Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1652
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

Zatiaľ mám 7.12.1 na oboch Miktorikoch. V noci by mali zbehnúť skripty a povýšiť všetko na 7.14.2
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2743
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

ak tam mas wifi, necuduj sa ze zrazu zmiznu :D
Spoiler: ukázať
Intel i7 11700 • Asus ROG Strix RTX 3080 OC • Gigabyte B560 AORUS PRO AX • 32GB DDR4 HyperX Predator • 1 TB M.2 WD SN850 • Corsair RM850 (2018) • Creative I-Trigue L3800 • Win 11 • Dell Gaming S2721 DGF • Logitech G513 + G403
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1652
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

Prečo by mali zmiznúť WiFi? Je tam nejaký bug?
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2086
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa zoom »

Zmeny pre WiFi cast v RouterOS vo verzii 7.13:

Spoiler: ukázať
Notice - Starting from RouterOS version 7.13, significant changes have been made to the RouterOS wireless packages. This is done due to a new product development which will require more disk space for hardware drivers so we had to split it in order to maintain old products alongside the new ones. More wireless packages are yet to come.

1. When upgrading by using "check-for-updates", all versions earlier than 7.12 will display 7.12 as the latest available version. Upgrade from v7.12 to v7.13 or later versions must be done through 7.12 in order to convert wireless packages automatically. Fresh installation with Netinstall or manual package installation works in the same manner as always.

2. Drivers for older wireless and 60GHz interfaces, as well as the wireless management system CAPsMAN, are now part of a separate "wireless" package instead of being a part of the bundle package. This package can be uninstalled if not needed.

3. The existing "wifiwave2" package has been divided into distinct packages: "wifi-qcom" and "wifi-qcom-ac", and the necessary utilities for WiFi management are now included in the RouterOS bundle. RouterOS and "wifi-qcom-ac" packages alongside each other now fit into 16MB flash memory.

Najdolezitejsie veci k tomu WiFi z change logu:

Kód: Vybrať všetko

!) package - convert "wireless" and "wifi" packages automatically, if upgrading from v7.12;
!) wifi - split existing "wifiwave2" package into separate packages "wifi-qcom", "wifi-qcom-ac", and include required utilities for WiFi management into bundle;
!) wireless - separate "wireless" package from bundle and build as a standalone package;
Moze to popripade sposobit nejaky problem, ale u mna sa to nestalo. Aby si vedel, tak "wifi-qcom" je pre WiFi AX (moderne veci, WiFi 6 a tak). No a "wifi-qcom-ac" je pre starsie zariadenia, co maju max. WiFi AC. Museli rozdelit ten wireless package, lebo len narastal na velkosti a uz sa pomaly nezmestil do flash pamate na starych krabickach. Kazdopadne v tom najzakladnejsom modeli by si mal skoncit s tym, ze v Mikrotiku (System > Packages) budes mat dva balicky: routeros a wifi-qcom(-ac)
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1652
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

Dík za info. Vypol som scheduler na noc, nech ráno nie je panika, ak by nešla WiFi. Budem to riešiť ručným upgradeom, keď bude čas.
Ak som pochopil správne, tak WiFi bude úplne nenastavené a treba ho potom nastaviť. Viem to poriešiť importom backupu (z texťáku)? Alebo to musím všetko ručne nastaviť?
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2086
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa zoom »

Nie, po spravnosti by si nemal mat ziadny problem a vsetko by malo fungovat. Realita bola svojho casu trochu odlisna a kopec uzivatelov hlasilo nejake problemy. Velka cast z nich ich vsak mala preto, lebo si necitala change log, ktory jasne hovori, ze najprv musis upgradovat na 7.12, a potom na 7.13, kedy sa spravne prekonvertuju a rozdelia tie WiFi balicky. Samozrejme pri takychto operaciach sa moze nieco stat. Ber to ako in-place upgrade Windowsu z Win7 na Win10. Ja som nikdy nemal problem na ziadnom PC, ale celkom urcite to nefungovalo kazdemu a boli rozne problemy.

Takze v tvojom pripade by som upgradoval na poslednu verziu 7.12.1 (ale asi postaci ja cisto 7.12). Odtial cez rozhranie Mikrotiku na najblizsie, co ponukne. Bud 7.13 a potom 7.14, alebo rovno 7.14. Vo finale by si mal skoncit na 7.14.2.

Taktiez dufam, ze cas od casu aktualizujes aj firmware v Mikrotiku. Vo WinBoxe ides System > RouterBOARD a ked sa Upgrade firmware lisi od Current firmware, tak zmacknes tlacitko Upgrade a nasledne rebootnes cely Mikrotik. Kedysi vydavali firmware iba ked bolo treba, teraz verzia firmwaru kopiruje verziu Router OS, takze ja pri kazdom upgrade ROS aktualizujem aj firmware.
rb_fw.png
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2743
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

Presne ako píše zoom, zo 12 na 13 by to mal urobiť systém sám, pokiaľ to urobíš ako naposledy ja som jedno zariadenie 7.2.4 na 7.14.1 tak WiFi fuč, čo som samozrejme vedel. Oprava je easy, stiahneš balík a vyberieš si správny driver pre WiFi, ako bolo napísané ac pre staršie zariadenia bez ac pre AX boardy a WiFi opäť vidíš a funguje.
Spoiler: ukázať
Intel i7 11700 • Asus ROG Strix RTX 3080 OC • Gigabyte B560 AORUS PRO AX • 32GB DDR4 HyperX Predator • 1 TB M.2 WD SN850 • Corsair RM850 (2018) • Creative I-Trigue L3800 • Win 11 • Dell Gaming S2721 DGF • Logitech G513 + G403
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1652
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

@zoom Teraz mám 7.12.1 a ponúka mi update na 7.14.2. Neviem, či ho viem prinútiť ísť napr. na 7.14 a až potom na 7.14.2. Samozrejme robím upgrade FW (ten skript to teda robí za mňa sám).
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2743
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

7.14.2 a 7.14 je rozdiel 0,nič.
Podstatný je prechod z 12.1 smerom hore, tam sa lame celý systém a oddeľuje sa WiFi od celého FW.
Spoiler: ukázať
Intel i7 11700 • Asus ROG Strix RTX 3080 OC • Gigabyte B560 AORUS PRO AX • 32GB DDR4 HyperX Predator • 1 TB M.2 WD SN850 • Corsair RM850 (2018) • Creative I-Trigue L3800 • Win 11 • Dell Gaming S2721 DGF • Logitech G513 + G403

Návrat na "Siete"