Výber Ubiquiti komponentov
- pmasarik
- Používateľ

- Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Výber Ubiquiti komponentov
Čaute, chcel by som vymeniť môj súčasný router Asus RT-AX56U za niečo novšie, stabilnejšie a trvácnejšie na dlhšie obdobie.
Rozhodol som sa pre Ubiquiti a vybral som si zatiaľ nasledovné komponenty:
1. Ubiquiti UCG-Ultra - Cloud Gateway Ultra (95€)
2. Ubiquiti U7-Pro (175€)
3. Ubiquiti U-PoE+ - PoE+ Adapter (30W) (15€)
Na WiFi 7 mám doma zatiaľ len jeden mobil a mám dilemu, či mi stačí UniFi 6+ alebo je už čas kúpiť rovno U7 Pro.
Môj internet je 350Mb/s na 35Mb/s.
Po sieti mám len NAS, PC a Home Assistant. Zbytok je WiFi 2,4GHz (20ks), 5GHz (10ks).
Nepotrebujem žiadne zázračné rýchlosti, ide mi hlavne o stabilný systém. Časom budú pribúdať maximálne nejaké smart produkty, kamery ani nič podobné neplánujem.
Vybral som správne, alebo by sa dalo niekde niečo zlepšiť?
Rozhodol som sa pre Ubiquiti a vybral som si zatiaľ nasledovné komponenty:
1. Ubiquiti UCG-Ultra - Cloud Gateway Ultra (95€)
2. Ubiquiti U7-Pro (175€)
3. Ubiquiti U-PoE+ - PoE+ Adapter (30W) (15€)
Na WiFi 7 mám doma zatiaľ len jeden mobil a mám dilemu, či mi stačí UniFi 6+ alebo je už čas kúpiť rovno U7 Pro.
Môj internet je 350Mb/s na 35Mb/s.
Po sieti mám len NAS, PC a Home Assistant. Zbytok je WiFi 2,4GHz (20ks), 5GHz (10ks).
Nepotrebujem žiadne zázračné rýchlosti, ide mi hlavne o stabilný systém. Časom budú pribúdať maximálne nejaké smart produkty, kamery ani nič podobné neplánujem.
Vybral som správne, alebo by sa dalo niekde niečo zlepšiť?
Spoiler: ukázať
- Pepeb007xx
- Sponzor fóra silver

- Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Re: Výber Ubiquiti komponentov
a ASUS WiFi Mesh nie je stabilne?
lebo ja mam doma len ASUS WiFi Mesh (hlavny router mam mikrotik) ale nemozem si pomoct ale plne mi vyhovuju, 4 TV, 4 mobily, 2 tablety, ostatne male zariadenia xy, NAS, 2 compy, kamerovy system - mam 200Mbits/20Mbits
akurat som rozmyslal nad upgradeom ale asi by som znovu isiel do ASUS WiFi Mesh pretoze mi vyhovuje a musim povedat, ze mi este nebrejkoval
lebo ja mam doma len ASUS WiFi Mesh (hlavny router mam mikrotik) ale nemozem si pomoct ale plne mi vyhovuju, 4 TV, 4 mobily, 2 tablety, ostatne male zariadenia xy, NAS, 2 compy, kamerovy system - mam 200Mbits/20Mbits
akurat som rozmyslal nad upgradeom ale asi by som znovu isiel do ASUS WiFi Mesh pretoze mi vyhovuje a musim povedat, ze mi este nebrejkoval
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor LG OLED C5 42" OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
Unraid NAS MB Asrock Z790 Pro RS CPU Intel Core i5-14400 @ 2.5GHz CPU fan ARCTIC Freezer 36 RAM Crucial 32GB DDR5 SSD cache WD 2x500GB HDD Toshiba 3x22TB PSU Corsair RM750x Case Jonsbo N5 UPS EATON 5E Gen2 900F USB
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 3×Asus RT-AX55 Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
TV Philips 65OLED806 | 77OLED769 + Google TV Chromecast Streamer 4K SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4 GamePad Xbox wireless controller
Unraid NAS MB Asrock Z790 Pro RS CPU Intel Core i5-14400 @ 2.5GHz CPU fan ARCTIC Freezer 36 RAM Crucial 32GB DDR5 SSD cache WD 2x500GB HDD Toshiba 3x22TB PSU Corsair RM750x Case Jonsbo N5 UPS EATON 5E Gen2 900F USB
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 3×Asus RT-AX55 Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
TV Philips 65OLED806 | 77OLED769 + Google TV Chromecast Streamer 4K SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4 GamePad Xbox wireless controller
- pmasarik
- Používateľ

Nepoužívam MESH, mám len jeden router a občas sa niečo zblne a preto hľadám niečo iné. V skupine o smart domácnosti všetci chvália len Unifi, tak som si povedal, že to skúsim. Osobné skúsenosti mám nulové.
- Pepeb007xx
- Sponzor fóra silver

- Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
moj fail, ani som si nevsimol, ze sa WiFi Mesh ani nespomenulo
v kazdom pripade, ked uz upgrade, tak novsiu technologiu, no treba zvazit, ci sa to realne na niecom aj vyuzije
ja napriklad stale vaham ci ist do 2,5Gbits prerabky domacej siete, fakt neviem ci to realne vyuzijem a tiez by to nebol lacny spaz
btw jedna sa o dom alebo byt? m2?
v kazdom pripade, ked uz upgrade, tak novsiu technologiu, no treba zvazit, ci sa to realne na niecom aj vyuzije
ja napriklad stale vaham ci ist do 2,5Gbits prerabky domacej siete, fakt neviem ci to realne vyuzijem a tiez by to nebol lacny spaz
btw jedna sa o dom alebo byt? m2?
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor LG OLED C5 42" OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
- pmasarik
- Používateľ

Ide o 3 izbový panelový byt 72m2. Ten Asus ho v pohode signálom zvláda.
Tiež sa mi nechce vyhadzovať peniaze, ale už sa mi nechce o 2-3 roky riešiť zase upgrade.
Tiež sa mi nechce vyhadzovať peniaze, ale už sa mi nechce o 2-3 roky riešiť zase upgrade.
- Ghost
- Používateľ

- Dátum registrácie: Št 14. Sep, 2006, 02:00
Ubiquiti je asi fajn (nemam skusenost), aj ked je to vysokotlacene vselijakymi tech-influecermi.
Kazdopadne je to za mna, pre tvoje ucely overkill a neviem nejako zdôvodnit tu vysoku cenu.
Co keby si kupil takyto router, ktory je v celku moderny a na tvoje ucely bude stacit v niekolko dalsich rokov. Starsi AX56U mozes dat do MESH (pomerne dobre fungujuci MESH) a vykryt tak pripadne slabe miesta (ak budu).
https://www.alza.sk/asus-tuf-ax3000-v2-d7269467.htm
A usetris kopec penazi....Ci?
Kazdopadne je to za mna, pre tvoje ucely overkill a neviem nejako zdôvodnit tu vysoku cenu.
Co keby si kupil takyto router, ktory je v celku moderny a na tvoje ucely bude stacit v niekolko dalsich rokov. Starsi AX56U mozes dat do MESH (pomerne dobre fungujuci MESH) a vykryt tak pripadne slabe miesta (ak budu).
https://www.alza.sk/asus-tuf-ax3000-v2-d7269467.htm
A usetris kopec penazi....Ci?
-
darklol
- Sponzor fóra silver

- Dátum registrácie: Št 21. Jan, 2010, 16:25
za mna uubiquuity ak na to mas je asi najlepsie co moze byt... taky apple medzi network devices
CPU: N/A COOLER: ARCTIC Liquid Freezer II 420 A-RGB MB: N/A RAM: G.SKILL 64GB KIT DDR5 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB Black VGA: N/A SSD SYSTEM: WD BLACK SN850X NVMe 1 TB SSD GAMES: WD BLACK SN850X NVMe 2 TB + Samsung 980 PRO 2TB PSU: ASUS ROG Thor 1200W KEYBOARD: Logitech G915 Lightspeed MOUSE: Razer Basilisk V3 35K SCREEN 1: LG OLED42C21 SCREEN 2: 27" MSI Optix MAG274QRF-QD CASE: PHANTEKS Enthoo Evolv X Matt White + 6x ARCTIC P14 PWM PST A-RGB OS: Windows 11 SPEAKERS: Mackie MR624 + Topping E50 HEADPHONES: Bezdrôtové slúchadlá Philips Fidelio L3
NAS: Synology DS920+
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
ale hovadina
ubnt je uplne bezna konzumerska trieda, nic zaujimave. Skutocny Eppl medzi network devices vyzera uplne inak a hlavne ma cenovku o rad posunutu.
ubnt je uplne bezna konzumerska trieda, nic zaujimave. Skutocny Eppl medzi network devices vyzera uplne inak a hlavne ma cenovku o rad posunutu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Ved maniere a cenovky maju applovske. To sedi
- HellAngel
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Ja mam vacsinu veci postavenych na ubi. Je to celkom friendly use riesenie. Anovies postavit nieco podobne za nizsiu cenu, napriklad na mikrotiku, ale to uz si vyzaduje nejaku it vedomost. U ubi ti staci vediet ovladat ich konzolu, a od ap-ciek, switov... po routre vies spravovat odnich vsetko
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
-
darklol
- Sponzor fóra silver

- Dátum registrácie: Št 21. Jan, 2010, 16:25
Cize ako som povedal apple v network. Easy user friendly a hlavne to 99 percent casu funguje bez toho aby si musel nieco robit. Raz to nastavis a uz o tom ani nevies
CPU: N/A COOLER: ARCTIC Liquid Freezer II 420 A-RGB MB: N/A RAM: G.SKILL 64GB KIT DDR5 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB Black VGA: N/A SSD SYSTEM: WD BLACK SN850X NVMe 1 TB SSD GAMES: WD BLACK SN850X NVMe 2 TB + Samsung 980 PRO 2TB PSU: ASUS ROG Thor 1200W KEYBOARD: Logitech G915 Lightspeed MOUSE: Razer Basilisk V3 35K SCREEN 1: LG OLED42C21 SCREEN 2: 27" MSI Optix MAG274QRF-QD CASE: PHANTEKS Enthoo Evolv X Matt White + 6x ARCTIC P14 PWM PST A-RGB OS: Windows 11 SPEAKERS: Mackie MR624 + Topping E50 HEADPHONES: Bezdrôtové slúchadlá Philips Fidelio L3
- HellAngel
- Sponzor fóra gold

tak oproti cisco alebo mikrotiku je teda pouzivatelske rozhranie riadne popredu. Zariadenia roky udrzuju pri zivote updatmi. Sam mam par 6 rocnych APciek a stale na ne vychadzaju updaty. To iste switche, routre, gateways...
Nevidim okrem ceny, ziaden dovod ich nepouzit pre domace, male a stredne podniky. Raz nastavis a nestaras sa. Pri vacsom mnozstve doporucujem cloud key, ktory sa satra o manazment zariadeni v sieti a non stop robi monitoring.
Vies online sledovat napajanie na jednotlivych portoch aku maju spotrebu, co je super na detekciu nechceneho zariadenia v sieti. Ak mas cca prehlad co je na portoch napojene a vies pribliznu ich spotrebu, tak vies ze akje na porte vyzsia spotreba ako ocakavas, tak je tam pravdepodobne pichnute ine zariadenie, ako tam povodne malo byt.
Okrem napajania vidis na portoch mac adresy pripojenych zariadeni a ich IP adresu, takze celkom jednoducho detekujes o ake zariadenie ide.
Na SFP portoch na switchi vidis ich teplotu... toho co ide monitorovat je celkom dost.
Pre sietarov je super, ze sietove zariadenia UBI si hodis do vlastnej VLAN v ktorej ich spravujes.
Toto je uz ale vhodne pre ludi, co maju ako taku predstavu o spravovani siete. Pre domaceho pouzivatela je uplne dostacujuca konzola v PC a tych par zariadeni spravovat cez neho.
- Danix64
- Používateľ

- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
ja napr. pouzivam Unifi network application co mi bezi v dockeri na Raspberry Pi 5 a z HW mam iba jeden PoE switch a Wi-Fi APcko U6-Lite. Uz asi 2~3 roky to bezi bez problemov (pred tym na RPi4). Router, na ktorom bezi DNS a DHCP mam MikroTik (+ vlastne skripty na automaticke updaty).
Unifi ma velmi pekne, moderne UI a caste updaty. Nedavno som zistil, ze aj appku na mobil maju, tiez velmi peku. Len raz som ju pouzil zo zvedavosti
Pre bezneho usera je Ubiquiti super volba, suhlasim, nieco ako apple v sietarine.
Unifi ma velmi pekne, moderne UI a caste updaty. Nedavno som zistil, ze aj appku na mobil maju, tiez velmi peku. Len raz som ju pouzil zo zvedavosti
Pre bezneho usera je Ubiquiti super volba, suhlasim, nieco ako apple v sietarine.
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> Raz nastavis a nestaras sa.
hodne zvlastny pristup v ITcku. Mimochodom ani ine produkty nemusis dvestokrat tyzdenne prestavovat alebo neviemco.
>> Pre sietarov je super, ze sietove zariadenia UBI si hodis do vlastnej VLAN v ktorej ich spravujes.
to sa s inymi produktami neda ?
Bol som hodne dlhu dobu aktivny na slepičinci UBNT ; ze by to boli zrovna uplne bezproblemove produkty by som nepovedal.
Ano, UBNT moze byt podobny ako Eppl : absolutne iracionalne im od minuleho roku vyskocili akcie na 5nasobok.
hodne zvlastny pristup v ITcku. Mimochodom ani ine produkty nemusis dvestokrat tyzdenne prestavovat alebo neviemco.
>> Pre sietarov je super, ze sietove zariadenia UBI si hodis do vlastnej VLAN v ktorej ich spravujes.
to sa s inymi produktami neda ?
Bol som hodne dlhu dobu aktivny na slepičinci UBNT ; ze by to boli zrovna uplne bezproblemove produkty by som nepovedal.
Ano, UBNT moze byt podobny ako Eppl : absolutne iracionalne im od minuleho roku vyskocili akcie na 5nasobok.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold

Nevravim ze neda, ale ktory velky hrac ma tak jednoduche gui ako ubi? V ubi to urobis pomerne jednoducho. A prave v tejto biznis sfere uz nie su tak drahy. Najdrahsie vychadzaju pre home pouzivatelov ich APcka, ktorych ich kupia 1 az 4 ks. Mam znameho co ich vesia v desiatkach kusoch a dokaze sa ku tym APckam dostat aj o 30% nizsou cenou ako vo velkoobchode.
A ano, nastavenie dunguje, zr raz nastavis a fungujes. Okrem hesiel na wifi moc config nemenim. Naco. Na sieti mam ich cloud key a ten monitoruje vsemozne veci. Takze prehlad mam na dennej baze. Pripadne online ked hladam nejaky problem a som na nom pripojeny.
Urcite vies tieto veci mat aj na cisco swistoch, ale ten tak pohodlne nevies ovladat (ich web konzola je stale otrasna, vsetci chodia cez konzolu bez grafickeho GUI)....
Este spat ku tym APckam. Cenovo su zase neni tak hrozne pre home usera, ked si ich das do porovnania s avayou napriklad. Za kratsi koniec tahaju a mirotikom, ktory dokaze ponuknut za malo penazi veeeeela muziky, akurat potrebujes trochu viac rozumiet IT. Potom tu mas asus, kde maju zaujimave a dobre routre, ale tam uz cenovo s tymi lepsimi radami sa tesne priblizujes ku cenam UBI. Potom ti Tp link, D link a podobne znacky, kde wifi router kupis za 20€. Ale to neratam za konkurenciu, to je low cost sfera, junk, ktory ta ani nenapadne normalne pouzivat. Mozne tie ich Decko mesche za nieco stoja, ale mna by na tom mesch rieseni odpudzovala uz len znacka TP link a nepouzil by som ich
A ano, nastavenie dunguje, zr raz nastavis a fungujes. Okrem hesiel na wifi moc config nemenim. Naco. Na sieti mam ich cloud key a ten monitoruje vsemozne veci. Takze prehlad mam na dennej baze. Pripadne online ked hladam nejaky problem a som na nom pripojeny.
Urcite vies tieto veci mat aj na cisco swistoch, ale ten tak pohodlne nevies ovladat (ich web konzola je stale otrasna, vsetci chodia cez konzolu bez grafickeho GUI)....
Este spat ku tym APckam. Cenovo su zase neni tak hrozne pre home usera, ked si ich das do porovnania s avayou napriklad. Za kratsi koniec tahaju a mirotikom, ktory dokaze ponuknut za malo penazi veeeeela muziky, akurat potrebujes trochu viac rozumiet IT. Potom tu mas asus, kde maju zaujimave a dobre routre, ale tam uz cenovo s tymi lepsimi radami sa tesne priblizujes ku cenam UBI. Potom ti Tp link, D link a podobne znacky, kde wifi router kupis za 20€. Ale to neratam za konkurenciu, to je low cost sfera, junk, ktory ta ani nenapadne normalne pouzivat. Mozne tie ich Decko mesche za nieco stoja, ale mna by na tom mesch rieseni odpudzovala uz len znacka TP link a nepouzil by som ich