Je možné zjednotiť štátne informačné systémy ?
Je možné zjednotiť štátne informačné systémy ?
Ušetrenie nášho času a peňazí , ochranu planéty a nášho, aj psychického, zdravia by sa dalo dosiahnuť pomocou zjednotenia štátnych alebo dokonca celoeurópskych informačných systémov ako napr :
1. Jednotná databáza parkovacích miest a jediná štátna apka napr. na parkovanie
Zmena v Ružinove by sa musela vložiť aj do nej a človek z BB by sa nemusel učiť BA apky.
2. Jednotná databáza stavu cestnej infraštruktúry takže napr. v prípade nevyhnutnej uzávierky by musel
priamo policajt zaznamenať zmenu a nie nejaký Wazer a to len ak sa mu chce.
3. Jednotná elektronická zdravotná karta všetkých zdravotných úkonov tak aby napr. rontgenové snímky od
zubára v Košicoch si mohol cez jednotnú EU apku pozrieť zubár na Pagu len na základe povolenia
pacienta.
4,5.........
Postúpenie kompetencií a financií na územné celky , jednotlivé orgány alebo dokonca na jednotlivcov je OK
ale len pri stanovení povinností napr. všetkým lekárom, policajtom , úradníkom ale aj podnikaťeľom.
1. Jednotná databáza parkovacích miest a jediná štátna apka napr. na parkovanie
Zmena v Ružinove by sa musela vložiť aj do nej a človek z BB by sa nemusel učiť BA apky.
2. Jednotná databáza stavu cestnej infraštruktúry takže napr. v prípade nevyhnutnej uzávierky by musel
priamo policajt zaznamenať zmenu a nie nejaký Wazer a to len ak sa mu chce.
3. Jednotná elektronická zdravotná karta všetkých zdravotných úkonov tak aby napr. rontgenové snímky od
zubára v Košicoch si mohol cez jednotnú EU apku pozrieť zubár na Pagu len na základe povolenia
pacienta.
4,5.........
Postúpenie kompetencií a financií na územné celky , jednotlivé orgány alebo dokonca na jednotlivcov je OK
ale len pri stanovení povinností napr. všetkým lekárom, policajtom , úradníkom ale aj podnikaťeľom.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Re: Je možné zjednotiť štátne informačné systémy ?
Utopia. V prvom rade by to vsetko pod palcom musela mat jedna firma a vsade nastavit totozny system. A ked nie totozny system, tak mat jedneho cloveka co tomu bude velit, spoji vsetkych dokopy a jeho funkcne obdobie nebude zavisle od dlzky vlady. Tiez financne prostriedky nebudu zavisiet ci som kamos stym alebo stym kto je akirat vo vlade
NB: Asus ROG Strix G16
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
nie je.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Je to možné? Je.
Je to reálne na Slovensku v dohľadnej dobe? Nie.
Je to reálne na Slovensku v dohľadnej dobe? Nie.
Spoiler: ukázať
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Zlaty JurajSlovakID a jeho temy..
zdravotna karta sa planuje, ale len celoslovenska
Hej tú sme riešili v predchádzajúcej téme zameranej priamo na zdravotníctvo:
viewtopic.php?t=130766
viewtopic.php?t=130766
-
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00
Pokusy tu boli ale ako klasika co je statne to nefunguje uz tu bol pokus o marodne centrum dopravnych informacii kde sa presne nahadzovali tieto uzavierky a vsetky veci vydavane cestnym spravnym organom, slaba propagacia a to ze chybalo prepojenie s navigaciami to poslalo do kytek https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... nformacii/
Ludia potrebuju info v realnom case a nie kukať kazdych 10min na nejaku webovu stranku
Ludia potrebuju info v realnom case a nie kukať kazdych 10min na nejaku webovu stranku
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Ani by to nemusela byt jedna firma, kludne aj niekolko, ale pracujuce spolocnymi sposobmi a postupmi.
Tiez casto nechapem, preco musi mat kazda firma/statna sprava svoj system. Defakto je to vzdy o tom, ze tam pridu nejake data, ktore musia "spracovat", tj. preklopit do ineho formatu, niekam zadat. A potom ich iba skladuju niekde v databaze. Raz niekam zadat a mat to dostupne v jednom univerzalnom formate by pomohlo vsetkym.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- killswitch
- VIP
- Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Samozrejme by sa to dalo. Na kopu vecí máš štandardy. Nech si každá organizácia kľudne používa systém, ktorý jej vyhovuje, ale ten by mal vedieť pracovať so štandardami. Zrovna v tom zdravotníctve napríklad DICOM alebo HL7. Som pod NDA, takže len takto: https://www.ihe.net
- scream
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Samozrejme, ze by to slo, otazka je co by to stalo. Aj na vyvoj aj na prevadzku. Zjednotenie je stale komplikovane, treba nove alebo uspesne pouzivane systemy.
Napr. ten waze je pekny priklad. Naco vyvyjat nieco nove, ked uz to existuje, staci aby niekto zodpovedny znacil tie useky vo waze alebo by sa dohodol nejaky kontrakt.
Zdravotnictvo je viac komplikovane ale tam by to zas extremne pridalo na efektivite.
Napr. ten waze je pekny priklad. Naco vyvyjat nieco nove, ked uz to existuje, staci aby niekto zodpovedny znacil tie useky vo waze alebo by sa dohodol nejaky kontrakt.
Zdravotnictvo je viac komplikovane ale tam by to zas extremne pridalo na efektivite.
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, XFX RX 6700 10g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Zdravotníctvo bude problém dlhé roky, za prvé niet lekárov a za druhé ak poistovňa preplatí len 10 úkonov denne, tak ten lekár tých úkonov nebude robiť denne 12, aby neboli mesačné čakacie doby na vyšetrenie, ked mu to navyše poistovňa nepreplatí...
Ja som tu už možno kedysi písal skúsenosť z kožnej ambulancie, prišiel som sa objednať a dávala mi termín za 4 týždne, ale že keby si priplatím 5€ tak ma vie objednať "prednostne" na .... a ako listovala tú písanku s termínmi nazad, tak ju mala na posledných 2 týždnoch úplne prázdnu.
Pointa bola vytiahnúť z pacienta 5€, nič iné!
Keby som povedal že dám 5€, tak by bolo volné aj na další týžden...
Ja som tu už možno kedysi písal skúsenosť z kožnej ambulancie, prišiel som sa objednať a dávala mi termín za 4 týždne, ale že keby si priplatím 5€ tak ma vie objednať "prednostne" na .... a ako listovala tú písanku s termínmi nazad, tak ju mala na posledných 2 týždnoch úplne prázdnu.
Pointa bola vytiahnúť z pacienta 5€, nič iné!
Keby som povedal že dám 5€, tak by bolo volné aj na další týžden...