vpodstate mna velmi nezaujima co kde "nejaky typek" povedal a ako sa to jemu chce alebo nechce robit ked ja si to viem urobit aj sam len s nejakymi radami a nasmerovanim...
To je také riešenie dať všade CAT7 a po nás potopa. Presne takto som sa mordoval u kamoša s kamerami, lebo všade dal CAT7. Zle sa to ohýba, ťažko sa zatvárajú puzdra a chraničky. Konektory na to robiť je tiež radosť, najmä v obmedzenom priestore. Vnútro kamier nie je dimenzované na takéto káble ... jednoducho radosť s tým pracovať. Verím že aj do krabíc to nacvakať musí byť radosť. To čo by sme zvládli za hodinku-dve, sme sa mordovali raz toľko len kvôli káblom. Jasné, keď to tam je, tak už to nebudem trhať, ale nie je to len o pohodlnosti inštalatéra.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
na kamery som si daval cat5e ftp, tam to staci, vsade inde sli cat7-cky, ale aka potopa - ja s tvrdostou kablu nemam absolutne ziaden problem takze som sa nikde "mordovat" nemusel, s tymito kablami co som si vybral a daval ja sa robi perfektne lebo su makke (lanko je nieco ine ako tvrdy vodic) a este su aj "LSZH".
Mal by som dve otázky:
- Aké káble naťahať pre kamery? V pláne sú 3ks, žiadny konkrétny typ nemám vybraný. Ide mi čisto len o káble, lebo pomaly si chcem všetko zosumarizovať, nech to viem objednať. Je treba ťahať aj nejakú cyky?
- aké káble pre domácu sieť? Doteraz som fungoval na Wifi úplne bez problémov, ale keďže budeme kompletne rekonštruovať dom, už by som si spravil aj dátový rozvod do izieb. Vedel by mi keď tak niekto pomôcť s návrhom?
Rack je plánovaný, prečo dvojzásuvku v každej izbe? Pod TV by som to ešte pochopil, ale do každej izby? Počítam aj tak, že všetci budú fungovať na WiFi
HellAngel napísal: Po 14. Apr, 2025, 17:41
Kamery cat5e
Siet cat6a alebo optika
Optiku nevyužijem. Teraz mi bohato stačí WiFi, takže počítam, že by mi na rozvod stačila aj obyč Cat5E, ale už to chcem aspoň trošku do budúcna. Nie je problém s Cat6A káblami v zásuvkách? či treba mať nejaké špeci?
Ak stavias novy dom:
1.urcite miesto na maly rack (nie ele. skrinku, rack - kludne aj 10")
2. vsetky ethernet kable ku tomuto miestu
3. datove kable tahat CAT6A; ku kameram, zvoncekom, senzorom tahat CAT5e
4. odporucam do kazdej izby dva datove kable (cize jeden ramcek)
5. odporucam ku racku doviest opticku chranicku (ku plotu) aj ked teraz nemas optiku
6. odporucam: cat7 netahat, nema to ziadny prinos oproti cat6A. Ked niekto chce do budnosti vyssiu rychlost tak potiahnut optiku, alebo prazdne chranicky.
Ku kameram, zvoncekom a vsetkekemu co opusta interier tahat cierny vonkajsi kabel.
Ku zvoncekom videovratnikom a tak dalej preto, lebo ten cierny nezatecie. Obycajne FTPcko ked poriadne namokne tak je na vyhodenie.
A tiez ho nezozerie UV ziarenie ako klasicke kable... Cize ak natiahnes kabel, nechas ho trcat a kamery zavesis az o pol roka tak je este pomaly v stave nového, zatial co z klasickeho uz opadava izolacia.
A aj sa lepsie staca a vydrzi horsie zaobchadzanie.
Chlapi ďakujem.
Ešte otázka. Ako sa teraz riešia zvončeky v domoch? Používajú sa bezdrôtové, alebo len videovrátnici?
Momentálne používame bezdrôtový na baterky a nie je to bohvie čo, takže by som chcel aj toto vymeniť. Ale neviem čo zvoliť. Vonkajší plot nemáme, takže videovrátnika nepotrebujem. Ide mi čisto len o zvonček.
Btw. v prílohe posielam môj návrh dátového rozvodu. Ak by niekto mal čas a chuť, kľudne mi to skomentujte
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Ja mam taky, ze ta vonkajsia cast "zvoncek" nepotrebuje baterie (funguje to myslim, tak ze ked to stlacis, tak sa vygeneruje nejaka energia) a ide to bez problemov a bez udrzby.