pozri, pri tych ventilatoroch proste plati, ze si nesmu robit napriek. Vzduch musi nerusene prudit nejakym smerom, najbeznejsie spredu dozadu cize predne ventilatory nasavaju (tlacia) vzduch do bedne a zadne vytahuju (vyfukuju) z bedne von. Idealne neporusit prudenie ziadnymi bocnymi, zahnutymi, spoza-zakruty ventilatormi, pretoze vysledok nebude lepsi.
Pozri ako su stavane dnesne bedne. Tu mas review
https://www.techpowerup.com/review/sharkoon-vk4-argb/ a nalistuj stranu s teplotami, pozri si ake su najlepsie bedne v zatazi a najdi si ich recenzie na tej istej stranke.
Kable upratat v maximalnej moznej miere a hlavne prestat stresovat s teplotami diskov, pokial nemaju cez 50 stupnov. Chladenie diskov je dolezite, nie je absolutne kriticke a ako zaznelo, najlepsia vec je strcit ventilator direkt pred disky (ktore nutne musia byt namontovane rozumne, cize nie klietka šrégom ako sme videli, pretoze toto zrusi prudenie v bedni). Hotovo.
>> Len sem hodim staru statistiku priamo z Googlu. Bezne consumer PATA/SATA HDD, kupovane medzi 2001 a 2006, velkosti 80-400GB.
mam dojem, ze to je dost nepodstatne pre dnesne disky ale ano, ako mernu vzorku to rozhodne akceptujem. Proste to neprehanajme s tymi teplotami, 40 nie je ziadny krizovy stav, ako som uz napisal : zalohovat treba ajtak.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.