Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

switch v poriadku bez vyhrad.


>> To druhe by som len vsade spojil(nejako?) A slo by v celku az do poslednej budovy.

da sa to. Opticky kabel sa spája naváraním analogicky ako sa metsalicky kabel pájkuje. Kazdy spoj/zvar predstavuje nejaky maly utlm, typicky 0.01 az 0.1dB cize ked mas aj desat spojov po celej dlzke kabla z miesta A do miesta B, nepredstavuje to vyrazny problem. Mas 20km pripadne 50km SPF moduly, to nasvietis v pohode pokial to nezvaral volakto po desiatej borovicke.


>> mam jednu siet bez internetu kde su napevno zariadenia s IPckami ze 192.168.1.x a druhu 192.168.5.x s internetom
>> ako zapojit dalsie zariadenie aby malo internet aj videlo 192.168.1.x? Dohodit tam primitivne dalsi router?

nie dalsi, ale jeden router to zatiahne. Router je vlastne mudry switch - zbiehaju sa v nom nejake siete a on vie medzi nimi prehadzovat pakety, riesit firewally a dalsie funkcionality. Takze ano, mam jeden fyzicky router ktory ma na nejakych fyzickych interfejsoch (kludne na jednom jedinom, fyzicky svet nie je spojeny s logickym svetom) viacere adresy napr.

192.168.1.1 (255.255.255.0)
192.168.5.1 (255.255.255.0)

a potom si moze s nimi robit co len chces. Zariadenia 192.168.1.x nebudu mat internet vobec, zariadenia 192.168.5.x budu mat internet, niektore zariadenia zo 192.168.7.x (keby si mal) budu mat internet a niektore z tej istej 192.168.7.x nebudu mat blablabla. Pristup na internet a "videnie sa navzajom" sa takisto riesi oddelene a individualne, takze napr:

192.168.1.45 vidi vsetky zariadenia v 192.168.5.x a nema internet
192.168.1.175 nevidi ziadne zariadenia v 192.168.5.x a ma internet
192.168.1.211 nevidi ziadne zariadenia v 192.168.5.x a nema internet
192.168.1.15 vidi vsetky zariadenia v 192.168.5.x a ma internet
192.168.1.79 vidi len 192.168.5.21, 192.168.5.100 a 192.168.5.200, nic ine nevidi a ma/nema internet
blablabla
a to iste naopak, uplna volnost smerom z 192.168.5.x do 192.168.1.x.



Ak mas na 192.168.1.x switch, tak vymenis za router a konfiguracia doriesi ostatne. Ak mas na 192.168.5.x router, pripojis tam 192.168.1.x a konfiguracia doriesi ostatne. Ak nemas ziadny router, jeden zatiahne obidve siete. De fakto jedina podmienka je, aby sa fyzicky obidve tie siete stretli v nejakom bode - tam, kde bude router.

Router je mozog, diriguje kompletne vsetko.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5565
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13
Bydlisko: KE

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Vec je ze odmietam akokolvek zasahovat do sucastnej siete, nebodaj do routra. Ludia a firmy ktori to povodne nastavovali uz neexistuju, hesla neexistuju. Reverzne inzinierstvo by stalo X dni casu a 5cifernu sumu. Raz nieco umrie a dojde k tomu, ale odmietam tym dovodom byt ja :D

Potrebujem tam proste vpichnut svoje zariadenie ktore bude vidiet 192.168.1.1 aj mat internet z 192.168.1.5 a nicoho viac sa nedotykat.

Takto to asi spravim.
Obrázok


Porty 1,2,3,4,5,6,7 sa uvidia navzajom
Port 7 uvidi zariadenia aj dostane internet
Port 8 neuvidi cervene zariadenia aj da internet 7cke

Tie VLANky su celkom fajn logicke cvicenie kym to clovek pochopi :D
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

no, coze je na tomto zlozite ?


Obrázok


teda okrem odfotenia casti obrazovky namiesto celej :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Klaboor
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 943
Dátum registrácie: Po 26. Máj, 2008, 13:10
Bydlisko: Michaľany

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Klaboor »

Ahojte. Mam na vas otazku a mozno mi budete vediet odpovedat na moje bludne myslienkove pochody :) Som cerstvo pripojeny k optike od telekomu s tym ze internet mam Orange Partner. Telekom technik mi tu nechal ten huawei ONT v bridge mode. Za to som si hodil svoj RB5009, vsetko pekne rozbehal. Moja otazka je ci by som sa vedel zbavit aj toho huawei ONT, pouzit SFP+ modul a pichnut opticky kabel rovno do RB. Viem ze musi sediet vlnova dlzka a ine mne zatial nezname technicko opticke zalezitosti len ci by sa to dalo rozbehat lebo mam doma nieco taketo.
Obrázok

Podla toho co som googlil tak je nejaky transceiver. Ked som ho strcil do SFP+ portu tak ukazovalo TX aktivitu. Po pripojeni optickeho kabla sa na strane RX nic nezmenilo. Predpokladam ze to nebude jednoduche spojazdnit, ale urcite sa to nejakym sposobom musi dat. Preto mam rad mikrotik :)
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 3800XT@4,2GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: Gigabyte Aorus GeForce 1080 Ti 11GB, SSD1: Samsung 960 PRO 512GB, SSD2: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound card: Steinberg UR12, CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4, Case: Streacom BC1, Keyboard: Cooler Master MK750 Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Headphones: B&O Beoplay H95, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2165
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa zoom »

Bolo by to pekne a ciste riesenie, mat pichnuty opticky kabel priamo do Mikrotiku... tzv. final solution. Ale nejde to. ONT okrem toho, ze konvertuje optiku na metaliku, sluzi aj na autentifikaciu v sieti providera. To sa Mikrotikom neurobis.

Long answer a svetielko nadeje pre odvaznych:
Orange patri pod France Telekom. Tu mas 400-stranovy aktivny topic v žabacom jazyku, kde toto riesia a ocividne (co sa mi podarilo prelozit cez Google Translate) by to mohli mat rozbehane? Minimalne tam na Mikrotikoch konfiguruju aj meno a heslo. Ale bude fungovat aj u nas? Vyzera to byt uplna MORDA, co tam vsetko riesia a ani neviem, ci vsetko treba konfigurovat. Nemam to vobec prelezene a nastudovane. Kebyze nahodou prides na riesenie, tak sa kludne podel.
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2762
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

Myslienka dobra, ale toto ti nikto nepovoli. Nie preto ze, by to nebolo mozne, ale preto, ze z principu Telekomu proste nie (interna politika firmy). A .

@zoom ano, vo FR je mozne viac veci ako u nas, ale nezabudaj na dolezitu vec: Orange je tam na okruhu len ako host a spravuje to Telekom, cize ani pri malej snahe od Orange to Telekom zmatie zo stola ...
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2762
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

Skúšali ste niekto už nového Capsmana z verzie 7.12 +? Myslím s tým novým ovládačom na wifi
Ja už to mám náhodné a teda príjemne to prekvapilo :)
Používateľov profilový obrázok
Hexaris
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 795
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Bydlisko: Nekde na zahori

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Hexaris »

Este nie, ta 7.13 je vyrazna zmena, treba pockat :) ja to mozno doma skusim.

Na margo sfp ont, ten modul strasne hreje, co je prakticky bez chladenia nepouzitelne.
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2762
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

Ja som to celé postavil na 7.13, zatiaľ to testujem doma iba, ale teda musím chalanov pochváliť. Ten roaming prepina rýchlejšie, rýchlosti sú "plný kotel" čo wifi dá, na AC mobil normálne 500+ mega down, ax este musím doladiť nejako, tam mi to chodí pomalšie. Trocha iný cfg tam je, ale v podstate hneď si v tom doma, je to stále mikrotik.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ja mam : aj 7.13 aj 7.14beta4. Zakladna skola, 800 deti plus personal teda zariadenia od vymyslu sveta do skonu sveta. Vratane 802.11g a 802.11a notebookov 12-14 rokov starych (ano, slovom dvanast. Procesory Intel 3tej generacie a podobne).

poznamka : kedze 7.14beta4 vysla koncom decembra, decka na tom este obesene neboli kedze maju prazdniny. Zajtra vypukne ošiaľ.

7.13 drzi betonovo, odkedy vysla ziadny problem. AX, 40/80Mhz kanaly, tri budovy, tri poschodia na kazdom plus nejake drobne celkom 14 radii plus hlavny firewall + switch. Uplne bezne 40-55 zariadeni prihlasenych na radiu (si zober ze mam jedno APcko na dve-tri triedy po 30 deti, na chodbe s dvomi APckami 5 tried a kabinety ucitelov). V spickach cez 600Mbit radioveho trafficu na 80Mhz kanali, 40tka hodi okolo 370-400 ; len povieme ze v situacii kde je menej klientov a menej roznorodych klientov to da este viac.

Vsade routing, absolutne ziadny bridging. Joj ano, dynamicke routovanie v podobe OSPF.

Doma mam tiez 7.14b4, neserem sa s tym. Zatial nepouzivam roaming (steering, interworking, datapath), este som neprehodil CAPy na novu verziu takze teraz bezim v local mode (nemam totiz updatnuty najhlavnejsi stroj kde to bezi, tam je v7.12.1 - bol som lenivy).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5194
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Chris »

Klaboor napísal: Ut 14. Nov, 2023, 17:41 Ahojte. Mam na vas otazku a mozno mi budete vediet odpovedat na moje bludne myslienkove pochody :) Som cerstvo pripojeny k optike od telekomu s tym ze internet mam Orange Partner. Telekom technik mi tu nechal ten huawei ONT v bridge mode. Za to som si hodil svoj RB5009, vsetko pekne rozbehal. Moja otazka je ci by som sa vedel zbavit aj toho huawei ONT, pouzit SFP+ modul a pichnut opticky kabel rovno do RB. Viem ze musi sediet vlnova dlzka a ine mne zatial nezname technicko opticke zalezitosti len ci by sa to dalo rozbehat lebo mam doma nieco taketo.
Obrázok

Podla toho co som googlil tak je nejaky transceiver. Ked som ho strcil do SFP+ portu tak ukazovalo TX aktivitu. Po pripojeni optickeho kabla sa na strane RX nic nezmenilo. Predpokladam ze to nebude jednoduche spojazdnit, ale urcite sa to nejakym sposobom musi dat. Preto mam rad mikrotik :)
co viem, tak to rozbehali ked preclonovali preflashovali firmare v sfp + nastavenia v routry z toho huawshitu
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

.

som sa dneskaj prekvapil : Orange u nas na Slovensku dodava Mikrotik zariadenia pre business internety a pripojenia budov.
Holt asi na to maju nejaky drobny dovod alebo dva.

.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1634
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa d3Xter »

aj telekom dodaval mikrotik ako modem pre mobilne b2b backupy, uz dostali rozum a prestali, vsetko chce len cas
castokrat je to len docasne kym dodaju po x mesiach cisco alebo ineho vendora, pripadne im nevychadza business case
posledna skusenost s mikrotikom je asi taka, ze euroconnect nie je schopny si od nas prevziast 2x100g port od decembra na svojom mikrotiku, lebo mu to nefunguje :D
Používateľov profilový obrázok
Hexaris
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 795
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Bydlisko: Nekde na zahori

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Hexaris »

Nah … slovo nefunguje je take nijake, kto vie kde je naozaj problem. Mozno nemaju HW :) ros s tym nemusi mat problem. Ale ano 20,40,100 uz je trochu ina liga a vyber HW sa zacina zmensovat
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

no ved december bol len predvcerom a ludia boli na dovolenkach, takze toto sa moze stat.
Daj nejake dalsie udaje please : ake zariadenia mate vy, ake maju oni, ake firmware... vcelku ma to zaujima.

Ani sa nepytam kto potrebuje 2x100Gb port a hlavne fyzicky kde, to nie je predmetom mojho skumania - kludne sa moze stat, ze niekto mal velke oci a potom ho trosku pricvakla realita zivota. Kludne sa pozrime do SIXu - hups, ziadny euroconnect tam nema svoj vlastny AS. Orange tlaci v spickach okolo 35Gbit/s, Energotel ma 44, Antik ma 32, SWAN 50Gbit, Telecom pod osemdesiat (okej, to su 5minutove priemery blablabla ale toto su firmy s DESIATKAMI TISIC zakaznikov). Finstat : euroconnect, pol miliona rocny obrat.

A velmi rychlo skoncila rozpravka o dvoch stovkach, ani sa nemusim pytat ako by ste vy (ktokolvek uz "vy" ste) dali niekomu dvesto.
Jaaaaaajmarha to moje hnusne kriticke myslenie :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Siete"