jooooooooj toto je zlahka zlozite kedze nemame uplne detailne udaje o spotrebe, rozlozeni v priebehu casu (rano, vecer, okej nieco pises) a hlavne leto zima. V/Z sa ti oplati jedine vtedy, ked rano+doobeda mas nejaku signifikantnu spotrebu (nie rychlovarnu konvicu na dve minuty). Spravne je uvazovanie ze juh robi maximum vyroby, avsak :
a) ked nie si doma a nezeres tie elektrony, je ti to prd platne (ano, virtualna bateria to ciastocne zachranuje ale furt nieco stoji a nie je gratis)
b) virtualna bateria je v dlhodobom horizonte prehrany projekt : idu sa zdvihat ceny za distribuciu energie takze bude menej a menej vyhodna, navyse s prudkym rozsirenim solaru bude prilis vela vyroby v rovnakom case (cez den) a tie podmienky sa budu menit - vid priklad Australia, Hawaii, atd. Na virtualnu bateriu sa proste spoliehat absolutne nemozes, v ziadnom pripade 5 rokov nevydrzi v takej forme ako ju pozname dnes.
Velmi silno by som na tvojom mieste rozmyslal slabsi juh/silnejsi zapad. Napriklad 2.5kWp juh, 3.2kWp zapad kedze pises ze gro spotreby mas poobede/vecer. Uplne kludne aj 2kWp/3.7kWp. Zrovna J/Z ma aj tatko, ma to skoro presne 50/50 pri 10kWp systeme len kvoli fyzickemu miestu na streche - keby bola moznost, na zapad da viac pretoze maximalna vyroba o jednej naobed alebo o druhej poobede ho vobec nezaujima kedze nie je doma, kdezto ubytok produkcie o siestej, siedmej vecer je zretelny. Len namet na rozmyslanie. Samozrejme v zime je o stvrtej uplna tma plus slnko je nizsie na oblohe = panely by museli byt viac vertikalne postavene... ale v zime sa nic nevyrobi takze to vobec nema zmysel diskutovat alebo rozmyslat, ani jednu jedinu sekundu.
silnejsi menic : nepomoze nic do buducnosti, pokial nema tri samostatne MPPT vstupy. Jeden string budes mat na juznej strane, druhy na zapadnej a nemas to ako zladit s dalsim stringom. Jedina realna moznost je, ze by si pridaval panely na existujucu zapadnu alebo juznu stranu cize by zostali zachovane dva stringy (mas volne miesto na streche ? a preco to vlastne nespravit hned na zaciatku v "plnej instalacii", preco dnes 5.7kWp a buduci rok +1.5kWp ?). Ja osobne mam rad predimenzovany menic vzhladom na pole : velmi rad nasadim 8kW menic na 5.7kWp pole pretoze cenovy rozdiel je prdlajz ako pises a hlavne ten silny menic daleko-daleko viac vydrzi. Zivotnost. Pretoze sa menej namaha a nech si hovori kto chce co chce je to tak a vzdy to tak v elektrike bolo a este aj bude. Samozrejme je blbost 20kW menic na 4kWp pole, treba rozumne. Nezabudni ho chladit samo-domo chladicom : fotrovi padli teploty zo 70-75 stupnov v lete na 45-50 stupnov len vdaka tomu, ze som na menic namontoval posraty 5 eurovy 14cm vetrak z pocitaca. Ak si niekto mysli ze ten menic nebude mat vacsiu zivotnost, kludne si moze mysliet, mne to nevadi.
cena : strasidelne vysoka za 5.7kWp system. Otras a hroza. Teraz som isiel okolo billboardu, Antik, nepamatam si co to bolo tusim 8kWp a cenovka pod 5.000 eur. Bez dotacie samozrejme. Neviem ci to bolo s montazou alebo nie, kludne si prihod 1000 eur :
https://antiksolar.sk/
Za 8500 mimo dotacie si trufam dnes zohnat ponuky na 10kWp, komplet s montazou legalizaciou blablabla na kluc. Co sa tyka nakladov na taky system, pozri stranu alebo dve dozadu - boli tu presne napisane.
moja rada : rozhodne by som kupil silnejsi nez 5.7kWp system. On sice technicky vyrobi 6 az 6.5MWh rocne ale rozhodne nie v tom case, kedy ich budes potrebovat. Hlavne v zime to hodi prdlajz. 10kWp v zime hodi vela vela dni prdlajz (minuly december foter na 10kWp vyrobil okolo 170-190kWh za cely december a cely januar a samozrejme vtedy mas najvacsiu spotrebu lebo najviac svietis varis si doma lebo sviatky, lebo je zima a nechce sa ti lietat hore dole, sedis doma na riti daleko viac ako v lete atd). Panely dnes stoja prdlajz, ked prihodis dalsie 2MWp tak ta to moze vyjst len +400eur za panely (ano, +styristo za +2kWp pretoze jeden 500Wp panel stoji stovku), menic ani prakticky nemusis menit kedze si zmiereny s 8kW a samozrejme nejake drobne za drziaky, instalacny material.
Su tu chalani co priamo solarne instalacie robia, urcite sa ozvu a pridu s mnohymi mudrejsimi radami nez ja, zanieteny laik.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.