rozmýšľam ci je vôbec správne sa tu pýtať, no nakoľko nemám nikoho kto by mi poradil skúsim tu. Ako som si všimol užívateľ nižšie mal otázku ako/kam nasmerovať svoju IT kariéru a práve naopak, rad by som svoju IT kariéru naštartoval.
Mam 38r a moje predchádzajúce pracovné skúsenosti nemajú takmer nič spoločne s IT. Moje skúsenosti sú cca 17 rokov staré a v podstate v dnešnej dobe už nepoužiteľné ( 1/2 roka ako "junior" IT správca )
Momentálne riešim materskú dovolenku a následne budem nejakú dobu na UPSVAR, čiže času budem mat dosť.
Chcem si zaobstarať vstupný kurz buď online ( google, coursea atp ) pripadne v školiacom stredisku v BA. Moje vedomosti sú všeobecné okolo HW, SW, úplný základ toho aby sa človek vedel niekam posunúť a rozumieť súvislostiam.
ak by ste boli na zelenej lúke čo sa naučiť ako prvé? čo si vybrať? rozmýšľam na začiatok zamerať sa na pozíciu - Systémový IT administrátor, správca IT čo podľa mňa zahŕňa -
• Administrácia MS Windows, skriptovanie, patchovanie
• Administrácia Windows Active Directory, DHCP, DNS, DFS
• Inštalácia notebookov, VPN pripojenie, starostlivosť o HW a SW
užívateľov a periférnych zariadení
• Správa Fortinet a aruba sietovych prvkov
• Správa MS Exchange
• VMWare vSphere, vCenter, Proxmox
• Znalosť základných sieťových princípov a protokolov na úrovni L1-
L4 (ARP, STP, Ethernet, IP, TCP/UDP)
na začiatok plánujem toto - môj ciel je získať dostatočné vedomosti, respektíve základ a zároveň certifikáty ktoré môžem použiť do CV a samozrejme naďalej sa zdokonaľovať.
System Administration and IT Infrastructure Services