[Rant: On] Inak to AMD a ich ceny ma serie od vydania 9070 XT a uplne sa mi tym znechutili. Ako nGreedia su kolosalni zmrdi, ale maju najlepsi produkt, nechaju si ho zaplatit a zarabaju co najviac penazi pre investorov. Este koncom minuleho roka som mal nesmely plan, ze si kupim vychadzajucu RTX 5000 grafiku. Potom prisiel ten fail s cenami, dostupnostou a ziadnym navysenim vykonu oproti predoslej generacii (RTX 5080). Tak som cakal na 9070 XT. Nepredpokladal som, ze by prekonali nVidiu, ale ocakaval som fajn cenu a celkove znizenie cien.
Akurat namiesto toho tu mame dalsiu MSRP hodnotu, ktora bola vidiet len na prezentacnom slajde a uz nikde inde. Urobili pomerne dobru kartu, hodne vylepsili FSR4 a nadrbali tam cenovku ako keby boli najsamoblubenejsi vyrobca GPU na svete. AMD je v GPU svete urcite podradnejsia znacka nez nVidia. FSR ma este horsie meno nez XeSS (ktore bolo pozitivne hodnotene od uvedenia, hoci je dokopy na 5 kartach vo svete) a celkom urcite horsie nez DLSS. Poslednych 20 rokov tam AMD pomaly kolabuje v GPU svete, co krasne ilustruje tento graf (otvorit v novom tabe pre viac detailov):
Ked si toto vsetko spojim dokopy, tak ma neskutocne irituje, ze namiesto toho, aby vytvorili pozitivny dojem a riadne si ukusli z trhu, naskocili na ten bandwagon, ze ideme to nacenit co to da. Niekto to vsak popisal hodne presne v zmysle, ze AMD nekonkuruje nVidiackej grafike za 1100,-€ (5070 Ti). AMD konkuruje nVidiackej grafike za ~750,-€, ktora sa momentalne predava za 1100,-€ a cenu moze kedykolvek znizit. A tak zrazu 5070 Ti uz nestoji 1100,-€, ale "len" ~850,-€.
A ked je na vyber 5070 Ti (hoci je to vyfailovana a predrazena karta), ktora je o stovku drahsia, ale je to nVidia, ma DLSS4, rovnako vela VRAM, mensiu spotrebu, jemne vacsi vykon v rastri aj RT a skvely headroom na taktovanie... tak zase tie peniaze na buduce R&D zarobi nGreedia. Jednoducho AMD patlalovia. Grafiku maju peknu, RT vykon podrastol tiez, FSR4 opeknelo, vyssiu spotrebu az tak vela ludi neriesi (resp. ju nevidno), maju unikatnu poziciu v casoch predrazenych RTX 5000 a vyfailovanych nVidiackych ovladacov a zabiju to takouto kratkozrakou blbostou. Opisal som cely kruh, som znechuteny a idem si kupit dalsiu nVidiu.
Na zaver len pridam link na jeden z najlepsich technickych clankov, co som cital za posledne obdobie --
MI300X vs H100 vs H200 Benchmark
Je to o AI akceleratoroch a technickom pozadi toho celeho. Skvele citanie na vecer ci do postele. Krasne je tam rozpisana cela situacia AMD underdoga, kedy nVidia ma vsetko krasne, funkcne, polished, ale v AMD to tam packaju dokopy Pajeet s Anishom, polovica veci je nefunkcna ci zastarala, vsetko je tazkopadne a kostrbate.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.