Domaca siet bez wifi

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Re: Domaca siet bez wifi

Príspevok od používateľa HellAngel »

jejda, hadam tema nie je zalozena na tom, ze wifi je skodlive a satanov nastroj. Kabel je kabel a urcite zariadenia na kabel patria, no urcite zariadenia, hlavne v domacnosti patria na wifi. Vacsina problemov s wifi maju ludia kvoli tomu, ze pouzivaju lacne zariadenia, nevedia ich nastavit, pchaju si do siete rozne extendery a podobne. Wifina je o komforte a ten, hlavne doma chces
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Hlavne ked dnes nie je problem mat cez wifi 1.5gbita na 70€ routri...

To ze elektrikar vypina wifi kvoli ziareniu je trosku smutne, ale nie prekvapujuce.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

tak ano, wifi nie je moc urcena na velky prenos dat. Ale gigaca z lepsich APciek dosatnes v pohode, co vo vacsine je plne dostacujuce. Ako som pisal, su veci, ktore patria na LAN a su veci, ktore patria na wifi.
Kedze ide o domacnost, WIfi by mala byt tou hlavnou vecou, na ktoru by som sa zameral. Predsa len ide o komfort, ktory doma chces. Nerozumiem tak uplne temu strasiaku ohladne vyzarovania. XY testov uz dokazalo, ze standardne wifi nemaju vplyv na nejake menenie DNA a podobne srandy.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

K diskusii "kable su prezitok": Naco pchat na wifi zariadenia, kt. sa nikdy nepohnu z miesta a je mozne k nim lahko dotiahnut kabel? Iba co sa zbytocne hlti wifi kopou zariadeni. Ludia maju beztak do obyvacky dotiahnutych kopu kablov kvoli obyvackovej elektronike, tak je lahke tam poriesit LAN kable.

Vo vypinani wifi zmysel nevidim. Ale ak silno chces, vyspelejsie routre maju na to scheduler, kde si nastavis kedy vyp. a kedy zap.
4040 napísal: So 11. Jan, 2025, 12:55 Nestane sa z neho konvertor.ZyXEL VMG3927 je len router,čo predpokladám ,že má.Ak ho prepne do bridge,tak bude mať konvertor,ten Zyxel a za ním svoj router.To zrejme nechce.Ibaže samotný konvertor sa dá ,tak prepnúť.
Co som napisal plati za predpokladu ze ma optiku a router Huawei HG8245W5.
Kazdopadne, moze to riesit tak ci onak, podla pripojenia.
kerestoy napísal: So 11. Jan, 2025, 16:59 Mam take zariadenia,ale staci ked sa pripoja na wifi len par krat do tyzdna,preto pisem ze v jednej izbe by sa obcas zapol aj wifi router.Zmysel temy je,ci to tak pojde,Shiro pise ze nie,tak prosim o vyjadrenia ludi co sa do toho rozumeju,dik
kde pisem ze co nepojde?
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

kable urcite prezitok nie su. Su zariadenia, ktore na kabel patria. Vzdy ak je mozne, treba tahat LANko. Aj ked ho nepouzijes hned, v buducnosti sa moze zist.
Ku tomu zahlteniu wifi. Lacne wifi routre, extendery a co ja viem estte aky sietovy sajrajt sa da kupit, moze dochadzat k jeho zahlteniu, znizovaniu rychlosti, vypadkom atd. Vykon tychlo cheapo zariadeni je mizerny a pouzival by som ho nudzovo a akonahle sa je ho mozne zbavit, ide prec. Napriklad na unifi APcko nemam problem zakvacknut aj par desiatok zariadeni a ide vsetko ako ma.
Tie cheapo zariadenia maju vasto obmedzeny manazment, vacsinou ich nastavujes cez mobilnu aplikaciu a na updaty mozes zabudnut
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Ide nielen o tvoje zariadenia ale aj zariadenia okolo, hlavne v panelakoch. Frekv. rozsah a pocet kanalov su obmedzene a ked kazdy zacne na wifi vesat toho vela, tak vo vysledku to nepojde dobre nikomu.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
kerestoy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 02. Nov, 2020, 14:53

Príspevok od používateľa kerestoy »

shiro napísal: So 11. Jan, 2025, 12:49 Ma, ale ma len 4 porty. Bude treba minimalne switch.
Ak chce vlastny router, tak ten od orange prepnut do L2 mode (bridge), tym sa z neho stane len konvertor optika-metalika a dalej si nastavi svoj router ako chce. Ak nechce prepinat orange router do L2 modu, moze ho pouzivat aj tak, ale pripadne presmerovavania portov bude musiet nastavovat na oboch routeroch.
Neviem co je L2 mod,takze tomu moc nerozumiem,ale ak by to islo tak ako pisem v prvom poste,tak by si len napisal ze ano,pojde to tak ako pisem.Kedze pises "navod" ako na to,tak to tak jednoducho nepojde,ako som to napisal ja
Cize mi staci natiahnut do izieb LANko a po nastaveni to pojde tak ako chcem,alebo musim ako pise skilex tahat este dalsi LAN kabel z wifi routra spat do Orange konvertora?

AKTUALNE MAM: Huawei HG8145X6 na optike
MSI MPG B550 GAMING PLUS;Ryzen 7 5800X3D & ARCTIC Liquid Freezer II 360 A-RGB;GIGABYTE GeForce RTX 4090 WINDFORCE 24G;Crucial Ballistix 2x16 GB KIT 3600 MHz CL16;SSD: Samsung 980 PRO 2 TB;HDD: WD Red 6TB & Seagate Exos 8 TB;Sound Blaster X-fi Titanium HD & Z-5500 Digital na optike;Fortron Hydro Ti PRO 1000W;Fractal Design Define S2 White;Roccat Vulcan 120 AIMO Gaming Keyboard & Roccat Kone Pro Air;GIGABYTE M28U & T27D590EW;WIN: 10
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Ten Huawei Huawei HG8145X6 vyzera ako nastupca toho HD8245W5 co mam ja, alebo podobny.
L2 mod je to, co som tam pisal. Z routera sa stane len prechodna krabicka, kt. konvertuje optiku na metaliku. Nic tam nebudes moct nastavit a budes potrebovat do nej pichnut vlastny router kt. si nastavis.
Xiaomi 14T 256GB
kerestoy
Používateľ
Používateľ

A ten router musi byt stale zapnuty?Ci ho viem kedykolvek odpojit a fungovat bez neho?
MSI MPG B550 GAMING PLUS;Ryzen 7 5800X3D & ARCTIC Liquid Freezer II 360 A-RGB;GIGABYTE GeForce RTX 4090 WINDFORCE 24G;Crucial Ballistix 2x16 GB KIT 3600 MHz CL16;SSD: Samsung 980 PRO 2 TB;HDD: WD Red 6TB & Seagate Exos 8 TB;Sound Blaster X-fi Titanium HD & Z-5500 Digital na optike;Fortron Hydro Ti PRO 1000W;Fractal Design Define S2 White;Roccat Vulcan 120 AIMO Gaming Keyboard & Roccat Kone Pro Air;GIGABYTE M28U & T27D590EW;WIN: 10
4040
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Príspevok od používateľa 4040 »

Takže ten konvertor je vlastne router Huawei HG8145X6?Tak ma napadá len jedno,potrebuješ spomínaný L2 mód?
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

kerestoy napísal: Ne 12. Jan, 2025, 19:21 A ten router musi byt stale zapnuty?Ci ho viem kedykolvek odpojit a fungovat bez neho?
jezis zapoj kus sedliacky rozum. Je to ako vodovod. Cez router ide vsetok traffic. Co sa asi stane, ked ho vypnes? Naco ho chces vypinat? Nezmysel.
Mozes vypnut akurat tak wifi na nom, ked uz si zmagoreny, ze wifi neskutocne mocinky-moc, skodi. Ale nie cely router.

Skratka, ide ti domov orange opticky kabel. Ten musi koncit v zariadeni od orange. Toto zariadenie moze sluzit ako router. Alebo, ked ho prepnes do L2 mode (bridge) pomocou zavolania na orange helplinku, len ako hlupy konvertor, za kt. si musis zavesit svoj router kt. si nastavis ako chces. Pokial ho nastavis do L2 modu, tak ti z neho nepojde ani wifi. Pojde iba ta, kt. bude poskytovat tvoj router zapojeny do toho od orange.
Xiaomi 14T 256GB
4040
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Príspevok od používateľa 4040 »

Tak toto presne zapadne to tej témy.
Tento týždeň som bol na jedne adrese,vyriešiť záhadu.Pani povedala ,že jej funguje messenger v telefóne len vtedy,keď má zapnutý počítač.Ak počítač vypne,messenger jej neprijíma správy ...
Tak som tam bol a nech mi to ukáže.Pani vypla PC a vypla aj vypínač na predlžovačke na ktorej bol zapojený router.
Takže záhada vyriešená.Vypneš router,nemáš wifi,nemáš prístup na net.
kerestoy
Používateľ
Používateľ

shiro napísal: Ne 12. Jan, 2025, 19:45
kerestoy napísal: Ne 12. Jan, 2025, 19:21 A ten router musi byt stale zapnuty?Ci ho viem kedykolvek odpojit a fungovat bez neho?
jezis zapoj kus sedliacky rozum. Je to ako vodovod. Cez router ide vsetok traffic. Co sa asi stane, ked ho vypnes? Naco ho chces vypinat? Nezmysel.
Mozes vypnut akurat tak wifi na nom, ked uz si zmagoreny, ze wifi neskutocne mocinky-moc, skodi. Ale nie cely router.

Skratka, ide ti domov orange opticky kabel. Ten musi koncit v zariadeni od orange. Toto zariadenie moze sluzit ako router. Alebo, ked ho prepnes do L2 mode (bridge) pomocou zavolania na orange helplinku, len ako hlupy konvertor, za kt. si musis zavesit svoj router kt. si nastavis ako chces. Pokial ho nastavis do L2 modu, tak ti z neho nepojde ani wifi. Pojde iba ta, kt. bude poskytovat tvoj router zapojeny do toho od orange.
Myslel som ten wifi router v izbe ktory bude pripojeny na jednom z troch kablov (kazdy kabel bude koncit v inej izbe).Optika konci v zariadeni Huawei HG8145X6 v poistkovej skrini na chodbe (tento router bude samozrejme vzdy zapnuty).Z toho Huawei HG8145X6 pojdu tri kable do 3. izieb a v jednej z izieb sa bude obcas zapinat wifi router ktory bude produkovat net cez wifi.Cize chapem to spravne ze nemozem mat 2 wifi zariadenia na jednej sieti?Bud necham wifi na Huawei HG8145X6,alebo wifi na Huawei HG8145X6 dam vypnut a zriadim si wifi na dalsom samostatnom wifi routri,tak?
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Router moze:
1. Routrovat, teda ti rozdeli siet na "wan" a "lan"
2. Vysielat wifi
3. Moze hociktoru z vrchnych dvoch funkcii vypnut:

V tvojom pripade zrejme chces aby:
1. huawei routroval a zaroven vypol wifi.
2. Druhy router vypol routrovanie a zaroven mal zapnute wifi

To vypnutie routrovania ked ti prestane rozdelovat siet na WAN a LAN, to sa vola L2 mod, AP mod, bridge mode... Kazdy to vola po.svojom, ale stale to je to iste.

Ked to routrovanie na druhom routri nevypnes tak budes mat siet rozdelenu na 2 casti, ta pred druhym routrom(huawei a do neho zapojene zariadenia) a ta za druhym routrom a navzajom sa nebudu vidiet.

Dufam ze si tu chlapci sietari z mojho opisu nevypichnu oci.
kerestoy
Používateľ
Používateľ

Hej cez Huawei HG8145X6 bude prudit len net cez kabel a na konci jednom z LAN kablov bude ako konecne zariadenie dalsi wifi router ktory sa bude obcas zapinat,bude to koncove zariadenie,teda z neho nepojde uz ziadny dalsi LAN kabel.Povedane cisto laicky.OK uz tomu trosku rozumiem,takto neako som si to predstavoval,ale nevylucujem moznost ze sa na to raz nevykaslem a wifi ostane stale zapnuta,no takto "bez wifi" to chcem prvotne vyriesit,kedze ju takmer nepouzivam,aj ked je aktualne zapnuta casto

Návrat na "Siete"