externy SSD disk
externy SSD disk
Zdravim,
rozmyslam o kupe externeho SSD disku na prenasanie pracovnych veci. Najskor asi nieco s kapacitou 2TB.
Do oka mi tak na prvu padli:
https://www.alza.sk/kingston-xs1000-ssd ... 855104.htm
https://www.alza.sk/adata-sd810-ssd-2-t ... 777604.htm
Oba maju prijatelne rozmery, ten druhy vyzera byt aj trochu odolnejsi voci prachu/vode.
Ako je to si zasifrovanim takehoto disku?
Je nieco, na co by som si mal dat vyslovene pozor?
rozmyslam o kupe externeho SSD disku na prenasanie pracovnych veci. Najskor asi nieco s kapacitou 2TB.
Do oka mi tak na prvu padli:
https://www.alza.sk/kingston-xs1000-ssd ... 855104.htm
https://www.alza.sk/adata-sd810-ssd-2-t ... 777604.htm
Oba maju prijatelne rozmery, ten druhy vyzera byt aj trochu odolnejsi voci prachu/vode.
Ako je to si zasifrovanim takehoto disku?
Je nieco, na co by som si mal dat vyslovene pozor?
-
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00
Re: externy SSD disk
Ja som to riesil M.2 diskom a tymto boxom je to male spratne a prenosove rychlosti super https://www.alza.sk/ugreen-m2-satanvme- ... 255385.htm
Pozeral som aj na toto. Mam rad, ked nie som odkazany na disk nerozoberatelne zamontovany do obalu. Ale ked som si zratal disk a ramcek, tak by som usetril mozno 10€ (~30-35 ramik, ~125 disk). Alebo som zle pozeral. Ak mas tip na taketo riesenie, ktore by bolo vyznamne lacnejsie, sem s nim
Lebo za 170€ uz mam ten drahsi odolny disk.
Resp. ake vyhody ma kupa samostatneho ramceku a disku oproti hotovemu rieseniu. Cena to nebude, ale mozno mi unika nieco ine.
edit:
prave som pozrel na eDsystem, tam by bola ta Adata za 155,- a 5r zaruka - tak asi nie je o com. Tie data budu aj na normalnom disku v PC a klucove aj na cloude, takze pripadna smrt SSD by bola sice neprijemna, ale nie tragicka.

Resp. ake vyhody ma kupa samostatneho ramceku a disku oproti hotovemu rieseniu. Cena to nebude, ale mozno mi unika nieco ine.
edit:
prave som pozrel na eDsystem, tam by bola ta Adata za 155,- a 5r zaruka - tak asi nie je o com. Tie data budu aj na normalnom disku v PC a klucove aj na cloude, takze pripadna smrt SSD by bola sice neprijemna, ale nie tragicka.
-
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00
No vyhodu vidim v tom ze je to este mensie a spratnejsie a clovek ked potrebuje vie si ten disk vymenit za vacsi ja som aktualne kupil 1T NMVE disk tu z fóra za 60e + 30 ramcek
Naposledy som kúpil Samsung 980 Pro 2TB za 85€ + box
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
To by som bral aj ja
Ale nezda sa mi to ako uplne standardna cena. Co to je za obchod? Este aj tu v bazare som videl take disky okolo 120€, castokrat ale s chladicom. Predpokladam, ze do boxu musi ist disk bez akehokolvek chladica/ heatspreadera.

Už dávno som nekúpil disk z obchodu.Samozrejme disk do boxu bez chladiča.
predpokladam ze to je ali, ale kde si našiel taku cenu?
Ja som neposledy kupoval ramčeky za nejakych 8e a nenašiel som lacnejšie....
btw treba davať pozor aby tam bola podpora nvme, nie sata

btw treba davať pozor aby tam bola podpora nvme, nie sata
Mám ho z Ali.Škoda,že som nekúpil viacej.Skúsil som ho na spomínanom Samsung 980Pro 2TB.
Ozivujem tuto temu. Minuly rok som sa nakoniec rozhodol pre Adata SD810, kupil som ho v auguste 2024. S rychlostou som spokojny, ta mi bohato staci. Ale je jun 2025 a disk musim reklamovat. Stava sa, ze pri kontakte ruky so zapojenym diskom sa disk odpaja. Ked som sa na to pozrel blizsie, tak je zjavne, ze ploska, do ktorej sa zapaja USB kablik na svojom mieste nedrzi pevne, ma tam volu cca 0,5-1 mm. A kontakty to zjavne nezvladaju kompenzovat. Kedze kablik je kratky a tuhy, pohyb/ naraz ruky sa prenasa na to jedno miesto.
Dajte tipy na nejaky ramik a disk ako nahradu za tento. Kapacita min. 2TB a hlavne aby mal kvalitne riesene pripojenie kablika k telu, ktore vydrzi dlhsie. Tentoraz by som chcel ist do kombinacie ramik + disk, aby na pripadnu RMA nemusel ist cely disk. Preferujem male, decentne vyzerajuce riesenia.
Dajte tipy na nejaky ramik a disk ako nahradu za tento. Kapacita min. 2TB a hlavne aby mal kvalitne riesene pripojenie kablika k telu, ktore vydrzi dlhsie. Tentoraz by som chcel ist do kombinacie ramik + disk, aby na pripadnu RMA nemusel ist cely disk. Preferujem male, decentne vyzerajuce riesenia.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Vyhody su ako u akehokolvek externeho disku. Kupenske riesenia mavaju integrovany USB-SATA alebo USB-NVMe konvertor do elektroniky disku. Chcipne ti tento konvertor a k datam sa nedostanes, aj ked je disk funkcny. Riesenim je firma na obnovu dat, co lacne nebude, lebo v pripade SSD musia pravdepodobne vypajkovavat cipy atd. Samostatny ramik ma tento konvertor ako svoju sucast, takze ak umre, vymenis len ramik.Muhyng napísal: So 27. Apr, 2024, 17:20 Resp. ake vyhody ma kupa samostatneho ramceku a disku oproti hotovemu rieseniu. Cena to nebude, ale mozno mi unika nieco ine.
Krabicku na M.2 SSD mam tuto, vsetko je dostatocne robustne. Celokovova, pomaha chladeniu SSD.
https://www.alza.sk/axagon-eem2-gtr-m2- ... 803546.htm
https://www.axagon.eu/sk/produkty/eem2-gtr
SSD je fuk ake vezmes, je to len na prenos dat. Postaci PCIe 3.0 SSD, aj tak ho USB bude brzdit. WD, Samsung, Kingston...
https://www.alza.sk/lacne-m-2-nvme-ssd- ... 459&sc=306
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Takze napr. VERBATIM SSD Vi3000 je OK? Pripadne ADATA Legend 900? Neviem, ci treba hladat vyslovene "holy" disk, alebo nejaky symbolicky plech vo funkcii "chladica" (ADATA) nevadi?
Krabicku ak ti to neponahla kludne z ciny. Mam 4 a ziaden problem s nimi zatial. A to od 5€ az po 80€.
A ked ti odide, tak kupis dalsi za 5€, ziaden problem.
Zalezi co od toho chces, cena tych boxov je od rychlosti, od 5gbps po 40gbps
Disk z lowcostov by som bral ten WD 580 alebo 770, uz len podla TBW. Rychlosti nie su podstatne, on sa bude tak ci tak flakat, pokial nezoberes ten 40gbps box, ktory topi a huci.
A ked ti odide, tak kupis dalsi za 5€, ziaden problem.
Zalezi co od toho chces, cena tych boxov je od rychlosti, od 5gbps po 40gbps
Disk z lowcostov by som bral ten WD 580 alebo 770, uz len podla TBW. Rychlosti nie su podstatne, on sa bude tak ci tak flakat, pokial nezoberes ten 40gbps box, ktory topi a huci.
CPU: R7-9800X3D Cooler: AC LF3 420 MB: x870E Nova GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
WD ma 1200 TBW, Verbatim som nasiel TBW 1500, ADATA 1200, takze ho maju rovnake alebo lepsie. Po tejto stranke vyzeraju viac nez dostatocne. Asi najviac by rozhodol udaj o teplotach (ktory nemam), ci sa niektory typ neprehrieva viac ako ine, kedze to ma ist do puzdra.
Stale plati otazka, ci by disk mal byt "holy", alebo nejaky plech neprekaza? Nemam s tymito boxami skusenost.
Od cinana sa mi zatial najviac pozdava tento box Lexar E300
EDIT:
este som nasiel takyto pekny maly box ale teraz trochu problem - SSD vo velkosti 2230 su bud velmi drahe, alebo ich neviem najst. Nejake tipy?
Stale plati otazka, ci by disk mal byt "holy", alebo nejaky plech neprekaza? Nemam s tymito boxami skusenost.
Od cinana sa mi zatial najviac pozdava tento box Lexar E300
EDIT:
este som nasiel takyto pekny maly box ale teraz trochu problem - SSD vo velkosti 2230 su bud velmi drahe, alebo ich neviem najst. Nejake tipy?
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
2230 nechces, to je blbost. Namiesto univerzalnej krabicky pouzitelnej pre vsetko sa budes extremne obmedzovat (to je ako si kupit Nissan Leaf z 2014teho, ktory novy mal dojazd 130km, dnes zrasovane baterky a realita 75km ked netreba kurit v zime - chces take auto ? je to univerzalne dobre auto pre masy ?)
ja by som si kupil za nejakych 15 eur krabicku u nas, pride mi to lepsie nez z Ciny (i ked viem, ze nase krabicky pochadzaju z tej istej krajiny).
a uplne kludne aj 3.1 ci co je to za standard, chodit to bude 300MB/s a to staci na "externe pouzitie" (jedna ruka na bradavky, druha do treniek a uprimnost na stol : je to tak ? staci ? mne staci, dennodenne narabam s virtualkami ~100GB az 200GB velkymi)
ja by som si kupil za nejakych 15 eur krabicku u nas, pride mi to lepsie nez z Ciny (i ked viem, ze nase krabicky pochadzaju z tej istej krajiny).
a uplne kludne aj 3.1 ci co je to za standard, chodit to bude 300MB/s a to staci na "externe pouzitie" (jedna ruka na bradavky, druha do treniek a uprimnost na stol : je to tak ? staci ? mne staci, dennodenne narabam s virtualkami ~100GB az 200GB velkymi)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.