Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
Klaboor
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 26. Máj, 2008, 13:10

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Klaboor »

Zdravim pani. Tak ako? Svieti orange aj vam priamo do Mikrotikov? :-)

Obrázok
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 3800XT@4,2GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: Gigabyte Aorus GeForce 1080 Ti 11GB, SSD1: Samsung 960 PRO 512GB, SSD2: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound card: Steinberg UR12, CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4, Case: Streacom BC1, Keyboard: Cooler Master MK750 Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Headphones: B&O Beoplay H95, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

mne nesvieti
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Klaboor
Používateľ
Používateľ

@zoomov príspevok asi 20 strán dozadu s linkom na fórum v žabacom jazyku mi doteraz nedal spávať a podarilo sa.
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 3800XT@4,2GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: Gigabyte Aorus GeForce 1080 Ti 11GB, SSD1: Samsung 960 PRO 512GB, SSD2: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound card: Steinberg UR12, CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4, Case: Streacom BC1, Keyboard: Cooler Master MK750 Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Headphones: B&O Beoplay H95, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Kokos, som necakal, ze niekto na tom vobec bude robit. Ale teda prijemne, ze to ide. Teraz je presne ten cas, ked k mesiacom svojej prace pridas este nejake dlhe spisovanie do navodu, aby sme to my ostatni mohli lahko a bezpracne pouzit.

U mna by bol taky dost vtipny problem a to je, ze mam maly rack, lebo je presne napasovany v malom priestore v predsieni. Neviem, ci by sa mi medzi RB5009 a sklene dvierka zmestil ten opticky modul a este opticky kabel rozumne ohnuty. Ale bolo by to cool vynechat tu Orange Huawei konvertor krabicku a ist rovno do Mikrotiku. Akurat SFP+ port pouzivam na 10Gbit interconnect cez DAC kabel, takze by som to musel presunut na ten 2.5Gbit port.

A navyse mam FiberNet Partner, cize opticka siet je fyzicky od Telekomu, ale pausal mam od Orange. Hra to nejaku rolu v tomto pripade?
Klaboor
Používateľ
Používateľ

Netrvalo to dlho len v tom case ked som prezeral to francuzske forum to este nemali ujednotene co ako, ktore moduly su najvhodnejsie atd, tak som to odlozil, isiel prerobit dom a po roku a pol som sa k tomu vratil :D Cakal som ze nasi operatori to budu mat vyriesenie inac a skomplikuje sa to, ale na moje prekvapenie sa to rozbehlo. Autentifikacia ONT zariadeni je zalozena cisto len na seriovych cislach. Zjednodusene povedane je potrebne nakopirovat GPON seriove cislo zariadenia, ktore mas od operatora do zariadenia ktorym ho chces nahradit. A to je cele.

Zacal som spisovat kroky a urcite bude navod spolu aj s rozbehnutim prihlasovania na mikrotiku aj ked to uz asi vacsina ludi ma, ale nech to bude pokope. Nebude to zajtra ani tento tyzden, ale pracujem na tom.

Tiez mam RB5009, rack trochu vacsi no bal som sa ze to nezavriem. Telo modulu je skoro take dlhe ako vedla napajaci jack. Trcalo to asi pol cm takze po zavreti je tam jemny prehyb ale nic strasne. V mensich skriniach neviem no. Co sa tyka zapojenia, tiez som mal sfp klietku pouzitu ako prepoj so switchom (CSS326-24G-2S+) cez DAC. Druha sfp klietka na switchi je obsadena servrom cize riesenie WAN cez VLAN nic, sfp rj45 modul tiez nic a tie by som ani nechcel lebo ich pracovna teplota je 75+ stupnov takze zatial prepoj len 1Gbit. Nie ze by ma to obmedzovalo nejako ale preco nie. Do buducna mozno skusim tento maly 10Gbit CRS305-1G-4S+IN. Uz by to opat nebolo ciste riesenie, ale aspon prepoje by boli 10Gbit.

Tiez mam FiberNet partner a podla mna to nehra rolu. Vsetko sa riesi na urovni optickej siete. Orange pouziva Huawei ONT a Telekom tusim Sagemcom. Podla mna to rozbehnes aj s internetom od Telekomu .

Návrat na "Siete"