cas plynie a hardware starne do vysluzneho veku a co vcera slusne krmilo zavislosti na 1440p a editacny softwar, dnes nepusti noveho Alan Wake nad 20fps a Lightroom/PS mrzne.
S prichodom novych Intelov som zo zvedavosti zacal prehrabavat ponuky komponentov a skusam co je vyskladatelne za primerane bolestivu cenu.
Prijemnych niekolko rokov mi dobre, az na par malych problemov, sluzil Omen X 17 (i7-7820hk, gtx1080, 32GB) a stale dobre sluzi ale myslim, ze uz s nim dosahujem limity.
Povodne som zamyslal, ze ho nahradim inym z rady Lenovo Legion ale ked zvazim moznosti modernizacie bedne v buducnosti, selektivny vyber HW, vykonove rozdiely a dalsie faktory, ta cena vo vysledku neni omnoho vyssia.
Vzdy som sa priklanal kombinacii Intel/Nvidia, neriesil spotrebu ani moc hlucnost ale nestarne len HW ale aj moj mozog a co mi kedysi neprekazalo ma dnes irituje (hluk vetrakov, hrkotanie bedne, led dioda, rgb cirkus apod.) no a preto sa po rokoch zase raz obracam na toto neumierajuce forum

Nemam vysoke naroky ale kupu zamyslam s ohladom na buducnost a mam ako kazdy, svoje prednosti. Krb sa bude vyuzivat v 1440p rozliseni
-bez taktovania
-potrpim si na gpu od Nvidie
-bez rgb osvetlenia
-bez priehladnej bocnice (limitujem zbytocne svetlo v izbe)
-tichy chod
-prijatelna spotreba
-maticna s Wifi a USB-C, mATX + mini tower (uprednostnujem co najmensiu moznu bednu)
- zdroj s rezervou na vymenu gpu v buducnosti
- 1tb SSD
Cely krb bude komplementovat uz spominani Omen ktory si necham ako zalozny/nudzovy a vyuzijem ho aj na zalohu.
Vzdy som preferoval Intel a nikdy som AMD nevlastnil ale necham sa presvedcit ak by bol Ryzen znacne lepsia volba do finalnej zostavy.
Cenovy strop som mal 1300 eur ale s ohladom na vsetko spomenute som niekde na 1500 eurach.
Nakupujem v zahranicnom obchode digitec.ch (snad neni zahranicny obchod proti pravidlam) preto som limitovany len na vyber dostupnych komponentov.
Kazdopadne ceny mi doposial vychadzaju lepsie ako pri nakupe z Alzy.
Momentalne vyzera zostava nasledovne ale som otvoreny zmenam ak to pomoze zlepsit pomer ceny a vykonu, vopred vdaka za ucast na teme.
MB - ASUS TUF GAMING B760M-PLUS WIFI D4
CPU - i5-14600KF Bottleneck?
GPU - Gigabyte RTX 4070 WINDFORCE OC 12G
RAM - G.skill Aegis 32GB alebo Kingston Fury
SSD - Kingston KC 3000
PSU - Seasonic Focus GX 750W
Chladic - Noctua NH-U12A
Bedna - Fractal Pop Mini Silent