18TB Toshiba - MG09ACA18TE VS Seagate Exos 18TB

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
xvydra
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39

Re: 18TB Toshiba - MG09ACA18TE VS Seagate Exos 18TB

Príspevok od používateľa xvydra »

Teraz je tá bedňa inde. Dal som tam prvý ten exos 18tb a 2 hodiny kopírujem s otvorenou bočnicou a otvorenými oknami v izbe. Teplota bola ale stále 40-42 stupňov. Klietku na hdd som ešte neotočil lebo teraz 4 dni budem len kopírovať dáta na tie hdd. Takže som len vyhrabal nejaký starý ventilátor za 1euro čo som kedysi kúpil a položil som ho na krabičku a dal pred tie HDD. Ale z druhej strany je stále bočnica takže to moc nemá kam ísť ten vzduch. Ale aj tak je teplota ďaleko ďaleko pod 42 stupňov. Teším sa. Bude treba nová bedňa proste. Musím nájsť nejakú kde viem dať arctic Liquid Freezer III 420 PRO.
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
Používateľov profilový obrázok
molnart
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Príspevok od používateľa molnart »

podla mna zbytocnosti riesis. pozrel som teraz svoje disky a teploty su v rozmedzi 37-41 C v racku kde je 32 stupnov.
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
xvydra
Používateľ
Používateľ

Tak chcem aby vydržali čo najdlhšie. Videl si čo mi tu písali. Ja som to nikdy neriešil. Vždy bola šachta bokom a vždy to malo cca 42 stupňov. Ale tak keď viem tomu pomôcť tak keď dokopirujem tak tú šachtu otočím. Spodný ventilátor som už vybral. A tá bedňa už bude do budúcna. To budem už len pozerať kedy sa čo vyskytne na bazošiza cpu. Ten arctic som kúpil dnes za 89eur. Je to veľa? No nekúp to. Preto treba na to bedňu. Do tejto to nedám. Ani keď použijem karbobrúsku.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Hej, lebo teplota je to jedine, co nici disky...vies o tom ze sa mozu pokazit aj inac a umret aj po mesiaci?
Neviem naco ti je vodnik, co si si to zase vymyslel, ale dobre.

Herny PC a smaziace velke disky moc dokopy nejde. Lebo teploty, hreje sa tam toho privela. Viac tepla potrebuje lepsie chladenie = viac fanov, resp. rychlejsie tociace sa fany = nasavanie kvanta prachu - a tu mas odpoved, preco mas v PC po kratkom case bordel, znizujuci ucinnost chladenia. Plus samozrejme prostredie, ak mas doma kopu prachu, bude prach aj v PC.

Samozrejme, HDD klietka otocena normalnym sposobom dost pomoze. Niekedy maju vyrobcovia blbe napady. Alebo si ju proste zbastli na 3D tlaciarni a maj ju tam len polozenu. Staci vytlacit dva diely, kt. budu drzat HDD nad sebou.

Ohladom fanov do bedne, pozri sa po Noctua NF-S12B redux, su to optimalizovane fany pre pouzitie v bedni.

Je zbytocne davat fany na spodok, teplo prirodzene stupa same hore, staci mu len dopomoct. Nie pumpovat chladny vzduch hala-bala, aby v bedni robil tornado. Dodrziavat tradicny airflow, spredu nasavat 2-3 fanmi (podla toho kolko skrina dovoli osadit), vzadu vyfukovat jednym a popripade dat jeden pomalobezny aj na vrch skrine, ak je perforovany. Fany pekne zladit, aby bol v bedni idealny stav - uvidis na teplotach pocas testov. Alebo hore nedavat nic, teplo same vystupa prec. Chladny vzduch sa tam tym padom bude tlacit odspodu sam.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

hore sa moze kludne nehat prazdno, tak ako pises. Teplo same vystupa

@xvydra riesit to zbytocne nasilu. Staci ti lepsi prievan v skrinke, nie silnejsi, a teploty ti pojdu dole. Co potrebujes spravit, v aktualne skrinke by bolo idealne je celu sachtu na disky zdvihnut a otocit ju o 180 stupnov. Vylepsene riesenie je ak mas znameho s 3D tlaciarnou, vytvorit sachtu pre tie disky a do nej fukat prednym fanom cerstvy vzduch
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

toto je stara bedna, tam sa na take moderne veci nehralo :) ano, otocit klietku je najdolezitejsie lebo teraz robi neprekonatelnu prekazku vsetkemu.
v najhorsom uplne vybrat von, disky nejako rozumne pripevnit a hotovo.

teplota diskov samozrejme vplyv na zivotnost statisticky ma. 40 stupnov nie je ziadny pruser - keby tie disky mali cely zivot 30, tak sa nic hrozneho nestane. Statisticky by mali vydrzat viac, ako pri 40 stupnoch. Navyse nevieme, ako je teplota reportovana ; je to len teplota cidla na plosnom spoji ? Je to teplota platni ? atd, atd.

Zalohovat treba ajtak.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Ako chces snimat teplotu platni, ktory HDD ma bezdotykovy laser teplomer? :-)
U HDD tipujem, ze to bude teplota elektroniky. Rozobral som XY HDD a nikdy tam neboli kabliky iduce cez izolovany otvor do priestoru s platnami, co by mohlo byt cidlo. Som zazil HDD, co som po intenzivnej prevadzke nevedel takmer udrzat v ruke, tj. muselo mat ich kovove telo 50-60C = vnutri bola este vacsia sauna.

Normalne vyriesenu HDD klietku mala uz moja 10+ rocna Cooler Master Centurion, klietka mala rovno na sebe dedikovany fan pre disky a bola otocena ako mala byt. 2x 640GB, neskor 2x1TB HDD v dobe i7-4xxx CPU a chladili sa krasne.

Zase ked chce ten disk na torrenty...riesit seed/leech tolkych TB ten disk ubeha nahodnym pristupom tak ci tak. To bude snad horsie ako v datacentre
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> Ako chces snimat teplotu platni, ktory HDD ma bezdotykovy laser teplomer? :-)

jasne, to nebola realna vec, to bol len symbolicky povzdych a naznak problemu. Ked ma elektronika 42, mohla by mechanika mat 60 ? To tiez nie je ziadne konkretne cislo, len naznak problemu na zamyslenie :) nie je teplota elektroniky ako teplota elektroniky atd. Proste nevieme kde konkretne a ako konkretne sa teplota meria.

ja osobne mam disky usporiadane tak, ze ich vzdy chladim ventilatormi. Cez 35 stupnov je u mna strasne zriedkavych. Exosy su kvalitne disky, datacentrove disky samozrejme su stavane na non-stop "trashing" a mam ich na starosti stovky, stovky. To ked utahas torrentami, tak budem prekvapeny - ja ich neviem utahat desiatkami az stovkami virtualnych masin u klientov, ktore predstavuju nesmierne vacsiu zataz nez nejake hlupe torrenty (navyse, strasne vela torrent klientov je uz dnes optimalizovanych na citanie / zapis blokov dat, takze necitaju po 16kB ale proste si vypytaju 1MB sekvencny blok).

Inak k utahaniu este takto : disk ma 5 rocnu zaruku a o torrentoch sa tam nic nehovori. Proste musi 5 rokov vydrzat a ked nie, tak ho budu dovtedy vymienat, dokial 5 rokov neuplynie.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Len sem hodim staru statistiku priamo z Googlu. Bezne consumer PATA/SATA HDD, kupovane medzi 2001 a 2006, velkosti 80-400GB. Statisticka vzorka cez 100 000 kusov. Zavislost kazivosti na teplote disku.

Spoiler: ukázať
hdd_afr.png

Ako vidno, medzi 30°C az 45°C je to v podstate rovnake. Dokonca prilis nizka teplota je skodlivejsia nez prilis vysoka. Mozeme sa tu dohadovat, ci moderne disky, viacplatnove disky, heliove disky su viac, menej alebo rovnako citlive na teplotu, ale bude to velmi podobne. Nejakych 40°C v bedni by som nijako neriesil. Mam 6 diskov v mATX bedni natlacenych. Predosle pole malo nabehanych 10× tolko hodin a ani jednemu disku nic nebolo.

Novsiu statistiku by mal Backblaze, ktory kazdu chvilu nieco uverejnuje, ale oni nerobia kazivost/teplotu a navyse teplotu maju vzdy ~30°C.
Menit bednu kvoli dvom diskom a skusat, ci bude lepsi jarny alebo letny vanok... imho blbost. Ku kazdemu disku treba pristupovat tak, ze jedneho dna odide. Ak su na nom dolezite data, tak jedina prevencia a klud v dusi je zalohovanie.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Zdravím všetkých. Trošku som ochorel tak som spal do rána. Teraz som si prečítal všetko čo ste mi napísali. Zase kopec informácií a vecí o ktorých nemám ani šajnu. Ale nevadí. Ja viem že neviem tak sa radšej opýtam. Aj keď potom to vyzerá že som úplne blbý.

Shiro : máš pravdu. Nebudem dávať bedňu ani vodníka. Zatiaľ zbytočné pre mňa. 3D tlačiareň nemám. Ale otočím tú klietku. To kopírovanie sa spomalilo na 33Mb/s takže to sa tam bude 18tb kopírovať asi ešte dva dni. Potom to otočím. Ten spodný ventilátor som už odstránil. Mám dať preč aj ten ktorý mám namontovaný na bočnici? A teda aj tie dva 140mm vetráky čo mám aj z vrchu? Ak to bude lepšie ja to dám preč. A akú je ten pomalou otáčkový fan? Myslím typ a model. Ja sa v tom moc nevyznám. Pre mňa je ventilátor ventilátor.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

software screenshot
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

pozri, pri tych ventilatoroch proste plati, ze si nesmu robit napriek. Vzduch musi nerusene prudit nejakym smerom, najbeznejsie spredu dozadu cize predne ventilatory nasavaju (tlacia) vzduch do bedne a zadne vytahuju (vyfukuju) z bedne von. Idealne neporusit prudenie ziadnymi bocnymi, zahnutymi, spoza-zakruty ventilatormi, pretoze vysledok nebude lepsi.

Pozri ako su stavane dnesne bedne. Tu mas review https://www.techpowerup.com/review/sharkoon-vk4-argb/ a nalistuj stranu s teplotami, pozri si ake su najlepsie bedne v zatazi a najdi si ich recenzie na tej istej stranke.

Kable upratat v maximalnej moznej miere a hlavne prestat stresovat s teplotami diskov, pokial nemaju cez 50 stupnov. Chladenie diskov je dolezite, nie je absolutne kriticke a ako zaznelo, najlepsia vec je strcit ventilator direkt pred disky (ktore nutne musia byt namontovane rozumne, cize nie klietka šrégom ako sme videli, pretoze toto zrusi prudenie v bedni). Hotovo.

>> Len sem hodim staru statistiku priamo z Googlu. Bezne consumer PATA/SATA HDD, kupovane medzi 2001 a 2006, velkosti 80-400GB.

mam dojem, ze to je dost nepodstatne pre dnesne disky ale ano, ako mernu vzorku to rozhodne akceptujem. Proste to neprehanajme s tymi teplotami, 40 nie je ziadny krizovy stav, ako som uz napisal : zalohovat treba ajtak.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Hellangel: áno otočím tú šachtu keď sa to dokopíruje na ten disk. Lebo potom už tie disky nevyberiem kvôli káblom od zdroja. Bude to zavadzať. Nieje to úplne ideálna skrinka. Známeho s 3d tlačiarňou nemám. Ale urobím čo sa dá. Včera to išlo miestami aj 200Mb/s a dnes už je to 30Mb/s. Môže to byť lebo disk nieje defragmentovaný? Kvôli tomu tá pomalá rýchlosť?

mp3turbo : neviem kde inde by som tam tie disky dal. Ale už majú momentálne len 27 stupňov. Ale bedňa je zatiaľ otvorená.

Obrázok

shiro : tak dám na Torenty starý 2tb disk ktorý má 60 tisíc hodín. Keď to nerobí dobre diskom. To som nevedel. Jeden 18tb bude na hry nejaké pomalšie a ako rýchly presun dát v bedni. Druhý 18tb bude záloha v dokovacej stanici. A potom ešte dva disky 10tb a 6tb bude tiež ako záloha v dokovacej stanici. A to už by malo stačiť. Keď budem robiť zálohu každý deň tak tam stačí na Torenty vlastne hocičo.

zoom : zaujímavá tabuľka a informácie. Máš pravdu. Kašlem na bedňu. Zostane táto. Skúsim radšej pozrieť na bazoši nejaký rýchlejší cpu. Či niekto niečo zaujímavé nepredáva. Teraz tam je ryzen 7600x. Neviem presne za čo by to malo zmysel vymeniť. Grafika je stále tá istá. Niečo mi nevyšlo a tak som novú nekúpil. Stále je tam RX 6800. Čiže lepší cpu by tomu asi pomohol.
xvydra
Používateľ
Používateľ

mp3turbo : no ved ja som to mal tak urobené. Predné a spodný ventilátor fúkali dovnútra. Bočný, žádný a dva horné fúkali smerom von.

Našiel som nejaké videá kde updatuju firmware na diskoch. Takých ako som kúpil. Má to nejaký zmysel pre mňa? Hovorili tam že menej to potom cuká ten zvuk. Ako disk pracuje. Že sa tam niečo upraví. Ale neviem či to mám urobiť alebo radšej nie.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Jezis neries blbosti. Najdes volaco na google a hned ohen na streche. Proste to pouzivaj a cus. Aby si sa nahodou nepototo :rolleyes:
S tvojim pristupom by vkuse nefungovala 3/4 internetu, lebo admini by sa bali ze "co ked"...
Kks ako dokaze jeden uzivatel spravit z kupy diskov jadrovu fyziku. Posledne si sa dozvedel o firmwaroch. To zase bude kolotoc. Pouzi sedliacky rozum, nastav si to podla rad tuna a nemas co riesit. Kasli na firmwary.
Xiaomi 14T 256GB
xvydra
Používateľ
Používateľ

Ok

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"