Neustále narastajúci zápis na SSD na Windows 11 Pro
Neustále narastajúci zápis na SSD na Windows 11 Pro
Pozdravujem,
idem si po radu ohľadom Windows 11 Pro + SSD Samsung 990 PRO 1 TB, pričom bola urobená čistá inštalácia OS na tento SSD disk.
Problémom je, že pri každodennej kontrole cez SAMSUNG MAGICIAN / Drive Dashboard - Status - Drive Health
program vykazuje nerovnomerný / neúmerný nárast zapísaných dát denne a to v rozmedzí denného nárastu
od 5 GB do 30 GB (Writen).
PC beží zväčša len zapnuté na 80%, zvyšných 20% času je PC využívané na pozeranie filmov z klasických HDD alebo surfovanie
po internete / pozeranie YouTube videí.
Ihneď po inštalácii OS boli vykonané nasledujúce kroky:
1. Zákaz defragmentácie
2. Zapnutie funkcie TRIM
3. Zákaz hibernácie
powercfg -h off
4. Vypnutie Prefetch a Superfetch
Pomocou services.msc z cmd
Nájsť „Rýchle načítanie“ (SysMain alebo Superfetch) a následne zastaviť jej činnosť - STOP. Cez vlastnosti nastaviť Startup type: Disabled
Pomocou regeditu v nasledovných kľúčoch zadať hodnotu “0”
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters\EnableSuperfetch
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters\EnablePrefetcher
5. Vypnutie indexácie
6. Vypnutie virtuálnej pamäte / Vypnutý stránkovací súbor
7. Vypnutie funkcie Obnovenie systému
8. Zakázanie rýchleho spustenia OS
9. Vypnutie NTFS Last Access
Pomocou regeditu
HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Control\ FileSystem a nastaviť NtfsDisableLastAccessUpdate na hodnotu 1
10. Vypnutie odpojenia pevného disku
11. Nastavenie zmeny časového ukladania zálohy stránok prehliadača Firefox
V adresnom riadku Firefoxu napísať
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.sessionstore.interval a zvýšiť ho napr. na 3600000, čo je 60 minút
Firefox inak ukladá zálohu stránok do súboru recovery.js každých 15 sekúnd
12. Nastavenie CACHE prehliadača Firefox
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.disk.enable a zmeniť na false
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.disk.capacity a zmeniť na vami preferovanú hodnotu napr. 256000 (Kb)
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.memory.enable a zmeniť na true
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.memory.capacity a zmeniť na -1
Ak napriek týmto úpravám je zápis na SSD denne aktívny, neúmerný, nerovnomerný a neustále narastá, pričom
doposiaľ za cca 16 dní sa už zapísalo takto približne 470 GB dát. Pri Windows 10 Pro takýto problém nebol
a za cca 4 roky bolo na tomto OS zapísaných cca 16 TB dát, pričom sa na SSD aj veľa dát sťahovalo, atď.
Nejaké iné postrehy / nápady ako obmedziť neustály zápis na SSD ?
idem si po radu ohľadom Windows 11 Pro + SSD Samsung 990 PRO 1 TB, pričom bola urobená čistá inštalácia OS na tento SSD disk.
Problémom je, že pri každodennej kontrole cez SAMSUNG MAGICIAN / Drive Dashboard - Status - Drive Health
program vykazuje nerovnomerný / neúmerný nárast zapísaných dát denne a to v rozmedzí denného nárastu
od 5 GB do 30 GB (Writen).
PC beží zväčša len zapnuté na 80%, zvyšných 20% času je PC využívané na pozeranie filmov z klasických HDD alebo surfovanie
po internete / pozeranie YouTube videí.
Ihneď po inštalácii OS boli vykonané nasledujúce kroky:
1. Zákaz defragmentácie
2. Zapnutie funkcie TRIM
3. Zákaz hibernácie
powercfg -h off
4. Vypnutie Prefetch a Superfetch
Pomocou services.msc z cmd
Nájsť „Rýchle načítanie“ (SysMain alebo Superfetch) a následne zastaviť jej činnosť - STOP. Cez vlastnosti nastaviť Startup type: Disabled
Pomocou regeditu v nasledovných kľúčoch zadať hodnotu “0”
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters\EnableSuperfetch
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters\EnablePrefetcher
5. Vypnutie indexácie
6. Vypnutie virtuálnej pamäte / Vypnutý stránkovací súbor
7. Vypnutie funkcie Obnovenie systému
8. Zakázanie rýchleho spustenia OS
9. Vypnutie NTFS Last Access
Pomocou regeditu
HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Control\ FileSystem a nastaviť NtfsDisableLastAccessUpdate na hodnotu 1
10. Vypnutie odpojenia pevného disku
11. Nastavenie zmeny časového ukladania zálohy stránok prehliadača Firefox
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.sessionstore.interval a zvýšiť ho napr. na 3600000, čo je 60 minút
Firefox inak ukladá zálohu stránok do súboru recovery.js každých 15 sekúnd
12. Nastavenie CACHE prehliadača Firefox
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.disk.enable a zmeniť na false
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.disk.capacity a zmeniť na vami preferovanú hodnotu napr. 256000 (Kb)
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.memory.enable a zmeniť na true
about:config, potvrdiť a v zozname nájsť browser.cache.memory.capacity a zmeniť na -1
Ak napriek týmto úpravám je zápis na SSD denne aktívny, neúmerný, nerovnomerný a neustále narastá, pričom
doposiaľ za cca 16 dní sa už zapísalo takto približne 470 GB dát. Pri Windows 10 Pro takýto problém nebol
a za cca 4 roky bolo na tomto OS zapísaných cca 16 TB dát, pričom sa na SSD aj veľa dát sťahovalo, atď.
Nejaké iné postrehy / nápady ako obmedziť neustály zápis na SSD ?
SKRINKA: Nanoxia Deep Silence 6 Rev. B (Dark Black) PSU: Corsair HX1200 DOSKA: ASUS ROG CROSSHAIR VIII FORMULA PROCESOR: AMD RYZEN 9 5950X (PBO) CHLADENIE: MO-RA3 PRO 9x120 PASTA: Thermal Grizzly Conductonaut Extreme CPU BLOK: EK-Quantum Velocity D-RGB - AMD Ryzen Edition KVAPALINA: Innovatek Protect IP RAM: G.SKILL 2x 64GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Trident Z RGB Neo for Ryzen 3000 @ 3800MHz / 18-19-19-19-39 / 1.4V VGA: NVIDIA RTX A4000 (16 GB) HDD: SAMSUNG 990 PRO NVMe M.2 SSD 1 TB FAN: 9x Noctua NF-P12 redux-900
Re: Neustále narastajúci zápis na SSD na Windows 11 Pro
Co dalej robit? Asi neriesit resp. nepozerat. To mas max 10TB za rok?
Kolko budes mat ten disk? 5 rokov? To budes mat 50tbw (ale skor 30), takze ostava 550tb k planovanej zivotnosti. Potom uz bude aj tak stary a za sucasnych 90 eur kupis nieco rychlejsie.
PS: Aj win 10p zapisoval.
Kolko budes mat ten disk? 5 rokov? To budes mat 50tbw (ale skor 30), takze ostava 550tb k planovanej zivotnosti. Potom uz bude aj tak stary a za sucasnych 90 eur kupis nieco rychlejsie.
PS: Aj win 10p zapisoval.
.
- Pepeb007xx
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Nerobí ti grafika nejaké zapisovanie? Ja som tam mal logovací súbor, ktorý denne rástol, furt mi to plnilo disk, vymazal a znovu, kým aom na to prišiel, tak to robilo hodnú chvíľu a dobrých 10TB to zapísalo, za 3 roky som mal na tom disku 50TB a mal 97% zle? Neviem, ma výkone som necítil nič
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller
#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller
#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
mne HDSentinel posle kazde rano report, pozrel som si posledne 3 dni a TBW narastol kazdy den o 0,12-0,14 TB. takze mas uplne rookie numbers. mam doma aj SSD ktore ma zapisanych 540 TB (nie mnou zial...)
Spoiler: ukázať
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Ja mam po necelom roku na na W11 systemovom disku 4265 GB a na disku s hrami 4298 GB zapisu. Tiez mi to pride relativne vela, neviem co tam OS stale zapisuje. Vobec nic som nenastavoval.
Na druhej strane ked to zoberiem ze 5 TBW za rok pri zivotnosti SSD 600 TBW to dava 120 rokov, to asi nemusim riesit.
Na druhej strane ked to zoberiem ze 5 TBW za rok pri zivotnosti SSD 600 TBW to dava 120 rokov, to asi nemusim riesit.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Co som pochopil z popisu, tak ten zapis nie je nejaky konstantny, alebo skor nahodny. Vyskusaj aj nasledovne:
- Utilitka FileActivityWatch od nasho oblubeneho Nira. Spustis a ono to bude robit zoznam citanych/zapisanych suborov v priebehu casu. Kazdy subor tam bude len raz, cize aj ked bude nieco zapisovat do jedneho suboru iba obcas, tak to cislo mu tam bude narastat. Zoradis podla stlpca Write Bytes a cakas.
- Podobna len trochu ina vec je FolderChangesView. Zobrazuje zmenene subory v cielovom adresari v priebehu casu (mozes mat detekciu aj cisto na C:\ a vsetky podadresare tam). Toto asi nebude uplne to, co potrebujes, ale moze pripadne pomoct.
- Ak nieco zapisuje okamzite, tak to vies pozriet aj vo windowsackom Resource monitore (Resmon.exe) a tam zalozka Disk a rozbalis riadok Disk activity.
No ja mám 9311GB writes za rok a 3 mesiace. Health stále ukazuje 100% takže týmto tempom predpokladám životnosť vyše 100 rokov (1000TBW životnosť)
Ale ak chceš zistiť ktoré procesy a do akých súborov ti neustále zapisujú na disk tak spusti Resource Monitor a sleduj.
Pozerám že ma Zoom predbehol s ešte lepšími radami kým som neúspešne hľadal nejakú súčasť Windows ktorá by robila to čo prvé dva programy ktoré spomenul.
Ale ak chceš zistiť ktoré procesy a do akých súborov ti neustále zapisujú na disk tak spusti Resource Monitor a sleduj.
Pozerám že ma Zoom predbehol s ešte lepšími radami kým som neúspešne hľadal nejakú súčasť Windows ktorá by robila to čo prvé dva programy ktoré spomenul.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
u mna 36TB za 6180h a neriesim, mam tam temp, WSL2 a vsetky pracovne dockery a netrapi ma to, lebo zivotnost je 20x tolko
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Vsetko, co si porobil po instale OS je zbytocne a uz davno to nemusis riesit.
U mna 4r stare SSD, cisty install Win10, potom upgrade na Win11. Pred rokom cisty reinstall Win11. K dnesku celkovo zapisane 27.3TB
Tvojich 16TB za 4r je nic, nemas sa coho bat.
U mna 4r stare SSD, cisty install Win10, potom upgrade na Win11. Pred rokom cisty reinstall Win11. K dnesku celkovo zapisane 27.3TB
Tvojich 16TB za 4r je nic, nemas sa coho bat.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- Heatman
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 23. Nov, 2006, 02:00
Nahodou som natrafil na tuto temu, mam podobny problem.
Mna ale ten zapis tak netrapi ako mi vadi skor to ze permanentne blika HDD LEDka koly tym mikrozapisom.
Da sa to nejak zmenit/zrusit teda okrem odpojenia tej LEDky?
Mna ale ten zapis tak netrapi ako mi vadi skor to ze permanentne blika HDD LEDka koly tym mikrozapisom.
Da sa to nejak zmenit/zrusit teda okrem odpojenia tej LEDky?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
kks co uz ludom vadi. Nieze by si bol rad, ze mas signalizaciu ze to daco robi.
Jedine odpojit/prelepit, nic ine nieje.
Jedine odpojit/prelepit, nic ine nieje.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
mat tvoje problemy... ja by som bol celkom rad keby moja skrinku vobec nejaku HDD ledku mala...
- Pepeb007xx
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
ved odpoj jumper z dosky a wuala, alebo zober kusok pasky a prelep diodu
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
molnart skús (používam roky)
https://www.wintotal.de/download/winled/
https://www.wintotal.de/download/winled/
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
no to nemala ani moja Fractal, ale namiesto Power som zapojil HDD a pohoda .. pri Bitfenix som ledky prelepoval foliou, lebo to bolo neskutocne otravne