Odfotili ste polárnu žiaru? Pošlite svoju fotku Slovenskej akadémii vied :)

Všetko o vede...

Videli ste už polárnu žiaru z územia Slovenska?

áno
2
18%
nie
8
73%
možno, nie som si istý
1
9%

Celkom hlasov: 11

Používateľov profilový obrázok
RP
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: St 21. Mar, 2001, 20:00

Odfotili ste polárnu žiaru? Pošlite svoju fotku Slovenskej akadémii vied :)

Príspevok od používateľa RP »

Začali sme sa (ja, a moji súčasní a bývalí študenti z TUKE a UPJŠ), zaoberať viditeľnosťou polárnych žiar na Slovensku v poslednom období.

Na stránke nášho ústavu (Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied) sme zverejnili výzvu na zaslanie fotografií polárne žiary.

Píšeme v nej:

Občianska veda, je na vzostupe a aj my radi príjmeme pomoc od verejnosti. Oddelenie kozmickej fyziky, ktoré sa na našom ústave zaoberá kozmickým počasím a radiačnou situáciou v okolí Zeme uvíta vašu pomoc so sledovaním polárnej žiary na Slovensku.

Ak ste v posledných dňoch, alebo aj skôr, v posledných rokoch, odfotili polárnu žiaru na Slovensku, pošlite nám prosím email s informáciou:

– Kde to bolo? (poloha, meno mesta/miesta, kde ste polárnu žiaru odfotili)
– Kedy to bolo? (dátum a čas)
– V ktorom smere je pohľad/scéna na fotografii? (sever, juh, východ alebo západ)

Táto informácia bude použitá pri výskume viditeľnosti aurorálneho oválu z nižších geomagnetických šírok.

Emailový kontakt na zaslanie fotografií nájdete na stránke Ústavu experimentálnej fyziku SAV na adrese https://websrv.saske.sk/uef/obcianska-v ... slovensku/

Alebo pošlite email na ktorúkoľvek moju emailovu adresu, či už na fórum (na admin at pretakt...) alebo na pc at pc.sk.

Ďakujeme :)
RP
Administrátor
Administrátor

Re: Odfotili ste polárnu žiaru? Pošlite svoju fotku Slovenskej akadémii vied :)

Na ceste k Zemi je výron koronálnej plazmy, ktorý môže už túto noc (z 17.12. na 18.12.2024) spôsobiť geomagnetickú búrku. Čakáme, či uvidíme opäť aj polárnu žiaru. 

Poprosíme vás, ak uvidíte polárnu žiaru, odfoťte ju, a fotku mi pošlite. Najhodnotnejšia fotka je taká, na ktorej vidno aj horný okraj polárnej žiary a hviezdy nad ním.

Ďakujem :)
RP
Administrátor
Administrátor

Re: Odfotili ste polárnu žiaru? Pošlite svoju fotku Slovenskej akadémii vied :)

Dnes po polnoci sa očakáva príchod výronu koronálnej plazmy k Zemi a s tým spojená magnetická búrka. Tentoraz ide o silnejší event ako minule (17. decembra).

Model ENLIL - https://www.swpc.noaa.gov/products/wsa- ... prediction - predpovedá príchod búrky nadránom, okolo 4 hodiny. Možno bude viditeľná polárna žiara v hodinách pred východom Slnka.

Keď ráno vstanete, pred siedmou, pozrite sa či nevidíte polárnu žiaru. Možno bude polárna žiara viditeľná aj počas Silvestrovskej noci :)

Ak ju uvidíte, sfoťte ju a fotku nám pošlite.

Vďaka :)

Návrat na "Veda všeobecne"