Navrh riesenia - prepojenie dvoch budov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
zodiaq
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 17. Aug, 2009, 09:14

Navrh riesenia - prepojenie dvoch budov

Príspevok od používateľa zodiaq »

Dobry den prajem,
potreboval by som poradiť, navrhnúť riešenie na tuto situáciu.

Hlavna budova/ budova A

Na priečelí budovy A je anténa a z nej v streche je dotiahnutý LAN do technickej miestnosti, ktorá je cca uprostred budovy A.
V technickej je Mikrotik HAP AC2 a POE injector do antény (O2 internet, asi 4G?) Cele pokrytie domu je riešenie cez wifi a tento Mikrotik. (2x telefon, 1x pc, 1x TV) Doteraz bolo toto riešenie postačujúce.

Pristavila sa budova B.

Do budovy B bude potiahnutý LAN na pripojenie AP. Cca 20m.
Takto je umiestnená chranička!
Trčí cca v 2m výške zo steny a nesmú tam byt žiadne ďalšie káble. Preto to AP musí byt napájané cez POE.

Tu nastáva komplikácia. Druhy koniec tejto chráňičky je potiahnutý iba po stenu oddeľujúcu pracovňu a obývačku v budove A. Z jednej strany steny je PC (pracovňa) a z druhej TV (obývačka).

Cize potrebujem poradiť zariadenia a typ kábla.

Zatial som navrhol toto:

Pod TV dat nejaky router, ktory bude možné cez 5Ghz wifi prepojiť s HAP AC2. Z tohto noveho routra pripojit TV a PC kablom, 2,4GHz nechat pre telefony a cez POE potom pustit internet do AP v budove B.

Taketo nieco by slo?

https://www.mironetcz.sk/mikrotik-rb760 ... +dp465859/

https://www.mironetcz.sk/mikrotik-cap-x ... +dp544685/

20m pre POE nieje problem?
Aky kabel pouzit?
AsRock DeskMini H470 - Pentium G6400 4Ghz, Noctua NH-l9i, Ballistix 2x8GB 2666Mhz, WD Blue SN520 256GB, 2xToshiba L200 2TB, Intel AX200
Sony PS5 Slim/ 2TB Samsung 990 Pro ,Samsung QE55QN90B - backlight died, Poco X6 5G
zodiaq
Používateľ
Používateľ

Re: Navrh riesenia - prepojenie dvoch budov

Nikto ziadny napad? Urcite je aj jednoduchsie riesenie ako to moje .
V ramci budovy A, prepojit bezdratovo hlavny HAP AC2 s nejakym zariadenim a nasledne z tohto zariadenia tahat kabel do PoE APcka v budove B.
(Kludne aj cez injector, nemusi to zariadenie v budove A nutne podporovat PoE)

//Este by ma zaujimalo, nieviete mi povedat ci je FW v HAP AC2 od O2 nejak osekany/obmedzeny?
AsRock DeskMini H470 - Pentium G6400 4Ghz, Noctua NH-l9i, Ballistix 2x8GB 2666Mhz, WD Blue SN520 256GB, 2xToshiba L200 2TB, Intel AX200
Sony PS5 Slim/ 2TB Samsung 990 Pro ,Samsung QE55QN90B - backlight died, Poco X6 5G
zodiaq
Používateľ
Používateľ

Tak si tu teda budem viest monolog kym ma niekto nevovyvedie z omylu...
Pozrel som B@zos a celkom sa mi pozdava aj varianta ze secondary device dalsi HAP AC2 a Unify UAP.
Vijde ma to polku ceny zariadeni z prveho postu, len neviem ci budem schopny to nakonfigurovat. Snad mi vyssia moc (rozumej AI) pomoze.
janci11
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Aug, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa janci11 »

ja ti oidpoviem ze ano fw od O2 je osekany, staci tam spravit netinstall a nahodit normalny ROS, a co sa tyka toho prepojenia tak to skus nakreslit lebo ja osobne som sa v tom popise stratil :laugh:
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ja som tiez zlahka strateny, za info o nahrade O2 firmware diky lebo to som nevedel (nikdy nepotreboval), samozrejme POE bude ficat na 20 metroch.

Mikrotiky maju aj taku vyhodu, ze jedno radio vie chodit SUCASNE ako klient aj ako AP zaroven. Je to taka sranda, ktoru mnoho zariadeni proste nema - myslim tym naozaj to co pisem. Cize nie "Cap AX ma jedno 2.4GHz radio ktore moze byt klient, a druhe 5GHz radio ktore moze byt AP" - 2.4GHz radio moze byt klient A ZAROVEN AJ accesspoint sucasne, a 5GHz radio to iste. Taka drobnost, kazde radio moze vysielat viacere SSID nezavisle, kazde z nich vlastne sifrovanie, IP adresy, oddelene od ostatnych blablabla, toto nema hadam ziadne ine zariadenie pod velavela stoviek eur.

Kabel aky chces, Category6 by som daval ako minimum.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
zodiaq
Používateľ
Používateľ

Prepojenie.png
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
zodiaq
Používateľ
Používateľ

Kabel prepokladam Cat6A bude ok?
Zariadenie 2 asi dalsi HAP AC2 + injektor na napajanie zariadenia 3 a zariadenie 3 nejake AP (cAP Ac XL?, Unify z bazosa?) Hlavne nieco co sa raz nastavi a bude fungovat.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

v budove c.3 chcies siet sirit len cez WIFI?
o2 ma vlastny osekany FW v tych hapoch. Inak su to mikrotiky. Neviem ci by bolo O2 stym OK, ak by si tam flashol som vlastny FW
do tretej budovy (ak ides sirit siet iba cez wifi) by som umiestnil unifi apcko (dokazes ho napajat na dialku cez POE, kludne aj na 70m)

v tej prvej budove, ak tomu spravne chapem, chces prepoj medyi zariadenim 1 a 2 urobit cez wifi? To nie je dobry napad. Urcite by som tieto zariadenia prepojil kablom.

vzhladom na vyvoj vysokorychlostnych sieti, by som pouzil Cat6a kabel. Ten ide az do 10Gbit/s. Obyc Cat6 ide "len" Gigovo. Na aktualne s aktualnym HW, pouzitie by bol OK aj Cat6, ale za 6 rokov tam mozes prasnut zariadenia s podporou 10Giga a uz ti ten Cat6 kabel nebude stacit
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
zodiaq
Používateľ
Používateľ

Ano v budove "2", nie 3 :P bude iba wifi. Aj v budove 1 je aktualne tiez iba wifi pokrytie postacujuce. (1 telefon, 1 tablet, 1 PC a 1 TV)
Ja som si plne vedomy ze wifi prepojenie HAP AP2 a "zariadenia 2" nieje idealne, ale tahat kabel bohuzial neprichadza do uvahy.
Preto hladam najspolahlivejsiu alternativu. Nasledne by som chcel TV aj PC dat na kabel z tohto "zariadenia 2".
Original O2 HAP AC2 nechcem flashovat, len ma zaujimalo ci je FW nejak osekany. Ci bude mozne napriklad vyhradit 5Ghz radio cisto pre spojenie so zariadenim 2.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

osekany je, ale tak na zakladne potreby pre vacsinu uzivatelov postacuje.

Ak teda ich ides prepajat cez Wifi, tak ich prepoj cey 5Ghz pasmo, kvoli rychlosti. Mozes spravit uplne lamersku vec, na HAP 1 sprav 5Ghz s nazvom prepoj a HAP2 napoj na nu. Zmeraj si rychlost na HAP1 (lan kablom sa napoj nan NB a tak meraj) a po pripojeni zmeraj rychlost na HAP2 rovnakym sposobom. Snaz sa dosiahnut co najlepsie rychlosti na HAP2.
Idealne by bolo na prepoj pouzitr osobitne 5Ghz pasmo, ale to ten HAP od O2 nebude vediet
zodiaq
Používateľ
Používateľ

Taka nejaka bola predstava 5Ghz odseparovat, vypnut zobrazenie SSID a potom nan pripojit druhe zariadenie.
Takze alternativa ako "zariadenie 2" dalsi HAP AC2 a Unifi AP moze byt. To mam teda zelenu na nakup HW ? :)

Ako je to s Ubiquity, potrebujem specialny PoE injector pre Unifi? Co dalsie budem potrebovat? Ak budem lovit v bazari na ake Unifi taniere sa zamerat? Nepotrebujem hi-end. V spicke tam bude max do 10 zariadeni mimo tych v budove 1. Bezne browsovanie, tiktoky, youtube....

Aj tak to cele bude zlyhavat na 30/5 pripojeni...
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Poe injektor na apcko daj separarne, ideal origo. Ja pouzivam len origo (nestoja vela) a za posledne roky som nemal problem s injektormi.
Jedna vec je ze limit internetu mas 30/5, ale internu siet si mozes naboostovat. Interne mozu zariadenia komunikovat naozaj rychlo. Teraz tam mas par zaeiadeni, ale mozno tam casom das NAS na ukladanie dat, zapojis nejake kamery a vtedy sa ti zide interna rychla siet

Ak budes hladat unifi, tak sa obzeraj po ap ac6 a vyzsie. Lite, LR nepozeraj
zodiaq
Používateľ
Používateľ

janci11 napísal: Ut 01. Apr, 2025, 18:03 ja ti oidpoviem ze ano fw od O2 je osekany, staci tam spravit netinstall a nahodit normalny ROS, a co sa tyka toho prepojenia tak to skus nakreslit lebo ja osobne som sa v tom popise stratil :laugh:
Mas to overene? Nerad by som kupil nieco pre co nakoniec nebudem mat vyuzitie. 100% pojde flashnut na ROS?

LR - Long range ak som spravne pochopil?
Take ze UAP-AC je ok? Pripadne SWX-UAP (6545A-UAP)?
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Ano lr je long range

Návrat na "Siete"