18TB Toshiba - MG09ACA18TE VS Seagate Exos 18TB
Re: 18TB Toshiba - MG09ACA18TE VS Seagate Exos 18TB
nebol ukoceny.to tam pisalo hned ako som zapol aplikaciu este pred spustenim testu
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
tak pusti test a zapoj iba ten disk
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
Veď test prebehol. A píše že disk je v poriadku. Google napísal že buď je problém s káblom. Je to 90 stupňový sata kábel alebo firmware. Skúsim vymeniť kábel a firmware. A uvidíme.
a preco sa teda meni kabel ked je vsetko vporiadku?
Si z 5sekundovej zalezitosti spravil 5 stranovu temu... Uz to zatvor a pouzivaj
Si z 5sekundovej zalezitosti spravil 5 stranovu temu... Uz to zatvor a pouzivaj

- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Ziadny test neprebehol.. Za tych 26 rokov skladania by si mohol vediet, ze to, co vidis, su len zapisane S.M.A.R.T. hodnoty v disku..
Takze to prerusenie mohlo byt pokojne niekedy davno v minulosti (v tomto pripade konkretne pred cca 2900 hodinami), napr. ked to testoval ten pan, od ktoreho ten disk mas, alebo ho testovali u povodneho majitela a on sa toho disku prave kvoli tomu zbavil.. A ako uz bolo napisane, mohlo nastat kvoli viacerym dovodom, nie vsetky musia znamenat problem s diskom..
Ty potrebujes test povrchu, ako bolo napisane, priprav sa na cca 24 a viac hodin.. HD Tune, zalozka Error Scan a NIE Quick scan..
"Google napisal...", blablabla... Zacinam si mysliet nepublikovatelne veci..
Takze to prerusenie mohlo byt pokojne niekedy davno v minulosti (v tomto pripade konkretne pred cca 2900 hodinami), napr. ked to testoval ten pan, od ktoreho ten disk mas, alebo ho testovali u povodneho majitela a on sa toho disku prave kvoli tomu zbavil.. A ako uz bolo napisane, mohlo nastat kvoli viacerym dovodom, nie vsetky musia znamenat problem s diskom..
Ty potrebujes test povrchu, ako bolo napisane, priprav sa na cca 24 a viac hodin.. HD Tune, zalozka Error Scan a NIE Quick scan..
"Google napisal...", blablabla... Zacinam si mysliet nepublikovatelne veci..
Spoiler: ukázať
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
som z teba kus zmeteny, pises ze:
a potom napises, ze test prebehol a napisalo ti, ze test prebehol OK
urob to co ti napisal @michalesku cez programy co napisal a akl testy prebehnu OK, tak uz tie disky zacni pouzivat.
Spravil si z bezneho testu diskov hotovu telenovelu. Aspon sa nechval, ze skladas PC 26 rokov, lebo toto je zaklad (odtestovat disk) ktory musis ovladat.
Poradili ti toho tu chalani viac nez dost co mas spravit respektive robit. Este ku tomu backupu. Backup nerob na jedno miesto ale aspon na dve, teda ak to s backupom myslys vazne a zalezi ti na tych datach.
Spravil si z bezneho testu diskov hotovu telenovelu. Aspon sa nechval, ze skladas PC 26 rokov, lebo toto je zaklad (odtestovat disk) ktory musis ovladat.
Poradili ti toho tu chalani viac nez dost co mas spravit respektive robit. Este ku tomu backupu. Backup nerob na jedno miesto ale aspon na dve, teda ak to s backupom myslys vazne a zalezi ti na tych datach.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Opat, bububu kvoli tomu, ze si daco videl. Aj rozmyslat by si mohol kus.xvydra napísal: Pi 19. Sep, 2025, 09:02 No teraz som urobil nejaký self test toho 18tb exosu a vyhodilo to že interrupted (host reset). Ja tomu moc nerozumiem. Pozrite fotku. Je podľa vás ten disk vadný? Google vyhodil že môže byť vadný disk keď mi toto napísalo.
Ta hlaska je spred 2900 hodin. Odvtedy sa neopakovala. Preco si myslis ze je stale relevantna?
Ked uz chces strasne dopodrobna testovat disk, robis sa to cez ofiko program od jeho vyrobcu, ktory pozna vsetky specifika a dokaze spravit vsetky potrebne testy + vycitat aj specificke udaje. Vseobecne dostupne programy typu HDTune toto nemusia / nemaju ako vediet.
Na tvojom mieste by som sa na to vykaslal, lebo zase tam uvidis volaco, o com si zase zacnes namyslat bludy a nebudes tyzden spat.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Tak to nebudem robiť. Updatol som firmware na dvoch seagate diskoch čo mám. Na barracudu nemali nový firmware. Na tento exos boli 3 nové. A na ironwolf bol jeden nový. Sú tam a hotovo. Nebudem to celý týždeň testovať. Urobím zálohy na viacero diskov a hotovo. Ešte musím vyskúšať zapnúť tú toshibu 18tb.ten som ešte ani nezapol
veď robil som kontrolu cez HD tune naposledy asi pred 20 rokmi. Odvtedy som to nepotreboval. Mňa len zaujímal ten zvláštny zvuk. Ale nebudem to už riešiť lebo vás to tu irituje ako vidím.
Idem ešte updatnut bios lebo za polroka urobili 4 nové verzie. Tak hádam niečo opravili alebo vylepšili.

Idem ešte updatnut bios lebo za polroka urobili 4 nové verzie. Tak hádam niečo opravili alebo vylepšili.
Tak som to urobil. Otočil som klietku na HDD a odstránil som dva ventilátory. Ale vyzerá to že nič mi to nepomohlo. Teploty hdd sú aj tak vysoké aj keď na to fúka priamo ventilátor. Za tým je ale zdroj s káblami. Tak myslím že to je kvôli tomu. Vzduch nemá kam ísť. Takže bude nakoniec asi potrebná nová bedňa. Lebo už ma nič nenapadá. Urobil som presne čo ste mi kázali ale výsledok sa nedostavil.

Na 42 stupňov sa vyser a používaj tie disky. Netreba novú bedňu kvôli tomu.
CPU: R7-9800X3D Cooler: AC LF3 420 MB: x870E Nova GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
RAM: Corsair Vengenance 64GB 6200CL28 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Tak este raz:
Teploty na HDD nie su vysoke, su normalne. HDD v mojom diskovom poli s microATX bedni zavretej niekde v skrinke - a teraz som velkorysy a nechal som pootvorene dvierka na skrinke (nie PC bedni). Disky maju v tomto okamihu 41-43°C v idle. Funguju a budu fungovat dlho. Predosle pole nakrutilo 80-90 tisic hodin. Prevadzkova teplota diskov je 5°C - 60°C, co samozrejme neznamena, ze pri 15°C a pri 55°C nemaju znacne vyssiu kazivost.
Ty si ale vzdy vymyslis nejaky najmensi dovod na nieco, a potom tu 5 stran riesis, ako by si tento vymysleny problem odstranil a ides prerabat polovicu bytu, aby mal disk o 5°C menej.
Nikdy si nemal disky doteraz? Byvaju chladnejsie aj viac horuce. Kolkokrat sme mali disky, ktore boli vyslovene horuce na dotyk. Teraz mas v bedni disky urcene do datacentra a lamentujes nad rozdielom teplot v jednotkach °C. Kebyze disk nema 42°C ale ma 38°C, tak si spokojny? 4°C ti zachrania data a kludny spanok?
Teploty na HDD nie su vysoke, su normalne. HDD v mojom diskovom poli s microATX bedni zavretej niekde v skrinke - a teraz som velkorysy a nechal som pootvorene dvierka na skrinke (nie PC bedni). Disky maju v tomto okamihu 41-43°C v idle. Funguju a budu fungovat dlho. Predosle pole nakrutilo 80-90 tisic hodin. Prevadzkova teplota diskov je 5°C - 60°C, co samozrejme neznamena, ze pri 15°C a pri 55°C nemaju znacne vyssiu kazivost.
Ty si ale vzdy vymyslis nejaky najmensi dovod na nieco, a potom tu 5 stran riesis, ako by si tento vymysleny problem odstranil a ides prerabat polovicu bytu, aby mal disk o 5°C menej.
Nikdy si nemal disky doteraz? Byvaju chladnejsie aj viac horuce. Kolkokrat sme mali disky, ktore boli vyslovene horuce na dotyk. Teraz mas v bedni disky urcene do datacentra a lamentujes nad rozdielom teplot v jednotkach °C. Kebyze disk nema 42°C ale ma 38°C, tak si spokojny? 4°C ti zachrania data a kludny spanok?
Ne ale keď som fúkal na. To z boku mali 30.tak som myslel že keď to otočím bude aspoň 35. Aj cpu teplota sa dvvihla o 15 stupňov keďže som vybral dva ventilátory. Teraz má idle 63-65 stupňov.
Moje dva HDD WD Red Plus v NAS majú pri používaní 40-45°C a to priamo na ne fúka ventilátor. Menej majú iba keď sa uspia. Nerieš, je to v pohode.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
Hmm,ato zmeraj ich teploy v zatazi, to budes pozerat. Mozno sa dostanes aj ku 70 stupnom. Otocenim klietky na hdd si spravil pre disky lepsi aiflow. Ci mas ale v zbytku skrinky dobre prudenie tazko povedat.
Tem na dobry airflow v skrinke najdes na nete vela, tiez nie kazdy ventilator nie je vhodny na nasa anie alebo odvod vzduchu zo skrinky. Dalsi faktor jeaj vnutorna teplota izby kde mas pc. Vela ludi hodi PC do nejakeho miesta pri stole,ktore je vacsinou zabednene z kazdej strany a potom sa cuduju, ze maju vyzsie teploty.
Doporucujem ti uz konecne disky pouzivat, ci maju 30 az 40 stupnov stupnov v idle je absolutne jedno a ako druhu vec, okrem torentov prezeraj web, hladaj navody kde uzivatelia zlepsovali airflow v tvojej skrinke a co vsetko museli spracit,dokupit aby dosiahli v skrinke lepsi prievan
Tem na dobry airflow v skrinke najdes na nete vela, tiez nie kazdy ventilator nie je vhodny na nasa anie alebo odvod vzduchu zo skrinky. Dalsi faktor jeaj vnutorna teplota izby kde mas pc. Vela ludi hodi PC do nejakeho miesta pri stole,ktore je vacsinou zabednene z kazdej strany a potom sa cuduju, ze maju vyzsie teploty.
Doporucujem ti uz konecne disky pouzivat, ci maju 30 az 40 stupnov stupnov v idle je absolutne jedno a ako druhu vec, okrem torentov prezeraj web, hladaj navody kde uzivatelia zlepsovali airflow v tvojej skrinke a co vsetko museli spracit,dokupit aby dosiahli v skrinke lepsi prievan
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
myslim si, ze tie ventilatory vpredu proste nevedia dychat. Absolutne jednoznacne je jasne, ze disky vedia chodit chladnejsie - pises ze mali 30 stupnov co je obrovsky rozdiel oproti 42 a vobec nie kvoli matematickemu rozdielu, ale kvoli principu : v miestnosti mas 27 takze disky vedeli ist par stupnov nad okolitu teplotu kdezto teraz su strasidelne vysoko - avsak nie v tomto konkretnom fyzickom usporiadani.
Idle 63-65 stupnov ? Coho ? Diskov urcite nie, zrejme procesoru - to znamena nejaky obrovsky problem, a vobec nie ventilatorov ale nastavenia systemu celeho. Nevedia setrit energiou, nemaju dobre chladenie (celkovo, teda nasavanie, vyfuk atd), zrejme zle nastavenia biosu, windowsu (high performance profile ?).
Nahanas sa dokolecka a nejako mi tam chyba systemove riesenie. Tak tie disky chlad zboku ako doteraz a hotovo. Mas tam binec v kabloch, v takomto fyzickom usporiadani nemoze dobre fungovat chladenie jedine keby si doniesol uragan. Poupratuj tu bednu, sprav tam volne miesto. Vzduch sa musi vediet pohybovat, nenarazat do prekazok.
Idle 63-65 stupnov ? Coho ? Diskov urcite nie, zrejme procesoru - to znamena nejaky obrovsky problem, a vobec nie ventilatorov ale nastavenia systemu celeho. Nevedia setrit energiou, nemaju dobre chladenie (celkovo, teda nasavanie, vyfuk atd), zrejme zle nastavenia biosu, windowsu (high performance profile ?).
Nahanas sa dokolecka a nejako mi tam chyba systemove riesenie. Tak tie disky chlad zboku ako doteraz a hotovo. Mas tam binec v kabloch, v takomto fyzickom usporiadani nemoze dobre fungovat chladenie jedine keby si doniesol uragan. Poupratuj tu bednu, sprav tam volne miesto. Vzduch sa musi vediet pohybovat, nenarazat do prekazok.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.