Vyťažovanie FVE pomocou klimatizácií
Re: Vyťažovanie FVE pomocou klimatizácií
Okrem toho predpokladam ze na vstupe do menica bude velky kondenzator ktory to tak ci tak vyhladi na 325V(peak sinusoidy, 230*√2). Takze mu bude uplne jedno ci donho pustas sinus, kocky alebo rovno 325 jednosmernych
Ja som mal na mysli skôr opačný smer tj. nedovoliť aby príliš veľa zapnutých FVEs nadmerne nesk.... napätie v DSke alebo ešte lepšie aby sa tie kocky od jednotlivých FVE posunuli tak aby v DSke vznikol krásny sinus.
Naposledy upravil/-a opto v So 15. Júl, 2023, 12:59, upravené celkom 1 krát.
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Každý menič, ktorý je priamo spojený s DS sleduje parametre siete (podpätie, prepätie, rušenie atď.) a ak nevyhovujú nastaveným parametrom proste sa menič od DS odpojí.
Menič sa vždy prispôsobuje DS a nie naopak.
Menič sa vždy prispôsobuje DS a nie naopak.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Opto, nerozumies tomu velmi. Nieco malo si o tom precitas, zanedbas obrovske mnozstvo informacii. Potom z toho vytvaras problemy ktore neexistuju a riesenia ktore nemozu fungovat.
Ak si na sietove napatie napojis osciloskop, ta sinusoida bude vzdy dost kostrbata. Deformuje ju impedancia vedenia, kapacitancia vedenia, paraziticka indukcnost, odpory, zariadenia ktore su do siete pripojene... Nic z toho menic ovplivnit nevie
Ale to nicomu to nevadi. Vpodstate jedine zariadenie ktore potrebuje sinusoidu je elektromotor. A ani tam nie je potrebne aby bola dokonala.
FVE ale sposobuje v DS 2 ine problemy:
1. je ze znizuju ucinnik - Vznika tym padom jalova energia.
2. je ze prepustaju do siete jednosmernu zlozku prudu - Tu ide hlavne o bezpecnostne riziko. Vpodstate vsetky sucastne pouzivane prudove chranice v domacnostiach su typu AC, prinajlepsom A. Aj par mA jednosmerneho prudu ich dokaze uplne vyradit z funkcnosti.
Ak si na sietove napatie napojis osciloskop, ta sinusoida bude vzdy dost kostrbata. Deformuje ju impedancia vedenia, kapacitancia vedenia, paraziticka indukcnost, odpory, zariadenia ktore su do siete pripojene... Nic z toho menic ovplivnit nevie
Ale to nicomu to nevadi. Vpodstate jedine zariadenie ktore potrebuje sinusoidu je elektromotor. A ani tam nie je potrebne aby bola dokonala.
2. je ze prepustaju do siete jednosmernu zlozku prudu - Tu ide hlavne o bezpecnostne riziko. Vpodstate vsetky sucastne pouzivane prudove chranice v domacnostiach su typu AC, prinajlepsom A. Aj par mA jednosmerneho prudu ich dokaze uplne vyradit z funkcnosti.
Díky za kritiku.
Aj keď je to tiež off topic ešte som si spomenul na problém že sa CZ DSkám nepáčia nesymetrické/nerovnaké dodávky do jednotlivých fáz F1,F2,F3.
Aj keď je to s časti už off topic zaujímalo by ma ktorý problém 1/2 zapríčiňuje že na danej 380V časti vedenia nepovolia pripojiť príliš veľa FVEs ?SKiLEX napísal: ↑So 15. Júl, 2023, 13:35 Opto, nerozumies tomu velmi . Nieco malo si o tom precitas - SÚHLASÍM , zanedbas obrovske mnozstvo informacii. Potom z toho vytvaras problemy ktore neexistuju a riesenia ktore nemozu fungovat.
Ak si na sietove napatie napojis osciloskop, ta sinusoida bude vzdy dost kostrbata. Deformuje ju impedancia vedenia, kapacitancia vedenia, paraziticka indukcnost, odpory, zariadenia ktore su do siete pripojene... Nic z toho menic ovplivnit nevie ???
Ale to nicomu to nevadi. Vpodstate jedine zariadenie ktore potrebuje sinusoidu je elektromotor. A ani tam nie je potrebne aby bola dokonala. - TOTO som vedel.
2. je ze prepustaju do siete jednosmernu zlozku prudu - Tu ide hlavne o bezpecnostne riziko. TOTO som nevedel. Vpodstate vsetky sucastne pouzivane prudove chranice v domacnostiach su typu AC, prinajlepsom A. Aj par mA jednosmerneho prudu ich dokaze uplne vyradit z funkcnosti.
Nooo aj v mojej 50 ročnej rozvodnici mám prúdové chrániče aspoň pre zástrčky v kúpelni.
Aj keď je to tiež off topic ešte som si spomenul na problém že sa CZ DSkám nepáčia nesymetrické/nerovnaké dodávky do jednotlivých fáz F1,F2,F3.
Hlavny dovod preco ich nedovoluju pripajat bude proste kapacita. Nemozes vyrabat viac energie ako v danej oblasti potrebujes. Potom mas v sieti 255, 260V a podobne hodnoty ktore uz znizuju zivotnost spotrebicov.
A tiez distribucke absolutne nevyhovuje cas kedy solar funguje. V hlavnych peakoch medzi 7 a 8hodinou rano, a vecer od 16 solar skoro nic nevyraba. A zase naobed ked je spotreba domacnosti minimalna tak solar pecie naplno.
A tiez distribucke absolutne nevyhovuje cas kedy solar funguje. V hlavnych peakoch medzi 7 a 8hodinou rano, a vecer od 16 solar skoro nic nevyraba. A zase naobed ked je spotreba domacnosti minimalna tak solar pecie naplno.
Neviem či správne počítam/odhadujem ale áno cez obed FVEs vyrábajú bežne 10x viac ako je spotreba daného domu. takže ak by ju mal len každý stý dom tak by to už znamenalo navýšenie o 10% čiže o 23V.
Neviem či sa to vôbec dá doregulovať z centra a síce napr. pomocou vypínania generátorov na našich Vodných elektrárňach . Rovnako neviem či vieme koľko percent vieme doregulovať 10% ???
EU presadzuje FVEs ale sú na to EU DSky pripravené ?
Neviem či sa to vôbec dá doregulovať z centra a síce napr. pomocou vypínania generátorov na našich Vodných elektrárňach . Rovnako neviem či vieme koľko percent vieme doregulovať 10% ???
EU presadzuje FVEs ale sú na to EU DSky pripravené ?
Je to o dost komplikovanejsie. Sam v tom uplne nemam prehlad. Nie je to to comu sa venujem.
Ale v skratke, mas akoby 2urovne tohto problemu.
1. Lokalny uz na nizkom napati(230/400V) za transformatorom ktory obsluhuje danu oblast. Ak je produkcia vacsia ako spotreba za danym transformatorom, napatie zacne rast nad hodnotu nastavenu na trafe. Normalne by sa menice mali odpojit pri 253V a prestat dodavat. Lenze kedze to montuju fuseri, strechari a podobni ludia co okolo elektriky ani nesli tak je to casto nastavene az na 270V(kedy zacnu zasahovat prepatovky).
2. Globalny - Tu neexistuje riesenie ako kompenzovat solar a vietor. Mozes mat stastie na prirodne podmienky ako skandinavske krajiny a svajciarsko a riesit do vodnymi a precerpavacimi elektrarnami.
Alebo potom to mozes riesit na styl nemecka. Ako najvacsia ekonomika europy si presadit ze vsetky clenske krajiny EU musia uprednostnovat energiu z obnovitelnych zdrojov. Cize v praxi to znamena ze ked v nemecku svieti slnko a fuka vietor, tak elektrifikacnu pretazuju siet az po cierne more a vsetci tu energiu musia povinne pouzivat lebo "obnovitelne zdroje maju prednost". Ked nad nemecko pride mrak a prestane fukat tak sa zase cela EU musi starat o to aby mali nemci dost energie a nenastal blackout. Samozrejme za to nemci neplatia, len si to nuluju s energiou dodanou ked svietilo slnko.
Pokial viem tak napr. poliaci drzia pre nemcov 2 nabudene reaktory cisto pre pripad ze ponad nemecko prejde mrak.
Kto vie preco ma napr. FR vacsinu svojich jadrovych elektrani na hranici s nemeckom. A kto vie preco FR vpodstate nepouzivaju uhlie a plyn na vyrobu energie zatial co nemecko s plynom a uhlim vyraba pomaly 50% a este k tomu svojim "eko" spravanim nuti aj zbytok EU.
Takze ak to mam zhrnut mas 3 moznosti:
1. Pouzivat jadrovu energiu, vykyvy sa snazit vyrovnavat vodnymi a precerpavacimi elektrarnami. A extremne vykyvy plynom/uhlim. Vpodsate to co sa dialo doteraz
2. Pouzivat obnovitelne zdroje(solar, vietor). Hrat sa na eko, a spalovat pri tom obrovske mnozstva uhlia a plynu.
3. Pouzivat obnovitelne zdroje(solar, vietor). Hrat sa na eko a outsourcovat tento problem o par 100km dalej.
Vsetko ostatne je nezlucitelne s realitou.
1. Lokalny uz na nizkom napati(230/400V) za transformatorom ktory obsluhuje danu oblast. Ak je produkcia vacsia ako spotreba za danym transformatorom, napatie zacne rast nad hodnotu nastavenu na trafe. Normalne by sa menice mali odpojit pri 253V a prestat dodavat. Lenze kedze to montuju fuseri, strechari a podobni ludia co okolo elektriky ani nesli tak je to casto nastavene az na 270V(kedy zacnu zasahovat prepatovky).
2. Globalny - Tu neexistuje riesenie ako kompenzovat solar a vietor. Mozes mat stastie na prirodne podmienky ako skandinavske krajiny a svajciarsko a riesit do vodnymi a precerpavacimi elektrarnami.
Alebo potom to mozes riesit na styl nemecka. Ako najvacsia ekonomika europy si presadit ze vsetky clenske krajiny EU musia uprednostnovat energiu z obnovitelnych zdrojov. Cize v praxi to znamena ze ked v nemecku svieti slnko a fuka vietor, tak elektrifikacnu pretazuju siet az po cierne more a vsetci tu energiu musia povinne pouzivat lebo "obnovitelne zdroje maju prednost". Ked nad nemecko pride mrak a prestane fukat tak sa zase cela EU musi starat o to aby mali nemci dost energie a nenastal blackout. Samozrejme za to nemci neplatia, len si to nuluju s energiou dodanou ked svietilo slnko.
Pokial viem tak napr. poliaci drzia pre nemcov 2 nabudene reaktory cisto pre pripad ze ponad nemecko prejde mrak.
Kto vie preco ma napr. FR vacsinu svojich jadrovych elektrani na hranici s nemeckom. A kto vie preco FR vpodstate nepouzivaju uhlie a plyn na vyrobu energie zatial co nemecko s plynom a uhlim vyraba pomaly 50% a este k tomu svojim "eko" spravanim nuti aj zbytok EU.
1. Pouzivat jadrovu energiu, vykyvy sa snazit vyrovnavat vodnymi a precerpavacimi elektrarnami. A extremne vykyvy plynom/uhlim. Vpodsate to co sa dialo doteraz
2. Pouzivat obnovitelne zdroje(solar, vietor). Hrat sa na eko, a spalovat pri tom obrovske mnozstva uhlia a plynu.
3. Pouzivat obnovitelne zdroje(solar, vietor). Hrat sa na eko a outsourcovat tento problem o par 100km dalej.
Vsetko ostatne je nezlucitelne s realitou.
- geroswen
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 03. Jan, 2015, 23:54
Riesenim by boli uloziska energie. Napr. stavba precerpavacich elektrarni alebo velke bateriove uloziska, ktore by staval stat, aby to bolo cenovo efektivne. Niektore normalnejsie kajiny maju v tejto oblasti uz rozbehnute velke projekty.
Cestou by mohlo byt napriklad aj generovanie vodika (keby bolo pre neho vyuzitie) a mnohych dalsich technickych plynov z prebytocnej energie.
A tie spominane peaky medzi 7-8 a po 16 hod su podla mna blbost. Staci sa pozriet na 24 hodinovy graf vyroby. Domacnosti su nic. To, ze si rano uvaris kavu, zapnes 10W ziarovku v kupelni a pustis telku s odberom 50W nikoho netrapi. Ovela viac elektriny zozeru firmy a tie funguju prave v case, ked svieti slnko.
Cestou by mohlo byt napriklad aj generovanie vodika (keby bolo pre neho vyuzitie) a mnohych dalsich technickych plynov z prebytocnej energie.
A tie spominane peaky medzi 7-8 a po 16 hod su podla mna blbost. Staci sa pozriet na 24 hodinovy graf vyroby. Domacnosti su nic. To, ze si rano uvaris kavu, zapnes 10W ziarovku v kupelni a pustis telku s odberom 50W nikoho netrapi. Ovela viac elektriny zozeru firmy a tie funguju prave v case, ked svieti slnko.
Dell M4500 - i7-920xm @3.87Ghz, quadro 1800m
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
štát ? cenovo efektivne ? prepac, taky som este nevidel a to som bol uz aj v Nemecku.
Bateriove uloziska ? Take ktore by sa zaplatili pocas svojej zivotnosti ? To bude tiez srandovny problem.
velke projekty ? Co je pre teba velky projekt ? 300 MWh ? Malilinke Slovensko minuly rok zjedlo okolo 31TWh energie, cize v priemere 4 GWh ZA HODINU. Co asi tak dosiahneme s najvacsim baterkovym uloziskom v Europe, ktore neexistuje a ktore by malo kapacitu 0.3 GWh cize 300MWh ?
,
,
>> Ovela viac elektriny zozeru firmy a tie funguju prave v case, ked svieti slnko.
neviem kolko zozeru sudruhovia obcania a kolko zozeru firmy, ale viem ze medzi novembrom a februarom vratane si solar mozeme strcit tam, kde solar nedosvieti ani v auguste o jednej naobed.
Bateriove uloziska ? Take ktore by sa zaplatili pocas svojej zivotnosti ? To bude tiez srandovny problem.
velke projekty ? Co je pre teba velky projekt ? 300 MWh ? Malilinke Slovensko minuly rok zjedlo okolo 31TWh energie, cize v priemere 4 GWh ZA HODINU. Co asi tak dosiahneme s najvacsim baterkovym uloziskom v Europe, ktore neexistuje a ktore by malo kapacitu 0.3 GWh cize 300MWh ?
,
,
>> Ovela viac elektriny zozeru firmy a tie funguju prave v case, ked svieti slnko.
neviem kolko zozeru sudruhovia obcania a kolko zozeru firmy, ale viem ze medzi novembrom a februarom vratane si solar mozeme strcit tam, kde solar nedosvieti ani v auguste o jednej naobed.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Ja so v elektroenergetike ešte väčší neznalec a čo sa týka toho poslúchania silnejšieho DE to znie tiež v súlade odvekými pravidlami všetkých civilizácií. Viď ale moje poznánky/otázky
SKiLEX napísal: ↑St 19. Júl, 2023, 17:33 Je to o dost komplikovanejsie. Sam v tom uplne nemam prehlad. Nie je to to comu sa venujem.
1. Lokalny uz na nizkom napati(230/400V) za transformatorom ktory obsluhuje danu oblast. Ak je produkcia vacsia ako spotreba za danym transformatorom, napatie zacne rast nad hodnotu nastavenu na trafe. Normalne by sa menice mali odpojit pri 253V a prestat dodavat. Lenze kedze to montuju fuseri, strechari a podobni ludia co okolo elektriky ani nesli tak je to casto nastavene az na 270V(kedy zacnu zasahovat prepatovky). Predpokladal som že sa zvýšené napätie od FVE prenesie aj cez všetky transformátory 22kV, 440kV až ku veľkým generátorom a tie ktoré to vedia znížia preto výkon/napätie ?
2. Globalny - Tu neexistuje riesenie ako kompenzovat solar a vietor . Mozes mat stastie na prirodne podmienky ako skandinavske krajiny a svajciarsko a riesit do vodnymi a precerpavacimi elektrarnami.
A čo tak nové malé/distribuované jadrové elektrárne a H2 sklady a elektrárne ?
Alebo potom to mozes riesit na styl nemecka. Ako najvacsia ekonomika europy si presadit ze vsetky clenske krajiny EU musia uprednostnovat energiu z obnovitelnych zdrojov. Cize v praxi to znamena ze ked v nemecku svieti slnko a fuka vietor, tak elektrifikacnu pretazuju siet az po cierne more a vsetci tu energiu musia povinne pouzivat lebo "obnovitelne zdroje maju prednost". Ked nad nemecko pride mrak a prestane fukat tak sa zase cela EU musi starat o to aby mali nemci dost energie a nenastal blackout. Samozrejme za to nemci neplatia, len si to nuluju s energiou dodanou ked svietilo slnko. Ja dúfam že kolaborovanie z Rusmi (od Hitlera až po G. Schrodera ) a ich nadradenosť sa snáď v novej geopolitickej situácii trochu umravní a to aj s ohľadom na vznik nových podstatne viac distribuovanejších a menších zdrojov a to aj jadrových elektrární. Žiaľ ani tá na východe SK nebude tak skoro.
Vsetko ostatne je nezlucitelne s súčasnou 5-20r realitou realitou.
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Čo som čítal tak spotreba domácností je cca. 30%, zbytok priemysel.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> A čo tak nové malé/distribuované jadrové elektrárne a H2 sklady a elektrárne ?
mas na mysli ten vybusny vodik ktory nam zatial dokaze unikat zo vsetkeho, je nesmierne drahy plus perfektne ustrážitelné zabezpecitelne miniatomovky tak aby sa nieco nedostalo do ruk hajzlom ktorym sa nema dostat inak bude pruser daleko vacsieho rangu nez elektricky ?
Jasne, v pohode. Zobudte ma, ked tam budete.
mas na mysli ten vybusny vodik ktory nam zatial dokaze unikat zo vsetkeho, je nesmierne drahy plus perfektne ustrážitelné zabezpecitelne miniatomovky tak aby sa nieco nedostalo do ruk hajzlom ktorym sa nema dostat inak bude pruser daleko vacsieho rangu nez elektricky ?
Jasne, v pohode. Zobudte ma, ked tam budete.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Je to tak ako pisete. Ale priemysel vacsinou nezvykne byt na sidliskach a dedinach kde ucinkuje domaca fotovoltaika, kedze o nej sme sa bavili...
Jedine ako tak rentabilne ulozisko energie su precerpavacie elektrarne. Akurat tie jaksi niet kde stavat.
Jedine ako tak rentabilne ulozisko energie su precerpavacie elektrarne. Akurat tie jaksi niet kde stavat.
IMHO bolo by kde keby sme nebrali taký ohľad na existujúcu infraštruktúru a životné prostredie, dolín máme neúrekom. Zatiaľ nie je potreba väčšia ako odpor k ničeniu prírody či sťahovaniu ľudí
A čo sa malých jadrových elektrární týka, tóriové by vraj mali byť v tomto ohľade výrazne bezpečnejšie.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 1513003157
Ale aby sme sa vrátili aspoň čiastočne k téme, lokálne ma napadajú vlastne 3 možnosti:
1. Batérie
2. Teplo, ako to aj rieši autor témy (klíma je minimum, teplá voda v zásobníkoch je rozumné maximum)
3. Gravitácia, čiže prečerpávačka vody v malom, či už mikropriehrada ak sú na to podmienky, alebo nejaké nádrže.
A čo sa malých jadrových elektrární týka, tóriové by vraj mali byť v tomto ohľade výrazne bezpečnejšie.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 1513003157
Why thorium
The principal arguments for thorium rather than uranium as fuel for nuclear reactors are the ones stated in the title: thorium is considerably more abundant than uranium; thorium reactors can be configured to minimize the waste storage issue; and thorium reactors are less conducive to proliferation of weapons grade materials.
Ale aby sme sa vrátili aspoň čiastočne k téme, lokálne ma napadajú vlastne 3 možnosti:
1. Batérie
2. Teplo, ako to aj rieši autor témy (klíma je minimum, teplá voda v zásobníkoch je rozumné maximum)
3. Gravitácia, čiže prečerpávačka vody v malom, či už mikropriehrada ak sú na to podmienky, alebo nejaké nádrže.
Spoiler: ukázať