Windows 10 predlženie podpory
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 11:07
Windows 10 predlženie podpory
Ahojte,
Mám síce PC, ktorý úplne v pohode podporuje Windows 11, ale keď som skúšal verziu 24H2, narazil som v podstate na samé problémy – či už problém s posuvníkom hlasitosti, ktorý nepochopiteľne vydával aj pri obyčajnom posunutí kolieskom otravný zvuk, ktorý normálne posuvník vydáva, keď naň kliknete myšou, alebo v podstate rozbité aktualizácie, keď mi jednu a tú istú aktualizáciu inštalovalo stále dookola každý deň, a nepodarilo sa mi to odstrániť ani po reštartovaní servisov ohľadom Windows Update. Skrátka, nahodil som pár mesiacov dozadu čistú inštaláciu Windows 10 a nemám žiaden problém, preto ma láka si zaplatiť tých 30 € a mať vlastne ešte rok aspoň updaty.
Moje otázky:
Klasické veci ako Firefox, Steam a ostatné programy, ktoré normálne fungujú na Windows, budú fungovať aj po októbri aspoň ten rok?
Som jediný, kto rozmýšľa ako (teda aspoň zatiaľ) neprejsť na 11?
Čo si celkovo o tom myslíte?
Ďakujem vopred za plodnú a verím, že slušnú diskusiu s ohľadom na veci, ktoré som napísal, že ma serú na 11-stke.
Mám síce PC, ktorý úplne v pohode podporuje Windows 11, ale keď som skúšal verziu 24H2, narazil som v podstate na samé problémy – či už problém s posuvníkom hlasitosti, ktorý nepochopiteľne vydával aj pri obyčajnom posunutí kolieskom otravný zvuk, ktorý normálne posuvník vydáva, keď naň kliknete myšou, alebo v podstate rozbité aktualizácie, keď mi jednu a tú istú aktualizáciu inštalovalo stále dookola každý deň, a nepodarilo sa mi to odstrániť ani po reštartovaní servisov ohľadom Windows Update. Skrátka, nahodil som pár mesiacov dozadu čistú inštaláciu Windows 10 a nemám žiaden problém, preto ma láka si zaplatiť tých 30 € a mať vlastne ešte rok aspoň updaty.
Moje otázky:
Klasické veci ako Firefox, Steam a ostatné programy, ktoré normálne fungujú na Windows, budú fungovať aj po októbri aspoň ten rok?
Som jediný, kto rozmýšľa ako (teda aspoň zatiaľ) neprejsť na 11?
Čo si celkovo o tom myslíte?
Ďakujem vopred za plodnú a verím, že slušnú diskusiu s ohľadom na veci, ktoré som napísal, že ma serú na 11-stke.
CPU intel core i5 13600K
MB: asus rog strix b660-a gaming wifi D4
cpu cooler : Noctua NH-D15 chromax.black
grafika : MSI GeForce RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC
zdroj : Corsair HX1000i (2022)
Seagate SSD FireCuda 530 1TB M.2 2280 PCIe Gen4 NVMe (r7300MB/s, w6000MB/s)
2x16GB 3600MHz. CL16 FURY Renegade Black Kingston
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Re: Windows 10 predlženie podpory
Windows 11 je zlo a nemienim to pouzivat, kym nebudem donuteny. Rovnako na tom bol aj Windows 10, ale ten akosi dopackali do pouzitelnej podoby. Akurat v dnesnej dobe plnej DEI vibe-programatorov neverim, ze by sa nieco take udialo s Win 11. Budem dufat, ze plati pravidlo dobry-zly-dobry-zly Windows, takze snad vydaju lepsi Windows 12.
Od cias Windows 10 je samotny system uplny spyware, za ktory by som ako domaci uzivatel neplatil nic. Netreba zabudat, ze 30€ ESU updaty su viazane na Microsoft ucet, cize musis byt vo Windowse zosynchronizovany s MS uctom, co ja nie som a nemienim byt. Ak ti to nevadi, tak to nie je strasna suma za bezpecnejsi OS. Inak by som sa rozhodne vyhol hladaniu "MS activation scripts" na Googli, pretoze na pochybnej stranke najdes sekciu "Guides" a tam navod, ako tie ESU updaty na 3 roky zabezpecit. Taka procedura je fuj a treba na nu zabudnut.
K tvojim otazkam:
Bezne aplikacie budu este dlho fungovat na Windows 10. Microsoft ukoncil podporu Windows 7 v roku 2020. Firefox realne prestal vydavat Firefox pre Win 7 az v roku 2023 (posledna verzia je 115) a dodnes vychadzaju ESR updaty na tu verziu. Steam ukoncil podporu Win 7 v roku 2024. V realite uz ten system nechces pouzivat, lebo napriklad ani ovladace pre grafiku na to nevychadzaju. Na zaklade tohto (a podobnosti s Win 11) predpokladam este viacero rokov beznu podporu pre Win 10 v dolezitych veciach (security updaty, browsery, ovladace).
Z doterajsieho textu ti musi byt jasne, ze sme minimalne dvaja, ktori tak rozmyslaju. Windows 11 je jednoducho patlanina:
Od cias Windows 10 je samotny system uplny spyware, za ktory by som ako domaci uzivatel neplatil nic. Netreba zabudat, ze 30€ ESU updaty su viazane na Microsoft ucet, cize musis byt vo Windowse zosynchronizovany s MS uctom, co ja nie som a nemienim byt. Ak ti to nevadi, tak to nie je strasna suma za bezpecnejsi OS. Inak by som sa rozhodne vyhol hladaniu "MS activation scripts" na Googli, pretoze na pochybnej stranke najdes sekciu "Guides" a tam navod, ako tie ESU updaty na 3 roky zabezpecit. Taka procedura je fuj a treba na nu zabudnut.
K tvojim otazkam:
Bezne aplikacie budu este dlho fungovat na Windows 10. Microsoft ukoncil podporu Windows 7 v roku 2020. Firefox realne prestal vydavat Firefox pre Win 7 az v roku 2023 (posledna verzia je 115) a dodnes vychadzaju ESR updaty na tu verziu. Steam ukoncil podporu Win 7 v roku 2024. V realite uz ten system nechces pouzivat, lebo napriklad ani ovladace pre grafiku na to nevychadzaju. Na zaklade tohto (a podobnosti s Win 11) predpokladam este viacero rokov beznu podporu pre Win 10 v dolezitych veciach (security updaty, browsery, ovladace).
Z doterajsieho textu ti musi byt jasne, ze sme minimalne dvaja, ktori tak rozmyslaju. Windows 11 je jednoducho patlanina:
- Prispate Start menu, co je uz vlastne nejaka drbnuta aplikacia. Ked to otvorim Start tlacitkom na klavesnici a zacnem pisat nazov aplikacie, prve 2-3 znaky to nezoberie. Nechapem, aky latte frapuccino vegan soyboy to schvalil na stand-up sprint meetingu. Urcite mal aspon 5 agilnych SCRUM certifikatov.
- Start menu vo Win 10 bolo akurat nadizajnovane - jeden klik na otvorenie vsetkych aplikacii a prispendlenych shortcutov. Win 11 potrebuje 2 kliky na zobrazenie aplikacii.
- Right-click menu pre debilov, odkial zmizli najcastejsie pouzivane veci a zase musis robit o jeden klik viac, aby si ich videl. Zatial to vies vratit spat editovanim Registra, ale si vydany na milost MS, ktory to moze hocikedy zakazat.
- Vsade su debilne zaoblene rohy, ktore by same o sebe neboli problem, ale zvysok systemu s nimi nepasuje. Status bary su useknute, tlacitka v rohoch debilne zarovnane, screenshoty okien su obdlznikove s presvitajucim pozadim v rohoch, atd.
- Este viac je vsetko cloudovo integrovane a nanutene, aby sa nahodou este tazsie odstranoval predinstalovany bordel. Pomaly uz ani cez PowerShell to nepojde vycistit.
- Spyware chujiny, ktore nas este len cakaju, ako napriklad Windows Recall.
- Idiotsky kalendar v system tray, kde Windows 10 mal dve tlacitka na notifikacie a kalendar. Jednoduche, nepriestrelne. Nejaky idiot to vo Windows 11 zlucil do jednej ikonky, takze ked to rozbalis, tak bud musis zakazdym rozbalovat kalendar, alebo mas notifikacie niekde v prdeli hore nad nim.
-
- Nový používateľ
Fúha, čiže musím sa vzdať lokálneho konta, keď chcem tú predĺženú podporu? Toto sa mi teda rozhodne nepáči.
Poviem to takto — ako na W10 som si už zvykol, mám ho v podobe, v ktorej mi funguje, a neprejdem na W11, ktorý mi blbne, len preto, lebo MS si zmyslelo. Potrebujem len bezpečnostné updaty, na rôzne "super novinky" z dielne MS nie som zvedavý.
V auguste vyjde Mafia: Domovina — chvalabohu má aj podporu Windows 10.
Čo myslíš, budú nové hry aspoň ešte nejakú dobu vychádzať aj na desiatku?
Ešte je tu aj ďalšia možnosť — prejsť na Linux, ale to chce vyšperkovať ovládače, plus sa popasovať so všetkým, čo Linux vyhodí pri spustení za chyby (USB hub error a klasika). No, to zaberie nejaký ten čas... ale asi mi nič iné neostane.
Ako keď vyšla Vista a prechádzalo sa z XP — stačilo mať dobrý HW a človek viac-menej nemal problém. Dnes máš dobrý HW a je ti to na dve veci, lebo MS si zmyslelo, že desiatka je už stará... Nemala byť posledný Windows a potom už len updaty?
Poviem to takto — ako na W10 som si už zvykol, mám ho v podobe, v ktorej mi funguje, a neprejdem na W11, ktorý mi blbne, len preto, lebo MS si zmyslelo. Potrebujem len bezpečnostné updaty, na rôzne "super novinky" z dielne MS nie som zvedavý.
V auguste vyjde Mafia: Domovina — chvalabohu má aj podporu Windows 10.
Čo myslíš, budú nové hry aspoň ešte nejakú dobu vychádzať aj na desiatku?
Ešte je tu aj ďalšia možnosť — prejsť na Linux, ale to chce vyšperkovať ovládače, plus sa popasovať so všetkým, čo Linux vyhodí pri spustení za chyby (USB hub error a klasika). No, to zaberie nejaký ten čas... ale asi mi nič iné neostane.
Ako keď vyšla Vista a prechádzalo sa z XP — stačilo mať dobrý HW a človek viac-menej nemal problém. Dnes máš dobrý HW a je ti to na dve veci, lebo MS si zmyslelo, že desiatka je už stará... Nemala byť posledný Windows a potom už len updaty?
CPU intel core i5 13600K
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Hry budu este dlho podporovat Windows 10. Len teraz nedavno bolo velke halo, ze Win 11 dobehol v pouzivanosti Win 10 (statistika). Predaje hier na PC su beztak pomerne biedne a ziadny vydavatel si dobrovolne nezmensi pripadnu skupinu zakaznikov na polovicu. Hry sa programuju pre DirectX 12 a tak hra pobezi na Win 10 aj Win 11. Vsetky relevantne enginy podporuju Windows 10 z rovnakeho dovodu. Najblizsich 3-5 rokov by som sa nebal hrat na Win 10.
Nemusis teraz vobec rozmyslat a planovat, ci hry budu alebo nebudu vychadzat. Ostavas na Win 10 a ked sa nieco stane, tak na Win 11 vies prejst za pol hodinu a zadarmo. To nie je nieco, co musis teraz rozhodnut a zit s tym 5 rokov.
Linuks... asi bude lepsie, ked ti na to odpovie niekto iny. Ja som Lisux hater. Uplne ze opovrhujem Linukom na desktope, podla mna patri akurat na pocitace bez monitora (servery). Cele rozhranie, fonty, semantika pouzivania, vsetko je ukrutne free a open a source a presne podla toho to aj stoji za hovno. Riesis tam elementarne veci, pretoze ziadny navod po nete nie je aktualny a ziadny presne nesedi na tvoju situaciu, lebo mas 680 roznych distier (co je samozrejme vyhoda) a s kazdym vydanim sa nieco zmeni (dalsia vyhoda). Vsetko je to len take hranie sa na uzivatelsky privetivy operacny system.
Najlepsie su spravy ako uz uz vsetci prejdu na Linux, lebo Microsoft zase v niecom ukrutne vyfailoval. Ked prisla Vista, tak do roka mali byt vsetci na Linuxe. Potom s Win 8. Teraz so zaspywarovanym Win 11. Uz uz to bude, cestne pionierske, lenze aj po 20 rokoch a vsetkych MS failoch maju 4% desktop market share
.
Objektivne si myslim, ze hodne moze rozsireniu pomoct Valve s Protonom a bezproblemovym(?) spustanim Windows hier v Steam klientovi. A samozrejme funkcne ovladace pre AMD/nVidia GPU. Bez takychto firiem by ti bradati open sorcereri skoncili akurat s TuxRacerom popri snivani o dominantnej pozicii na desktopoch
.
Nemusis teraz vobec rozmyslat a planovat, ci hry budu alebo nebudu vychadzat. Ostavas na Win 10 a ked sa nieco stane, tak na Win 11 vies prejst za pol hodinu a zadarmo. To nie je nieco, co musis teraz rozhodnut a zit s tym 5 rokov.
Linuks... asi bude lepsie, ked ti na to odpovie niekto iny. Ja som Lisux hater. Uplne ze opovrhujem Linukom na desktope, podla mna patri akurat na pocitace bez monitora (servery). Cele rozhranie, fonty, semantika pouzivania, vsetko je ukrutne free a open a source a presne podla toho to aj stoji za hovno. Riesis tam elementarne veci, pretoze ziadny navod po nete nie je aktualny a ziadny presne nesedi na tvoju situaciu, lebo mas 680 roznych distier (co je samozrejme vyhoda) a s kazdym vydanim sa nieco zmeni (dalsia vyhoda). Vsetko je to len take hranie sa na uzivatelsky privetivy operacny system.
Najlepsie su spravy ako uz uz vsetci prejdu na Linux, lebo Microsoft zase v niecom ukrutne vyfailoval. Ked prisla Vista, tak do roka mali byt vsetci na Linuxe. Potom s Win 8. Teraz so zaspywarovanym Win 11. Uz uz to bude, cestne pionierske, lenze aj po 20 rokoch a vsetkych MS failoch maju 4% desktop market share

Objektivne si myslim, ze hodne moze rozsireniu pomoct Valve s Protonom a bezproblemovym(?) spustanim Windows hier v Steam klientovi. A samozrejme funkcne ovladace pre AMD/nVidia GPU. Bez takychto firiem by ti bradati open sorcereri skoncili akurat s TuxRacerom popri snivani o dominantnej pozicii na desktopoch

-
- Nový používateľ
Veď píšem, na Linuxe je potrebné sa s tým viac pohrať – ovládače a pod. Ale také KDE je celkom pekné a použiteľné. Samozrejme, že Valve a Proton Linuxu pomohli, a odkedy je Steam Deck, tak hranie na Linuxe je úplne inde ako bolo – o tom sa nemôžeme baviť. A inak súhlasím, že MS to posralo s celým tým precloudovávaním systému a pod. Mne osobne chýba už aj v desiatke jedna vec, ktorá bola v sedmičke – a to Windows Classic Shell téma, vzhľad z 2000-ky, ktorý som mal na Viste, XP aj sedmičke. Ale ako tvrdím – ja si už aj desiatku viem prispôsobiť, aby to bolo OK, ale jedenástka bolo čisté zlo – neohriala sa mi tam ani mesiac. A každý, kto tvrdí, že je potrebné sa pohnúť dopredu a pod., tak si spomeňte na éru XP – mali úplne nový vzhľad, ktorý sa dal troma klikmi prepnúť na Windows Classic Shell tému a človek bol v pohode, a ešte aj šetril HW zdroje.
CPU intel core i5 13600K
ano, aplikacie, ktore posisujes v prvom poste budu normalne fungovat
koniec podpory neznamena, ze rano zapnes a mas ciernu obrazovku
no pocitaj s tym, ze do roka - dvoch ti zacnu niektore veci nefungovat, zhorsi sa kompatibilita suborov, niektore webstranky nenabehnu atp. (hlavne ten Steam s tym moze mat problem, lebo sa aktualizuje nezavisle), ako pise zoom
jediny nie si; vo FOSSe bezi kampan:
https://endof10.org/
na beznu pracu postacuje hocijaky Linux, ktory ma nejake krytie (Ubuntu, Manjaro, Mint, Fedora...), zatial som tam rozbehal vsetko, ci uz tlaciarne cez intranet, alebo mobil cez wifi/BT
Ak mas specificke poziadavky ako Adobe suite, alebo CAD programy, tak si odsudeny na Widle
s hrami je problem akourat tymi ktore su pre online hry a bezi tam anticheat...ten ma s Linuxom problem, lebo site teba ako uzivatela Widle do kernelu systemu nepostia, no anticheat pustia...software tretej strany ma vyssie prava na tvojom PC ako ty ... ale vela ludom to nevadi
To, ze posledne Windowsy su pozliepane z troch dalsich a iba natrete nebudem rozpisovat, lebo je to na dlho; vidno to hlavne ked sa ponoris do okien nastavenia systemov...zrazu okna maju svoju temu, ignoruju farebnu temu systemu atp.
Najlepsia vec na instalacky je
https://www.ventoy.net/en/index.html
kde si spravis bootovatelne USB (mozes ho dalej normalne pouzivat ako klasicky FLASH disk), nakopirujes tam vsetky instalacne ISO (linuxov), ktore chces skusit, nabootojes masinu a vies si v Live environmente vyskusat, ci ti vsetko funguje ako ma, lebo to, co vidis, to dostanes
chyb USB hubov sa neboj...
Linuxy uz davno nie su to, cim boli v 2006tom, ked to bolo primarne pre "kockate hlavy"
ovladace tam spravidla neriesis, mas NVidiu, takze "Boot proprietary install"
Ak editujes Registre vo Widlach, nemas problem s Linuxom
jediny rozdiel je, ze "nehladaj C:/ "
, nesnaz sa s tym robit ako s windowsom, je to proste iny system, ina filozofia...
Ja som hodil do Widiel vidle pred 3 rokmi s tym, ze po Win7 som planoval prejst na Linux a doteraz som rozhodnutie neolutoval
ten pocit slobody...
nechyba ti, lebo nevies, co ti ma chybat, ale ked....
este k Widlam
pozri si Youtube kanal ChrisTitusTech
linuxak robi par veci na vysperkovanie Windowsov (aj 11tiek), odstranenie aplikacii a procesov, ktore vo W nepotrebujes, celkom zaujimave veci...
no pocitaj s tym, ze do roka - dvoch ti zacnu niektore veci nefungovat, zhorsi sa kompatibilita suborov, niektore webstranky nenabehnu atp. (hlavne ten Steam s tym moze mat problem, lebo sa aktualizuje nezavisle), ako pise zoom
na beznu pracu postacuje hocijaky Linux, ktory ma nejake krytie (Ubuntu, Manjaro, Mint, Fedora...), zatial som tam rozbehal vsetko, ci uz tlaciarne cez intranet, alebo mobil cez wifi/BT
Ak mas specificke poziadavky ako Adobe suite, alebo CAD programy, tak si odsudeny na Widle
s hrami je problem akourat tymi ktore su pre online hry a bezi tam anticheat...ten ma s Linuxom problem, lebo site teba ako uzivatela Widle do kernelu systemu nepostia, no anticheat pustia...software tretej strany ma vyssie prava na tvojom PC ako ty ... ale vela ludom to nevadi

To, ze posledne Windowsy su pozliepane z troch dalsich a iba natrete nebudem rozpisovat, lebo je to na dlho; vidno to hlavne ked sa ponoris do okien nastavenia systemov...zrazu okna maju svoju temu, ignoruju farebnu temu systemu atp.
kde si spravis bootovatelne USB (mozes ho dalej normalne pouzivat ako klasicky FLASH disk), nakopirujes tam vsetky instalacne ISO (linuxov), ktore chces skusit, nabootojes masinu a vies si v Live environmente vyskusat, ci ti vsetko funguje ako ma, lebo to, co vidis, to dostanes

Linuxy uz davno nie su to, cim boli v 2006tom, ked to bolo primarne pre "kockate hlavy"
jediny rozdiel je, ze "nehladaj C:/ "

Ja som hodil do Widiel vidle pred 3 rokmi s tym, ze po Win7 som planoval prejst na Linux a doteraz som rozhodnutie neolutoval
ten pocit slobody...

este k Widlam
linuxak robi par veci na vysperkovanie Windowsov (aj 11tiek), odstranenie aplikacii a procesov, ktore vo W nepotrebujes, celkom zaujimave veci...
Intel Core i5-12600K+ARCTIC-Freezer-i35 | ASUS ROG STRIX Z690-G GAMING WIFI | MSI RTX 2060 SUPER OC 8gb | 2x 16GB DDR5-4800MHz ADATA CL40
DELL U3423 | SSD 1TB WD_BLACK SN850 NVMe M.2 PCIe Gen4 2280 | HDD WD40EFRX | HDD WD6003FFBX Red Pro 256 MB SATAIII 7200 rpm
Mice Logitec B110 Silent
Keyboard Dell KB216t
DELL U3423 | SSD 1TB WD_BLACK SN850 NVMe M.2 PCIe Gen4 2280 | HDD WD40EFRX | HDD WD6003FFBX Red Pro 256 MB SATAIII 7200 rpm
Mice Logitec B110 Silent
Keyboard Dell KB216t
butcher napísal: Ut 29. Júl, 2025, 08:24 ano, aplikacie, ktore posisujes v prvom poste budu normalne fungovat
jediny rozdiel je, ze "nehladaj C:\ ", nesnaz sa s tym robit ako s windowsom, je to proste iny system, ina filozofia...
ten pocit slobody...
este k Widlam
Intel Core i5-12600K+ARCTIC-Freezer-i35 | ASUS ROG STRIX Z690-G GAMING WIFI | MSI RTX 2060 SUPER OC 8gb | 2x 16GB DDR5-4800MHz ADATA CL40
Mice Logitec B110 Silent
Keyboard Dell KB216t
Mice Logitec B110 Silent
Keyboard Dell KB216t
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
No tak aplikovali zvuk, co sa vydava po klikuti aj na zmenu posuvnika koleckom. Ziadny "problem", akurat nieco nove na co niesi zvyknuty.jakub.kormos napísal: Po 28. Júl, 2025, 22:44 či už problém s posuvníkom hlasitosti, ktorý nepochopiteľne vydával aj pri obyčajnom posunutí kolieskom otravný zvuk, ktorý normálne posuvník vydáva, keď naň kliknete myšou,
Toto sa dialo aj na starsich OS. Nieje to nic, co zabranuje uzivaniu OS. Si daj na hociakom Windows vyfiltrovat errory v even vieweri pri beznej prevadzke. To budes cumet, co vsetko ma nejaky problem na pozadi a ani o tom nevies.jakub.kormos napísal: Po 28. Júl, 2025, 22:44alebo v podstate rozbité aktualizácie, keď mi jednu a tú istú aktualizáciu inštalovalo stále dookola každý deň, a nepodarilo sa mi to odstrániť ani po reštartovaní servisov ohľadom Windows Update.
A po roku co? Akurat oddialis nevyhnutelne.jakub.kormos napísal: Po 28. Júl, 2025, 22:44Skrátka, nahodil som pár mesiacov dozadu čistú inštaláciu Windows 10 a nemám žiaden problém, preto ma láka si zaplatiť tých 30 € a mať vlastne ešte rok aspoň updaty.
Inac vsetko bude fungovat kym vyrobcovia appiek nezacnu ustrihavat podporu, co moze byt hocikedy a vacsinou to vopred oznamuju. Vacsinou to par rokov trva, lebo W10 je rozsireny.
Ze prechod na W11 je rovnaka "drama", ako kazdy prechod. V dobach W98 bol WinXP fuj, lebo kopa novych veci, kopa veci je inde, ludia museli zrazu pouzivat hlavu, kym si pozvykali. Co ocividne smrtelne bolelo. Potom bola Vista fuj, za co podla mna (hned po chybajucich optimalizaciach od MS) mozu vyrobcovia HW, strkajuci ju aj na srajdove konfiguracie, kde nemala co robit. Potom jasne ze fungovala zle, pomaly, lagujuco. Akykolvek program, vratane OS, bude robit haluze ak HW nestiha. Inac suhlasim s vyssie popisovanymi kiksami v dizajne prostredia W11, ktore ma co zlepsovat.
Sledovanie, spehovanie - Ludia stale nariekaju, pritom uz WinXP v roku 2001 veselo posielalo kopu infa von. Co vsetko o ludoch vedia mobilni operatori, banky, alebo appky/sluzby/weby mimo Microsoft a Windows, ala FB, IG, whatsapp, co vsetko odosiela tvoj internetovy prehliadac...kopu veci hlupi ludia dobrovolne o sebe pozadavaju hocikam, skade sa ich digitalna stopa siri vsetkymi smermi. Ale "spehovanie W10 ci W11 je velke fuj".
Vzdy si clovek moze rozbehnut sniffer a presvedcit sa sam. Ked vysiel W10 bol o tom pekny clanok
https://www.root.cz/clanky/windows-10-a ... omunikace/
MS konto - Co take sa stane, ak ho clovek bude mat? A preco by si sa vobec mal bat? Predavas deti na organy, zbrane, cokolvek nelegalne? Nebodaj niekto zisti ze si si kupil tresku a dva rozky, obrazne povedane

Linux - ako uz bolo napisane, stale okrajovy OS s malym podielom a nezaujmom zo strany beznych uzivatelov. Pokial to funguje, OK, ale ked sa to zacne babrat, tak clovek aby pol dna googlil (uz toto je problem pre vacsinu BFU, nieto este studovat fora po anglicky) a potom skusat commandy na dva riadky. Nasledne to vyhodi chybu s uplne odveci popisom a zaciname odznova. Pridaj k tomu:
- nepodporu hier (ak podpora je, tak bezia s polovicnym fps) . SteamOS a pod. mozno toto vylepsil, ale aj tak...skus hrat na Ubutnu, Debiane, SuSe.
- neexistenciu riadnych ovladacov na kopu HW + casto ich haluznu rucnu instalaciu s kompilovanim zdrojakov. Kompilovanie je casto nutne aj u programov, kt. niesu v repozitaroch.
- nutnost hladat alternativy zabehnutych programov, majuce svoje vlastne problemy ci chybajuce funkcie
...potom sa neda cudovat ze taky OS ma tak mizerne rozsirenie u beznych uzivatelov.
Naposledy upravil/-a shiro v Ut 29. Júl, 2025, 14:51, upravené celkom 2 krát.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
W10 pouzivat aj po skonceni podpory nebude problem. 2 roky tipujem, ze bude podporovany vyrobcami programov, hier, HW. No potom moze nastat problem, ze zacnu vyrobcovia prestat vo svojich programoch, ovladacoch podporovat oficialne win10. A tu nastane pre vacsinu uzivatelov problem. Lebo nie kazdy vie hladat riesenie online a bruzdat po anglickych foroach. Cize komfort jednoduchosti w10 sa pre vacsiu cast uzivatelov skonci a radsej prejdu na w11. Aj tak i nich nie je problem zmene zvukovu kolecko hlasitosti, alebo obmedzeny :shell command:, skor je limitujucim faktorom, kupa podporovaneho HW.
k vynucovanie toho MS konta. Ono to nie je problem, aspon u mna, ale to ze si to vynucuje MS (este nastastie stale ide vytvorit lokalne konto na w11). Ale necudujem sa, ze MS si robi co chce. Je to monopol v tomto segmente, mozu si robit takmer co chcu.
Ale k veci, w10 budes moct normalne pouzivat, akurat tie bezpecnostne updaty nebudes dostavat. VIem ze cele security je dnes este davane na druhu kolaj a ludia tomu nevienuju nejaku pozornost, ale prave dnes, by to bola moja zakladna poziadavka na system, aby bol bezpecny a pravidelne updatovany. Najdu dieru vo W10 ale update na zaplatanie tejto chyby nevyjde, a toto by ma viacej hnevalo, ako ci mi tam pobezi nova hra alebo nie. Lebo dnes mas cast zivota ulozenu v telefone alebo PC, a prist o tieto veci, len kvoli svojej tvrdohlavosti, mi pride zbytocne
k vynucovanie toho MS konta. Ono to nie je problem, aspon u mna, ale to ze si to vynucuje MS (este nastastie stale ide vytvorit lokalne konto na w11). Ale necudujem sa, ze MS si robi co chce. Je to monopol v tomto segmente, mozu si robit takmer co chcu.
Ale k veci, w10 budes moct normalne pouzivat, akurat tie bezpecnostne updaty nebudes dostavat. VIem ze cele security je dnes este davane na druhu kolaj a ludia tomu nevienuju nejaku pozornost, ale prave dnes, by to bola moja zakladna poziadavka na system, aby bol bezpecny a pravidelne updatovany. Najdu dieru vo W10 ale update na zaplatanie tejto chyby nevyjde, a toto by ma viacej hnevalo, ako ci mi tam pobezi nova hra alebo nie. Lebo dnes mas cast zivota ulozenu v telefone alebo PC, a prist o tieto veci, len kvoli svojej tvrdohlavosti, mi pride zbytocne
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Vo firemnom prostredi (a obzvlast, ak narabaju s osobnymi udajmi) je to jasne.. Nepodporovany system co len na jednom PC vo firme je velke riziko aj z hladiska postihu pri pripadnej kontrole..
Cela tato tema je hlavne o tom, ako to popisal shiro, fuj-fuj, ale s niektorymi vecami sa jednoducho treba zmierit.. Linux nechajme linuxakom (alebo senior rodicom, ktorym je jedno, ako spustia prehliadac a pozeraju recepty/YouTube/whatever), moj cas je aktualne prilis vzacny na to, aby som sa kompletne ucil nieco nove a plnohodnotne v tom pracoval (na hry sere Bilej Tesak), hlavne ked ani zdaleka vsetko nema adekvatnu nahradu..
Lokalne konta vo Windows preferujem stale aj ja, uvidime, dokedy to pojde (firemne prostredie je na toto velmi citlive, takze je sanca, ze to bude este dost dlho)..
Ja som sa 11-ke tiez donedavna vyhybal (uplne rovnako ako 10-ke cca do 1903, 1909, ci ktora velka aktualizacia to bola, ked to zacal byt pouzitelny system s vyraznejsie odladenym UI), na nove notebooky som si 11 uz nainstaloval automaticky, na starsi PC (7. gen. Xeon) som pouzil hack na upgrade (na plne nakonfigurovany system s niekokymi pracovnymi MS365 kontami, synchro asi 40 sharepointovych a teamsovych lokalit cez OneDrive, uctovnictvo, atd.) a cudujsasvete, nic tragicke sa, samozrejme zatial, nestalo.. Vsetko funguje presne tak, ako pod 10, pocitovo mozno este sviznejsie a prijemnejsie..
Inak sa pripajam k nazorom a suhlasim s tym, ze nejake bububu zrazu pri 11 absolutne nedava zmysel, ked takmer kazdy (cest vynimkam) o sebe zdiela este aj farbu vykalov trikrat denne cez mobil, ma nastavenu historiu polohy, personalizaciu reklam vsade, kde sa da.. Ale Windows je strasiak.. Tak OK, where zdravy rozum?
Cela tato tema je hlavne o tom, ako to popisal shiro, fuj-fuj, ale s niektorymi vecami sa jednoducho treba zmierit.. Linux nechajme linuxakom (alebo senior rodicom, ktorym je jedno, ako spustia prehliadac a pozeraju recepty/YouTube/whatever), moj cas je aktualne prilis vzacny na to, aby som sa kompletne ucil nieco nove a plnohodnotne v tom pracoval (na hry sere Bilej Tesak), hlavne ked ani zdaleka vsetko nema adekvatnu nahradu..
Lokalne konta vo Windows preferujem stale aj ja, uvidime, dokedy to pojde (firemne prostredie je na toto velmi citlive, takze je sanca, ze to bude este dost dlho)..
Ja som sa 11-ke tiez donedavna vyhybal (uplne rovnako ako 10-ke cca do 1903, 1909, ci ktora velka aktualizacia to bola, ked to zacal byt pouzitelny system s vyraznejsie odladenym UI), na nove notebooky som si 11 uz nainstaloval automaticky, na starsi PC (7. gen. Xeon) som pouzil hack na upgrade (na plne nakonfigurovany system s niekokymi pracovnymi MS365 kontami, synchro asi 40 sharepointovych a teamsovych lokalit cez OneDrive, uctovnictvo, atd.) a cudujsasvete, nic tragicke sa, samozrejme zatial, nestalo.. Vsetko funguje presne tak, ako pod 10, pocitovo mozno este sviznejsie a prijemnejsie..
Inak sa pripajam k nazorom a suhlasim s tym, ze nejake bububu zrazu pri 11 absolutne nedava zmysel, ked takmer kazdy (cest vynimkam) o sebe zdiela este aj farbu vykalov trikrat denne cez mobil, ma nastavenu historiu polohy, personalizaciu reklam vsade, kde sa da.. Ale Windows je strasiak.. Tak OK, where zdravy rozum?
Spoiler: ukázať
-
- Nový používateľ
Ďakujem všetkým za príspevky, pokúsim sa reagovať na niektoré veci:
Shiro, prosím ťa, že „to nie je problém“ – ok, čo som si priebežne pozeral, nie je to niečo, čo by robilo každému. Z nejakého pre mňa nepochopiteľného dôvodu som bol aj ja ten „šťastný“, čo mal tento bug. A čo sa tých aktualizácií týka – vyskúšal som všetky možné návody, nič nepomohlo. Je to tiež niečo, s čím som nebol jediný, kto mal problém.
Ja by som, samozrejme, na tej 10-ke nechcel ostať naveky, nikdy inak. Pevne verím a dúfam, že budú aj ďalšie verzie tej 11-ky, kde budú postupne fixovať tieto srandy. Šlo mi len o to – ešte aspoň rok si v kľude a pohodke počkať na novšie verzie 11-ky, kde budú veci pofixované.
Čo sa Linuxu týka – ja situáciu poznám, myslím si, že celkom slušne. Mám to šťastie, že momentálne mám full AMD PC – 7800X3D a 7800XT – čiže aj čo sa týka ovládačov, to bude mať ľahšie. Sú ale veci, ktoré na Linuxe blbnú. Stačí, že v jadre nie sú ovládače pre USB hub, a hneď ti na začiatku píše, že „taký a taký error“. Síce nabootuje do systému, všetko funguje normálne, ale zbytočne máš logy zapratané nejakým errorom.
Situáciu z minulosti by som veľmi neporovnával. Som človek, ktorý zažil 98SE, 2000-ku, XP, Vistu, 7, aj teraz 10-ky a 11-ky, a môžem zodpovedne povedať, že takéto problémy som nemal nikdy.
Čo sa týka online konta a podobne – to je ešte niečo, čo by som prekusol. Ale aby mi čerstvo nainštalovaný OS blbol ako niekoľkoročná inštalácia? Nie, tak to už je cez.
Ja by som prekusol aj ten nevkusný vzhľad, smiešne zaoblené okná, proste všetko... Ale nie to, že počúvam hudbu cez slúchadlá, dám si nižšiu hlasitosť a skoro dostanem infarkt, keď mi do hlasnej hudby ešte drbne „ding“ na plné pecky. Alebo keď mi dvakrát po sebe oznámi, že sa mu nedarí nainštalovať nejakú pridrbanú aktualizáciu.
Podotýkam – na novej inštalácii!!
Shiro, prosím ťa, že „to nie je problém“ – ok, čo som si priebežne pozeral, nie je to niečo, čo by robilo každému. Z nejakého pre mňa nepochopiteľného dôvodu som bol aj ja ten „šťastný“, čo mal tento bug. A čo sa tých aktualizácií týka – vyskúšal som všetky možné návody, nič nepomohlo. Je to tiež niečo, s čím som nebol jediný, kto mal problém.
Ja by som, samozrejme, na tej 10-ke nechcel ostať naveky, nikdy inak. Pevne verím a dúfam, že budú aj ďalšie verzie tej 11-ky, kde budú postupne fixovať tieto srandy. Šlo mi len o to – ešte aspoň rok si v kľude a pohodke počkať na novšie verzie 11-ky, kde budú veci pofixované.
Čo sa Linuxu týka – ja situáciu poznám, myslím si, že celkom slušne. Mám to šťastie, že momentálne mám full AMD PC – 7800X3D a 7800XT – čiže aj čo sa týka ovládačov, to bude mať ľahšie. Sú ale veci, ktoré na Linuxe blbnú. Stačí, že v jadre nie sú ovládače pre USB hub, a hneď ti na začiatku píše, že „taký a taký error“. Síce nabootuje do systému, všetko funguje normálne, ale zbytočne máš logy zapratané nejakým errorom.
Situáciu z minulosti by som veľmi neporovnával. Som človek, ktorý zažil 98SE, 2000-ku, XP, Vistu, 7, aj teraz 10-ky a 11-ky, a môžem zodpovedne povedať, že takéto problémy som nemal nikdy.
Čo sa týka online konta a podobne – to je ešte niečo, čo by som prekusol. Ale aby mi čerstvo nainštalovaný OS blbol ako niekoľkoročná inštalácia? Nie, tak to už je cez.
Ja by som prekusol aj ten nevkusný vzhľad, smiešne zaoblené okná, proste všetko... Ale nie to, že počúvam hudbu cez slúchadlá, dám si nižšiu hlasitosť a skoro dostanem infarkt, keď mi do hlasnej hudby ešte drbne „ding“ na plné pecky. Alebo keď mi dvakrát po sebe oznámi, že sa mu nedarí nainštalovať nejakú pridrbanú aktualizáciu.
CPU intel core i5 13600K
Používam Win11.Na hlasitosť používam odkaz https://upload.nolog.cz/download/250100 ... bJcNlhFVcw,ktorý som si pridal na panel úloh,takže nepočul som žiadné ding.Nepotrebujem online konto a aktualizácie mám vypnuté a zapínam si ich,keď je nejaká nová aktualizácia.
Standard na Windows 10.jakub.kormos napísal: Ut 29. Júl, 2025, 17:09Ale aby mi čerstvo nainštalovaný OS blbol ako niekoľkoročná inštalácia? Nie, tak to už je cez.

S Win 11 menej problemov od zaciatku ako som zazil s 10tkou. Tak asi tolko k tomu. Skusenost od skusenosti.
.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Nezmysel. Mam W11 na pracovnom Lenovo ntb, mam to na skladanom PC doma, videl som to u XY PC s W11 u zakaznikov. Nerob sa, ze je to nejaky akoze "bug". Vsade to tak "dinga". A Updaty mozu zblbnut na W7, W8, W10...videl som XY zblbnutych updatov, co nesli nainstalit. Posledne som riesil zblbnuty MS Store co nevedel updatovat appky, celkom kuriozita, este som take nevidel.jakub.kormos napísal: Ut 29. Júl, 2025, 17:09 Shiro, prosím ťa, že „to nie je problém“ – ok, čo som si priebežne pozeral, nie je to niečo, čo by robilo každému. Z nejakého pre mňa nepochopiteľného dôvodu som bol aj ja ten „šťastný“, čo mal tento bug. A čo sa tých aktualizácií týka – vyskúšal som všetky možné návody, nič nepomohlo. Je to tiež niečo, s čím som nebol jediný, kto mal problém.
Nechce sa mi verit, ze by dnesny Linux nemal podporu/ovladace na nejaky USB hub. A ked nema, tak to len svedci o nechuti vyrobcov ho podporovat, ako bolo pisane vyssie. Inac, a co ze mas v logoch nejaky error? Brani to dennemu pouzivaniu daneho OS? Iba vtedy ries.jakub.kormos napísal: Ut 29. Júl, 2025, 17:09Čo sa Linuxu týka – ja situáciu poznám, myslím si, že celkom slušne. Mám to šťastie, že momentálne mám full AMD PC – 7800X3D a 7800XT – čiže aj čo sa týka ovládačov, to bude mať ľahšie. Sú ale veci, ktoré na Linuxe blbnú. Stačí, že v jadre nie sú ovládače pre USB hub, a hneď ti na začiatku píše, že „taký a taký error“. Síce nabootuje do systému, všetko funguje normálne, ale zbytočne máš logy zapratané nejakým errorom.
Na mojom hadam 4r starom W11 mam od januara 2025 (najstarsie logy, mozno som to odmazal casom) asi 1092 error eventov od vypnuteho TPM az po to, ze Google Update (pravdepodobne sucast Chrome browsera) neodpovedal vcas na dotaz. Nepodstatne blbiny.
Ked uz sa chces pretlacat, zazil som PMD85 a jeho Monitor/Basic, Atari 800, Sinclair, DOS na intel 8088, DOS na 386-486, Win3.1, Win95-Win11. Co take ti blbne? Zblbnute updaty som videl X krat od XPcok po W11.jakub.kormos napísal: Ut 29. Júl, 2025, 17:09Situáciu z minulosti by som veľmi neporovnával. Som človek, ktorý zažil 98SE, 2000-ku, XP, Vistu, 7, aj teraz 10-ky a 11-ky, a môžem zodpovedne povedať, že takéto problémy som nemal nikdy.
Mne ten "ding" robi podla nastavenej hlasitosti. Vzdy a vsade. Ako to ma byt. Ak ti to do sluchadiel zreve, tak mas tiche mp3, alebo co pocuvas, vyhulene na plne pecky vzhladom k urovni ostatnych zvukov, vratane systemovych. Elementarna logika.jakub.kormos napísal: Ut 29. Júl, 2025, 17:09Ja by som prekusol aj ten nevkusný vzhľad, smiešne zaoblené okná, proste všetko... Ale nie to, že počúvam hudbu cez slúchadlá, dám si nižšiu hlasitosť a skoro dostanem infarkt, keď mi do hlasnej hudby ešte drbne „ding“ na plné pecky. Alebo keď mi dvakrát po sebe oznámi, že sa mu nedarí nainštalovať nejakú pridrbanú aktualizáciu.
Smiesne zaoblene okna su vec vkusu. Ako som pisal, GUI W11 ma co dohanat. Ale velmi sa mi paci moznost pouzivat taby vo Windows Exploreri. Konecne nemusis mat 15 okien.
W11 napriklad vyriesil moje problemy na firemnom ntb s detekciou LAN siete a monitorov, ked ho mam cez dock. Z docku idu 2x 1080p monitory, LAN a XY USB veci ako klavesnica, mys, kabel na mobil, tlaciaren....pod W10 blbli raz za cas monitory a detekcia LAN, bal som sa to restartovat, lebo som musel reconnectovat kable a ine voloviny. Pod W11 zatial ani raz za pol roka. Vsetko ma svoje plusy aj minusy.
"Za rok si pockat na pofixovanie veci na W10" ...W10 uz vypadava z podpory, starostlivost on bude cim dalej tym mensia, necakaj nic. Ak sa daco objavi, pogratuluj si, ale inac nepocitaj s nicim.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
-
- Nový používateľ
mal som namysli rok si pockat na pofixovanie veci na W11 resp na novu verziushiro napísal: Ut 29. Júl, 2025, 19:00
"Za rok si pockat na pofixovanie veci na W10" ...W10 uz vypadava z podpory, starostlivost on bude cim dalej tym mensia, necakaj nic. Ak sa daco objavi, pogratuluj si, ale inac nepocitaj s nicim.

CPU intel core i5 13600K