Recenzie na Rtings:
ASUS VG34VQL1B,
AOC CU34G2X (pozor, nie verzia G2XP, tato ma "len" 144 Hz)
Videl by som to asi takto (a porovnavam teda verziu G2X; netusim, ci G2XP ma panel, ktory meni situaciu):
- Asus ma zasadne vyssi staticky kontrast (4700:1 oproti 2700:1). VA panel ma svoje nevyhody a ked ho kupujes, tak jedna z velkych vyhod je vysoky kontrast - je to realne kvalitativny viditelny skok oproti IPS. Tak by som prosil co najvyssie to cisielko.
- Asus ma ovela vyssi jas (470 nits oproti 270 nits). Ja zijem s nizkym jasom, kalibrovanych cca 90 nits, ale ak si clovek, co ma rad presvetlenu miestnost ci vypalene oci, moze to hrat malu rolu. Z mojho pohladu je aj 270 nits urcite dost.
- Asus ma jemne lepsie hodnotenie odrazov svetla/odleskov. To je vzdy dobra vec pri monitore.
- Asus ma o dost lepsi namerany response rate. Akurat toto je presne parameter, ktory moze byt zasadne iny pri tej verzii G2XP. Tazko povedat.
- Ovladanie ma imho podstatne lepsie Asus. 5 smatlavych tlacitok zospodu, kde budes stlacat siroky monitor dohora je o hovne. Bud tlacitka/joystick vzadu, ako to ma Asus, alebo aspon v strede dole (ako to ma napr. Samsung).
- AOC ma stojan, ktory umoznuje vacsie naklonenie do stran (ked napr. niekomu nieco ukazujem) aj vertikalne.
- Na AOC ma na prvy pohlad irituje ten cerveny pasik dole cez cely monitor. Uplne ze... cinankovia robia "gaming" dizajn pre 10-rocneho Fortnitera.
- Inak co do pozorovacich uhlov a tovarenskej kalibracie farieb su si velmi podobne.
Takze co s tym? Panel v G2XP moze zmenit polovicu tychto veci, ale ked si pozriem
mini-recenziu od typka, co realne nieco nakalibroval, tak stale nameral 3100:1 staticky kontrast. Kebyze si povieme, ze G2XP opravi vsetky tie response rate, tak ja osobne by som asi siel do Asusu. Pride mi to ako jemne lepsi monitor na pouzitie (vyssi kontrast, menej odleskov, lepsie ovladanie, lepsi dizajn).