Tachyum príde s revolučným procesorom Prodigy
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: Tachyum príde s revolučným procesorom Prodigy
skus trosku vypustit paru, skludnit hormon a ... napriklad sa pozriet na DATUM clanku.
2021.
co sa pise v tvojom kalendari dnes ?
Jaaaaaj pohoda, takze uz dva roky vyrabame. Spravne ?
2021.
co sa pise v tvojom kalendari dnes ?
Jaaaaaj pohoda, takze uz dva roky vyrabame. Spravne ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Dátum som si nevšimol, na inom webe som to našiel ako zaujímavosť, tak som nás chcel obohatiť Inak podlá poslednej info ešte stále nevyrábajú.
Tachyum: Masová výroba čipu Prodigy má byť až v roku 2024. Čo je podľa firmy za zdržaním
https://zive.aktuality.sk/clanok/C65KBS ... -zdrzanim/
ad, ...chystaný superpočítač na Slovensku
Tachyum: Masová výroba čipu Prodigy má byť až v roku 2024. Čo je podľa firmy za zdržaním
https://zive.aktuality.sk/clanok/C65KBS ... -zdrzanim/
ad, ...chystaný superpočítač na Slovensku
Pripomeňme, že Tachyum v minulosti opakovane vyjadril záujem o dodanie čipov Prodigy aj pre plánovaný slovenský superpočítač Perún. Ako sme však informovali v decembri minulého roka, v jeho prípade ešte len prebehne tender na dodávateľa, a tak zatiaľ nevedno, na akých technológiách bude vlastne postavený.
AMD Ryzen R9 7950X3D PBO, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6200MHz CL30 White RGB, ASUS TUF RTX 4070Ti GAMING OC 12GB GDDR6X @3/23,5Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB + Samsung 860 EVO 250GB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
Vela firiem malo papierovych drakov, treba pockat na realny provoz..
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
ako by som ti to povedal... na Slovensku neexistuje jeden jediny inzinier so spickovymi skusenostami a vedomostami v polovodicovom priemysle. Nie sme schopni vyvinut vlastny procesor v zlozitosti a vykone, ktorymi sa dnes prezentuju Arm, Amd, Intel, Nvidia a podobne firmicky, nemame absolutne najmensiu sancu. Na nieco take potrebujes nie desiatky, ale stovky miliard rizikoveho kapitalu a to je absolutne, absolutne bez sance.
Tak.
Vitajte v realite. Ak nahodou nejaky cip vyrobime, tak to bude schopne riadit akurat tak vytah alebo letecky majak, nie ze z neho poskladas superpocitac s desatinovou spotrebou oproti svetovemu trhu. Ved zase nebudme utrhnuti...
Tak.
Vitajte v realite. Ak nahodou nejaky cip vyrobime, tak to bude schopne riadit akurat tak vytah alebo letecky majak, nie ze z neho poskladas superpocitac s desatinovou spotrebou oproti svetovemu trhu. Ved zase nebudme utrhnuti...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
preto to tusim navrhuju a vyrabaju v zahranici?
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Zazil som ho niekedy v 2007 alebo 2008, mal jednoznacne najlepsiu prednasku na ICC v BA, prave o pozadi navrhu CPU.. Bohuzial, meno si uz nepamatam.. Ale je pravda, ze nie je (resp. nebol) na Slovensku, vtedy robil priamo v centrale Intelu..
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
turbo: nedristaj zas. Cast vyvoja je na Slovensku, spoluziak z vysky u nich pracuje. A podobne ako ostatne fabless firmy si to davaju vyrobit vacsinou v tsmc/samsungu ak chcu leading edge node. Navrh toho cipuje multiurovnova zalezitost, kde kombinujes kniznicu prvkov (moznosti procesu, cenu,...) a pozadovane vlastnosti cipu. Bohuzial vyroba na tychto leading edge trva 3m od vstupu waferu do procesu po vystup.
Ci a co z toho bude, to uvidime. Danilak ma track record, ale imho tu ide o nejake patenty a odpredaj nasledne niekomu vacsiemu ako napr. NVDA. Prerazit s takymto cipom na konzervativnom serverovom trhu je velmi tazky oriesok.
Ci a co z toho bude, to uvidime. Danilak ma track record, ale imho tu ide o nejake patenty a odpredaj nasledne niekomu vacsiemu ako napr. NVDA. Prerazit s takymto cipom na konzervativnom serverovom trhu je velmi tazky oriesok.
FVE 12.45 kWp V/Z
Sledujem ich od začiatku, fandím im ale majú to ťažké. A tieto odklady na dôveryhodnosti nepridávajú, aj keď dôvody, ak sú pravdivé, sú pochopiteľné.
Aj keď, žeby CEO Cadence riskoval povesť firmy, ktorá žije z predaja IP, kvôli svojmu investičnému portfóliu? Na druhú stranu, stali sa už aj divokejšie veci...
Aj keď, žeby CEO Cadence riskoval povesť firmy, ktorá žije z predaja IP, kvôli svojmu investičnému portfóliu? Na druhú stranu, stali sa už aj divokejšie veci...
Ak niekoho zaujíma či fungujú, alebo kde skončili Slovenské superpočítače ako Aurel (už v muzeu )
Nový superpočítač Devana je už na Slovensku
https://vedanadosah.cvtisr.sk/technika/ ... slovensku/
Nový superpočítač Devana je už na Slovensku
https://vedanadosah.cvtisr.sk/technika/ ... slovensku/
Čo bude s Aurelom?
Devanu nainštalujú do tej istej miestnosti ako superpočítač Aurel, ktorý je už pár mesiacov vypnutý, lebo po desiatich rokoch doslúžil...
Za Devanou príde Perun
Superpočítaču dali meno Devana riaditeľ centra spolu s kolegami a má dva významy, jeden lokálnejší, druhý medzinárodný. „Podľa slovanskej mytológie je Devana bohyňa, dcéra boha Peruna. A keďže o superpočítači Devana uvažujeme v rámci budovania nového HPC ekosystému financovaného ...
Zapojená do siete superpočítačov
„Musím spomenúť ešte jeden parameter, ktorý svedčí o technickom vývoji superpočítačov, a to výkon. V prípade superpočítačov sa výkon vyjadruje v jednotke, ktorá sa volá Flopa vypovedá o tom, koľko operácií v plávajúcej desatinnej čiarke dokáže taký stroj vykonať za sekundu.
Kým Aurel mal celkový výkon zhruba 110 Teraflopov, Devana ma pri polovičnej spotrebe zhruba osemnásobný výkon. A Perun, ktorý pribudne neskôr, by mal mať viac ako pätnásťnásobný výkon oproti Devane.“
atd...
AMD Ryzen R9 7950X3D PBO, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6200MHz CL30 White RGB, ASUS TUF RTX 4070Ti GAMING OC 12GB GDDR6X @3/23,5Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB + Samsung 860 EVO 250GB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
-
- Pokročilý používateľ
>> turbo: nedristaj zas. Cast vyvoja je na Slovensku, spoluziak z vysky u nich pracuje
vyborne, aka cast ? 95% ? kolko je tu takych slovakov, kolko tam pracuje ludi ? Co si myslite ze SPICKOVY procesor dnes vyvinie mančaft siedmych umastených vedcov s velkymi bradami a bielymi plášťami ?
alebo nejaky slovak proste pracuje pre zahranicnu spolocnost presne ako zmieneny spickovy inzinier (co je to spickovy ?) pre intel v roku 2007 a nebolo to na Slovensku ? Nie je dolezite ze cip vyrobi TSMC, samozrejme ze ho nevyrobime doma, na to nemame najmensiu sancu, to sa bavime o dalsich desiatkach miliard investicii na take fabriky.
Este raz, nalejte si ciste vino. Vyvijajte. Drzim vam palec, taketo veci na Slovensku urcite potrebujeme. A nezabudnite sa pozriet na americke sidlo "materskej" spolocnosti, adresu ktoru udavaju na svojich strankach. Rozhodne tak vyzera firma so sancou na vyvoj superprocesoru.
PS : a hlavne nezabudnite na ze PRED DVOMI ROKMI FIRMA TVRDILA, ZE UZ IDU VYRABAT. Nie ja som to tvrdil, oni sami.
Mozem zlu otazku ? Kolko toho vyrobili ?
vyborne, aka cast ? 95% ? kolko je tu takych slovakov, kolko tam pracuje ludi ? Co si myslite ze SPICKOVY procesor dnes vyvinie mančaft siedmych umastených vedcov s velkymi bradami a bielymi plášťami ?
alebo nejaky slovak proste pracuje pre zahranicnu spolocnost presne ako zmieneny spickovy inzinier (co je to spickovy ?) pre intel v roku 2007 a nebolo to na Slovensku ? Nie je dolezite ze cip vyrobi TSMC, samozrejme ze ho nevyrobime doma, na to nemame najmensiu sancu, to sa bavime o dalsich desiatkach miliard investicii na take fabriky.
Este raz, nalejte si ciste vino. Vyvijajte. Drzim vam palec, taketo veci na Slovensku urcite potrebujeme. A nezabudnite sa pozriet na americke sidlo "materskej" spolocnosti, adresu ktoru udavaju na svojich strankach. Rozhodne tak vyzera firma so sancou na vyvoj superprocesoru.
PS : a hlavne nezabudnite na ze PRED DVOMI ROKMI FIRMA TVRDILA, ZE UZ IDU VYRABAT. Nie ja som to tvrdil, oni sami.
Mozem zlu otazku ? Kolko toho vyrobili ?
risc-v hype pozna kazdy. to iste aj arm ako budu top v serveroch...
trt makovy a to uz bezia roky.
trt makovy a to uz bezia roky.
-
- Pokročilý používateľ
takto vyzera skutocny silicon startup a nie búda na investorov : https://www.techpowerup.com/311529/sili ... -singapore
i ked jasne, toto je nieco ine ako vyvoj procesorov a jasne, aj henta singapurska vec moze velmi lahko skrachovat. Je to vsak stotisickrat nieco "materialnejsie" nez tutok spominany slovensky zazrak o ktorom na Slovensku ... nikto nepocul.
Mozem zopakovat narocnu otazku, na ktoru sa nikto neodvazi odpovedat ? Kolko toho uz vyrobili, ked dva roky dozadu mali vsetko vlastne ukoncene, zavrete, a isli vyrabat ? Kludne mi mozete odpovedat "Turbo nedristaj zas". Len si mozno treba uvedomit kto "drista".
i ked jasne, toto je nieco ine ako vyvoj procesorov a jasne, aj henta singapurska vec moze velmi lahko skrachovat. Je to vsak stotisickrat nieco "materialnejsie" nez tutok spominany slovensky zazrak o ktorom na Slovensku ... nikto nepocul.
Mozem zopakovat narocnu otazku, na ktoru sa nikto neodvazi odpovedat ? Kolko toho uz vyrobili, ked dva roky dozadu mali vsetko vlastne ukoncene, zavrete, a isli vyrabat ? Kludne mi mozete odpovedat "Turbo nedristaj zas". Len si mozno treba uvedomit kto "drista".
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Turbo: oficiálne mali fpga model cipu pre ladenie a mali by mat prve sample aktuálne (tolko oficialne spravy).
To, co linkujes, je nieco uplne ine a nerobi sa to na zelenej luke. To vzniklo ako spin-off ludi s existujucou zakaznickou bazou, takuto firmu s 2B financingom nezalozis len tak, nedostanes sa len tam k strojom,... Absolutne neporovnatelne.
Btw, vedla vo Viedni vyrabame stroje, ktore sa velmi dolezitym krokom zasluzili o nastup EUV litografie. Pred 10r si o firme absolutne ani netusil (a netusis pravdepodobne ani teraz), este nie sme ani na 1B rocnom obrate. Tym chcem povedat, ze da sa to, aj v oblasti navrhu cipu, ale vela sa nedozvies, to je vsetko IP. Dokedy nepride cip alebo nepredaju firmu vacsiemu hracovi, dovtedy ziadne vyznamnejsie detaily nezistis.
To, co linkujes, je nieco uplne ine a nerobi sa to na zelenej luke. To vzniklo ako spin-off ludi s existujucou zakaznickou bazou, takuto firmu s 2B financingom nezalozis len tak, nedostanes sa len tam k strojom,... Absolutne neporovnatelne.
Btw, vedla vo Viedni vyrabame stroje, ktore sa velmi dolezitym krokom zasluzili o nastup EUV litografie. Pred 10r si o firme absolutne ani netusil (a netusis pravdepodobne ani teraz), este nie sme ani na 1B rocnom obrate. Tym chcem povedat, ze da sa to, aj v oblasti navrhu cipu, ale vela sa nedozvies, to je vsetko IP. Dokedy nepride cip alebo nepredaju firmu vacsiemu hracovi, dovtedy ziadne vyznamnejsie detaily nezistis.
FVE 12.45 kWp V/Z
-
- Pokročilý používateľ
>> To, co linkujes, je nieco uplne ine a nerobi sa to na zelenej luke.
viem, ved to aj rovno pisem.
viem, ved to aj rovno pisem.
Hrušky s jablkami.
Dneska je nerentabilné mať pre seba fab... Mnohí sú preto fabless, nv, amd,atď ....
Bavme sa o tom že čo zatiaľ tachyum urobil ako fabless dizajnér ...
Niečo nahodili do fpga, ale to sa robí bezne. To však neznamená že uarch bežiaci na fpga je verný obraz reálne vyrobeného čipu
V podstate len majú papierových drakov, kde sami hovoria ako je ich čip úžasný...
Stalo sa nie raz v x86 svete že dnes na papieri úžasný čip, bol odsunuty o pár rokov. A už potom až taký úžasný nebol.
Ak máš tromf, rýchlo s ním von, lebo potom si ho môžeš strčiť... konkurencia nespí
Dneska je nerentabilné mať pre seba fab... Mnohí sú preto fabless, nv, amd,atď ....
Bavme sa o tom že čo zatiaľ tachyum urobil ako fabless dizajnér ...
Niečo nahodili do fpga, ale to sa robí bezne. To však neznamená že uarch bežiaci na fpga je verný obraz reálne vyrobeného čipu
V podstate len majú papierových drakov, kde sami hovoria ako je ich čip úžasný...
Stalo sa nie raz v x86 svete že dnes na papieri úžasný čip, bol odsunuty o pár rokov. A už potom až taký úžasný nebol.
Ak máš tromf, rýchlo s ním von, lebo potom si ho môžeš strčiť... konkurencia nespí