Politická debata

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59

Re: Politická debata

Príspevok od používateľa stefan222 »

matko to mas este dobre, moj super kamo a svedok zo svadby voli harabina a chemtrails nesmu chybat. ja som az az tolerantny lebo pochopim naivneho cloveka ale na ficovolica zacinam mat blok. alebo averzia neviem ako to nazvat.
hry- ps5
doma-HP probook
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

molnart napísal: Pi 08. Nov, 2024, 10:11 pocitovo sa urcite vsetci mame horsie. na nedostupnost byvania sme si uz aj zvykli, ale do toho prichadza aj nedostupnost vzdelavania, zdratovnej starostlivost, kvalitnych potravin, sluzieb, klimy, medziludskych vztahov atd. mozes mat kazdych 5 rokov nove auto a v kuse nakupovat co ti len hrdlo raci, ale nebudes sa mat z toho "lepsie".
spomienkova nostalgia za 70-80s nie je o tom ze ludia si myslia ze mali toho viacej, ale objektivne sa mali lepsie. rozpravali sa medzi sebou, nehejtovali sa na socialnych sietach, deti sa hrali vonku v prirode (lebo este nejaka existovala), v lete sa dalo vonku vydrzat cuckat pivo na zahrade, ked si potreboval nieco opravit okolo domu tak si zavolal suseda z ulice s ktorym si to spravil spolu a dal si mu za to par piv. dnes nikto nema ziadne zrucnosti, musis si zavolat firmu z druhej strany republiky ktora pride o pol roka a vypyta si tisice.
to je take moc filozoficke, co znamena mat sa lepsie? dokonca "objektivne"?
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Príspevok od používateľa molnart »

ukaz mi cloveka ktory sa ma lepsie ak pred 20-30 rokmi. nie ze ma viac penazi na ucte, viac majetku, ale ze sa ma lepsie ked rano vyjde z postele, ma menej obav, uzkosti a celkovo je stastnejsi. okrem dochodcov.
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

cize riesime iba 40 a 50tnikov?
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Moji obaja rodicia sa urcite maju lepsie ako pred 30 rokmi.

90 roky, brutalna neistota, nizke platy, vsade znamosti, vypalnici, vseobecna nalada v solocnosti nic moc, kupovanie veci detom cez inzerciu v dennej tlaci (nie ako dnes ze sadnes do auta a v decathlone mas za par eur vsetko).
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

a nie su nahodou dochodci? lebo v tomto aj moji rodicia sa maju lepsie, vsak 2 roky od odchodu do dochodku dostavaju viacej ako ked cely den boli v praci.
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Ja si myslim ze ten spomienkovy optimizmus zo 70-80 rokov nie je velmi realny.

-rozpravali sa medzi sebou, nehejtovali sa na socialnych sietach:
To nie, hejtovali sa v priamom prenose :D Si este nezazil poriadnu dedinsku ohovaracku kde stacilo ze si v nedelu nesiel do kostola a uz ti na ulici pomaly ani nepozdravili.

-deti sa hrali vonku v prirode (lebo este nejaka existovala)
No neviem, poznam sucastnych 50tnikov co vyrastali v meste, aj takych co na dedine... Priroda aj vsetky vonkajsie aktivity su podla mna ovela dostupnejsie a zaroven bezpecnejsie.

Ti z dediny fajcili tak od 6 rokov a chlastali od 12... 5 rocny chlapec uz bol sposobily viest kravu na pašu. Ak ma 6-7 tak uz ich mohol viest aj viac naraz... Popritom chytali ryby tak ze pustali elektricky kabel do potoka, vybuchovali prazdne plechovky a stali pri tom co najblizsie a tak. Neviem ako vsetci prezili. Jo a este sledovali ako na oblohe lietaju stihacky pocas vybuchu chernobylu.

V meste to vacsinou vyzeralo na tento sposob
https://www.dailymale.sk/articles/rva-zijem_3843

- v lete sa dalo vonku vydrzat cuckat pivo na zahrade
To sa da aj teraz, jediny rozdiel je ze uz nemozes chodit ozraty do prace

-ked si potreboval nieco opravit okolo domu tak si zavolal suseda z ulice s ktorym si to spravil spolu a dal si mu za to par piv.
Hej, skusal si prerabat nejaku nehnutelnost z daneho obdobia? Steny do kosostvorca, betonove potery +-15cm v jednej izbe, dodrbane vsetko takym sposobom ze nechapes ako tie domy dodnes stoja... Ak by tam dosiel statik tak da vsetkych evakuovat. To takto neopravovali preto ze by to sused vedel robit, ale preto ze ludia boli zufali, firmy ani remeselnici neexistovali a ked chceli zit tak to museli nejak horko tazko polepit tym co mali po ruke.

Pamatam ako sme este s ocom robili komplet generalku motora v garazi, ze vybratie motoru z auta bola bezna vec... Dokonca si s rodinou poziciavali motory medzi sebou ze "tvoj motor je teraz v dobrom stave, idem dlhsiu cestu tak mi ho pozicaj do mojho auta" :D A celkovo to auto nedokazalo fungovat dlhsie ako 2tyzdne bez poruchy. Dnes ten isty clovek uz ani nevymeni stierace... Vedel by, ale nema dovod ked to za tretinovy cas a zadarmo vramci servisnej prehliadky spravi niekto kto ich denne vymeni 10.

Jedine co bolo dostupnejsie bolo byvanie. Si dostal byt pomaly za debnicku jablk. Vsetko ostatne bolo horsie.
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

molnart napísal: Pi 08. Nov, 2024, 14:41 a nie su nahodou dochodci? lebo v tomto aj moji rodicia sa maju lepsie, vsak 2 roky od odchodu do dochodku dostavaju viacej ako ked cely den boli v praci.
Nie, ešte nie.
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ok, teraz to rovnako vysvetli fico- a trumpovolicom...

sam v takom kosostvorovom dome byvam, viem o com hovoris. ale postavil sa za zlomok ceny. na nehovorim ze to bolo lepsie, ale vacsina ludi to tak vnima,

este jedna vec: ludia v minulosti vnimali ze ich svet sa zlepsuje. aj ked sa mali nahovno, tak prichadzali veci ktore boli lepsie a dostupnejsie. technicky pokrok prinasal nove produkty, ich ceny klesali, bola snaha o ultmenie vojnovych konfliktov.

teraz je trend uplne opacny, vsetko sa serie a ludia nie su schopni ani toho co bolo 50 rokov dozadu bezne. ja sa vobec necudujem tomu ze ludia neveria pristatiu na mesiaci a tvrdia ze to bol fake, ked v podstate dnes ani nemame schopnost sa na mesiac dostat znova. nie preto, ze by neexistovali technologie, ale neexistuju rozumny ludia. vtedy presne vsetko vypocitali a 1000x skontrolovali. dnes nad tym niekto mavne rukou, vystrelime raketu a ked yebne tak sa pozrieme co sa posralo... lebo treba prezentovat vysledky ze nieco robime, schmatnut peniaze za zakazku a ciel je splneny.

inovacia sa v podstate zastavila, ked nasi dedovia sa tesili z chladniciek, mikrovlniek, vysavacov ktore naozaj zivoty zjednodusili dnes mame sracky ako tiktoky, chatgpt, a nove iphony kazdy rok. roboticky vysavac je fajn pomocka, ale citit ze je robeny stylom ako tie rakety vyssie. co najrychlejsie vydat novy model, za 3 mesiace mame dalsi, tam to opravime.

pred 20-30 rokmi si sa vedel niekde vypracovat ked si bol sikovny. dnes je uz vsetko obsadene "gatekeepermi" ktory sa aktivne snazia o to aby nikto iny sa nemohol k nim vypracovat a udrziavali svoj status. ceny byvania su vyhnane spekulantmi ktori poskupovali byty, pozemky ku ktorym mali pristup, takze v podstate jedina cesta je dedenie. bezne skolstvo ta na zivot uz nepripravi, k tomu lepsiemu sa nedostanes lebo je len pre vybranych ktori sa o to aktivne snazia aby sa tam nedostali ludia ktori pre nich mozu byt konkurencia. a to su len male priklady, nehovoriac o tom ze by sme tu uz 30 rokov nemuseli mat fosilne paliva keby ropne firmy nedavaju milardy do propagacie toho ze je to jedina vec ktora moze pohanat nase auta (ktore by sme tiez nepotrebovali kebyze nemame masaz ze vsade musime chodit autom, musime byvat v strede pola lebo niekto tam poskupoval pozemky a teraz ich musi predat aby zarobil, ze zenom ludskej existencie je nakupovanie nepotrebnych sraciek...)

a to sme len na zaciatku. co nastane ak sa zruti stavebny priemysel lebo dojdu zasoby piesku? ak uz nebude mozne dopestovat kavu kvoli zmene klimy? ked sa zrutia kompletne ekosystemy? akceleruje sa oteplovanie lebo sa roztopi permafrost na sibiri?
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

a co teda z toho je objektivny dovod toho, ze sa vraj ludia maju horsie dnes ako v 70/80/90?
werwest
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 30. Jún, 2018, 20:01

Príspevok od používateľa werwest »

nic, pretoze to objektivne nie je pravda
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

vy sa stale vidite "mat sa lepsie/horsie" ako cisto ekonomicky ukazovatel, ja hovorim ze ludia sa maju horsie psychicky, maju horsi pocit zo sveta, maju vacsie obavy o buducnost a maju horsie vyhliadky do buducna. a kludne mozu mat o 2 auta viac ako mali 20 rokov dozadu, vacsie domy a o 3 nuly viac penazi na ucte. a to ze sa "objektivne citia horsie" urcuje ich politicke preferencie.

dovod neviem aky je. klimaticka kriza, socialne siete, ze kapitalizmus dosiel do terminalnej fazy kde zacina byt jasne ze vacsina ludi nebude moct cerpat jeho benefity?
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Ja si myslím že máš (a naozaj bez urážky) krízu, ktorú pozná každý rodič/človek stredného veku smerom nahor.

Podľa našich rodičov máme ultra ťažký živoť, ja si myslím že ho mali o dosť ťahší oni. ale ten spomienkový optimizmus im to nedovolí prijať.

ja sa práve ekonomicky lepšie nemám ako naši, mám 300 000 hypotéku a pracujem ako SZCO bez žiadnej istoty, to oni nepoznali a hodilo by ich o zem v takejto finančnej situácii.
Ale môžem robiť skoro čo chcem (v rámci zákonov aj trochu nad ne), žiaden štbák ma nevezme preč aj s rodinou a ak sa mi tu nepáči, tak všetko predať a odis´t z krajiny je vec pár dní.

takže ide asi o hodnoty ktoré človek vníma ako kvalitatívne v živote.

Sloboda je lepšia.
Istoty sú hrošie.

dokážeš to takto zaradiť, možno spísať svoj pohľad?

mimochodom, som názoru že bohatsva je vo svete dosť na to, aby mal každý človek do základného ľudskeho práva pridané aj strechu nad hlavou, čistú vodu a elektrinu. to je niečo na čom by sme mali pracovať (zdravie a vzdelanie a pod. už máme, viď. základne ľudské práva, bohužial sa to nedodržiava). a aj s týmto všetkým by sme si ako vyššia stredná vrstva veľa ubrať nemuseli.
werwest
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 30. Jún, 2018, 20:01

Príspevok od používateľa werwest »

molnart napísal: Pi 08. Nov, 2024, 16:47 vy sa stale vidite "mat sa lepsie/horsie" ako cisto ekonomicky ukazovatel, ja hovorim ze ludia sa maju horsie psychicky, maju horsi pocit zo sveta, maju vacsie obavy o buducnost a maju horsie vyhliadky do buducna. a kludne mozu mat o 2 auta viac ako mali 20 rokov dozadu, vacsie domy a o 3 nuly viac penazi na ucte. a to ze sa "objektivne citia horsie" urcuje ich politicke preferencie.

dovod neviem aky je. klimaticka kriza, socialne siete, ze kapitalizmus dosiel do terminalnej fazy kde zacina byt jasne ze vacsina ludi nebude moct cerpat jeho benefity?
to som nepovedal zeby to bolo len o "ekonomickom" ukazovatelovi.
jedine co som videl je tvoj subjektivny negativny nazor na dnesok. asi nepoznam starsieho cloveka co by to vnimal tak, ako ty
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Tak dobre, ak porovname roky 1970, 1980, 1990 a 2024 tak sa dnes ludia maju lepsie celkom o dost. Ved ti ludia co to prezili su dodnes tak poznaceni nedostatkom vsetkeho ze kradnutie a uplatky je ich stredne meno, kedze to dlho robili preto aby prezili. Technologicky pokrok bol v nasich koncinach tiez minimalny.

Ale ak porovname rok 2024 a napr. rok 2010, 2015, 2020... Myslim si ze ak sa ma niekto v 2024 lepsie tak je to len svetla vynimka vdaka tomu ze jeho osobny rast dokazal predbehnut klesajuci priemer spolocnosti. Dnes vies ze o mesiac neskor budes chudobnejsi, ze tvoje buduce auto bude horsie ako sucastne, ze kupa nehnutelnosti pre teba bude stale viac nedosiahnutelna, ze tresty za porusenie hocakeho zakona budu vyssie a ich vymahanie prisnejsie.

Návrat na "Debata o všetkom"