ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
xvydra
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39

Re: ARCTIC Liquid Freezer III 420 Pro

Príspevok od používateľa xvydra »

ano ale ja mama iba 4 porty na ventilatory na doske a 10 ventilatorov. preto s pytam
Používateľov profilový obrázok
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Zle som to napisal - mam 7 v jednom porte...
xvydra
Používateľ
Používateľ

aha. tak asi je to ok potom. dakujem za radu. moc si mi pomohol. Len asi to budem musieť dať na výfuk skrinky lebo vrm a pumpa nedokážu ísť menej ako 60% rýchlosti čo je na tieto vetráky moc. Tie hore sa majú točiť pomaly predsa. Aj ten čo som dal na hdd + ten čo fúka von z bedne je zbytočné aby sa točili 1350 otáčok za minútu. Takže budem musieť žádný z bedne, hdd a tie horné dať asi na jeden výstup. Neviem. Ale myslím že to bude najlepšie riešenie. Jedine už potom že dám vrm + tri horné? A to pôjde minimum cca tisíc otáčok. Alebo to dám spolu s tromi prednými a to vie ísť 800 otáčok za minútu ako minimum. Tak neviem.
xvydra
Používateľ
Používateľ

No takže nič nieje to jedno. Prehodil som tie vetráky a počítač sa nerozbehne. Musím vždy zresetovat cmos. Takže to nefunguje. Prečo? To ja neviem. Napísali ste mi že je to jedno.
xvydra
Používateľ
Používateľ

No až keď som odpojil komplet kábel z chassis fan 3 tak až potom sa dokázal počítač reštartovať. Teraz čo je zlé. Ten kábel rozdvojka alebo ten 4pin na doske alebo čo je zlé? Prečo sa nevie zapnúť počítač? Viete mi s týmto poradiť prosím?
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Príspevok od používateľa wingo »

Možno ochrana, asi priveľa ventilátorov na jednom konektore. S tými 3 sa to vtedy ešte rozbehlo nie? Tie nové fany daj na iný konektor, napr. na ten kde máš teraz VRM fan z AIO a ten VRM fan zapoj tam kde máš aj pumpu cez rozdvojku. Inak kľudne ani nemusí byť zapojený, nie je nutný, je to len taký bonus.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Moze byt ze to ma nejaku ochranu, este som sa s tym nestretol ale stat sa to mohlo.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Keď zapojím 4 vetráky tie arctic p4 max na sata kábel na ktorom sú 2 hdd bude to vadiť? Alebo mám natiahnuť nový sata kábel zo zdroja kvôli tomu?
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Napajaci SATA konektor ma teoreticke maximum 54W na 12V vetve. Samotny konektor ma pre 12V urcene 3 piny a kazdy je navrhnuty na 1,5A prud = 4,5A dokopy pre 12V (12V × 4,5A = 54W). Toto je limit pre cely kabel, nie ze ked mas na kabli zo zdroja 3 SATA konektory, tak to zvladne 3× 54W.

Nieco z tych 4,5A si ukusnu tie disky. Priblizne hodnoty su 5W (idle), 7W (citanie a zapis) a 10W (uplne maximum v nejakych speci podmienkach). Disky pouzivaju 5V aj 12V vetvu, takze tam sa ten vykon bude nejako delit a miesat. Ked to zjednodusime, mohlo by ti ostat nejakych 34W = 2,8A pri 12V. Samozrejme nechceme ist na hranicu moznosti, takze dajme tomu do 2,5A. To je celkom urcite viac, ako zvladne jeden ten konektory na doske.

Arctic P14 Max skonzumuje 0,35A, takze nejakych 6-7 fanov by to v pohode malo utiahnut.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Ten arctic čase fan hub tam zapojím. A do neho 5 asi vetrákov 4pin. Tá krabička je napájaná sata káblom. A do dosky ide len káblik na ovládanie otáčok.
zoom
Používateľ
Používateľ

Nezabudni, ze ten Arctic Case Fan Hub ovlada vsetky vetraky rovnako, tj. nastavis ho napriklad na 50% PWM a vsetkych 10 vetrakov pojde 50% PWM, takze tam treba pripojit aspon trochu podobne vetraky. Otacky, ktore reportuje nazad doske berie z vetraku zapojeneho do prveho konektora.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Áno to viem. Preto tam zapojím tie tri navrchu bedne. Tie P14 max. Tie vedia ísť minimum na 400 otáčok. A 2x be quiet. 140mm čo boli v bedni originál. Ich technické parametre presne neviem. Jeden je ten čo výfukuje cez zadok bedne von a ten druhý som demontoval z predu bedne kde som dal radiátor. Ale to budú asi tie ísť obidva. No a týchto 5 môže ísť rovnakou rýchlosťou si myslím. Len neviem čo ak tie be quiet budú mať napríklad minimálne otáčky 500 a ja dám do toho prvého portu arctic ktorý má minimum 400 otáčok. Tak potom tie dva be quiet pôjdu na 500 otáčok aj keď mne bude bios a soft ukazovať minimum 400 otáčok podľa toho arctic P14?
zoom
Používateľ
Používateľ

No ano, pokial vetraky na rovnakom PWM pojdu roznou rychlostou, tak budes mat cislo iba z toho, ktory je zapojeny do prveho portu. Rieseni je niekolko a su pomerne lacne:
  • Zadarmo: Do toho Fan Hubu pripojis rovnake vetraky a tie 2 zostavajuce cez nejaku Y-spojku do dosky. V podstate podobne, ako si to mal, len tych vetrakov bude v doske menej.
  • 8-9,-€: Kupis si druhy Fan Hub a zapojis tam druhe vetraky, ktore budu rovnakej znacky.
  • 20-30,-€: Kupis si dalsie P14 Max vetraky a das ich namiesto tych Be quiet. Toto je asi trochu zbytocne riesenie, lebo Be quiet nebyvaju zle vetraky (za mna jedny z naj), tak je zbytocne ich vyhadzovat.
Neviem povedat, co bude najlepsie, lebo ja uz ani neviem co a ako mas. Furt sa to meni, zbrklo prehadzuje, premontovava, kupuje nieco ine. Toto je nocna mora kazdeho tech supportu - zakaznik nieco nevie, ale kym sa mu odpovie, uz stihol vyskusat 16 veci a situacia je uplne ina, nez bola na zaciatku.
Ak mas 4 konektory na doske a jeden Fan Hub, tak by som to videl tak, ze tie 3 P14 pichnute do Fan Hubu (a Fan Hub do dosky), potom 2-3 Be quiet do jedneho portu na doske a ostavaju dva porty - bud AIO pumpu a VRM vetrak na rovnaky konektor, alebo to rozdelit na dva.
xvydra
Používateľ
Používateľ

Chcel som aby pumpa, vrm a tie vetráky na radiátore išlo všetko ovládať samo. Takže potrebujem 3 porty použiť. Do štvrtého pôjde ten fan hub. Môžem tie dva dať dokopy s niečím ale neviem s čím. Lebo tie fan huby som kúpil pre istotu dva. Ale ten druhy s tými be quiet vetrákmi mám dať spolu s tými na radiátore? Tam lietajú otáčky lebo keď sa zdvihne teplota nad 60 tak už sa spustí plný výkon. Takže ventilátor na hdd a vzadu v skrinke by tiež išli plný výkon čo je zbytočné. Tak neviem pumpa chodí podobne a vrm tiež. Podľa teploty. Tak neviem ku čomu tie dva be quiet vetráky zapojiť. Fan huby mám dva len neviem ku ktorému teda to mám dať. K radiátoru, pumpe alebo k vrm vetráku?
zoom
Používateľ
Používateľ

Veduci, ja som uz dopleteny a vobec netusim, co vsetko mas za vetraky. Myslel som, ze len tie, co si napisal, a teraz uz je tam aj nejaky vetrak na disky ci co. Asi by hodnbe pomohlo, kebyze spises zoznam vetrakov, ktore mas a ake je ich umiestnenie. Ale ze normalne modely presne.
Viem, ze sa bavime o 3x Arctic P14 Max a tie su asi na radiatore AIO? Potom presny pocet tych Be quiet! vetrakov a ich umiestnenie, ak si menil. Ak prisli s bednou, tak len daj presny model bedne a dohladam to. Mozno to tu alebo v inych topicoch je popisane, ale rozhodne sa mi nechce preliezat strany a strany textu a davat dokopy utrzkovite informacie.

Návrat na "Nákupná poradňa"