Este rychlo k jednej veci : na zaciatku si pisal undervolt. Nejako sme tomu nevenovali, ale zrovna na inteloch sa oplati - pretoze ako som pisal, uz z vyroby su vybombovane do nepríčetna. Mnohe dosky navyse pustaju zbytocne vysoku voltaz na automatickom nastaveni, asi "hraju na istotu".
Masinku zapni, pojdes na auto nastaveniach. Nahodis windows, ovladace, ked bude vsetko stabilne, updatni BIOS. Plati pre akukolvek dosku aj AMD.
Neviem ci konkretna doska ktoru si si vybral vie sama stiahnut BIOS z internetu, nenasiel som narychlo na internete. Doska ma specialne tlacitko vzadu ktorym sa spusti programovanie BIOSu z USB klucika pre najhorsi pripad kedy sa vsetko pototo, takze aj ked si nikdy predtym BIOS neupdatoval, nie je sa coho bat.
Pri novom BIOSe sa s najvacsou pravdepodobnostou stratia vsetky nastavenia ba dokonca aj ulozene profily, takze preto nepisem aby si si cokolvek zurivo nastavoval v BIOSe pred tym upgradom. Az ked budes mat najnovsi BIOS, az potom ma zmysel pozerat na nastavenia a napriklad sa hrat s napajanim.
MSI M-Flash : https://www.youtube.com/watch?v=sKMub20CUNI
ja som to vzdy updatoval takto. Stiahol som BIOS, rozbalil na USB klucik, reset, do BIOSu a potom som z USBcka podhodil ten konkretny subor.
Undervolt : je to nesmierne zlozita problematika a existuje viacero módov ako tie procesory mozu bezat (existuju dokonca aj krivky "frekvencia / voltaze", rozlicne offsety teda posunutia ci uz do plusu alebo minusu, voltaze podla poctu pracujucich jadier v procesore...). To keep it simple : v BIOSe lahko pozres na akej voltazi bezis, vynutis si rucny mod a das mu o 0.05V cize 50mV menej. Priklad : ak mas 1.35V, nastavis rucne 1.30V. Ak by si mal 1.32V, nastavis 1.27V. Nabehnes do Windowsu, spustis nejake zatazove testy (programy Blender, Cinebench, Prime95, akekolvek graficke testy, hry) a zacnes masinu pouzivat. Ak prezije par hodin zatazovych testov, mozes voltaz znizit o dalsich 50mV.
Predpokladam, ze viac nez 100mV nedosiahnes. Rozhodne doporucujem, aby si to skusil pretoze pokazit NEMOZES nic. Ked voltaz znizis prilis, proste padne operacny system a nic viac.
Poznamky zo skusenosti :
0) pri undervoltingu si schopny dosiahnut VACSI REALNY vykon nez na standartnej voltazi. Dovodom je tvorba mensieho mnozstva tepla, na co procesor zareaguje malinkym zvysenim rychlosti "kedze moze". Thermal Velocity Boost sa to myslim nazyva. https://www.youtube.com/watch?v=IWU-L1kChzg
a) na inteloch sa velmi oplati okrem lahkeho znizenia voltaze aj zalimitovat celkovu wattáž (TDP). Procesory nezmyselne zeru 250 az 270W len preto, aby mohli vytiahnut o 100-150MHz viac, co nema na realny vykon prakticky ziadny vyznam. Potom samozrejme nesmierne pečú a ty mas slaby chladic (na 14700k/14900k nie je ziadna hanba 420mm vodne chladenie, pri takmer vsetkych 360mm vodníkoch totizto procesor stale dokaze dosiahnut 100 stupnov kde narazi na termalny limit a zacne sa spomalovat). Podla konkretnych aplikacii ktore pouzivas veselo mozes zalimitovat na 200W alebo dokonca aj menej, 180W a nepocitis ziadny ubytok vykonu ale takato akcia ma NESMIERNY vplyv na teplotu. https://youtu.be/tRr0UAfZdIM?t=446
b) ja osobne v BIOSe nastavim aj znizenie frekvencie pre AVX instrukcie o 200-300MHz (AVX offset). AVX tvori obrovske kvantum tepla a v beznej premavke sa nepouziva, takze sa nejedna o ziadny realny handikap. Aplikacie ktore ho vyuzit vedia takisto nie su prilis degradovane, pretoze ci mam 5400 alebo 5100MHz, to zase nie je koniec zivota. Toto samotne dokaze zrazit teploty o 10-15 stupnov v maximalnej zatazi.
c) takisto som velmi uspesne limitoval frekvencie ako celok. Dokazem zrazit teplotu z neuchladitelnych 105 stupnov na 360mm vodnom chladeni [!!] pod 80 stupnov len tym, ze uberem 200MHz na maximalnej frekvencii procesora.
Kombinacia vsetkych troch veci : 1) undervolt, 2) znizenie frekvencie ci uz pre AVX alebo celkovo a 3) celkovy limit TDP dokaze poslat teploty zo 100 stupnov na 70 s tym, ze v hre ti neubudnu ani dve FPS a v aplikaciach sotva nameras, ale nikdy realne nepocitis, akykolvek prepad vykonu.
Videi a clankov na vsetky tri veci je na internete kopec. Aktivita je to na pol minutu : v BIOSe sa nastavi AVX offset -3, voltaz o nieco menej ako to ukazuje a TDP cislo 200W.
Potom nasleduje testovanie stability ktore trva daleko dlhsie

Ze preco to takto Intel nespravi sam ? Pretoze cipy su rozlicne a Intel to hraje tak, ze ked vyrobi 10 milionov cipov tak 10 milionov musi chodit na voltazi XYZ cize nemaju sa s tym priestor individualne hrat, a pretoze AMD ich donutilo vytlacit tie cipy do "insane" aby dokazali v benchmarkoch konkurovat.