Ventus určite neber, je to aktuálne najhlučnejšia a pritom najhoršie chladená 5070TI ! Totál shit za tie scalperske ceny, keďže ide o base kartu čo práve mala byť za tu cenu 750$ ...
MSI RTX 5070 Ti Ventus OC 45°C Fan Stop 68°C 70°C 40.9 dBA 2430 RPM
pre porovnanie
MSI RTX 5070 Ti Gaming Trio OC+ 42°C Fan Stop 63°C 68°C 24.3 dBA 1172 RPM
AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6000MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC+ @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, NintendoSwitch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
Prime je ovela lepsia ako Ventus. 1050E je pri sucasnych vysponovanych cenach este ten lepsi pripad a ironicky sa to moze javit ako vyhodne. Karty ako Prime a Ventus by mali stat u nas priblizne 900-930 euro (ak by situacia nebola tak blba, ako je). ň
4080 uz novu pokial viem nikde nekupis a ak by si nasiel nejaky kus v dopredaji za rovnaku cenu ako 5070 Ti, tak to by som uz zobral 5070 Ti len z principu ze to je novsia GPU s podporou novsich technologii, +- rovnakym vykonom a nizsou spotrebou.
Nie nie zle som napísal, 4080 by určite nebola nová ale bazarovka. Nebudem už otravovať a nachvíľu sa odmlcim kým sa ten trh trocha ukľudní, potom sa zase vrátim
No chlapi tak po dlhšom odmlčaní som späť a idem sa spýtať či sa už dá niečo rozumné vyskladať do nejakých 1800-2000€ a tým že chladenie mám to mi ostalo nové ARCTIC Liquid Freezer III 360 A-RGB White, a keďže je biele tak k tomu by som to aj nejak celé smeroval
trh nie je asi o nič "rozumnejši" :
ak chceš adekvatny level vykonnosti pre vysoke rozlišenia 5070Ti / 9070XT (neviem aky monitor budeš použivať)
tak počitaj sumu na hranici 2 tisic , ak teda chceš kvalitny zvyšok systemu a nie len top grafiku .
teoreticky sa možeš "uskromniť" aj s rtx 5070 a v tom pripade sa to da poskladať aj lacnejšie .
sudiac ale podľa poslednych prispevkov kde spominaš 4080-tku sa asi nezmieriš s "vanilla" 5070-tkou , ktora je slabšia ako 4080 ...
Ti varianta 5070-tky už ma viac VRAM a vykonovo je presne na urovni 4080-tky .
9070XT ma potom o niečo malo lepši pomer cena/vykon .
Ja by som aj tak bral bazar... na kazdom komponente usetris stovku - dve. Ci uz doska, cpu, ramky.
Zdroj urcite novy, grafika tiez(alebo najdi nejaku z tych 650eurovych 9070xt novu).
Do dvoch litrov sa vies urcite vies schovat.
Pravdupovediac bazár som nepozeral ale hneď som išiel hneď s tým že motyka vystrelí a bude už normalnejsia situácia ale ako vidím tak asi není. Skúsim teda najprv popozerať tam či není niečo rozumne.
ja by som bazar pri tvojom rozpočte neriešil : maximalne teda grafiku a zvyšok novy
bazarove dosky si celkom držia ceny :
minule som zhaňal napr. niečo na AM4 a prišiel som na to , že kvalitna doska ma vyde toľko , že
možem rovno objednať radšej novu . (snad iba ak by si natrafil na nejake vyhodne kombo doska+procak+ram)
grafiku ano - to dava zmysel aby si niečo ušetril , lebo na grafike vieš ušetriť najviac ak vyčihaš dobry deal .
každopadne pri 2K rozpočte by sa mi to uprimne osobne nechcelo skladať ako "lego" a od ruky zhaňať viac než jeden komponent.
dalšia vec, ktora to komplikuje je to , že to chceš ladiť všetko do biela (zrejme)
doska,ramky a bedňa by ani nebol problem , ale je malo rozumne nacenenych kvalitnych bielych zdrojov
(či už alza , datacomp , alebo tiche pc tam maju vačšinu veci nedostupnych , respektive na objednavku)
zopar dobrych kusov sa sice najde aj skladom , ale cena už je trocha vyššia .
No tak hľadám a hľadám a náhodou som sa dneska s kolegom bavil o Tom v práci a že by mi predal svoju zostavu lebo dlhšie uvažuje o handhalde. Skúste poradiť či do toho ísť, mne to príde celkom zaujímavé za 2000 ale neviem ako sú na Tom značky tých komponentov. Všetko je minimálne 2 roky v záruke a viac - Alza/datamont.
Procesor (CPU) : intel i7 14700KF Chladenie procesora: arctic liquid freezer III 360mm argb Základná doska (MB): msi b760 gaming plus ddr5 wifi/bluetooth Operačná pamäť (RAM): G.skill Ripjaw 2x16gb DDR5 6000MHz rgb SSD (NVMe): 1tb crucial p3 plus Grafická karta (GPU): MSI Ventus Oc RTX 5080 Skriňa (CASE): montech black argb Zdroj (PSU): fsp 850w gold pcie5
nekupoval by som to :
doska s nie najlepšim čipsetom k danemu procesoru ,
kapacitne maly a pomerne stary disk (2tb ber ako rozumne minimum dnes) ,
pomale ramky k intelu
(ak to spojime s tou doskou budu to dosť limitujuce faktory pre optimalny vykon toho procaka a
bude "priškrteny" (v zaťaži ti nebude s tou doskou držať take vysoke boost frekvencie) oproti tomu čo by si z neho inak dostal
na Z790 doske a s 7200/7600MHz cl 34/36 ramkami .
(inak do 2 tisicoveho kompu by som už daval 2x24gb alebo 2x32gb) ,
čo sa tyka zdroja tak FSP 850w gold je široky pojem - chce to napisať konkretny model .
inak ventus cooler nie je tiež najlepšia voľba čo sa tyka tej grafiky ,
napr. pri 5070Ti bola ventus najhlučnejšia karta v teste .
ale možeš sa ho opytať či by ti predal samotnu kartu za nejaku vyhodnu cenu a zvyšok doskladať k tomu ,
inak by som to neriešil .
pouvažuj možno , že sa "uskromniš" s 5070Ti - vykonovo nie je až tak pozadu za 5080-tkou -
VRAM a feačurky maju rovnake a kupiš ju o dobrych 300 eur lacnejšie uplne novu a
k tomu doskladaš zvyšok, ak teda nechceš pohnuť s tym 2K budgetom .
5080tky sa v bazaroch predavaju prakticky za rovnake ceny ako nove kusy ,
takže si priliš nepomožeš a za 700 eur kvalitny zvyšok pc , ktory by bol adekvatny k tej grafike neposkladaš .