_Mato_ napísal: ↑Ut 04. Apr, 2023, 13:13
Uz dlhsiu dobu sa pohravam s myslienkou zakupenia 3d tlaciarne. Primarny ucel budu rozne "serepeticky" do domacnosti (drziaky a pod.). Pri studovani rozdielov medzi roznymi vyrobcami ma vzdy zaujala rozdielnost nazorov ludi, ci uz sa tyka kvality tlace, alebo samotnej tlaciarne. Pri kazdom modeli boli nejake komentare stylu treba vymenit toto a tamto, aby to tlacilo dobre a pod. Uz nie som vo veku, ze sa musim v comsi neustale vrtat, takze by som uprednostnil model, ktory je viac menej beproblemovy "out of the box". Aktualne ma zaujal model Prusa MK4. Je to dobra volba pre cloveka, ktory nechce riesit "hokusy pokusy", ale hned tlacit?
https://www.prusa3d.com/product/origina ... mk4-kit-2/
Za mňa absolútne nie a ak sa dobre pozrieš, ich fórum má taktiež XYZ tém o problémoch s Mk3 a inak to nebude ani u Mk4. Predražená kravina a nemastná-neslaná odpoveď na Bambu P1P. Z "lídra" sa stal dobiehavač.
Za seba takto:
- minulý rok som chcel náhradu za budgetový Ender 3 - na 2018 dobrý ale bola to nočná mora - toto je presne tlačka, ktorá potrebovala upgradnúť VŠETKO - vkuse som ju musel strážiť - pomaly som musel robiť bed leveling aj po dvoch po sebe idúcich tlačeniach - tisíc a jedna frustrácia každú noc
- začal som hľadať niečo nové - nové Ender 3 Pro S1 a podobné kraviny stoja poko*ot peňazí - čistá predražená Čína a ešte aj tie potrebovali aspoň niečo upgradnúť (napríklad bi-metal upgrade pre extruder)
- nemohol som si na kúpu ale nájsť lepší čas - je hneď niekoľko modelov, ktoré sú spirituálne upgradované Ender 3 v každom ohľade - Anycubic, Artillery a Elegoo sú také, že stoja za zmienku.
Ja som osobne šiel do Elegoo Neptune 3 a ty koky - príde skoro zložená (nie ako Pruše v kite), zložíš ju za pár minút, zapneš, podľa návodu necháš prebehnúť automatický bed leveling a tam končí tvoja interakcia - od toho bodu si len "naslajsuješ" model, dáš to na pamäťovku, zasunieš, dáš tlačiť, profit. Odvtedy som ani raz nemusel nič meniť - toto je SEN(!!!).
A čo je na tom najlepšie je, že Elegoo má už aj Neptune 3 Pro, čo ešte prišlo a spravilo ešte pár vylepšení za teba:
- stojí o pár desiatok eur viac
- direct-extruder (nie state-of-the-art ale o nič horší ako Enderácky Sprite)
- automatický mesh bed-leveling s ešte viacerými bodmi (Neptune 3 má 4x4, Pro dokonca 6x6, čo je masaker)
- zdroj je dole v šasi = menší hluk.
Toto tu je prisámvačku fičúrková parita s Ender 3 S1 Pro ale za 260€ (EU, plná záruka, doprava zdarma)
https://www.3djake.sk/elegoo/neptune-3-pro
a kukni napríklad rečky na internete; nekukal som ich ale na Neptune 3 boli rečky extrémne pozitívne (aj 3DJake má hore na Pročko plné hviezdičky + tam nájdeš aj celkom výmluvné rečky od bežných ľudí)
https://www.youtube.com/results?search_ ... pro+review
jediné, čo to nedá, čo inak nedajú ani iné Číny (bez upgrade) je tlačenie materiálov, ktoré aj tak nechceš tlačiť - ABS/ASA (na to potrebuješ búdku), Nylon (to nechceš). To je pomerne hlúpa historická kravina, ktorá sa možno o rok-dva bude robiť na všetkom už by default - ide o to, že tam ti ide teflónová trubička až priamo k tryske - ak by si tlačil nad 240°C (t.j. ťažšie tlačiteľné materiály = to nechceš), tak tá trubička sa začne prehrievať a degenerovať - ak by si mal ešte nejakého papagája, tak ho to to segíňa odrovná. Toto sa rieši s tzv. "bi-metal heatbreak" je to náhradný diel, ktorý pridáva úzke kovové hrdlo medzi koniec trubičky a trysku - prakticky to znamená, že výrazne redukuje teplotu, na ktorú sa kedykoľvek tá trubička dostane. Toľko k príbehu - vôbec to nerieš. Pre tvoje použitie by som nikdy ani takýmito materiálmi netlačiť - PLA, nejaký PLA "Plus" grc a TPU je všetko, čo človek potrebuje - ostatné materiály nemajú pre normálneho človeka zmysel.
A nakoniec ti poviem ešte to, že ak si myslíš, že 3D tlač bude bezobslúžna, tak na to zabudni - žiadna tlačiareň nebude 100% bezobslúžna - buď riešiš nejakú prkotinku na tlačke (okrem Neptune 3 <3) alebo riešiš to, že model nie je správne naslajsovaný (rozumej napríklad to, že si žiada nejakú podperu apod.) a tlač ti zlyhá. Moja Bambu X1 je už tlačka, ktorá sa k tomu blíži ale začiatočník by našiel problém aj tam. Avšak taktiež so skúsenosťami s Neptune 3 môžem povedať, že ja nemám čo riešiť - tak by som si prial mať tú tlačku v 2018...