podla nastaveni, konfiguracie, no hadam admini neboli TOTALNE HOWADA. Takze disky sa ti vlastne mozu kazit dovtedy, dokial mas volne miesto na tych ktore prezili - redundancia sa obnovi atd. Celkova pouzitelna kapacita samozrejme bude mensia, ale data budu bezpecne do maximalnej moznej miery.
Samozrejme vsetko ma svoje hranice. Ale 3Par je v tomto absolutne bombovy, zaviedli to ako prvi strasidelne davno, asi 15 rokov dozadu. Cize v ziadnom pripade to nie je klasicka podoba "RAID" poli.
PS2 : zrejme to chlapci budu mat spravene cez fiber-channel infrastrukturu, nie po klasickom ethernete, a tam sa znovu mozeme bavit o switchoch na ktorych to bezi. A hodne dlho sa mozeme bavit...
PS3 : podla seriovych cisel, co su hentam uvedene, skusim zistit presnu konfiguraciu.
PS : dobra vec ale znie, ze 3Par automaticky po vypadku disku obnovi data na zostavajuce "preživšie" disky. Podla nastaveni, konfiguracie, no hadam admini neboli TOTALNE HOWADA. Takze disky sa ti vlastne mozu kazit dovtedy, dokial mas volne miesto na tych ktore prezili - redundancia sa obnovi atd. Celkova pouzitelna kapacita samozrejme bude mensia, ale data budu bezpecne do maximalnej moznej miery.
Samozrejme vsetko ma svoje hranice. Ale 3Par je v tomto absolutne bombovy, zaviedli to ako prvi strasidelne davno, asi 15 rokov dozadu. Cize v ziadnom pripade to nie je klasicka podoba "RAID" poli.
PS2 : zrejme to chlapci budu mat spravene cez fiber-channel infrastrukturu, nie po klasickom ethernete, a tam sa znovu mozeme bavit o switchoch na ktorych to bezi. A hodne dlho sa mozeme bavit...
PS3 : podla seriovych cisel, co su hentam uvedene, skusim zistit presnu konfiguraciu.
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
ako som pisal. Bohuzial vyberove konania sa uskutocnuju v nejakom case a kludne sa moze stat, ze danny rozpocet na presne napisany HW. Cize velkrat, ti pride HW ktory si ziadal, len par rokov bude mat spozdenie. A nikoho nezaujima, to, ze ten HW je bez supportu a podobnych ficurovin. A ked je to naozaj problem, tak sa platia neskutocne peniaze vyrobcom HW alebo SW, za predlzovanie pozarucnej doby.
-
- Sponzor fóra silver
No hold realny pripad som teraz riesil projekt sa písal a podaval v roku 2019 a hadajte kedy to vsetko preslo skontrolovalo sa VO odsuhlasili sa zmluvy na dodavku IKT .... minuly rok v septembri pricom dodavatel mal nasledne mesiac na dodavku cize som skladal PC z veci ktore boli a nemohol som si dovolit pockat este mesiac a pol kde by som si vedel za menej penazi vyskladat vykonejsie PC a hadajte kedy projekt konci ... Toto leto cize namiesto toho aby sa riesili vyskumne aktivity 3 sproste roky stravis VO a potom si nieco mas za 6 mesiacov vycucat z prstu cele zle
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
toto je na slucku co pises. Akoze malokde je tu ruzove, ale statna je uplne iny svet. A to sme este nenapisali, ze kazdu chvilu sa meni sef a kazdy sef do obehu prinesie svoju super myslienku, ktoru treba okamzite implementovat a vsetko stare je zle.
@LordKJ dik za video. Toto si pozriem asi s kavickou v ruke, ma to hodku, ale treba to pozriet cele
@LordKJ dik za video. Toto si pozriem asi s kavickou v ruke, ma to hodku, ale treba to pozriet cele
-
- Pokročilý používateľ
ano, video do pozadia a popri hocičom.
Ano, sefinkovia sa menia, ale akoto ze su ohrozene kriticke data centralneho systemu pacientov republiky uprostred Europy ? Tak nejak sa spolieham aj na to ze mame zalohy (kedze najnovsi tender vladneho "klaudu" vynalozi najviac penazi tusim prave na zalohovaci software [!!] pricom by v pohode stacilo zobrat nejaky soft co stoji 1000,-eur perpetual licencia na fyzicky stroj, neviem kolko serverov ma government cloud ale tolko, ze by vydalo na danu sumu penazi to urcite nebude a urcite nebudu vsetky servery zalohovat jednym sposobom, jednym softom].
Snad mame aj nejaku geograficku redundanciu dat. Co keby jedno datacentrum lahko popolom https://www.datacenterdynamics.com/en/o ... o-we-know/ alebo cokolvek ine. Holt mozno nemame.
Holt mozno ... by bolo vhodne velmi rychlo nejaku vytvorit. To zas nemoze byt az tak sialene narocne, sto, dvesto virtualok. Holt mozno mame virtualky, mozno to bezi na fyzickom zeleze bez virtualizacie. Nemyslim si, to by sa nevypravalo o 3Paroch (naco, strcim XY lokalnych SSDciek do servera a nekomplikujem si zivot).
Holt mozno...
Ano, sefinkovia sa menia, ale akoto ze su ohrozene kriticke data centralneho systemu pacientov republiky uprostred Europy ? Tak nejak sa spolieham aj na to ze mame zalohy (kedze najnovsi tender vladneho "klaudu" vynalozi najviac penazi tusim prave na zalohovaci software [!!] pricom by v pohode stacilo zobrat nejaky soft co stoji 1000,-eur perpetual licencia na fyzicky stroj, neviem kolko serverov ma government cloud ale tolko, ze by vydalo na danu sumu penazi to urcite nebude a urcite nebudu vsetky servery zalohovat jednym sposobom, jednym softom].
Snad mame aj nejaku geograficku redundanciu dat. Co keby jedno datacentrum lahko popolom https://www.datacenterdynamics.com/en/o ... o-we-know/ alebo cokolvek ine. Holt mozno nemame.
Holt mozno ... by bolo vhodne velmi rychlo nejaku vytvorit. To zas nemoze byt az tak sialene narocne, sto, dvesto virtualok. Holt mozno mame virtualky, mozno to bezi na fyzickom zeleze bez virtualizacie. Nemyslim si, to by sa nevypravalo o 3Paroch (naco, strcim XY lokalnych SSDciek do servera a nekomplikujem si zivot).
Holt mozno...
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
lenze ten uradnik, ci tam pride sefovat, ani nevie co je Cloud. Velmi pekne o tom porozpraval
Teraz si zober, ze si tutmak co dojil kravy, alebo zametal chodnik, stanes sa nejakym riaditelom napriklad v tom IT. Doteraz si sa pohyboval v mesacnom rozpocte 1000€ co bola vyplata. zrazu ti prileti na stol takato ponuka na stol, robit sefa IT a jedine co sa od teba ocakava, je ze obcas nieco podpises. Samozrejme aj tebe z toho nieco kvapne. Globalne je to mala sumicka, ale tebe ked poved, ze daj sem podpis a na dalsi mesiac mas na ucte 30 litrov, no neurob to. A nejake data ani neriesis, ci sa stratia alebo nie. Politicka zodpovednost na Slovensku neni ziadna, takze sa moc bat nemusis, ked sa to prevali. Jednoducho ta dame na bok a nahradime ta Ferkom. Co vie rovnake trt ako ty. A samozrejme aby si mlcal vyber si dovcu na Kajmanoch a dolu ta caka novy medak.
IT v state je podla mna velka diera, ktorej doteraz malokto rozumie, ved hmm kto tomu teraz akoze sefuje, a tuneluju sa tam bez vacsich problemov peniaze. A stoji to na ludoch, co veria ze cinia dobro (ako ten pan vo videu) a vlozia do udrzania chodu systemu svoj cas a velakrat aj zdravie
Suhlasim s nim, ze IT by nemal sefovat state IT clovek zamerany. Sajnu by mal mat aspon co je to switch a podobne, ale chce to manazera, coveka co vie veci srpavne zorganizovat, zatlacit na tie spravne miesta ked je to potrebne
Teraz si zober, ze si tutmak co dojil kravy, alebo zametal chodnik, stanes sa nejakym riaditelom napriklad v tom IT. Doteraz si sa pohyboval v mesacnom rozpocte 1000€ co bola vyplata. zrazu ti prileti na stol takato ponuka na stol, robit sefa IT a jedine co sa od teba ocakava, je ze obcas nieco podpises. Samozrejme aj tebe z toho nieco kvapne. Globalne je to mala sumicka, ale tebe ked poved, ze daj sem podpis a na dalsi mesiac mas na ucte 30 litrov, no neurob to. A nejake data ani neriesis, ci sa stratia alebo nie. Politicka zodpovednost na Slovensku neni ziadna, takze sa moc bat nemusis, ked sa to prevali. Jednoducho ta dame na bok a nahradime ta Ferkom. Co vie rovnake trt ako ty. A samozrejme aby si mlcal vyber si dovcu na Kajmanoch a dolu ta caka novy medak.
IT v state je podla mna velka diera, ktorej doteraz malokto rozumie, ved hmm kto tomu teraz akoze sefuje, a tuneluju sa tam bez vacsich problemov peniaze. A stoji to na ludoch, co veria ze cinia dobro (ako ten pan vo videu) a vlozia do udrzania chodu systemu svoj cas a velakrat aj zdravie
Suhlasim s nim, ze IT by nemal sefovat state IT clovek zamerany. Sajnu by mal mat aspon co je to switch a podobne, ale chce to manazera, coveka co vie veci srpavne zorganizovat, zatlacit na tie spravne miesta ked je to potrebne
-
- Sponzor fóra silver
Hej tale tebou popisany clovek nepojde robit za tabulkovy plat do sratnej spravy ale robi za dvoj trojnasobnu sumu v sukromnom sektore a pripadne ak tam aj ides tak ver tomu ze ta rychlo zadupu aj s napadmi ako veci zlepsit a odides dobrovolne
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
Viem si to predstavit. Akoze pre niekoho kto ma napady a chce ich nejakym sposobom realizovat, tak tam ist pracovat sa rovna masochizmu. A to je skoda. Malo kto tam vydrzi dlhodobo. Hlavne vo veducich poziciach sa to sttrieda prilis casto a kazdy vzdy chce veci riesit po svojom a vsetko povodne je povazovane za zle, aj ked to nie je pravda. Za stqv statneho IT by som vyvodzoval politicku a osobnu zodpovednost vedenia