Chcem kúpiť počítač ako darček, najlepšie aj použitý, vzhľadom na rozpočet. Rozpočet mám do 200 EUR, bez periférií. Pozeral som sa na použité korporátne počítače, napríklad od DELL, HP, Fujitsu, atď. A vychádzajú mi dve možnosti: i5-8500(T) alebo Ryzen 3400G.
Počítač nebude slúžiť na hranie hier, ale na kancelárske práce. Majú aj veľa otvorených tabov v prehliadači, takže výkon by mal byť postačujúci pre multitasking. Avšak, všimol som si, že niektoré z týchto mini PC majú len DisplayPort, zatiaľ čo majú aj staršie monitory, ktoré majú VGA, HDMI alebo DVI. Mám obavu, či tieto staršie monitory budú možné pripojiť k počítačom, ktoré majú len DisplayPort. Keďže rozpočet je už aj tak napätý, nemám na to peniaze na kúpu adaptéra alebo nového monitora.
Chcel by som sa vyhnúť skladať počítač z bazárových dielov, pretože je to veľká lotéria a môžem skončiť s nefunkčným počítačom. Sledoval som trh a vidím, že 200 EUR je tá hranica, kde sa dá zohnať niečo rozumné, aj keď sa dajú zohnať aj počítače za 120 EUR, kde sú staršie procesory ako Ryzen 2000/3000 alebo Intel 6000/7000, ale mám obavy z procesorov ako i5-8500, keďže je to už starší model z 2018. Možno by to bolo lepšie s novšími procesormi ako Ryzen 5500 alebo i5-12400, ale neviem, či sa to zmestí do rozpočtu, najmä ak by som chcel aj 32 GB RAM.
Je ťažké získať presné informácie, ale väčšina základných dosiek má len 2 sloty na RAM, čo je obmedzené, aj keď existujú dosky so 4 slotmi, čo by bolo flexibilnejšie, ale nie sú také bežné. V každom prípade si myslím, že ak by som sa rozhodol pre niektorú z týchto možností, výkon by mal byť dostatočný. Napríklad SSD mám už navyše, takže to môžem dať aj do počítača bez SSD, čo môže ušetriť pár eur. Mnohé firmy dávajú zľavu 10 EUR, ak SSD nie je súčasťou.
V krátkosti – mám dve možnosti: Kúpiť repasovaný počítač a jednoducho ho zapojiť, alebo skladať komponenty a vytvoriť vlastný PC. Ale obávam sa, že ak by som vymenil nejaké komponenty, môžem prísť o záruku.
Čo si o tom myslíte? Ďakujem!