Nice. https://videocardz.com/newz/framework-d ... 8gb-memory
Ešte keby bol lacnejší 6-core model alebo aspoň kombinácia 8-core+plná iGPU, ale to by sme od AMD chceli asi priveľa + s AI mániou si to aktuálne môžu dovoliť, nepotrebujú low budget gamerov. Slušila by tiež nižšia cena základného modelu ale predsa len, je to Framework, Číňania určite prídu aj s lacnejšími modelmi, nejaký Minisforum podľa mňa bude začínať na 1000USD.
Škoda len že to nie je výrazne lepšia RDNA4, neviem prečo ale AMD furt niečo nedotiahne, furt je tam nejaké ale, hlavne APU + stará GPU architektúra je z nejakého mne neznámeho dôvodu obľúbené AMD kombo. Ale Medusa Halo už má byť RDNA5+Zen6 takže konečne sa dočkáme výkonného APU s najmodernejšou CPU+GPU architektúrou? Už teraz rozmýšľam čím to AMD zabije, pravdepodobne cenou a nelogickými kombináciami CPU a GPU
Toto mi teda nepride ako nic, co by bolo hodne oslav. Nevydavaju na tu platformu ziadne nove procesory s novou architekturou, len preznacuju a uvadzaju "nove" produkty stylom ze niekde posunu frekvencny slider o 50 mhz a pytaju za to takmer rovnake peniaze, za ake predavaju budget procesory do AM5.
9070XT vyzera velmi nadejne. Osobne som velmi prekvapeny, ako sa im podarilo posunut RT vykon. Pokial bude aj realne na trhu cena pri 9070XT oproti 5070 Ti dlhodobo nizsia o aspon 150 euro, tak asi aj maju sancu trosku v tomto segmente konkurovat 5070 Ti v predajoch.
Non XT 9070 rovnako blbo nastavena cenovka jak 7900XT.
V com ale vidim pre AMD vyrazne vacsi priestor, bude uvedenie 9060 serie. Pokial tie budgetove grafiky neskriplia 8GB vram bufferom ako NV, nasadia atraktivnu cenovku, tak mozu Nvidii vyzrat priestor v ktorom doteraz s 4060 dominovala a problem bude mat aj Intel so svojimi (nedostupnymi) B580.
AIB partneri mozu urobit OC edicie so spotrebou 340W
Grafiky budu mat 2x 8-pin napajaci konektor. Karta vyzera byt v rasteri aj RT trooosicku pod 5070 Ti, pretaktovana edicia okolo 5070 Ti, raytracovo dajme tomu 93% z nej. Takze na 4080 moze zabudnut, ale asi pekny vykon za danu cenu. Normalne po prvykrat za posledne roky uvazujem, ze kupim AMD grafiku. Neohurila ma, ale greedVidia s ich cenami, umelou nedostupnostou a vylepseniami vo forme poddimenzovaneho napajania, odstraneneho hotspot teplotneho cidla a podobne veci... nejako ma nelaka davat im peniaze.
Nasleduju grafy...
Lepšie ako som sa bál, horšie ako som tajne dúfal Konečne karta na ktorú sa oplatí upgradnúť z 6800XT
600USD by malo byť "už od 700€", ak ich je dosť dúfam že sa nejaké kvalitnejšie kúsky nájdu aj v našich eshopoch do 750€. Nitro apod. samozrejme budú drahšie, predpokladám nad 800€.
Tak ked cez ten konektor pojde max. 340W tak by to mohlo byt OK.
Skoda ze porovnavali so 7900 GRE pretoze takto realne moc nemam predstavu o vykone, ale rozumiem ze keby to porovnavali so 7900 XT tak by to asi nevyzeralo tak dobre. No vo vysledku teda nieco medzi 7900 XT a 7900 XTX (asi blizsie k XTX) ako sa aj cakalo.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Ta karta nevyzera zle. Nie som fanusik toho riesenia, ale je pekne, ze niekto robi nejaky inziniering, nieco vymysli a nemame len Ctrl+C/Ctrl+V karty. Skryju kable a 50°C vzduch z chladica vie stale ochladzovat 80°C konektor, ak by bolo treba.
Ten druhy maly kablik je ARGB? K comu je to dobre, ak uz teraz viem grafiku priamo ovladat napriklad cez OpenRGB? Ci aby to vedela priamo doska a soft od dosky?
Konektor je práveže dobre umiestneny, pekne je schovaný, mne sa to páči. Isto lepšie ako spredu ťahať 3x ohavné 8pin káble. Nie je tam taký veľký ohyb, takže to bude pohoda. Tých 340W má ďaleko od 600W, tak nevidím nikde problém. Problém vidím len v debilnej farbe, kto to vymyslel. Tá karta nie je ani čierna, ani biela, ani strieborná, je to nejaká srackova farba, ktorá sa do žiadneho buildu nehodí....
Ale keby mám kupovať 9070XT, asi by som zobral túto Nitro+. Som zvedavý na naše ceny v obchodoch.
Delid CPU --- AM5 / 1700 MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: Asus ROG Astral GeForce RTX 5090 32GB GDDR7 OC SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition CASE: Streacom BC1 Black LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + 2x Logitech G305 + A4tech X7SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95 COOLING →CPU: Alphacool Core 1 Silver + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel / Black Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: Alphacool ES Big Inline
Je to uplne na nic dizajn, cisto o vizuale. Este tam nalepili nejaku "ochranu" kabla aby akoze nebol v kontakte s rebrovanim, cim vlastne kompletne zabili flow-through chladic. Uvidime co povedia testy ale tejto karte by som sa ja vyhol.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Judging by the current state of gaming GPUs, it might appear to some that true budget-class cards are a thing of the past. That said, it is almost certain that both NVIDIA and AMD are cooking entry-level GPUs to cater to folks who can't shell out the astoundingly high prices that modern mid-range and high-end GPUs command, with AMD having already confirmed the launch for RX 9060 class cards sometime in Q2 of this year. Previous leaks have indicated that the RX 9060 will likely hit the scene with 12 GB of GDDR6 VRAM, whereas its XT sibling will boast an additional 4 GB. NVIDIA is also expected to drop the RTX 5060 and 5060 Ti cards sometime towards the end of this month, likely in 8 GB and 16 GB flavors of the shinier GDDR7 spec.
Now, a fresh leak by Moore's Law Is Dead (MLID) has claimed that the Radeon RX 9060 XT will outperform the RTX 4060 Ti in performance, slotting in between the RTX 4060 Ti and the Radeon RX 7700 XT. Moreover, he added that AMD may even push clocks to bring the card closer to the RTX 4070 territory - a sweet position to hold indeed. Regarding launch date, MLID expects the card to hit the arena sometime in April. Of course, as with all leaks and rumors, accept this information with a grain of salt, especially considering that MLID's assertions are sourced from a single party. The RTX 5060/Ti is expected to be priced in the $400-$500 range, which means the RX 9060 XT will likely have to be priced in the lower-end of that in order to make for a compelling value proposition.
AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6000MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC+ @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, NintendoSwitch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz