zoom napísal: Ut 29. Júl, 2025, 01:18 Windows 11 je zlo a nemienim to pouzivat, kym nebudem donuteny. Rovnako na tom bol aj Windows 10, ale ten akosi dopackali do pouzitelnej podoby. Akurat v dnesnej dobe plnej DEI vibe-programatorov neverim, ze by sa nieco take udialo s Win 11. Budem dufat, ze plati pravidlo dobry-zly-dobry-zly Windows, takze snad vydaju lepsi Windows 12.
Od cias Windows 10 je samotny system uplny spyware, za ktory by som ako domaci uzivatel neplatil nic. Netreba zabudat, ze 30€ ESU updaty su viazane na Microsoft ucet, cize musis byt vo Windowse zosynchronizovany s MS uctom, co ja nie som a nemienim byt. Ak ti to nevadi, tak to nie je strasna suma za bezpecnejsi OS. Inak by som sa rozhodne vyhol hladaniu "MS activation scripts" na Googli, pretoze na pochybnej stranke najdes sekciu "Guides" a tam navod, ako tie ESU updaty na 3 roky zabezpecit. Taka procedura je fuj a treba na nu zabudnut.
K tvojim otazkam:
Bezne aplikacie budu este dlho fungovat na Windows 10. Microsoft ukoncil podporu Windows 7 v roku 2020. Firefox realne prestal vydavat Firefox pre Win 7 az v roku 2023 (posledna verzia je 115) a dodnes vychadzaju ESR updaty na tu verziu. Steam ukoncil podporu Win 7 v roku 2024. V realite uz ten system nechces pouzivat, lebo napriklad ani ovladace pre grafiku na to nevychadzaju. Na zaklade tohto (a podobnosti s Win 11) predpokladam este viacero rokov beznu podporu pre Win 10 v dolezitych veciach (security updaty, browsery, ovladace).
Z doterajsieho textu ti musi byt jasne, ze sme minimalne dvaja, ktori tak rozmyslaju. Windows 11 je jednoducho patlanina:Windows 11 je uplna ukazka toho, co dokazu nekvalifikovani "ludia" bez talentu (diversity hires). Na Windows 11 budem donuteny prejst len sekundarne - ked prestanu vychadzat ovladace a browsery. Jedina vec, ktora ma tam laka, je Windows Dynamic Lights, pretoze mam RGB pocitac a treba nieco, co to riadne unifikuje (nie nejake vyfailovane OpenRGB). Microsoft ma silu donutit ostatnych ich posluchat a nechat sa integrovat.
- Prispate Start menu, co je uz vlastne nejaka drbnuta aplikacia. Ked to otvorim Start tlacitkom na klavesnici a zacnem pisat nazov aplikacie, prve 2-3 znaky to nezoberie. Nechapem, aky latte frapuccino vegan soyboy to schvalil na stand-up sprint meetingu. Urcite mal aspon 5 agilnych SCRUM certifikatov.
- Start menu vo Win 10 bolo akurat nadizajnovane - jeden klik na otvorenie vsetkych aplikacii a prispendlenych shortcutov. Win 11 potrebuje 2 kliky na zobrazenie aplikacii.
- Right-click menu pre debilov, odkial zmizli najcastejsie pouzivane veci a zase musis robit o jeden klik viac, aby si ich videl. Zatial to vies vratit spat editovanim Registra, ale si vydany na milost MS, ktory to moze hocikedy zakazat.
- Vsade su debilne zaoblene rohy, ktore by same o sebe neboli problem, ale zvysok systemu s nimi nepasuje. Status bary su useknute, tlacitka v rohoch debilne zarovnane, screenshoty okien su obdlznikove s presvitajucim pozadim v rohoch, atd.
- Este viac je vsetko cloudovo integrovane a nanutene, aby sa nahodou este tazsie odstranoval predinstalovany bordel. Pomaly uz ani cez PowerShell to nepojde vycistit.
- Spyware chujiny, ktore nas este len cakaju, ako napriklad Windows Recall.
- Idiotsky kalendar v system tray, kde Windows 10 mal dve tlacitka na notifikacie a kalendar. Jednoduche, nepriestrelne. Nejaky idiot to vo Windows 11 zlucil do jednej ikonky, takze ked to rozbalis, tak bud musis zakazdym rozbalovat kalendar, alebo mas notifikacie niekde v prdeli hore nad nim.
Windows 10 predlženie podpory
Re: Windows 10 predlženie podpory
Požičiam si zoomov post plný zaujímavostí a vyčiernim tú časť ktorú by si mohol využiť bez kupovania pofiderných kľúčov
Stiahni ISO win10 nainštaluj LTSC verziu atd ...
Naposledy upravil/-a Vlko v Pi 06. Feb, 2026, 14:06, upravené celkom 1 krát.
AMD Ryzen R9 9950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @ 6 000MHz CL30 White RGB, GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16G @3,1/36Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Corsair RMx Series RM1000x ATX 3.1, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
- shiro
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
To su zase take klasicke kecy...
Windows 11 je zlo a nemienim to pouzivat, kym nebudem donuteny
Klasicka hlaska a aj tak kazdy na novsi OS prejde. Ludia vyskakuju, lebo zrazu musia pouzivat hlavu a zvykat si, ze par veci je inde alebo funguje inak.
Od cias Windows 10 je samotny system uplny spyware
To je snad od XP-cok. Kazdy nadava na spywarujuci OS, ale ze ludia dobrovolne daju svoje udaje socialnym sietam je v pohode, hej?
O tom, co o nas zbieraju socialne siete, programy a prehliadace, ani nehovorim. Ale len OS je fuj fuj, s ostatkom sme v pohode, vsakze.
Netreba zabudat, ze 30€ ESU updaty su viazane na Microsoft ucet, cize musis byt vo Windowse zosynchronizovany s MS uctom, co ja nie som a nemienim byt.
Opat, fuj fuj MS ucet, odosiela o nas neviem co, nechceme ho, je to zlo. Ale ze ludia dobrovolne daju svoje udaje socialnym sietam...
Predavate organy, zbrane, ze sa bojite, ze vam v noci SWAT vyvali dvere, lebo to zistili z MS uctu?
OS po ukonceni podpory by som nepouzival a je fuk ze pre ne este dakto vydava software. Zazil som Win7 u zakaznikov, ano system fungoval. Ale akonahle sa muselo riesit volaco, co vyzadovalo zabezpecenie, clovek narazal viac ci menej na problemy s certifikatmi (vyprsana platnost, nemoznost updatovat, lebo winupdate uz nebezal ci neboli potrebne updaty) atd. Nedostal som sa uz vtedy (1-2r dozadu) na win7 napr. na katasterportal.
Prispate Start menu, co je uz vlastne nejaka drbnuta aplikacia. Ked to otvorim Start tlacitkom na klavesnici a zacnem pisat nazov aplikacie, prve 2-3 znaky to nezoberie.
toto sa uz davno nedeje.
S ostatnym +- suhlas, je to otravne. Ale to su vsetko GUI blbinky, kt. sa daju lahko prerobit.
Windows 11 je zlo a nemienim to pouzivat, kym nebudem donuteny
Klasicka hlaska a aj tak kazdy na novsi OS prejde. Ludia vyskakuju, lebo zrazu musia pouzivat hlavu a zvykat si, ze par veci je inde alebo funguje inak.
Od cias Windows 10 je samotny system uplny spyware
To je snad od XP-cok. Kazdy nadava na spywarujuci OS, ale ze ludia dobrovolne daju svoje udaje socialnym sietam je v pohode, hej?
O tom, co o nas zbieraju socialne siete, programy a prehliadace, ani nehovorim. Ale len OS je fuj fuj, s ostatkom sme v pohode, vsakze.
Netreba zabudat, ze 30€ ESU updaty su viazane na Microsoft ucet, cize musis byt vo Windowse zosynchronizovany s MS uctom, co ja nie som a nemienim byt.
Opat, fuj fuj MS ucet, odosiela o nas neviem co, nechceme ho, je to zlo. Ale ze ludia dobrovolne daju svoje udaje socialnym sietam...
Predavate organy, zbrane, ze sa bojite, ze vam v noci SWAT vyvali dvere, lebo to zistili z MS uctu?
OS po ukonceni podpory by som nepouzival a je fuk ze pre ne este dakto vydava software. Zazil som Win7 u zakaznikov, ano system fungoval. Ale akonahle sa muselo riesit volaco, co vyzadovalo zabezpecenie, clovek narazal viac ci menej na problemy s certifikatmi (vyprsana platnost, nemoznost updatovat, lebo winupdate uz nebezal ci neboli potrebne updaty) atd. Nedostal som sa uz vtedy (1-2r dozadu) na win7 napr. na katasterportal.
Prispate Start menu, co je uz vlastne nejaka drbnuta aplikacia. Ked to otvorim Start tlacitkom na klavesnici a zacnem pisat nazov aplikacie, prve 2-3 znaky to nezoberie.
toto sa uz davno nedeje.
S ostatnym +- suhlas, je to otravne. Ale to su vsetko GUI blbinky, kt. sa daju lahko prerobit.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- michalesku
- Používateľ

- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Upravené. Keďže je to na githube ktorý patrí Microsoftu, som predpokladal, že tam je dlhodobo umiestnený iba legálny, skontrolovaný soft, pod nejakou free use licenciou. Funguje to vraj totiž výborne, updaty atd. chodia, ešte dobre, že si ma vyviedol z omylu! 
AMD Ryzen R9 9950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @ 6 000MHz CL30 White RGB, GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16G @3,1/36Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Corsair RMx Series RM1000x ATX 3.1, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
- michalesku
- Používateľ

- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Je to tak - to, ze technicky to funguje korektne, neznamena, ze je to aj licencne v poriadku.. Je to podobne, ako napr. na zaciatku Win10, ked povolili upgrade s licencnym klucom Win7.. Potom to oficialne stiahli ako vseobecnu legalnu moznost upgradu zdarma, ale technicky to stale fungovalo uplne korektne ako kupena licencia..
To iste plati aj o 3-eurovych klucoch z roznych portalov.. Je 99,99999 % sanca, ze su ukradnute z firiem alebo inych organizacii, ktore maju multilicenciu a uz ani diva svina nevie, kto konkretne ich realne vyuziva, ale funguju.. Do firmy samozrejme nebrat v ziadnom pripade, na sukromne pouzitie mensie riziko; realne som sa stretol az raz s tym, ze multikluc z eBay-u (na Office 2016) bol po case zablokovany.. Aj to ale znamenalo len nemoznost novej aktivacie, nie "vypnutie" uz nainstalovaneho a aktivovaneho Office..
To iste plati aj o 3-eurovych klucoch z roznych portalov.. Je 99,99999 % sanca, ze su ukradnute z firiem alebo inych organizacii, ktore maju multilicenciu a uz ani diva svina nevie, kto konkretne ich realne vyuziva, ale funguju.. Do firmy samozrejme nebrat v ziadnom pripade, na sukromne pouzitie mensie riziko; realne som sa stretol az raz s tym, ze multikluc z eBay-u (na Office 2016) bol po case zablokovany.. Aj to ale znamenalo len nemoznost novej aktivacie, nie "vypnutie" uz nainstalovaneho a aktivovaneho Office..
Spoiler: ukázať
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
najlepsie bolo, ked kamarati kupovali taketo kluce z ebayu... jeden kupoval od predavajuceho, ktory tvrdil ze kazdy kluc je iny (samozrejme dostal desat rovnakych) a dalsi kupovali od inych predajcov, akoze z inych krajin blablabla - vsetky kluce rovnake.
Zaverom bolo, ze otvorili staznost na predavajuceho a dostali peniaze naspat z paypalu.
Zaverom bolo, ze otvorili staznost na predavajuceho a dostali peniaze naspat z paypalu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- zoom
- Používateľ

- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
shiro: Mozem ta uplne najviac ubezpecit, ze toto nie su "klasicke kecy". Su dobre a zle Windowsy. Win Me, Vistu a Win 8 som nepouzival. Boli to jednoducho objektivne zle a nepopularne Windowsy. Windows 11 je rovnake peklo a nema to nic s nejakym dedkovskym buchanim do stola, ze za mojich cias boli Windowsy lepsie.
V ramci modernej vibe-coding doby a MS tlaciaceho miliardy do AI nemusis ani len odhadovat, ako je to programovane. Najhorsie na tom vsetkom su tie vymysly pre hlupych ludi a uplne nelogicke upravy UX/UI, kde jednoduche veci trvaju o 1-2 kliky viac, alebo treba prejst mysou dlhsiu drahu. A nie, vacsina veci sa neda upravit, lebo to funguje tak, ze co nejaky soyboy vymysli, to je najlepsie a nikto to nechce pouzivat inak.
Windows 11 je zly system rovnako ako napriklad Windows 8 a nema to absolutne nic s tym, ze si musim na nieco zvykat a rozmyslat nad niecim. Co sa tyka spywarovania, tak obhajoba, ze socialne siete maju viac informacii a dobrovolne je co...? Ja tam nedavam ziadne informacie a nemienim ich davat ani MS. Pokial ti nevadi, ze zmrdi v MS vymyslia funkciu, ze sa ti bude screenshotit Desktop a odosielat niekam, to je tvoj postoj, nie moj. Na to, aby fungovali ESU nie je ziadna technicka potreba mat MS ucet. Je to len dalsi krok, ako dotlacit ludi do ich ekosystemu a ponukat cloudove hovadiny (podobne ako ked nahle pribudol Windows Backup, idealne do cloudu samozrejme, a nedal sa uz ani odinstalovat).
Prispate Start menu sa uz davno nedeje? Heh. Hned teraz tu mam vedla na stole pracovnu stanicu s 12-jadrovym Xeonom, 256GB RAM a NVMe. Zrejme ani to nestaci, aby bolo Start menu aspon tak svizne ako vo Win 10. A ten zoznam v tom poste by som uz vedel rozsirit na dvojnasobok. Je to presne ako som napisal - na Windows 11 mozno niekedy budem, ale len preto, lebo uz bude nerozumne fungovat na 10, rovnako ako dnes na 7.
V ramci modernej vibe-coding doby a MS tlaciaceho miliardy do AI nemusis ani len odhadovat, ako je to programovane. Najhorsie na tom vsetkom su tie vymysly pre hlupych ludi a uplne nelogicke upravy UX/UI, kde jednoduche veci trvaju o 1-2 kliky viac, alebo treba prejst mysou dlhsiu drahu. A nie, vacsina veci sa neda upravit, lebo to funguje tak, ze co nejaky soyboy vymysli, to je najlepsie a nikto to nechce pouzivat inak.
Windows 11 je zly system rovnako ako napriklad Windows 8 a nema to absolutne nic s tym, ze si musim na nieco zvykat a rozmyslat nad niecim. Co sa tyka spywarovania, tak obhajoba, ze socialne siete maju viac informacii a dobrovolne je co...? Ja tam nedavam ziadne informacie a nemienim ich davat ani MS. Pokial ti nevadi, ze zmrdi v MS vymyslia funkciu, ze sa ti bude screenshotit Desktop a odosielat niekam, to je tvoj postoj, nie moj. Na to, aby fungovali ESU nie je ziadna technicka potreba mat MS ucet. Je to len dalsi krok, ako dotlacit ludi do ich ekosystemu a ponukat cloudove hovadiny (podobne ako ked nahle pribudol Windows Backup, idealne do cloudu samozrejme, a nedal sa uz ani odinstalovat).
Prispate Start menu sa uz davno nedeje? Heh. Hned teraz tu mam vedla na stole pracovnu stanicu s 12-jadrovym Xeonom, 256GB RAM a NVMe. Zrejme ani to nestaci, aby bolo Start menu aspon tak svizne ako vo Win 10. A ten zoznam v tom poste by som uz vedel rozsirit na dvojnasobok. Je to presne ako som napisal - na Windows 11 mozno niekedy budem, ale len preto, lebo uz bude nerozumne fungovat na 10, rovnako ako dnes na 7.
Windows Vista Ultimáte 32 bit bol veľmi dobrý systém, ešte ho mám na P III 2 x 866 Mhz, robil som na ňom video cez DV 200 bez problému a nakoniec cez Nero som vypálil DVD. Win 7 a 8,1.. Win 10 šunt ale Win 11 veľmi dobré ....
-
jakub.kormos
- Nový používateľ

- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 11:07
Problém Visty bol hlavne v tom, že ju pchali na slabé stroje s málo RAM a slabými CPUčkami, proste na notebooky, ktoré boli výkonovo tak akurát pre XP, ale určite nie pre Vistu. Kto mal poriadny PC, tak s príchodom SP2 bola Vista už naozaj použiteľný systém, len sa s tým chcelo pohrať, čo sa určite o 11-ke povedať nedá… Ja som ale od bety už fičal na 7-čke, ale problémom Visty bolo naozaj hlavne to, že sa dávala aj tam, kde nemala čo robiť….
CPU intel core i5 13600K
MB: asus rog strix b660-a gaming wifi D4
cpu cooler : Noctua NH-D15 chromax.black
grafika : MSI GeForce RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC
zdroj : Corsair HX1000i (2022)
Seagate SSD FireCuda 530 1TB M.2 2280 PCIe Gen4 NVMe (r7300MB/s, w6000MB/s)
2x16GB 3600MHz. CL16 FURY Renegade Black Kingston
MB: asus rog strix b660-a gaming wifi D4
cpu cooler : Noctua NH-D15 chromax.black
grafika : MSI GeForce RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC
zdroj : Corsair HX1000i (2022)
Seagate SSD FireCuda 530 1TB M.2 2280 PCIe Gen4 NVMe (r7300MB/s, w6000MB/s)
2x16GB 3600MHz. CL16 FURY Renegade Black Kingston