mp3turbo napísal: ↑Ne 22. Okt, 2023, 19:28
to preto, lebo vyberas z USBcka bez toho aby si vo windowse povedal ze chces vybrat USB zariadenie.
To vobec nemusi byt preto.. Ako som pisal vyssie, stalo sa to aj u ludi, ktori su schopni hladat bezpecne odpojenie aj pre mys..
Ano, prispieva to k tomu, ale nie je pravda, ze ked das bezpecne odpojit hardver, klucu sa nic nestane.. Stale si stojim za svojim, ze je to najnespolahlivejsie medium a to mozem zaratat aj 3,5" diskety..
>> bez bezpecneho odpojenia to ale vadi len ntfs, nie? exfat a fat32 by s tym mali byt v pohodicke. Alebo sa mylim?
priznam pravdu ze neviem - ale nemyslim si ze tento problem je vysadou NTFS.
Pokial sa pouziva write cache tak nastane cirkus na filesysteme (moznoze niektore filesystemy su nachylnejsie nez ine).
Tiez je treba povedat, ze dany problematicky USB kluc sa nepokazil, dojepokazil sa na nom "len" suborovy system. Jasne, pre zalohy a akekolvek data je tak trosku potrebne aby suborovy system bol v poriadku, zase iba privetok k teme "usb kluce sa kazia".
V pripade autora temy nie je ziadny problem pouzit male SSDcka - pisali sme, nove 256GB bolo za 16,99 eur v Nayi takze ocakavam ze 512GB bude volakde okolo 30 eur. A pri sucasne zabratej kapacite 80GB bude este dlho trvat pokial ho zaplni.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
SKiLEX napísal: ↑Ne 22. Okt, 2023, 20:21
bez bezpecneho odpojenia to ale vadi len ntfs, nie? exfat a fat32 by s tym mali byt v pohodicke. Alebo sa mylim?
Pri odpajani externych diskov je v niektorych pripadoch pocut vypnutie disku, takze tie dosky (stretol som sa s tym aj na PC aj na NB, ale nie vzdy) vedia odpojit napajanie a tym je mensia pravdepodobnost, ze vznikne iskra pri odpajani..
Ja som inak cely cas pisal o uplnom odpisani USB kluca, nie len o strate filesystemu.. Samozrejme aj to moze byt niekedy vacsi problem, ako len pouzitie softu na obnovu tabulky..
mp3turbo napísal: ↑Ne 22. Okt, 2023, 20:50
>> bez bezpecneho odpojenia to ale vadi len ntfs, nie? exfat a fat32 by s tym mali byt v pohodicke. Alebo sa mylim?
priznam pravdu ze neviem - ale nemyslim si ze tento problem je vysadou NTFS.
Pokial sa pouziva write cache tak nastane cirkus na filesysteme (moznoze niektore filesystemy su nachylnejsie nez ine).
Tiez je treba povedat, ze dany problematicky USB kluc sa nepokazil, dojepokazil sa na nom "len" suborovy system. Jasne, pre zalohy a akekolvek data je tak trosku potrebne aby suborovy system bol v poriadku, zase iba privetok k teme "usb kluce sa kazia".
V pripade autora temy nie je ziadny problem pouzit male SSDcka - pisali sme, nove 256GB bolo za 16,99 eur v Nayi takze ocakavam ze 512GB bude volakde okolo 30 eur. A pri sucasne zabratej kapacite 80GB bude este dlho trvat pokial ho zaplni.
SSDčka?
NIE SÚ NA ZÁLOHY!!!!!!
Strácajú dáta ak nie sú dlhšiu dobu pod napätím. HDD s tým problém nemá, no možno po 20 rokoch áno....
A od teploty nad 50-60°C dokonca bunky "zabúdajú", t.j. muisí sa SSD uložiť mimo vyšších teplôt.
Platne odchádzajú minimálne, skôr elektronika ( dá sa riešiť). Ak odíde SSD? tak je v hajzli celé.
The JEDEC standard[1] is that data written to a consumer SSD must be readable after 1 year at 30C. For enterprise SSD, the required data retention period is 3 months at 40C.
Záleží od disku, niektorí výrobcovia tvrdia 20 rokov, iné disky sú 2-5 rokov... ale držme sa štandardu...
Ja som teraz vytahoval fotky z notebooku co sa pred 10rokmi par krat zapol (do 50zapnuti) a odvtedy sa nepouzival. Hdd mal dost problemy s citanim, horko tazko som z neho tych 20gb vykopiroval...
Tak 10r je kus iny cas....
Ked som sa o retenciu dat na SSD posledne zaujimal, tak tusim podla JEDEC a inych testov vyslo, ze na beznom SSD pri beznej teplote su data bez problemov citelne aj po pol roku/roku bez napajania.
Aj keby to bolo niekolko mesiacov, tak clovek beztak ten SSD raz za mesiac/dva mesiace zapoji, kvoli updatu zaloh. Tak sa nieje coho bat.
Ach jaj, bol som mimo a čo čítam tak sa to trosku s tým SSD skomplikovalo. Tým pádom si dám 2x klasické HDD. To druhé nechám u rodičov a zálohujem 1-2x do roka ak prídem na návštevu.
Čo sa týka odpájania USB ako hore rozoberane vždy odpájam cez windows a odpojiť zariadenie. Tak tu by problém nemal byt.