Kúpa externej zvukovej karty

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
G1BRALT
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 05. Aug, 2025, 11:45

Kúpa externej zvukovej karty

Príspevok od používateľa G1BRALT »

Zdravím, kúpil som si beyerdynamic dt 990 pro 250ohm a potreboval by som si kúpiť nejakú externú zvukovú kartu ktorá by bola pre ne vhodná, pretože predpokladám, že integrovaná zvukovka nebude stačiť, nemám žiadne skúsenosti s externými zvukovkami, takže privítam každý tip podľa čoho vyberať.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Re: Kúpa externej zvukovej karty

Príspevok od používateľa wingo »

Ja by som vzal Topping DX1, ale miestni audio experti možno vedia o niečom lepšom.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus

PC3:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Dátum registrácie: Ne 06. Sep, 2015, 12:17

Príspevok od používateľa Dunar »

Ak nechceš veľa investovať, tak spominany DX1 je ako zaklad veľmi dobra voľba. Zaleži, ale aj aku funkcionalitu od toho chceš. Ďalši stupeň je potom napr. Topping DX3Pro+.
G1BRALT
Nový používateľ
Nový používateľ

No neviem či ťa chápem, funkcionalitu od slúchadiel, dobrý zvuk na počúvanie hudby, hranie hier a ak od zvukovky tak neviem presne, to kolečko na pridávanie zvuku na slúchadlá a teraz keď nad tým rozmýšľam tak možno aby mala vstup pre xlr mikrofón do budúcna a tiež možnosť kolečka alebo nejakého systému pridávania a uberania sily toho mikrofonu, poprípade možnosť mutnúť ten mikrofón priamo na zvukovke, využival by som to pri streamovaní, ja neviem či také niečo existuje, preto sa rád nechám poučiť, a hej no zo začiatku do toho nechcem veľa investovať, no predpokladám že s mojimi požiadavkami to také lacné nebude
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert

Ano, funkcionalitu v zmysle konkretnych vstupov, vystupov, bluetooth a pod. Ze co tam chces/potrebujes mat.
Zvukovky so vstupom na mikrofon samozrejme existuju, len tam je to potom na ukor kvality vystupu sluchadiel. Proste tie najlepsie zvukovky (v kazdej cenovej relacii) vstup na mikrofon nemaju. Je to nieco za nieco, kompromis, o prioritach. A ak to ma mat potenciometer na mikrak, tak je to este samozrejme horsie.
Napr. spominany DX1, v podobnej cenovke s mikrakom mas napr. Fosi K5 Pro, pricom DX1 hra lepsie.
G1BRALT
Nový používateľ
Nový používateľ

Dobre, rozumiem, ten tvoj posledný komentár mi dosť pomohol pri rozhodovaní. Pôjdem teda do tej dx1, ale ešte by som sa chcel opýtať, na aké parametre treba pozerať pri výbere zvukoviek. Rozumiem, že je to o tom načo to potrebujem resp. akú funkcionalitu od toho chcem, ale nechápem napríklad čo je vzorkovanie a či je lepšie ak ho má zvukovka väčšie alebo menšie.
Naposledy upravil/-a G1BRALT v St 06. Aug, 2025, 09:13, upravené celkom 1 krát.
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert

Veľmi zjednodušene, vzorkovanie udava kvalitu suboru. Vyššie vzorkovanie na zvukovke ma zmysel vtedy, ak aj zdroj (zvukova nahravka), ktory počuvaš je nahraty v takej kvalite. Väčšina dnešnej produkcie zvukoviek podporuje nejaku hodnotu hi-res (vysoka vzorkovacia frekvencia) formatov a teda to konkretne čislo nie je veľmi podstatne. To nie je informacia, ktora je pre vyber zvukovky dôležita. Inymi slovami, neudava to vyslednu kvalitu zvuku, resp. udava vo veľmi obmedzenej miere. Ak maš kvalitne sluchadla a zvukovku, tak nahravka s nižšim vzorkovanim bude znieť vždy podstatne lepšie ako horšie sluchadla s kvalitnejšeou nahravkou.
Na kvalitu vysledneho zvuku ma najväčši vplyv koncovy stupeň (sluchadla resp. reproduktory), o dosť menši vplyv ma zvukovka (kvalita prevodnika a obvodov v zvukovke) a najmenej potom zdroj, ktory prehravaš.
Vzorkovanie ťa nemusi vôbec trapiť.

Ešte k predošlemu prispevku, zvukovo kvalitativne porovnateľny DAC s mikrofonom, s DX1 (cca 115€) je napr. Fosi K7 za cca 190€. Teda tam akoby pri "rovnakom" zvuku priplacaš cca 70€ za mikrak, bluetooth, displej a ďalšiu funkcionalitu.
Reco
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10

Príspevok od používateľa Reco »

Mikrofon mozes dat externe a nemusi cez DAC vobec ist - o to viac ak nie je spojeny so sluchadlami. Ziskas tym lepsie zariadenie na sluchadla a flexibilitu - rozumej nie si obmedzovany poziadavkami na jedno zariadenie.
ITX: MB: ASUS ROG STRIX B450 I-Gaming CPU: AMD Ryzen 3600 Cooler: Corsair H80i v2 GPU: MSI RTX2080 Super Ventus XS OC 8GB SSD:Adata XPG SX800 Pro SSD 2TB M.2NvMe RAM: Patriot Viper 4 blackout Series 16GB 3600Mhz CL17 Case: Phanteks Enthoo Evolv Shift air ITX PSU: Corsair SF600 80 plus platinum
Klavesnica: Logitech G915 Lightspeed GL linear
Mys: Logitech pro X superlight, Logitech MX Master 2S
Monitor: LG 27GL850-B, LG 38GN950-B
Zvuk: Topping DX5 lite + 2x Mackie MR524 + Sennheiser HD650 + Niceboy Voice call, Audiotechnica ATH-M50 X, Hifiman Deva Pro
Simrig HW: Fanatec CSL DD 8 Nm + WRC, DIY pedale, Heusinkveld simshifter + handbrake v2, Trackracer TR120
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Dunar napísal: St 06. Aug, 2025, 06:55 Zvukovky so vstupom na mikrofon samozrejme existuju, len tam je to potom na ukor kvality vystupu sluchadiel.
Ako vstup na mic "zhorsuje" kvalitu vystupu?
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert

Nijako. Je to myslene tak, ze je to nejaka funkcionalita naviac, a to su zakonite nejake penize naviac. Cize nevies za rovnake peniaze vyrobit rovnaku kvalitu + tam dat este mikrofon.
S mikrakom to bude pri "rovnakej" kvalite vzdy drahsie. Samozrejme existuju vypredaje, akcie..., ale v zasade to plati.

Návrat na "Nákupná poradňa"