Elektromobilita a vsetko okolo nej
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
Re: Elektromobilita a vsetko okolo nej
ak stoji nabitie 6.4e na 100km mi pride ako spotreba 4l benzinu na 100km, ci? ta to uz sa vobec nemusim zamyslat nad el autom.
hry- ps5
doma-HP probook
doma-HP probook
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 25. Mar, 2023, 19:17
A ktoré auto má spotrebu 4L benzínu v kombinovanej spotrebe? Ak není teda dáko elektrifikovane. Plus domáce nabíjanie je o dosť lacnejšie. Nevravím že je to všetko zadarmo ale tvoje auto stálo XY peňazí teraz chces ďalšie za XY peňazí strata je XY keby si v tej dobe kúpil M3 tak si na tom teraz lepšie ako keď si kupoval pôvodne auto. Lebo by si ušetril na olejoch, diaľničných známkach a servise. Ak máš kde nabiť tak dosť aj na spotrebe mi nehovor že tvoj karoq žerie 4L Benzínu v meste alebo kombinované to ho asi potom tlaciš po ceste.
CPU: AMD 7800X3D GPU: Asus TUF Gaming RTX4080 MB: Asus TUF Gaming B650m-PLUS RAM: 2x16GB Kingston 6000 PSU: Asus Strix Aura 850w Gold SSD: Kingston Fury Renegade 1TB CASE: GameMax Spark Monitor: Alienware AW3432DWF
-
- Pokročilý používateľ
To nie ale.netvrdim ze to je zdarma. Ja som chcel skodu . Co stoji enyaq si vies pozriet. Dorovnat to servisom bude narocne. Poistka takeho enyaqu je asi viac. Nie vsetko je spotreba. Mne viac zallezi na slobode. Mozem ist kde chcem kedy chcem ako chcem. Napr ide warsavu stredu. S akym el autom to dam naraz kedze ideme 5ludi. Nemam chut niekde stat nabijat a to iste cestou s5. Ale aby som kupil drahsie auto a bol otrokom auta?ne diky.
hry- ps5
doma-HP probook
doma-HP probook
-
- Používateľ
Ale ty máš stále predstavu že to treba nabíjať 45 Minút alebo čo, to ťažko keď si v tom ani nesedel ani si to neskúsil. Ja som si to skúsil a bežná prestávka na cikanie tomu stačila aby som došiel kade tade v poľsku som bol tiež aj v Maďarsku Rakúsku bývam na Kysuciach a žiadny problém s otrokom auta som nezažil. Mali sme ho síce požičané krátko na také dlhé hodnotenie ale bolo to jak s normálnym autom.
CPU: AMD 7800X3D GPU: Asus TUF Gaming RTX4080 MB: Asus TUF Gaming B650m-PLUS RAM: 2x16GB Kingston 6000 PSU: Asus Strix Aura 850w Gold SSD: Kingston Fury Renegade 1TB CASE: GameMax Spark Monitor: Alienware AW3432DWF
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Ten obrazok ukazoval verejne nabijanie, nie domace, to je asi lacnejsie.
Len pre info som to postol celkom zaujimave porovnanie.
Len pre info som to postol celkom zaujimave porovnanie.
Ak ma tesla spotrebu 20kWh a efektivitu dobijania dajme tomu 80% a ficom dotovany kWh energie vratane distribucnych poplatkov pre domacnost vyjde na 0.20€/kWh tak to je 4.8€
Jasne, vychadza to lacnejsie ako naftak/benzin, ale nie je to take ze shut up and take my money
Jasne, vychadza to lacnejsie ako naftak/benzin, ale nie je to take ze shut up and take my money
Je tam strasne vela premennych na vypocet. Mozes mat pausal, ale ked to nevyjazdis platis priemerne viac, mas vyhodnejsie ceny na stanici x oproti y a tak dalej. Potom raz nabijas za 40 centov, potom nevyda a nabijas na stanici za 80. Cesty treba planovat dopredu. Ten route planner funguje ale celkom dobre na planovanie. Otazka je ci budes mat stastie na volnu nabijacku tam kde si si naplanoval zastavku. Ak tam prichadzas s 5% baterky, tak bude celkom vesele hladat dalsiu nabijacku. Trasu ktoru chodim na slovensko by na polestar 2 long range single motor predlzilo len nabijanim o 2 hodiny. A este je otazka ako tu cestu predlzi jazda. Musim ist tak 120 aby bola idealna spotreba? Co 140? A ked pojdem 160? Teraz mozem driemat za volantom so 180 a tempomatom alebo si to buchat na vmax bez nejakych dosledkov krizom cez nemecko. A este sa moze stat ze stojan nepojde, co sa mi nestalo len raz. Ale zatial som nabijal len plugin cez typ 2, aj ked neviem ci to bude nevyhnutne konektorom. Potom saskovat s dalsim stojanom to viac predlzuje. Uz sa mi aj stalo ze som ani nabijat nedokazal a smutny siel od nabijacky prec.
Kedze uz ale do prace nechodim 42km, s autom sa beha len na nakupy a na slovensko sa ide max 2x rocne, som ochotny to vyskusat. A hlavne budem mat aj "tankovaciu" kartu tak nebude treba riesit stojany od ktoreho poskytovatela su. Ale stale to trosku vytvara vrasky na tvari a certik na pleci hovori kaslat na to a ostat pri plugine. Sef mal elektro a vravi ze uz by ho nekupil (presiel tiez na plugin).
No a nabijanie doma znie fajn, ale treba mat k tomu dom. To neni take jednoznacne. Cena elektriky tiez nemusi byt navzdy aka je, urcite im nebude trvat dlho kym sa nabijanie zdani. A v takom nemecku je elektrika 2x drahsia jak na slovensku.
Kedze uz ale do prace nechodim 42km, s autom sa beha len na nakupy a na slovensko sa ide max 2x rocne, som ochotny to vyskusat. A hlavne budem mat aj "tankovaciu" kartu tak nebude treba riesit stojany od ktoreho poskytovatela su. Ale stale to trosku vytvara vrasky na tvari a certik na pleci hovori kaslat na to a ostat pri plugine. Sef mal elektro a vravi ze uz by ho nekupil (presiel tiez na plugin).
No a nabijanie doma znie fajn, ale treba mat k tomu dom. To neni take jednoznacne. Cena elektriky tiez nemusi byt navzdy aka je, urcite im nebude trvat dlho kym sa nabijanie zdani. A v takom nemecku je elektrika 2x drahsia jak na slovensku.
Na Slovensku stoji elektrika tolko co v nemecku, len ju teraz budu este par tyzdnov dotovat zo statneho rozpoctu... Ale to sa zachvilu skonsoliduje...
-
- Pokročilý používateľ
Ved to. Ze sa ludom podsuva to el auto a hlavne tie cinsle braky ze jazdia pomaly na vzduch. Kde je ta uspora ked je poistka drahsia.kupa auta je drahsia a usetrim 2e na 100km? Ale zabijem cas 45min cikanim? Fester zajdi za urologom. Ja som bol 3x uz a nic prijemne ale pomoze s dlhym mpcenim
hry- ps5
doma-HP probook
doma-HP probook
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Čítal som, že soft v niektorých autách vie tú nabíjačku rezervovať. Nemám tušenie, ako to funguje, či je tam časové okno, v ktorom ju musíš použiť, atď. A isto to tak nemajú riešené všetky autá, čiže to nebude univerzálne riešenie.
-
- Používateľ
Ja nechápem o akých 45 Minutach stále tocis, toľko sme nestali na žiadnej nabíjačke cesta ŽILINA - BUDAPEŠŤ. To je presne názor človeka čo si o tom číta len na internete. Áno isté časové obmedzenie tam je nehadám sa, ale keď cestuješ s troma deťmi tak máš tak či tak časové obmedzenie.stefan222 napísal: ↑Po 28. Okt, 2024, 08:03 Ved to. Ze sa ludom podsuva to el auto a hlavne tie cinsle braky ze jazdia pomaly na vzduch. Kde je ta uspora ked je poistka drahsia.kupa auta je drahsia a usetrim 2e na 100km? Ale zabijem cas 45min cikanim? Fester zajdi za urologom. Ja som bol 3x uz a nic prijemne ale pomoze s dlhym mpcenim
Keby sme sa bavili v čisto hrubých číslach žena prejazdí týždenne 30 Euro nafty máme tri deti tak škola, krúžky,nakúpi. Keď sme mali Y požičaný nabili sme v nedeľu aj kebyže dáme hrubé čísla že som nabil 70KWx0.20=14Euro a na konci týždňa mala stále 30% Baterky tak mi povec kde sú ušetrené 2 Eura? Je to 50% s prstom v nose.
Ak by sme sa bavili v hrubom tak kamarát prejde za 300 Euro domáceho nabíja dakych 8000KM ak to prejdes na svojom tak to asi tlaciš dole kopcom.
- d3Xter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
nezabudni si ten prst v januari vytiahnut von
otazka par rokov a bude tu ta ista dan ako na paliva, do nekonecna tak isto nebudu ulavy na prihlaseni, dialnicnej ci dotacie, tie peniaze co do toho tlacia budu chciet jedneho dna spat
otazka par rokov a bude tu ta ista dan ako na paliva, do nekonecna tak isto nebudu ulavy na prihlaseni, dialnicnej ci dotacie, tie peniaze co do toho tlacia budu chciet jedneho dna spat
-
- Používateľ
Tak isto môže prísť znevýhodnenie aj na spaľovacie auta a tiež si môžeš ten prst vytiahnuť.
- d3Xter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
akokeby to tu uz nebolo ze ano a kvoli comu? aby si mohol jazdit za 20centov
mam pocit ze hento je prezleceny tron normalne
mam pocit ze hento je prezleceny tron normalne
-
- Pokročilý používateľ
Ved hej si planovat cestu kde auto moze nabijat je moj sen. Ano. A este s detmi a sam seba presviedcat ze to je vlastne pre mna dobre sa autu prisposobovat. Isto aj peries na nocny prud bo to lacnejsie a nespis v noci. Ja sadnem.a idem kde mi ukaze waze najrychlejsiu trasu. CAS pri cestovani bol kedysi na nezaplatenie no
hry- ps5
doma-HP probook
doma-HP probook