Acces point do 150€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Re: Acces point do 150€

Príspevok od používateľa HellAngel »

Este jedna vec, neviem ci to vedia tie TPlinky, ale nemozes sirit 2 rozne wifi siete cez ne? Jeden mikrotik by sluzil na routovanie, managment a dhcp. Na tej ucitelskej by som povolil priszup len znamym zariadenia podlamackovky. Tu by sa eliminovalo aspon to, ze aj ked zistia heslo do ucitelskej wifi, prd im to pomoze. Neelimimuje to situaciu, ked bude mat pristup do zariadenia nejakeho ucitela. To by sa uu musela cela sprava riesit kus inac
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> Nesposobi radius viac problemov ako vyriesi?

moze sa stat. Zadat meno a heslo vobec nie je jednoducha zalezitost.

>> Je vobec velky problem ak sa tam nebodaj niekto prihlasi? Ved dneska uz vsetko ide cez https.
>> Jedine ze by odsniffoval nejake lokalne heslo na sambu a tak.

o toto primarne nejde. Neuvidim kto je kto, ako mam vediet ci zariadeniu 00-53-14-FD-2A-F3 (ip 77.77.76.79 to je jedno aka) mam povolit pristup na skolske servery, skolsku infrastrukturu ? Ako mam vediet ci zariadenie XYZ ma celodenny pristup na internet alebo selektivny len cez vyucovacie hodiny / len cez prestavky ? ako mam zalimitovat rychlost uzivatelovi na 10Mbit/s alebo akekolvek cislo ? Jaaaj jasne, naco by som limitoval. Tak napriklad na to, ze mame 150 deti na JEDNEJ CHODBE [5 tried, 30 v kazdej].

A teraz sa kazdy z nich navála na internet cez prestavku a hajde otvarat videa na youtube a uploadovat videa na Tik Tak a synchronizovat fotografie do klaudu. Nezabudnime ze jedno uzasne TPLink APcko hadam prenesie aj 200Mbit/s ked sa na neho navalí 60 radiovych klientov. Cize budem mat problem nieze s priepustnostou internetu (sanet, 1 gigabit) ale hlavne s priepustnostou APciek samotnych a to este snivam o tom, ze to bude stabilne a nepopada.

Este furt malo ? Nech sa paci, tri budovy, tri poschodia kazda.
Ved si ucitelia ani edupage neotvoria co by teda dakedy malo pridanu hodnotu :)

>> Nemaju nahodou v kazdej triede jeden ucitelsky notebook do ktoreho ma pristup uplne kazdy kto ma doprdele dieru?

nepodstatne ale nemaju.

Proste presadám z noveho Mercedesu S do Trabantu. Cele zle totok...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

No jo, a poziadavky vhodne tak na unimog.

Sak tie TPlinky tak ci tak pojdu do kosa, len je otazne kolko sa s nimi este ty a zamestnanci natrapia kym k tomu dojde :D
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

https://www.tp-link.com/cz/support/down ... /#Firmware

Archer C1200(EU)_V2_211219
Datum vydání: 2022-06-10
Jazyk: Multi-language Velikost souboru: 14.97 MB

Modifications and Bug Fixes:
1. Updating cloud Services.
2. Enhance device security.

Archer C1200(EU)_V2_211219
Datum vydání: 2022-01-11
Jazyk: Angličtina Velikost souboru: 14.85 MB

dva rozlicne subory, dva rozlicne datumy, zjavne dve rozlicne verzie S ROVNAKYM MENOM. Ked ich stiahnes, budes mat rovnake meno fajliku.

ne, ne, ne, ne a ne a ne.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

sak jeden ma len anglictinu a druhy multilanguage... ci kde je problem? :D
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

multikulti problem nie je, len sa mi nezda ze v tych suboroch / VERZIACH maju rozlicne popisy opravenych veci (vobec neriesim preco multikulti verzia s tymi dvadsiatimi odbornymi slovami v interfejsi trvala pol roka). Len sa mi nezda, ze "dalsia" verzia polroka po prvej je rovnaky subor a pritom ma napisane ze nieco dalsie opravuje (sranda, kedze je to rovnaky subor)...

mozno sa nejaky majster šikmého oka prehmatol a neprdol spravny subor do tej 2022-06-10 kolonky.
Mozno je to cele inak, mozno by som vobec nemal riesit taketo veci, mozno nemam rad zahady a prekvapenia.

Tak sa mi zda ze ten Trabant kam presadam uz na jednom valci nema kompresie :)
Papulaa
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 19. Nov, 2014, 10:27

Príspevok od používateľa Papulaa »

@mp3turbo Prosim ta kupim som si ten isty router ako som kupil svokre a to MIKROTIK cAPGi-5HaxD2HaxD A chcel som sa poradit ohladom zapojenia internetu do domacnosti Mozem to zapojit nasledovne ? Optika ide do prevodnika potom cez rj 45 zapojim do RACku z racku do noveho routra ? Ale musim ist z prevodnika do routra a z routra do racku ?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

podla toho co chces dosiahnut, ako vyzera tvoja fyzicka struktura a co je konkretne instalovane v racku.

prevodnik -> rack -> mikrotik router je v pripade, ze mas patch panel v racku a nezapajas kabel priamo do koncoveho zariadenia (routra).

prevodnik -> mikrotik router -> rack je v pripade, ze nemas ziadny patch (prepojovaci) panel v racku a tympadom musis ist priamo do Mikrotikoveho routra, z ktoreho nasledne zapojis kabel do nejakeho switchu alebo ineho zariadenia v racku a odtial sa budu krmit vnutorne masiny.

Otazka nezavisi na Mikrotik routri, akykolvek iny router by bol presne to iste (cisco, brocade, juniper, zyxel, aruba, tplink...).

https://www.youtube.com/watch?v=teah142FGBc
patch panel "prepojovaci panel" ktory prepaja kable zo steny s kablami v racku je navrchu, pod nim obycajny kablovy organizer, v strede je aktivne zariadenie (Linksys, switch alebo router alebo firewall), naspodu je znovu kablovy organizer.

Netreba z toho robit ziadnu vedu - v tomto videu chalan moze zobrat "ten spravny kabel" (v tvojom pripade by to bol z optickeho prevodnika) a zapojit priamo do routra. Pre lepsiu organizovanost si proste spravis prvy port ten najdolezitejsi kabel, pekne fyzicky usporiadas spolu s ostatnymi a z patch panelu z prveho portu ho prepojis do routra. Mas to v racku rovnake, krasne, blablabla.

Takze daleko viac ako skutocna technicka otazka je to skor otazka fyzickeho usporiadania kablov.
Papulaa
Nový používateľ
Nový používateľ

Momentalne mi to provider nastavil tak ze som mal prevodnik a isiel do routra archer c6 a z neho som si ja napojil rack a z racku isli ostatne zasuvky v dome Urobil to asi koli nejakej konfiguracii netu Cize ja to mozem urobit naopak ze z prevodnika na patch panel a tam napojim aj novy router
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

patch panel mas vlastne akokeby zasuvku v ceste. Nic viac. Ziadna inteligencia.

Vsetko zavisi len na tom, co konkretne znamena vyjadrenie " z neho som si ja napojil rack a z racku isli ostatne zasuvky v dome". Tu je moznosti viacero, takze bez akychkolvek detailov mozeme len veštiť.
Papulaa
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak som sa konecne dostal k zapojeniu napriamo z prevodnik do switchu a internet v zasuvkach mi nejde jedine co ide je wifi ktora je napojena na 16 pozicii Co robim zle ?

Z prevodnika ide kabel na 1 poziciu
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
donch
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 16. Jún, 2009, 12:47

Príspevok od používateľa donch »

Podľa mňa urobíš presne to isté čo si mal s archer routrom. Čiže káble zapojíš rovnako. Len ho vymeníš za mikrotik. Mikrotik nastavíš aby ti poskytoval wifi a nastavíš ktorý port je brána k internetu. Do ďalšieho pripojíš rack. Inakšie to nemôže byť. V princípe sa to dá porovnať s pripojkou na elektrinu. Provider ti dotiahne všetko po elektromer (prevodnik) ty si odtiaľ napojis domáci rozvádzač - ističe (mikrotik) a fungujes. Pokiaľ potrebuješ ďalší rozvádzač (ten tvoj switch) tak ho musíš pripojiť na prvý rozvádzač ktorý slúži ako zdroj signálu.

Edit: brána k internetu na mikrotiku je samozrejme port kde je napojený prevodník od providera
i7-6700K, Scythe Mugen Max, Asus Maximus VIII Ranger, 16GB DDR4 Kingston 2666, MSI Ventus RTX4070ti, KC 3000 m.2 2TB, Samsung 860 Evo 500GB, SuperFlower Leadex 650, Asus XG32AQ
Papulaa
Nový používateľ
Nový používateľ

Ano tvoj postup zapojenia je metoda 2 ktoru mam v zalohe ale kedze mi @mp3turbo turbo povedal ze to pojde aj tak ze zapojim prevodnik do switchu a potom do routra tak hladam chybu co som urobil zle Lebo druhou metodou musim tahat az 2 internetove kable do routra co je menej prakticke
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

nie, z prevodniku do routra a potom do switchu
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
Papulaa
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak som to tak zapojil ale teraz mi hlasi mikrotik ze je bez internetu Je napriamo napojeny na prevodnik Ako musim ten blby mikrotik nastavit aby to fungovalo ? Ked som ho zapojil ako AP cez druhy router tak to fungovalo normalne

Návrat na "Nákupná poradňa"