K 7800XT, nové karty budú výkonnejšie a vzhľadom k aktuálnej situácii (nedostatok kariet na trhu) lacnejšie nebudú. Je to priamy dôsledok toho že nVidia seriózne zakopla a jednoducho trh kartami nezásobuje takže ich je celkový nedostatok a AMD to krátkodobo nedokáže vykryť keďže aj keby hneď teraz dali čipy do výroby karty budú najskôr tak o tri mesiace, a to sa bavíme o situácii že TSMC má hneď teraz voľnú kapacitu alebo AMD vie okamžite zmeniť linku z výroby Ryzenov na Radeony (čo nespraví, Ryzeny majú vyššiu maržu). Čo bude o mesiac-tri nik nevie, ale predpokladá sa že výroba sa nakopne a karty začnú na trh chodiť, veľká várka RTX5090 je vraj už vo výrobe, ale tieto nižšie rady tiež vraj majú vyjsť v podstate ako paper launch a bohvie kedy budú reálne množstvá na trhu.
Ako prvé ma napadlo že však nech AMD chytro vyrobí kopec kusov a zaplaví trh, len som čítal na nete taký názor a dáva logiku, ak AMD bude chcieť vyrobiť zrazu výrazne viac kariet pre trh a získať skokovo obrovský podiel na trhu nVidia bude na 100% reagovať tak aj AMD je opatrné aby zase neskončili s plnými skladmi nepredaných čipov lebo nVidia zaplaví trh kartami aby zabránila AMD získať výraznejší podiel na trhu, Intel im toto robil pravidelne + dlhodobé zmluvy s OEM ktoré robia drvivú väčšinu predaného množstva, retail je len malá časť trhu aj keď veľmi zaujímavá z hľadiska marže a reputácie.
Čo sa týka čítal som na reddite, na reddite nájdeš všetko. Doslova
Ono chyby sú, aj nVidia aj AMD má chyby, nVidia aj AMD ovládače občas odpaľovali grafiky, nVidia mala dlhé roky bug že cez HDMI si mal obmedzený farebný priestor a ľudia mali vyblednuté farby ani o tom nevedeli, AMD mala pri RX5000 generácii kopec HW bugov čo opravovali cez SW kým to ako-tak dali dokopy a to je len špička ľadovca. Osobne som mal na nVidii napr. divný bug že som mal úplne rozbitý Level Of Detail, doslova som mal vysoké detaily len 2m pred sebou, potom zlom a výrazne nižšie detaily a takto som videl ešte ďalšie asi 2 zlomy v kvalite. Prvýkrát pomohol reinstall Windows, druhýkrát ani to.
Občas sú to chyby v hre a vtedy na 100% platí že ak to robí na kartách nVidia všetci kričia nech to opraví developer, ak to robí chyby na kartách AMD všetci kričia nech si opraví ovládače AMD pričom nVidia tú chybu má možno tiež opravenú len cez svoje ovládače len skôr lebo s developerom spolupracovala a takto je v hrách dokopy milión bugov opravených cez ovládače dvoch dodávateľov GPU namiesto toho aby ich opravil developer. Potom sa nečudovať že Intel má s ovládačmi také problémy keď musí "dobiehať zameškané"...
Občas sú to vadné karty, na iných kartách to nerobí len človek to nevie, ak má nVidiu tak to jednoducho reklamuje a zoberie druhú rovnakú ktorá to už nerobí, ak má AMD dá na vrub ovládačom lebo počul kdesi na internete že AMD nevie robiť ovládače, zoberie nVidiu a zanevrie na AMD.
Občas je to chyba kompatibility, tam si nepomôžeš to sa deje aj s inými vecami nielen GPU. Paradoxne asi pred rokom sa tu riešili prípady nekompatibility ASUS dosiek s ASUS nVidia grafikami. Tiež som čítal že viacero softov na ladenie je optimalizovaných pre nVidiu a s AMD grafikami síce fungujú, ale občas robia problémy (MSI Afterburner atď.). Tu znova platí, ak je problém s nVidiou používatelia tlačia na developera nech to opraví a nVidiu nevinia (teraz bol nejaký problém s nastavením napätia na RTX5000 v Afterburner), ak je chyba s AMD tak používatelia automaticky vinia AMD. Najjednoduchšie riešenie je 3rd party aplikácie ktoré lezú ovládačom do kapusty nepoužívať, 99% vecí čo by ľudia chceli je aj tak priamo v AMD ovládačoch vrátane taktovania a monitoringu.
A občas je chyba medzi stoličkou a monitorom, či už úmyselná (snaha vyvolať senzáciu) alebo neúmyselná (fakt nevie čo robí). Nepomáha tomu ani Microsoft ktorý si s ovládačmi AMD robí čo chce, mne napr. už dvakrát preinštaloval Windows automaticky bez opýtania či dokonca upozornenia nejakými svojimi ak som si dlhšie držal staršie ovládače a neupdatol hneď na nové a potom nič poriadne nefungovalo kým som zo stránky AMD nestiahol nové a nenainštaloval ručne, potom bolo všetko zase OK. A čo má na také dačo povedať bežný používateľ čo nič netuší...