Prišiel čas začať finalizovať sieť a z najbližšej výplaty kupujem nový router (
Mikrotik RB5009UG+S+IN) a keďže je bez WiFi, tak musím vybrať aj AP. Mesh funkcionalitu nepotrebujem.
Čo chcem:
- 802.11ax WiFi 6 alebo 6E pričom 6E AP je málo a pre mňa neprináša nič dôležité oproti 6, takže 6E nemusí nutne byť.
- Aktívne PoE in (802.3af/at), OFDMA, beamforming, WPA3 a asi aj podpora SNMP.
- Viacero anténiek na každej frekvencii na finty ako MU-MIMO a spomenutý beamforming.
- Možnosť lokálne nastavovať AP cez webové rozhranie (tj. nie nutnosť nejakého lokálneho management servera).
- Poteší 2.5 Gbit port (minimum je 1 Gbit), 6 GHz pásmo (ale keďže 6E mám ako optional, tak nemusí byť).
Moje terajšie štúdium:
Zyxel - sympatická značka, ale majú divné portfólio, kde staré AP (NWA110AX) nemá 2.5 Gbit port, nemá 160 MHz kanály, ale podporuje SNMP a novšie, hoci jemne nižšieho radu sú zase osekané inde (nemajú SNMP, niektorým chýba podpora RADIUS, nemajú OFDMA).
- Ďalej nechcem
Mikrotik (chcem skúsiť čosi iné), Aruba (sympatická, ale menšie možnosti nastavenia), Cisco Meraki Go (ovládanie len cez mobilnú appku), Ubiquiti (fuj).
- Grandstream [ponuka] - môj tajný tip, veľmi ma láka vyskúšať ich, napríklad GWN7662 alebo GWN7664. Problém môže byť trochu ťažšia dostupnosť.
- EnGenius [ponuka] - na prvý pohľad pochybná čínska značka, ktorá ale sídli v US a ich APčka majú kvalitný signál na dlhšiu vzdialenosť a half-enterprise featurky/security sú tiež na vyššej úrovni. Problémom je ešte horšia dostupnosť v Európe než Grandstream a vyššia cena.
- TP-Link/Omada [ponuka] - hoci TP-Link nemusím, tak Omada vyzerá fajn. Ale inak som z tej značky taký meh. Neurazí, nepoteší.
Dám do pozornosti
túto recenziu s meraniami. Pekne tam vidno, že Omada si drží rýchlosti na väčšie vzdialenosti a tiež ten EnGenius ma dobrý signál - nie je najrýchlejší, ale na väčšiu vzdialenosť mu až tak rapídne neklesajú rýchlosti.
Rád by som vedel, ako veľmi záleží na HW. Napríklad Zyxel, EnGenius, Cisco Meraki Go, aj blbá Omada postavia AP na Qualcomme (CPU, switch, 2.4 aj 5 GHz radio). Grandstream má tie mnou spomenuté modely tiež na Qualcomme. Experti z Ubiquiti (Apple networkingového sveta) predajú hovno v pozlátku, čiže do svojej haraburdy nastrkajú všade MediaTek a pýtajú dvojnásobnú cenu. Ako veľmi je toto problém? Je to niečo ako Realtek vs. Intel sieťovky, kde Realtek bude fungovať, ale aj tak chcem Intel? Alebo je to úplne jedno?
Zatiaľ to mám takto:
EnGenius (dobrý HW, dobré featurky, krajší dizajn AP, moja zvedavosť) >
Grandstream (dobrá cena, moja zvedavosť, taký neznámy žolík) >
Omada (dobrá dostupnosť, má všetky funkcie, ale neurobí moc radosť). Videl vôbec niekto niekde EnGenius naživo?
Edit: Opraveny link na recenziu.