Caute,
cez vianocnu pauzu planujem na novom pracovnom notebooku nahodit nejaky linux namiesto Win, kde bezim na WSL2.
Ma zmysel sa zamyslat nad zmenou oproti Ubuntu, ktore pouzivam 15 rokov viacmenej ako uzivatel? Som dost zvyknuty, ze ked potrebujem nejaky SW, najdem "deb", viem sa ako tak orientovat, viem ze vzdy najdem riesenie k nemu, ale zas mozno ma zmysel ine distro.
Ti co mate skusenosti a dlhodobejsie pouzivate nieco ine ako Debian based distra, co vas k tomu viedlo?
GUI planujem bud Cinnamon alebo Xfce, prinajhorsom Gnome.
Ubuntu / Manjaro / openSuse / Fedora - co vybrat?
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Re: Ubuntu / Manjaro / openSuse / Fedora - co vybrat?
Na pracu mozno nieco od RedHatu (openSuse), alebo Fedora, hoci...
za mna obe su dost tazkopadne na instalaciu (Anaconda) a udrzbu
pouzivam Manjaro aj v praci, aj doma na 5 pocitacoch; ale je to Arch based, takze nemas tam "profi" podporu od nejakeho korporatu (Canonical / RedHat).
Mne sa paci myslienka Rolling-release a Manjaro mi to celkom splna, aj ked s updatom cakam furt 2-3 dni
Skusal som aj EndeavourOS, ten na initramfs defaultne Dracut, kus inak sa to prepisuje (nie cez mkinicpio), a vadilo mi tam kus nasilu aktualizacia z AUR a nie vlastnych repozitaroch
Eric Dubios na Arch to urobil fajnu utilitku Arch-Linux-Tweak-tool-git. Ma aj videa, a celkom dobre to je na spravu/udrzbu
za mna obe su dost tazkopadne na instalaciu (Anaconda) a udrzbu
pouzivam Manjaro aj v praci, aj doma na 5 pocitacoch; ale je to Arch based, takze nemas tam "profi" podporu od nejakeho korporatu (Canonical / RedHat).
Mne sa paci myslienka Rolling-release a Manjaro mi to celkom splna, aj ked s updatom cakam furt 2-3 dni
Skusal som aj EndeavourOS, ten na initramfs defaultne Dracut, kus inak sa to prepisuje (nie cez mkinicpio), a vadilo mi tam kus nasilu aktualizacia z AUR a nie vlastnych repozitaroch
Eric Dubios na Arch to urobil fajnu utilitku Arch-Linux-Tweak-tool-git. Ma aj videa, a celkom dobre to je na spravu/udrzbu
Intel Core i5-12600K+ARCTIC-Freezer-i35 | MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI | MSI RTX 2060 SUPER OC 8gb | 2x 32GB DDR5-4800MHz ADATA Lancer
SSD NVMe 1TB WD_BLACK SN850 | Kingston Fury Renegade 4TB || HDD WD40EFRX | WD6003FFBX Red Pro | DELL U3423 running on Manjaro
NTB Lenovo S510p (2014) running on Manjaro
==============
Mice Logitech MX Master 3S
Keyboard Logitech MX Keys S
SSD NVMe 1TB WD_BLACK SN850 | Kingston Fury Renegade 4TB || HDD WD40EFRX | WD6003FFBX Red Pro | DELL U3423 running on Manjaro
==============
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
OK, ma to ale realne zmysel? Ja sice na Ubuntu ficim dlho, ale v momente ked mam kompilovat tak mam tik v oku a nervy, ze normalny OS uz toto mohol mat vyriesene a to je v podstate asi jediny dovod, preco rozmyslam nad tym, ci skusat nieco nove alebo ostat verny Ubuntu. Snap sa snazim vyhybat, rovnako aj comukolvek, co je "build from source". Este stale tu je moznost, ze dalsi notebook bude Mac a to by mi vyriesilo uplne dilemu. Vsade ale citam ako su vsetky mozne distra na Arch uzasne, jednoduche cokolvek najst a doinstalovat. OpenSuse zas ako je rychly a stabilny, ako ma Fedora jedinecny sposob nastaveni a pod .. na Ubuntu az tolko chvaly necitam 
Spoiler: ukázať
to ti povedat neviem, ja som iba pouzivatel s obcasnym prepisovanim envi variables 
viem, ze su niektore distra, kde kompilovanie nie je taky strasiak, ale...ja som iba...
ved skus, daj si bokom nejaky stary sunt a sprobuj, ci ti pomale veci na Ubuntu pobezia lepsie
viem, ze su niektore distra, kde kompilovanie nie je taky strasiak, ale...ja som iba...
ved skus, daj si bokom nejaky stary sunt a sprobuj, ci ti pomale veci na Ubuntu pobezia lepsie
Intel Core i5-12600K+ARCTIC-Freezer-i35 | MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI | MSI RTX 2060 SUPER OC 8gb | 2x 32GB DDR5-4800MHz ADATA Lancer
==============
==============
Ahoj, ja som mal par obdobi v minulosti, ked som skusal rozne distribucie. Mint, Ubuntu, Fedora... Mam doma aj ubuntu headless server.
Moja motivacie bolo skusit nieco ine ako deb, proste naucit sa nove veci...
Nakoniec som minuly rok presiel plne na Fedoru a po roku pouzivania, mozem povedat, ze som spokojny, nasiel som svoj domov.
Nemozem povedat, ze vsetko bolo/islo uplne hladko, obcas som si aj ponadaval, ale to patri k tomu.
Jedina vec, co som potreboval spojazdnit a neslo mi, bol websigner pre Slovensko.sk. Nasiel som, ze maju deb package, ale na Fedoru som nic nenasiel. Aj som to napokon musel vzdat.
Takze, toto je mozno jedina nevyhoda, stale vidim debian ako najviac podporovane disto...
Moja motivacie bolo skusit nieco ine ako deb, proste naucit sa nove veci...
Nakoniec som minuly rok presiel plne na Fedoru a po roku pouzivania, mozem povedat, ze som spokojny, nasiel som svoj domov.
Nemozem povedat, ze vsetko bolo/islo uplne hladko, obcas som si aj ponadaval, ale to patri k tomu.
Jedina vec, co som potreboval spojazdnit a neslo mi, bol websigner pre Slovensko.sk. Nasiel som, ze maju deb package, ale na Fedoru som nic nenasiel. Aj som to napokon musel vzdat.
Takze, toto je mozno jedina nevyhoda, stale vidim debian ako najviac podporovane disto...
- molnart
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Ja som bol vzdy velky fanusik arch linuxu. Ked som este davnejsie skusal rozme verzie ubuntu alebo mint tak vzdy ma vytacalo ze nemam nove verzie appiek v repozitaroch, to mi absolutne nedavalo zmysel preco denne citam release notes asi 30 apiek. Toto arch riesi na vybornu, aj ked tiez par dni musim pockat obcas, alebo sa hecnut a upravit aur instalacku sam.
Teraz koncom leta som chcel zas prejst na linux aj na desktope, randomne som nasiel Garuda linux lebo sa mi nechcelo trapit 3 mesiace kym si nastavim vsetko manualne na archu a som maximalne spokojny.
No ak by som chcel stabilny desktop kde sa mi nemozu stat veci ze nejaky update na 3 dni mi odstavi vsetky gtk aplikacie napr. tak by som isiel jednoznacne do NyxOS. Ten cely koncept ze operacny system je vlastne kod a skrz to dokonale replikovatelny a revertnutelny, verzionovany v gite sa mi velmi pozdava. Osobne som ho este sice neskusal, zas mi vadi ze su tam stare appky, ale ak by som bol v pozicii ze si slobodne mozem zvolit svoj pracovny operacny system tak idem donho.
Na doma by som ostal na niecom bleeding edge
Teraz koncom leta som chcel zas prejst na linux aj na desktope, randomne som nasiel Garuda linux lebo sa mi nechcelo trapit 3 mesiace kym si nastavim vsetko manualne na archu a som maximalne spokojny.
No ak by som chcel stabilny desktop kde sa mi nemozu stat veci ze nejaky update na 3 dni mi odstavi vsetky gtk aplikacie napr. tak by som isiel jednoznacne do NyxOS. Ten cely koncept ze operacny system je vlastne kod a skrz to dokonale replikovatelny a revertnutelny, verzionovany v gite sa mi velmi pozdava. Osobne som ho este sice neskusal, zas mi vadi ze su tam stare appky, ale ak by som bol v pozicii ze si slobodne mozem zvolit svoj pracovny operacny system tak idem donho.
Na doma by som ostal na niecom bleeding edge
- kovinator
- Používateľ

- Dátum registrácie: Št 20. Jún, 2013, 23:25
Ja uplne suhlasim s molnartom. Sam som si presiel z Mintu -> Manjaro -> Arch Based(posledne mozno 3 roky?). A suverenne najmenej problemov som mal s archom. Strasne lahke zohnat akykolvek soft vdaka pacmanovi + AUR a novy hardware ma proste okamzite podporu. Dokonca aj ten poondeny podpisovac pre slovensko.sk sa tam nachadza. Co sa tyka stability tak som za tie roky nemal vela problemov. Obcas sa nieco breaklo (nvidia ovladace), ale bolo to relativne lahke revertnut a podobne problemy som mal aj s pracovnym windowsom, kde po updatoch zrazu prestavali fungovat pripojene zariadenia ako zvukovka.
Ja mozem konkretne odporucit https://endeavouros.com/, ale chybu neurobis asi ani s niecim typu https://omarchy.org/. Vanilla arch by som mozno vynechal nech sa na zaciatku nemusis trapit s nastavovanim nejakych rozumnych defaultov.
Nix mi dava tiez zmysel, ale sam s nim skusenost este nemam.
Momentalne som v praci presiel z windowsu na mac a hodnu chvilu to trvalo priposobit to, aby to bolo pouzitelne(premapovat tlacitka na klavesnici, Rectangle + AltTab software, ...)
Ja mozem konkretne odporucit https://endeavouros.com/, ale chybu neurobis asi ani s niecim typu https://omarchy.org/. Vanilla arch by som mozno vynechal nech sa na zaciatku nemusis trapit s nastavovanim nejakych rozumnych defaultov.
Nix mi dava tiez zmysel, ale sam s nim skusenost este nemam.
Momentalne som v praci presiel z windowsu na mac a hodnu chvilu to trvalo priposobit to, aby to bolo pouzitelne(premapovat tlacitka na klavesnici, Rectangle + AltTab software, ...)