Uplne najpodrobnejsie som to nestudoval, priznam sa, ale zopar veci k tomu tajomnemu Mikrotiku, len tak jedno cez druhe, ako to mam v hlave.
K tym Firewall pravidlam, ktore nepustaju nic... neviem, ako to ma nastavene, ale musi sa vediet pripojit zo siete/portu, ktory je v "LAN" interface. Mikrotik standardne pusti packet, ktory nevyhovuje ziadnemu pravidlu a ked urobis novu konexiu z WinBoxu do Mikrotiku, tak z tych piatich pravidiel:
- Prve nevyhovuje, lebo je to nova konexia a nie established, related, alebo untracked.
- Druhe nevyhovuje, lebo to nie je invalid packet.
- Tretie nevyhovuje, lebo to nie je ICMP.
- Stvrte nevyhovuje, lebo dst-address=127.0.0.1 mozer byt iniciovane len z toho Mikrotiku.
- Ak sa napojis s WinBoxom z LAN, tak piate pravidlo tiez nevyhovuje, lebo podmienka zahrna komunikaciu mimo "LAN" interfacov.
Vysledok: Ziadne pravidlo na input chaine nevyhovuje, packet je pusteny. Dalsia komunikacia uz bude povolena prvym pravidlom.
Cize by sa ti malo ist napojit cez WinBox alebo Web UI (WebFig) cez LAN interface. Samozrejme musi bezat WinBox sluzba na Mikrotiku. Problem moze byt, ze v configu su pridane skupiny WAN/LAN, ale uz tam asi nebol strceny ziadny interface, tj. ziadny nemusi byt sucast LAN zoznamu. Defaultne je WLAN a LAN (okrem WAN portu) sucastou LAN bridgu.
Druha vec je komunikacia priamo na MAC adresu. Pokial si to vyslovene nevypol a mas zapnuty MAC WinBox server, tak by si sa mal vediet napojit a to aj napriek hocijakym Firewall pravidlam, kedze MAC WinBoxovanie obchadza tieto IP pravidla (vztahovali by sa na to pravidla vo Firewall > Raw okne, cize chain=prerouting, ktore nemas definovane). Preco ho nevidno v Neighbors tazko povedat. Na komunikaciu to pouziva MNDP cez multicast a standardne nastavenie je, ze tato komunikacia je povolena na interfejsoch v "LAN" zozname. Mas to aj v tom konfiguraku ako "discover-interface-list=LAN". To nas vracia k prvemu bodu, ze mozno v LAN zozname nemas nic a nefunkcnost tychto dvoch veci ma spolocny zaklad.
Pokial je M2 pripojeny do M1 a na M1 sa vies napojit, mozes skusit hned takto na jeden hop pozriet, ci z M2 tecie tento MNDP traffic. V
Tools >
Packet Sniffer si urob pravidlo
Port = 5678, daj Apply a Start. V Packets by si mal zachvilu vidiet nejaky traffic. Pripadne v M1 to vies v command-line pozerat cez
/ip neighbor print, ktore zariadenia vidi.
Ako nejaky hack mi napadlo skusit
Netinstall. Jednoducho preflashovat vsetko a znovu nastavit. Akurat ze defaultna a bezpecna konfiguracia Mikrotikov je, ze najprv bootuje priamo z NAND (flash ulozisko s RouterOS) a az ked nevie nabootovat toto, tak sa prehodi do Etherbootu, kde by sa mu dal podsunut Netinstall cez BOOTP. Musel by si rucne zmenit parameter
boot-device na
try-ethernet-once-then-nand. Alebo teda fyzicky pristup, ale to uz vies aj ine veci a vymenit cele zariadenie.
Last but not least: Zaujali ma tieto pravidla
• /ip dhcp-client add interface=bridge
• /interface bridge filter add action=drop chain=input dst-port=68 in-interface=wlan1 ip-protocol=udp mac-protocol=ip
Prve pravidlo strci cely bridge do DHCP klienta. Dajme tomu, ze je to OK, kedze mAP funguje ako bridge (access point). Druhe pravidlo vsak filtruje DHCP
odpovede z DHCP servera (nie requesty), ktore idu z interfejsu wlan1 prave na ten bridge. To je dost v rozpore s tym prvym pravidlom...? Alebo tomu zle chapem?
Toto by mohlo sposobovat problemy, kedze DHCP funguje na principe "prvy dosly DHCP paket spracujeme" a je jedno z akeho interfejsu. Na mAP sa wlan inicializuje zrejme skor, takze zachyti prvy DHCP, potom go bridge filter pravidlo dropne a uz sa caka. Toto sa moze opakovat, alebo len nahodou sa dostane DHCP paket z LAN k slovu a az vtedy sa nejako spracuje. Alebo sa k slovu nedostane vobec a na bridge nemas pridelenu IP. Bridgovanie vsak funguje dalej, cize to je presne tento half-dead stav, ze sa nevies napojit nijako, ale zariadenia cez WiFi idu.