OLED tv a monitory

Všetko o monitoroch CRT, LCD paneloch...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Re: OLED tv a monitory

Príspevok od používateľa zoom »

Mam taku otazku... mam starsi OLED, Philips 65OLED803 (cca z 2018-2019). Vsetko na nom funguje, obraz je vyhovujuci, ale vsimol som si uz pred casom, ze sa na okrajoch objavili vypadnute pixely az machule. Najviac je postihnuty horny okraj, ale vidno to rozne po obvode. Nejedna sa uplne o samotne nesvietiace pixely, ale skor akoby o machule, tj. nejaky fliacik, ktory postihuje viac pixelov, pekne v kruhu a kym stred je tmavy, kraje su jemne svieticace, akoby anti-aliasovana machulka.

Vidim to po prvykrat. Co to je a preco to vzniklo? TV normalne stoji, je pouzivana dost minimalne (par hodin cez vikend). Ziadne capkajuce deti ci ine domace zvierata alebo neustale presuvanie TV a stlacanie okrajov.

Fotky su tu (zobrazene pozadie je farebne jednoliate, akekolvek farebne vlny a moire su dane optikou pri foteni)
Spoiler: ukázať
_DSC1471_DxO.jpg
_DSC1472_DxO.jpg
_DSC1473_DxO.jpg
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
lithrai
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 24. Júl, 2012, 15:40

Príspevok od používateľa lithrai »

To čo popisuješ je u týchto starších OLED TV bežné. Aspoň čo som pozeral na YouTube. Mali by to byť mŕtve pixely (nie vypálené). Ja mám starší OLED od Panasonicu, rok 2019. A tiež mám veľa mŕtvych pixelov pri každom okraji. Niekde sú to normálne zhluky viacej pixelov pokope.
satanicek666
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 18. Mar, 2014, 12:47

Príspevok od používateľa satanicek666 »

ano. pri starsich oledoch sa zvyknu urobit mrtve pixely po krajoch a to dokonca aj pri LG telkach dost casto
Amd R7 5800x3d = Noctua d15 = Asus strix b550f = Kingston 64gb ram 3600mhz cl18 = Rtx 4090 Phantom = Ssd: M2 WD 850x 1tb win10 + M2 WD 850x 2tb + 850 evo 2tb = Lian Li 216 black = Fany: 2x Lian Li 160mm-in + 3x Noctua a12x25-out + 2x Noctua a12x25-bottom = Asus strix 1kw aura = LG C2 42" = Per: Log g915 tkl + Log g pro wire + g440 hard + Xbox Wire Controller = Audio: Topping dx3pro+ = Mackie mr524 = AudioTechnica-a550z
zoom
Používateľ
Používateľ

No, hladal som este o tom informacie a je to veru tak - zaciatok konca zivotnosti OLED panela. Tu je to viac popisane. V podstate sa jedna a vniknutie kyslika/vlhkosti a to sposobi oxidaciu na paneli. Pripadne moze ist aj o prachovej castice, ako je spomenute v tom texte. Vzhladom na taky velmi pravidelny kruhovy tvar by som to v mojom pripade tipoval na tu oxidaciu.

Takze plan s predajom TV v buducnosti pada, venujem ho niekomu v rodine zadarmo, ked pride cas vymenit za vacsiu uhlopriecku.
yesper
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41

Príspevok od používateľa yesper »

Nemal si rozsirenu zaruku? Pozeram ze moj trpi rovnakym problemom a este mam 3mesiace
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Tak to urcite vyuzi a daj vediet ako si dopadol!

Zoom tu telku som mal, bola skvela skoda tohto.
yesper
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41

Príspevok od používateľa yesper »

poslal som email tak uvidim ako sa k tomu postavia.. a ta moja je nakoniec 804ka
Andre
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Andre »

no neviem ci koniec zivotnosti, kopec lg C8 to malo uz z vyroby a bezia dodnes
daj vediet ak zacnu pribudat dalsie
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
zoom
Používateľ
Používateľ

No ved "koniec zivotnosti" som nemyslel uplne, ze zajtra prestane fungovat. Len uz je tam nejake nezvratne poskodenie, stratila svoju hodnotu a stav sa moze len zhorsovat. Pouzivat ju budem samozrejme dalej, predpokladam minimalne este cely tento rok. Pri beznom pozerani filmov to vobec nevidiet, nehovoriac, ze takmer vsetky filmy su nie-16:9, takze cierne pasy hore a dole.
Vsimol som si tie bodky uz davnejsie, ale neviem, ako velmi sa siria. Teraz mam fotky, tak za 1-3-6-12 mesiacov budem vediet presne porovnat.

Co sa tyka tej zaruky, tak to uz nemam, ani som nemal nejaku rozsirenu. Kupoval som ju 6/2019, tak aj kebyze mam dlhu (max. byva 5 rokov), tak v tomto okamihu by uz bola mimo zaruky.

Návrat na "Monitory a zobrazovacie zariadenia"