Znovu potrebujem poradit, pretoze mam dilemu, ci:
1. opravit stary 14 rocny PC
2. poskladat alebo kupit bazarovy PC
cisto za ucelom youtube pre dieta, staci 1080p, kedze taky ma monitor. Alebo mozno aj 720p, ale toto je uz taka divna poziadavka, asi zbytocne obmedzujuca do buducnosti zabetonovat PC na 720p..
Na mojom starom i5-760 s AT HD5550 a 12GB RAM, ktory fantasticky zlvadal 1080 youtube sa nieco pokazilo, ak to bol zdroj, tak OK, to vymenim, ale bude ma to stat minimalne 30eur za najlacnejsi na trhu, Ale ak to bol CPU, no to by sa vymenilo mozno este za menej, len pracnejsie. Ak to bola zakladova doska, tak to menit asi nebudem z casoveho hladiska a dostupnosti dosiek. Co ine tam mohlo odist, netusim, ale "umrel" tak, ze sa mi vypol pocas idle prace prakticky, a uz sa nezapol, len to klikne slabo pri stlaceni ON tlacidla a to je cele vsetko co urobi, odber cez wattmeter sa nezvysi nad 10W pocas prvych sekund, potom klesne k nule. Zdroj co som meral nieco som nameral, no to nemusi nic este znamenat. Vsetko v nom je 14 rocne co sa tyka kritickych komponentov ako MB CPU GPU a zdroj.
Bolo by to zdaleka najlacnejsie riesenie, ktore postaci vykonovo a mam k nemu aj WIn7, ale asi by som tam dal iny SSD a rovno nainstaloval Ubuntu, malo by to ist perfektne.
Ale... druha moznost je kupit bazaroby bud mini PC HTPC alebo nieco podobne, ale nechcem vela riskovat so 7 rocnymi kompotentami, ja na to nemam stastie, aj ten PC co som kupil pre seba na bazosi - predajca klamal ze PC nevyuzival, ale cakal som to a nesatzoval som sa, ale preco ludia vsade klamu, to mi hlava neberie (za tu cenu by som kupil tak ci tak). Cize voci tomuto mam odpor, pokial to nie je "poskaldane riesenie" "ready to play" a podobne. Ale toto pod 70-80eur nebude, a to mozno maximalne tak intel 7. generacie, co vykonovo bohate staci, kedze je to cca 2x tolko co moj i5-760 1. generacie ( voci napr 7100).
Este je tu moznost nejakej AliExpres krabicke vyslovene na youtube, ale tu mam obavu a to napr 1. ci to youtube zablokuje, 2. ci to bude stihat, a hlavne 3. neviem ci je tam moznost blokovat nevyziadane reklamy, kedze youtube sa s tym nekasle a surovo pusta explicitne reklamy aj pre detske videa.
Je to pre 7 rocne dieta, cize urcite aj poskladat nie je az tak na skodu, aby s z toho mal zazitok.
Tak ja ani neviem, aku radu tu hladam, kedze v tom mam asi pomerne jasno, ale kto nehlada, nenajde, mozno niekto pride s niecim lepsim, co by sa mohlo v mojej pozicii dat urobit. Teraz pozera na R400 (15rocny notebook) a trha mi to srdce ked vidim ako dlho nacitava a prepina videa

Tak dik, za kazdu radu

Dusan