Yellou, trochu ozivim tento thread. Hadam do 1-3 mesiacov si budem kupovat maly upgrade PC, aby som mal aspon naznak nejakej radosti v zivote popri rieseni somarin. Momentalne vyberam DDR5 RAMky a som jemne nerozhodny. Platforma bude
AM5 a
9800X3D. Dosku mam vybratu
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI.
Ohladom rychlosti a casovania RAM som napozeral kopec videi a v podstate asi najviac sa mi pacilo
toto video. V case
10:30 je tabulka, kde vyhrava DDR5-8000/CL38, ale hned dalsie grafy ukazuju spravnu realitu - je to hovno rozdiel oproti DDR5-6400/CL32, ale cenovy skok masivny. Rozhodol som sa teda pre
DDR5-6400 a max.
CL32 casovanie, podpora EXPO, 64GB kit (nudzovo aj 48GB), ~250,-€. Taktiez musim mat pekne RGB farbicky, because reasons...
Nechcem to davat do Nakupnej poradne, lebo ma (okrem teda konkretnych pamati) zaujimaju skor take technicke veci okolo DDR5. Zatial som prebehol a nasiel toto:
- Adata XPG Lancer Blade (datasheet) - 6400, CL32-39-39-??, 1.4V, fajn strohy dizajn s rovnym hornym RGB plastom, 64GB kit vyzera byt nezohnatelny, 48GB stoji ~170,-€
- Adata XPG Lancer (datasheet) - 6400, CL32-39-39-??, 1.35V, nepacia sa mi vzhladovo, 64GB kit je za 250-260,-€
- Kingston Fury Beast (datasheet) - 6400, CL32-39-39-??, 1.4V, viac sa mi pacia Fury Renegade ale nemaju EXPO, masivne potesi "Infrared Sync Technology" (jednotlive RAM sticky sa synchronizuju, aby sa im nerozchadzalo animovane RGB podsvietenie), lahko zohnatelne za 250-260,-€
- G.Skill nie. Mam tu znacku rad a normalne by som zobral nejake Trident Z5 Neo RGB, ale uplne to u mna zabili tym vzhladom s dementnymi kridelkami, ktore clonia RGB pasik pod uhlom. Uplne ze "duh, na nase pamate so mozete pozerat len spredu". Thanks, but no thanks.
- Corsair nie. Nemam proti nim nic, teraz mam Corsairy, ale vzhlad vyhovujucich Vengeance RGB sa mi paci zasadne menej nez moje terajsie. Radsej nakupim inde. Dominator Platinum a Titanium su este o level skaredsie.
- Patriot nie. Nemam rad tu firmu, u mna je to low-end.
- Goodram nie. Polski suflikanti.
- TeamGroup nie. U mna meh znacka a vzhladovo o nicom.
- Wildcard: Mushkin Redline Lumina - 6400, CL30-37-37-96, 1.35V, Mushkin je pre mna sympaticka firma, pamate vzhladovo fajn s nizsim casovanim nez ostatni a dokonca pri 1.35V, navyse za rovnaku cenu (~250,-€), nevyhoda je nepritomnost v QVL zoznamoch vyrobcov dosiek
Tagže... co teraz? V podstate by ma zaujimali tieto veci, kedze s DDR5 a novodobou AMD platformou nemam skusenosti:
- Sanity check daneho vyberu (rychlosti, casovanie, voltaz). Bude to len na bezne internetovanie a hry, ziaden masivny overclocking mimo maleho tweakingu pamati. Idealne chcem nastavit EXPO hodnoty a tie budu na prvykrat stabilne frcat. Absolutne ziadne hladanie stabilnych frekvencii a voltazi, lebo EXPO je z nejakeho dovodu nestabilne.
- Je niektora pamat z tohto zoznamu zasadne lepsie alebo horsia nez ostatne?
- Je problem, ze Mushkin nie je v QVL zozname? Ja viem, ze by to "malo fungovat", ale malo by to fungovat na 99% alebo 50%?
- Niektore pamate maju teplovodivu pasku (=chladia) aj ten DDR5 PMIC chip. Je problem, ked to dana pamat nebude mat?