Acces point do 150€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Aug, 2024, 13:46

Re: Acces point do 150€

Príspevok od používateľa peterkoza »

https://www.grandstream.com/hubfs/Datas ... 20v1.3.pdf

toto apecko sa ma za kratko naskladnit, cca za cenu jednej gwn7662 sa daju kupit dve, cpu a ram v tom som zatial nezistil, cena okolo 70e, najskor bude jedno vediet napajat druhe, mala velkost, uvidime ako bude na tom, mam v plane ho zapojit v spolupraci s 7662
Používateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

Takze je tu 8 stran filozofovania a nikto nerobil testy kolko dokaze pretlacit napr z metra, z vedlajsej izby a pri akej latenci? 😁
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ

ale robol, ta informacia ti je k nicomu, wifi je skratka wifi, zarataj - rusenie, material steny, ap, client, cpu, ram, soft, umiestnenie ap, je toho tolko ze kazdy ked si to otestuje doma sam tak kazdy bude mat na total ine hodnoty
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Ked spravis meter od APcka test, tak aspon videa real life vysledky.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Zobral som mogbuk (s Intel AX201 WiFi) a rozbehal iperf3 na Desktope a notebooku. Nakres topologie je asi takyto:

Kód: Vybrať všetko

[notebook] ) ) ) ) ) ) ) ) [GWN7662 AP] ===== [Mikrotik PoE switch] ===== [Mikrotik switch] ===== [Desktop]
Drotovo som vsade obmedzeny na 1Gbit.
AP som prehodil na 160MHz sirku kanala a pockal, kym sa zapne po scanovani DFS. Neviem, ci spravne pouzivam iperf, ale musim povedat, ze cele je to take flimsy a divne. Rychlost pripojenia WiFi adaptera vo Windowse rozne behala, maximum teda bolo 2.4Gbit. Chapem, ze notebook udrziava len potrebny bandwidth, tak ked sa nic nedeje, tak klesne rychlost, ale bolo to take... divne. Nieco som nameral, potom inak, potom klesla rychlost a uz sa jej nechcelo ist rychlejsie. Medzitym sa este AP prehodilo na iny kanal (mam zapnuty Auto kanal), takze zase cakanie na DFS scan.

Celkovo som najviac nameral asi 450 Mbit/s cez iperf3, ked som siel cez UDP. Ked som hned za tym spustil TCP prenos, tak to boli nejake vtipne cisla ze 70 Mbit/s a podobne. Potom si AX201 povedal, ze bude komunikovat pomalsie a uz aj UDP slo pomaly. Skusil som este z NAS prenasat velky nekomprimovatelny subor a to slo tiez ze 23 MB/s, co je kravina. Zo skusenosti viem, ze to vie ist o dost rychlejsie (TCP prenos), napr. ked sa stahuju aktualizacie v Steame. Neskusal som vsak nejaky paralelny prenos viacerych streamov.

Vsetko sa meralo cca 2-3 metre od AP (priama viditelnost). Ak chces odskusat nejake konkretne nastavenia (ci uz Windows alebo iperf3), tak mozes napisat, ale ja do toho moc nerobim. Celkom urcite vsak viem, ze hentento test vyssie neodraza uplne skutocnost (ze by to slo 50 ci nebodaj 25 MB/s). Ked uvazime, ze realny prenos cez WiFi je tak 50-66% link speed, tak tych 700-800 Mbit by to mohlo dat. Mozno skusim 80 MHz kanal, lebo so 160 MHz sa nevies vyhnut DFS.

Edit: Skusil som este druhy notebook (s Intel AX200), ale ten sa drzal na 2.4GHz a nechcel sa z tade pohnut. Musel by som asi na AP zapnut band steering, co som nemenil. Kazdopadne som este na Samsung S22 rozbehal iperf, pricom som overil, ze je pripojeny cez 5GHz a konkretne nejakych 480Mbit link speed. Iperf hlasil vtipne hodnoty okolo 30 Mbit/s, ale ked som hned za tym spustit blby speedtest cez browser, tak nameral 500 Mbit.
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ

jasne, da 700-800mbps, takuto rychlost da ked bol klient intel nuc mini pc wifi 2x2 5ghz 80mhz pri prenose z nas na nuc, klient 4x4 by dal v pohode viac, teda pri 2,5g lan, odozvu som sledoval napr pri zap statistikach v steamlink, hodnotu nepamatam,
janci11
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Aug, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa janci11 »

ako som pisal moj GWN7665 dava 1.3-1.5gbps cez iperf, 160mhz kanal, 6Ghz pasmo na asi 3metre, odozvu som nesledoval, topologia je asi takto:

Kód: Vybrať všetko

PC s 2.5gbit nic == mikrotik rb5009 == gwn7665 )))))) intel ax210
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

janci11 aj s R prepinacom ?
zoom
Používateľ
Používateľ

Ten R prepinac myslis 802.11r? Nie je to urcene na rychle prepajanie medzi APckami pri roamingu/handoffe? Kebyze tomu zapnem podporu, tak co to zmeni pri testovani s jednym AP?

Ale ako sa tu bavime o APckach, tak normalne mam chut hned teraz objednat GWN7665, nech lepsie pokryjem dom a mozem sa hrat s meshom, roamingom a nieco sa zase priucim. Da sa kupit za 117,-€, skladom na Slovensku.
Za posledne mesiace som ziskal nazor, ze v dnesnej dobe je najlepsie stavat siet na 2.4GHz a 6GHz frekvencii. High-perf WiFi siet by som staval v 6GHz pasme, ktore je volne, siroke a uplne inak tam funguje intenzita vysielaneho signalu = dosah do dialky. 5GHz, hoci fajn upgrade oproti miniaturnemu 2.4GHz pasmu, je jednoducho celkom vyfailovane, kvoli DFS kanalom a aj vyssim kanalom, kde je povoleny nizsi vyzarovaci vykon.
Hexaris
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Príspevok od používateľa Hexaris »

on asi mysli download nie upload ... a od AP byt aspon 5m ked sa nieco mera inak hrozi prebudenie radia, obzvlast ak to date na max
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
zoom
Používateľ
Používateľ

Jahaaa, prepinac R pre Iperf... vidis, to mi ani len nenapadlo, hlupe poleno. Tak som to veru netestoval a asi by to davalo vacsi zmysel.
Cirou nahodou som si vcera robil WiFi heatmapu domu, aby som aspon priblizne videl, kde je aky signal a pekne vidno tak 1-2m okolo AP, ze je slabsi signal nez dalej. Kazdopadne na prizemi sa pohybujem okolo -30 dBm az -50 dBm (cize velmi fajn signal) a na poschodi -59 dBm az -65 dBm, co je tak na hranici. Normalne by som nebol povedal, ze poschodie (zelezobetonova deka) vezme tolko signalu. Nie je vidno nejake zasadne hluche miesta, ale tak rovnomerne je slaby signal. Heatmapu som urobil preto, aby som mohol hybat s AP a porovnat umiestnenia. Ciel je zlepsit prijem v mieste notebooku.

Naozaj som sa chcel hrat s dvomi AP, uz som mal ten GWN7665 v kosiku a siel ho kupovat, ale necakane a nahle som si objednal roboticky vysavacik, tak to bude musiet pockat. Ako cenu utechy som vzal aspon maly 2.5Gbit switch, nech otestujem, co zvladnu moje Cat5E kable v stenach a pripadne zrychlim prenos PC<-->NAS.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

jj r na reverse, aky 2.5Gbit switch si kupil ? lb budem aj ja potrebovat po migracii na 2.5Gbit doma.
zoom
Používateľ
Používateľ

Vies co? Cirou nahodou prave Grandstream, konkretne GWN7700M. Boli 2 kusky skladom u dodavatela, jeden je uz na ceste ku mne. Ak chces 8-portovy, tak GWN7701M.

Situacia je asi takato: Ked som vybavoval siet v dome, tak som chcel all-in-one switch, ktory ma 24-portov, aspon 8 PoE portov, 1-2 SFP+ porty, je manazovatelny, je pasivny (lebo ho mam v predsieni) a nema prilis velku hlbku (aby sa zmestil do toho maleho racku v predsieni). To v danej dobe nesplnalo ziadne zariadenie, tak mam dva Mikrotik switche - jeden cisto 24-portovy a jeden 8-port PoE, obidva pasivne - s tym, ze v buducnosti nejaky z nich vymenim za 2.5 alebo 5Gbit.

Zatial je situacia s 2.5 az 5Gbit zariadeniami stale biedna, ale zacinaju sa uz objavovat nejake kusky. Ziadny vsak lacny s montazou do racku. Cize tak trochu na debila som zobral ten maly Grandstream, na ktorom si odskusam, ci mi Cat5E kabelaz v dome da aspon 2.5Gbit a ak ano, tak tam zapojim PC, NAS a mozno este nieco a cely switch prepojim cez 10Gbit DAC kabel so zvyskom siete.

Imho najlepsie filtrovanie na switche a ine sietove veci ma geizhals.eu stranka a vychadza to takto... vsetkych switchov je asi 3400. Tych s aspon styrmi 2.5Gbit portami je 242. Aspon 1 SFP+ port to znizi na 147. Pasivne chladenych je 24. Vysledok mas tu.
Tie Grandstreamy su najlacnejsie spolu s TRENDnetmi, ktore su tazsie dostupne. Dalej mi este celkom padol do oka Zyxel XMG-105HP, co je to iste len s PoE navyse (70W budget). Samozrejme toto vsetko su nemanazovatelne switche a nie rackove. Najlacnejsi rackovy je Planet MGS-910X, ale nechcelo sa mi davat dvojnasobok iba za moznost prisrobovat ho do racku. Najlacnejsi rackovy manazovatelny switch je TP-Link SG3210X-M2, ale to uz sme na 215,-€. Preto zatial ten hovienkovy Grandstream, aby som odskusal siet a budem cakat, co prinesie buducnost. Zatial budem celkom v klude, lebo budem mat pokryte vsetky potreby (vela 1Gbit portov, niekolko PoE portov, niekolko 2.5Gbit portov).
janci11
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Aug, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa janci11 »

Ja testujem 4x2,5gbps plus 2xsfp+ switch z AliExpress za 28€ a zatiaľ do chodí :D
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

tie cinske 2.5gbps rj45 + 10gbps sfp+ switche v pohode funguju, podla youtuberov co to rozoberali to je viacmenej vsetko to iste s nejakymi realtekmi.

Akurat mam jeden 8+1 POE v kosiku na ali (72e) a uvidime co to bude. Stacil by mi 5+1 (4x lan, 1x lan internet, 1x sfp nas) ale mozno potiahnem niekam POE AP tak nech je to vsetko v jednom (rozdiel v cene mozno 25e co by stal poe injector anyways)

ten 5+1 Grandstream za 60e vyzera ale fajn, cinsky obdobny stoji teraz nejakych 30-40 co uz sa oplati skrz lokalnu zaruku
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2

Návrat na "Nákupná poradňa"