nejako som nenasiel vela info k tymto notebookom. Sice Tuxedo je jedna firma a XMG/Schenker druha, ale neda sa nevsimnut si, ze tie notebooky su skoro identicke.
Rozmyslam nad kupou XMG, lebo v danej cene nenajdem u nas nic ani s polovicnymi parametrami. Uz neviem kde som cital, ze maju vlastne BIOSy s moznostou undervoltu CPU/GPU, niektore modely vodne chladenie a obrazovky sourcuju rovnake ako Lenovo do Legionov 5 a 5 Pro.
Zatial cakam co mi aj oni odpisu ohladom planov na Ryzen AI 395 alebo Intel 275HX bez RTX grafiky. Ale uz aj s nou sa hybem okolo ceny 2200e kde obdobny Legion ma polovicnu a mensiu RAM, Zbook je len Ultra s naletovanou RAM etc..
A kedze tie ceny su take zaujimave, pride mi divne, ze to nie je viac popularne. Reddit ma vlastne vlakna, ludia tam riesia velmi zaujimave problemy, ale kopec z nich vyzera ako user error typu padlo to na zem, zapiera, polial pivom, zapiera a podobne.. Niekto realne skusenosti s kvalitou spracovania a pod?
K moznym problemom. Zakaznik nam dnes nahlasil toto https://www.tuxedocomputers.com/en/TUXE ... en2.tuxedo
....ze mu spodne repro vydava hlasity sum. Tiez som zvedavy na RMA proces, doteraz sme o tejto znacke nepoculi.
Naposledy upravil/-a shiro v Ut 23. Sep, 2025, 14:54, upravené celkom 1 krát.
No, ja som nepocul o XMG ale na Reddite je to celkom zive, ale ze patria pod Schenker, co som si myslel ze je len autodoprava Kazdopadne Tuxedo poznam este z vysokoskolskych cias, jeden v rocniku si to kupil a vsetkym sa nam smial, lebo sme mali Windows crepy kym on bol macher s nejakym distrom s UX ako stieracia tabula. Ja by som na tom chcel rozchodit ale Windows lebo .. a ten ich Tuxedo Infinity s HX 370 a 128GB RAM vyjde lacnejsie ako Legion 5 s 32GB RAM ..
Všetky tieto notebooky ako XMG / Schenker, Tuxedo, GoldMax, Eurocom a XYZ ďalších majú jedného spoločného menovateľa - sú to OEM Barebone stroje od výrobcu Clevo, poprípade TongFang / Uniwill. V podstate generický stroj na ktorý si oni len dopasujú svoje logo a dokonfigurujú ho (RAM, disky, u niektorých GPU). To v podstate samo o sebe nie je problém, s čím treba ale počítať:
1) Ovládače sú v podstate generické bez konkrétneho prispôsobenia danému stroju, čo v dlhodobom horizonte môže, ale nemusí robiť problémy - najmä s funkčnými klávesami typu ovládanie jasu, podsvietenia KBD (toto obzvlášť) či s rôznymi softvérmi výrobcu na korekciu ventilátorov etc., najmä po prechode na novší OS.
2) Šasi ako také býva celkom pevné a odolné, zväčša celohliník, ale drobnejšie plastové diely ako krytky pántov, okrasné lišty, nožičky, rôzne ďalšie blbosti sú náchylné na praskanie alebo odlomenie, následne ich je prakticky nemožné zohnať.
3) Súvisí s predošlým bodom - extrémne náročný pozáručný servis. Kým to všetko funguje, je to OK. Keď to prestane fungovať, tak to budeš z duše nenávidieť. Atypické ventilátory, konektory napájania, XYZ ďalších vecí. Obstarať na to pozáručne čokoľvek býva zväčša (po 4+ rokoch) obrovský problém, aj elementárne veci ako klávesnicu či touchpad, až to niečím poleješ. Tento istý problém má aj Razer či MSI, ale tu je to o level horšie. Naviac, dosky sa veľakrát líšia XYZ revíziami, schémy chýbajú, no proste radosť.